Різноманітні подрібнювачі, або мульчери

/ Механізація АПК / Четвер, 03 липня 2014 12:37
altВіктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"
Дедалі більше українських аграріїв усвідомлюють добривну цінність рослинних залишків після урожаю. Особливо якщо піддати цю природну органіку процедурі попереднього здрібнювання. З цією метою багато машинобудівників пропонують спеціальні подрібнювальні агрегати, які працюють як на сільгоспугіддях, так і для потреб ландшафтного дизайну, садівництва чи виноградарства.

 

Дедалі більше зростають у ціні мінеральні добрива. Відтак, аграрії, які вміють рахувати копійку, краще усвідомлюють цінність рослинних залишків. Після збирання зернових та інших культур дуже вигідно застосовувати технологію приорювання решток врожаю. Особливо якщо піддати їх процедурі попереднього здрібнювання, тобто мульчування, отримаємо поживний шар мульчі. Переваги його перед хімдобривами очевидні — швидке висихання, менше зараження ґрунту. Особливо ж ефективне мульчування для культур з великою масою пожнивних залишків: кукурудзи, соняшнику, сої.
 
Для здрібнювання, скошування стерні й пожнивних залишків сільськогосподарських культур, а також для подрібнювання соломи у валках призначений такий агрегат, як подрібнювач-мульчувач, або просто мульчер. За його допомогою можна покришити, здрібнити й рівномірно розподілити поверхнею поля рослинні залишки, створивши, таким чином, шар мульчі, що зменшуватиме втрати вологи, перешкоджатиме водній та вітровій ерозії ґрунту, а також збільшить надходження у ґрунт органічних речовин. Все це у підсумку позитивно позначиться на утворенні гумусу.
 
Часто тепер агрегати для мульчування входять до складу зернозбиральних машин як їх окремі агрегати. Але перевагою самостійних мульчерів перед подрібнювачами, вбудованими в збиральний комбайн, є не тільки економніші витрати палива, але й значно збільшена, у порівнянні з комбайнами, ширина розкидання мульчі.
 
Зараз українські аграрії також масово освоюють занедбані за останні роки землі, й доводиться механічно позбуватися від самосіяного лісу, кущів та бур'яну. Для цього потрібні, звісно, міцні дискові борони, але спершу усе ж таки має пройти той-таки мульчер.
 
Є різні види машин, у тому числі дуже потужні, які можуть подрібнювати не лише аграрні рослинні рештки, а й серйозніші речі — кущі й навіть деревця (фруктові карликові насадження, наприклад). Прерогативою мульчерів є також скошування дрібного чагарнику на занедбаних ділянках, здрібнювання обрізків гілок фруктових дерев і виноградної лози, очищення від зайвої рослинності зрошувальних каналів, узбіч доріг, берегів рік, догляду за зеленими насадженнями. Машини для таких цілей повинні мати захист від каміння, та й самі мають бути надійними і якісними.
 
«Кун» (Kuhn)
altМульчувачі фірми Kuhn — одні з кращих серед цих агрегатів. Якісно подрібнюючи й розкидаючи по полю рослинні залишки, вони забезпечують одночасно мілке здрібнювання, рівномірне розкидання й безперебійну роботу, а відтак, відмінно удобрюють ґрунти.
 
Мульчувач Kuhn може навішуватися як попереду, так і позаду трактора. Компанія Kuhn пропонує мульчувачі як із горизонтальним ротором (багатоцільові), так і з вертикальним — для догляду за ландшафтами, тобто агрегати комунальної спрямованості. Характерною рисою мульчерів із горизонтальним ротором є їхня універсальність. Пропонуються виробникам у варіантах із цільною або з гідравлічно складаною рамою й шириною захвату від 1 до 8,2 м. Ротори мульчерів фірми Kuhn, обладнані Y-подібними або молотковими ножами, забезпечують стабільну роботу й відмінне розкидання рослинних залишків.
 
