Глибокорозпушувач, якого ще не було

/ Механізація АПК / Середа, 18 червня 2014 14:05
Віктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"
На полях Хмельниччини у господарстві «Енселко Агро» під Старокостянтиновом відбулася польова демонстрація новітнього дисколапового агрегату Ecolo-Tіger 870 американської компанії CaseIH. Згідно з побажаннями агрономів і механізаторів ця модель враховує багато нюансів, які дозволяють обробляти землю якнайкраще, особливо під соняшник і кукурудзу, з мінімальними витратами праці й пального.

 

Однією з проблем, з якими доводиться стикатися агропідприємствам, є надмірне ущільнення ґрунту на глибині й створення так званої підплужної підошви. Вона заважає підняттю вологи з найглибших водоносних шарів, перешкоджає аерації. Для боротьби з таким ущільненням існує глибоке рихлення (розпушування) або вертикальний обробіток ґрунту. Й відповідні агрегати — глибокорозрихлювачі чи глибокорозпушувачі. При обробітку ними у землі зберігаються залишки рослин і корінців від попереднього врожаю, що затримують вологу й привносять додатковий азот. Також глибоке розпушування ґрунту забезпечує покращений водоповітряний режим.
 
alt5 травня неподалік села Сахнівці Старокостянтинівського району Хмельниччини на полях господарства «Енселко Агро» відбулася польова демонстрація комбінованого глибокорозпушувального агрегату відомої американської компанії CaseІH.
 
Сахнівці — село давнє, уперше в історії згадується у нотатках польського короля від 1505 року. «Енселко Агро», яке у ньому базується, хоча й чимале (обробляє у Хмельницькій області близько 100 тис. га), однак є одним із підрозділів крупного агрохолдингу «Кернел».
 
На полі поблизу Сахнівців стоїть глибокорозпушувач Ecolo-Tiger 870 із шириною захвату 6,7 м.Фермери й представники сусідніх агрохолдингів приїхали оглянути цю нову техніку. В Україні вже відомий дисколаповий комбінований агрегат з того-таки модельного ряду глибокорозпушувачів, а саме Ecolo-Tіger 9300. Його пускають після складних в обробітку культур, наприклад кукурудзи й соняшнику, які потрібно добре подрібнювати й ретельно заорювати на глибину. Але, як каже про Ecolo-Tiger 870 один із зацікавлених фермерів, «такого агрегату ми не бачили ще, та й не було подібного, мабуть». Менеджер із продажів компанії CaseIH Ігор Мельничук підтверджує цю думку: «Нову модель глибокорозрихлювача ми представили тільки от у цьому сезоні. Конструктори врахували багато нюансів — на прохання агрономів і механізаторів. Ми хочемо тут на полі показати, що він дуже ефективний».
 
Роздивляємося уважно глибокорозпушувач зусібіч. Потужна сталева рама не залишає сумнівів у міцності агрегату. Передні великі диски у два ряди діаметром 610 мм завтовшки 6,4 мм розташовані на відстані 380 мм один від одного. Причому усі диски встановлені на індивідуальних пружинних стійках, тому вони менше піддаються ушкодженню від наїздів на тверді перешкоди. Далі на рамі йде ряд із 11 робочих лап глибокого розпушування. Вони мають унікальну запатентовану форму, завдяки якій шар ущільненого ґрунту не тільки піднімається на поверхню, але й добре розпушується. І при тому земля не перевертається пластом, як при оранці.
 
altНа кожній стійці передбачена накладка-розсікач, яка запобігає передчасному зношуванню лапи, а також зменшує витрати енергії на проходження стійок через грунт, що дає змогу зекономити на паливі. Стійки мають також захисний механізм автовідводу на потужній пружині: якщо лапа «впіймала» чималий камінь, то вона м’яко відхилиться від перешкоди. Потім йдуть задні диски — вони вирівнюють те, що розрихлили лапи. І насамкінець — батарея котків із Г-подібними планками розбиває й подрібнює брили, грудки і розрівнює поверхню та закриває вологу. Не менш важливим фактором залишається економічність агрегату: при використанні Ecolo-Tiger 870 отримали на 4 л/га меншу витрату палива, ніж при використанні Ecolo-Tiger 9300.
 
Ігор Мельничук звертає нашу увагу на вузли й деталі агрегату, що були оновлені. Співставляє з тими, якими було оснащено попередню модель: «Конструкція лапи була поліпшена. Зменшена відстань між лапами. На кожній із них стоїть розсікач, який захищає стійку від ударів і зменшує потрібне тягове зусилля. З агрономічної точки зору стало можливим працювати глибше — і при цьому зменшилися енерговитрати».
 
Тим часом тракторист-механізатор Дмитро Вишку агрегатує глибокорозпушувач із трактором «Стайгер» (Steiger 535). На це йде кілька хвилин. Бо можна легко й вільно переставляти й регулювати тягловий дишель і кільце зчеплення, ідеально пристосовуючи їх під конкретний трактор — конструкція дозволяє. Помічаємо також, що гідравлічні шланги й електропроводи змонтовані на спеціальній поворотній опорі, тому вони захищені від забруднення й можливого защемлення.
 
Механізатор сідає у кабіну «Стайгера» (Steiger 535). «Швидкість руху залежить, звісно, від глибини, на яку занурені робочі органи. За максимальної глибини у 45 см машино-тракторний агрегат рухається зі швидкістю 7–8 км/год.», — каже тракторист і рушає полем.
 