«Корнік» (Kornik)
Подрібнювач Kornik від провідної європейської компанії-виробника Unia виготовляється на заводі у місті Kutno, що знаходиться у Польщі. Unia Group на сьогодні має 4 заводи на території Польщі, де працюють 1200 працівників у Грудзенці (ґрунтообробна техніка), Слупську (техніка для заготівлі кормів), Кутно (сівалки та подрібнювачі) і Бжегу (техніка для внесення добрив та обприскувачі). Щорічно заводи Unia випускають 25 000 сільгоспмашин із використанням передових новітніх технологій та 100 000 т високоякісної сталі. Початок сьогоднішньої компанії Unia Group нерозривно пов’язаний з ім’ям інженера Августа Вентцького. Цей надзвичайно талановитий інженер і конструктор заснував в 1882 році в Грудзенці завод з виробництва сільськогосподарських машин. Девіз бренду Unia: «Шведська сталь – польська душа»!
 
Польовий навісний подрібнювач Kornik польської фірми Unia — це універсальна машина для робіт, пов'язаних з обрізанням і здрібнюванням трави, гілок, рослинних залишків урожаю. Їх можна використати в сільському, лісовому й комунальному господарствах. Залежно від необхідності, робочими елементами можуть бути ножі для подрібнювання трави й соломи або молотки, коли треба подрібнювати гілки та сучки кущів.
 
Kornik характеризується міцною витривалою рамою, потужним збалансованим ротором та наявністю заднього опорного валу уже в стандартній комплектації.
 
Характеристики подрібнювачів KORNIK
alt
 
Робоча ширина захвату варіюється від 115 до 280 см, відповідно необхідна потужність трактора — від 45 до 105 к. с., кількість ножів може бути від 36 до 72 шт., тоді як кількість молотків від 12 до 24 штук. Гідравлічна система бічного переміщення дозволяє дуже легко змінювати положення мульчувача Kornіk за трактором.
 
Польський виробник сільгосптехніки Unia для усіх агрегатів застосовує порошкове фарбування, тому навіть після напруженої сезонної роботи подрібнювач Kornik буде відсвічувати новою яскраво-зеленою фарбою, ніби вчора придбаний.
 
«Грейт Плейнс» (Great Plaіns)
Відомий виробник агротехніки Great Plaіns пропонує широкий модельний ряд подрібнювачів із шириною захвату від 1 до 6 м під трактори потужністю від 20 до 250 к. с. Серед них є моделі начіпні й причіпні, із твердою рамою та складані — під потребу замовника-аграрія.
 
Ножі ріжуть рослинні рештки швидко, чисто й рівно, і при цьому агрегати мають високий рівень безпеки. Виготовляються із високоякісної сталі, й до того ж, на цьому типі мульчерів установлені редуктори, на які дається гарантія на 5 років. Вони мають також міцні ножі із загартованої сталі. Подрібнювачі цього виробника різних моделей призначені для інтенсивних робіт із дроблення пожнивних залишків соломи, стебел кукурудзи, соняшнику та інших рослин. Завдяки ефективним ножам ці подрібнювачі здатні перерізувати стебла рослин товщиною до 89 мм. Необхідна потужність трактора при ширині захвату 4,5 м становить 80 к. с. Можлива установка шредерних ножів.
 
Наприклад, мульчер Land Prіde моделі RC 5020 — один із найбільш потужних ротаційних агрегатів для великих господарств. Необхідна потужність трактора для цього знаряддя шириною 6,1 м становить 150 к. с., завдяки чому він здатний перерізувати стебла рослин діаметром до 76 мм. Широка гама подрібнювачів марки Great Plaіns дозволяє вибрати необхідну робочу ширину для будь-якого господарства. Якісне виконання деталей і механізмів, простота у використанні цих агрегатів дозволяє знизити час і витрати на обслуговування й ремонт.
 
«Кронос» (Kronos)
Мульчери Kronos — польові, призначені для подрібнення польових залишків кукурудзи, зернових, соняшнику та інших рослин. Велика кількість ножів на один погонний метр та частота обертання ротора до 2000 об./хв. забезпечує якісне подрібнення. Посилений каркас усуває ризик деформації, є кожух для захисту від каміння. Цей мульчер має гідравлічно складану раму, агрегатується з тракторами потужністю 120-180 к. с.
 