 
Є багато зовні схожих культиваторів як американського, так і європейського виробництва. Чому ж у передових господарствах, як-от «Кернел», «Сварог», «Агрохім» агровиробники обирають саме Ecolo-Tіger? Бо його виробник Case IH — північноамериканська компанія-профі у галузі аграрного машинобудування, її агротехніка відома в усьому світі як надійна і найкраще пристосована до інтенсивних робіт.
 
Це ж бачимо на прикладі роботи глибокорозрихлювача Ecolo-Tiger 870 на полі під Сахнівцями. За один прохід агрегат виконує спочатку дискування: потужно подрібнюються дисками пожнивні рештки, відразу перемішуються й зароблюються на глибину 15–18 см. За ним — розпушування лапами на глибину 20–46 (вона регулюється). Далі йде ще один ряд дисків, що вирівнюють розрихлений ґрунт. І фінальна операція — прикочування. Коток за рахунок своєї конструктивно оригінальної форми виконує відразу дві функції: ущільнює ґрунт і розбиває грудку. Очевидно, що цей агрегат розрахований на великі площі обробітку, на максимальне навантаження й обсяг робіт, на складні ґрунти, черноземи… У підсумку — на максимальну продуктивність.
 
altПісля того, як Ecolo-Tiger 870 обробив поле, аграрії походжають ним, вимірюють глибину обробітку, оцінюють якість культивації. За один прохід якісний глибокорозрихлювач подрібнив кукурудзяні рештки, зруйнував щільну підплужну підошву, вирівняв поверхню землі, прикотив шар мульчі та забезпечує кращий доступ вологи й кисню на усю глибину обробітку.
 
«Подивіться на поле: після нього можна відразу сіяти — а, скажімо, після плуга необхідно було б ще боронування», — зауважує Ігор Мельничук. — Якщо ним здійснити обробіток поля по осені, то навесні нагромадження вологи в ґрунті буде більшим, ніж після плуга. А відтак, після посіву сходи вийдуть більш ранніми й дружніми. Урожайність буде вище».
 
У Європі фермери, як відомо, мають у середньому по 50–100 га на господарство. У нас — не диво, коли фермерська сім’я обробляє 2–3 тис. га або й більше. Тобто наші поля за розмірами ближчі до широких прерій Канади чи США. Відтак, і їхні технології, й техніка нам теж пасують.
 
Північноамериканський же підхід до агробізнесу загалом такий: отримати не якомога більшу врожайність, а мати якнайбільший маржинальний прибуток на кожну вкладену копійку.
 
Продукт-менеджер компанії Case IH Анатолій Мацюк теж вважає: «Американські технології й широкозахватна техніка для теренів України найбільш підходящі». Але ж для агровиробника також важливо не лише, щоб придбаний агрегат добре працював, а й був до нього гарний доступний сервіс: аби не лишатися потім сам на сам із технічними проблемами, якщо вони з’являться.
 
Глибокорозпушувач Ecolo-Tіger 870 дуже простий для налаштувань і технічного обслуговування просто у полі. Однак, крім цього, значною й очевидною перевагою бренду Case ІH є наявність кваліфікованого й добре відпрацьованого технічного сервісу. Його здійснює в Україні мережа сертифікованих дилерів CaseIH, зокрема, компанія Titan Machinery.
 
Отже, глибоке й якісне розпушування ґрунту, яке зробив на наших очах Ecolo-Tіger 870 — це саме те, про що мріє оця земля і те знаряддя, яке хотів би мати кожен агровиробник.

Коментарі
 
altВіталій СТАВНІЙЧУКдиректор з агровиробництва компанії «Кернел»
— Зараз ми знаходимося на землях одного з підрозділів групи компаній «Кернел» — господарства «Енселко Агро». Воно обробляє на Хмельниччині 100 тис. га земель. Вирощуємо тут чотири культури: озиму пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник. Плануємо ще на цю осінь посіяти озимий ріпак. У Енселко вже є подібний агрегат Ecolo-Tіger 9300 — він працює з 2009 року, використовується для осіннього обробітку ґрунту. А цей, новий, щойно тільки зайшов в Україну. Бачимо, що у порівнянні з попередньою моделлю у Ecolo-Tіger 870 є відмінності у дисках, розташуванні лап. І ще тут додано котки, котрі добре вирівнюють ґрунт, не залишаючи гребенів. Він, бачимо, дуже добре працює. Йде верхнє розпушення дисковим знаряддям. Потім — глибоке розпушення лапами, якраз по ущільненню. І насамкінець — добре вирівнювання ґрунту. Після збирання кукурудзи або соняшнику цей агрегат незамінний. Він може глибоко працювати без серйозного перевертання пласта, тобто залишаючи пожнивні рештки зверху. А знизу руйнується підплужна підошва, покращується водопроникнення і повітрообіг.

altСергій ФІЛЮКдиректор технічного департаменту агрохолдингу «Сварог  Вест Груп»
— Ми вже давно використовуємо подібні ґрунтообробні агрегати компанії Case ІH, а саме глибокорозпушувач Ecolo-Tіger 9300. Від дуже добрий. Але цей, останньої моделі, а саме Ecolo-Tіger 870, просто приємно вражає. Особливо коли бачиш його у роботі на полі, а не десь у виставковій експозиції на паркеті. Тож будемо лаштуватися на придбання цього агрегату.

 

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.