Кількість ножів — 136 шт., робоча ширина — 6 м. Робота агрегатів Kronos сприяє кращому перегниванню решток урожаю, внаслідок чого поліпшується родючість землі, досягається її оптимальний стан.
 
«Челлі» (Celli)
Відомий європейський завод Cellі, який виготовляє 56 різних моделей мульчувачів, розташований у містечку Форлі на Адріатичному морі. Сьогодні Cellі є лідером у виробництві цих машин у Євросоюзі: вони подрібнюють рослинність у понад 45 країнах. Фірма поставляє ці агрегати для більших і менших користувачів під трактори потужності від 15 до 360 к. с. Взагалі компанія Cellі постійно й наполегливо збільшує асортимент своїх подрібнювачів для того, щоб задовольнити будь-яку специфічну потребу в цьому виді робіт. Так, наприклад, модель Scorpio слугує для подрібнювання соломи зернових культур і стерні сої, кукурудзи, соняшнику, бурякового бадилля. Агрегати під маркою Sirio призначені для скошування трави й здрібнювання чагарнику з діаметром рослин до 3 см, агрегат Vega — для розчищення кущів і гілок діаметром до 4 см.
 
altУніверсальна ж модель мульчера Mіzar призначена для здрібнювання пожнивних залишків, які можна приорати, для здрібнювання всіх видів рослинності, а також гілок дерев діаметром до 6—7 см. А потужний Taurus (ширина захвату 150—250 см) здатний здрібнювати гілки діаметром до 15 см.
 
Є мульчери, які призначені для очищення від бур'янистої рослинності, чагарників на узбіччях доріг, зрошувальних каналів, берегів рік.
 
Для будь-якого агрегату фірми «Челлі» характерна міцна рама зі сталі і доволі низька висота машин, що дозволяє працювати в плодових садах без ризику зашкодити дерева.
 
Компанія Cellі пропонує до своїх мульчувачів також великий вибір робочих органів, від різноманітних ножів до молотків, що надає можливість здрібнювання будь-якого матеріалу. Основними робочими мульчера є ножі, рухомо встановлені на роторі. У стандартній комплектації вони регулюються для досягнення необхідної висоти зрізу, а також можуть бути замінені при зношуванні.
 
Ростсільмаш (RSM)
Подрібнювач соломи «Ківі» (Kіwі) підбирає валки соломи після зернозбиральних комбайнів, здійснює ретельне здрібнювання соломи й розкидання її по полю. Конструкція цього мульчера, який виробляється під брендом групи компаній Ростсільмаш, дозволяє робити подвійне здрібнювання (грубе — роторним ріжучим агрегатом і подальше доподрібнювання), що підвищує удобрювані якості мульчі. Агрегат «Ківі» (Kіwі) багатофункціональний у своєму використанні: він ефективно здійснює підбір валків соломи після будь-яких зернозбиральних комбайнів, робить не лише подвійне здрібнювання соломи, а й розкидає шар мульчі (порізану солому) по полю.
 
Переваги попереднього здрібнювання відомі — швидке висихання, менше зараження ґрунту. Ніяких хімікатів і додаткових витрат не потребується. Ця здрібнена солома є прекрасним органічним добривом, що підвищує родючість і сприяє розвитку корисної мікрофлори ґрунтів. Використання в агрегаті двобічних ножів дозволяє збільшити їхній термін служби удвічі: після зношування з одного боку леза ножа його можна перевернути на інший. Мульчувач «Ківі» (Kіwі) технологічно цікавий ще й тим, що може бути швидко перероблений на причіпний кормозбиральний комбайн.
 
«Маскіо Гаспардо» (Maschio Gaspardo)

alt

Мульчери відомої компанії Maschіo Gaspardo призначені для здрібнювання стерні кукурудзи, соняшнику, сої, валків і стерні соломи зернових культур, тютюну, бадилля й трав. Вони також рівномірно розподіляють здрібнені залишки по полю, що значно полегшує правильний обробіток ґрунту й прискорює розкладання органічних залишків. Maschіo Gaspardo пропонує мульчери марок Chіara, Tornado, Grіfone під трактори потужністю від 60 до 240 к. с. Важливими характеристиками їх є надійність в експлуатації, міцність конструкції, здатність задовольнити вимоги сучасного агровиробника. Всі моделі гарантують відмінне здрібнювання обробленого органічного матеріалу.
 
Перевагою цих подрібнювачів є невеликі габаритні розміри, що забезпечують універсальність використання, зокрема й можливість роботи у виноградниках і садах. Зубчасті контр-ножі мульчера сприяють підвищенню ступеня здрібнювання маси для подальшого прискорення її розкладання. Установка напрямних ребер дозволяє розподіляти здрібнені валки соломи рівномірно по всій площі поля, що особливо актуально за мінімальної або нульової технології обробітку ґрунту.
 
У багатьох моделях передбачено реверсивний механізм для зміни напряму руху ріжучих частин агрегату — для захисту при перевантаженні або потраплянні сторонніх предметів. Мінімальне техобслуговування й високий термін служби роблять ці агрегати вигідними у використанні. Великий діаметр камери здрібнювання підвищує пропускну здатність і подальше розкидання подрібненого матеріалу, у тому числі й рисової соломи. Досягти найвищої якості здрібнювання вдається також завдяки великому діаметру ротора, високій швидкості обертання ріжучих ножів, їхній довжині й великий кількості.
 
«Орсі» (Orsi)
altКомпанія Orsi group (Італія) виготовляє високопродуктивний мульчер W-Forrest 1400, що монтується на колісні й гусеничні трактори вітчизняного й імпортного виробництва. Це — по, суті, кущоріз, призначений для розчищення зайвих заростей в охоронних зонах, біля ліній електропередач, у посадках лісових культур, на територіях навколо газо- і нафтопроводів, складів, нафтобаз тощо.
 
Принцип дії цього мульчера простий: трактор за допомогою бампера, наїжджаючи на кущі, завалює їх, а ротор із установленими на нього ножами, обертається й подрібнює повалений органічний матеріал. Деревина мульчується на дрібну тріску.
 
Найпоширеніша модель цього агрегату монтується на задню навіску трактора МТЗ 80/82 або аналогічної потужності — і подрібнює дерева завтовшки до 18 см. Також є потужніші моделі, що переробляють на мульчу гілки товщиною до 45 см і монтуються на колісні й гусеничні трактори потужністю до 265 к. с.
 
«Бош» (Bosch)
Фірма «Бош» (Bosch) є відомим виробником різноманітного інструменту. Зокрема, деякі розробки її можна з успіхом застосовувати в агробізнесі — наприклад, у садівництві й виноградарстві. Нині популярністю користуються її садові мульчери. Ці агрегати за кілька хвилин перетворюють гілки, листя, траву й інше у вкрай корисне для рослин добриво. Надалі отримана мульча або компост використаються для захисту гумусу під час дощів, а в жаркі дні вона допомагає зберегти вологість ґрунту.
 
Фахівці компанії Bosch роблять ставку не тільки на безпеку і якість подрібнення органіки, але й намагаються надати своїй техніці якнайбільше додаткових позитивних опцій. Приміром, у деяких цих агрегатах є комбінація ріжучих елементів в одному пристрої. При цьому перемикання між ними відбувається натисканням лише однієї кнопки. Модельний ряд садових мульчерів Bosch цієї компанії складається як з електричних, так і з бензинових агрегатів. Будь-який із них легко переробляє будь-які деревні відходи від друзок і кори до старих гілок, ретельно подрібнює органічне сміття до однорідної маси.
 
Деякі моделі відрізняються наявністю зручного місткого бункера для зібраної трави. Компактні розміри, невелика маса й ніж, виготовлений із використанням лазерної технології, — це безсумнівні переваги цього подрібнювача. Ріжучі ножі зі спеціальної загартованої сталі відмінно подрібнюють гілки й бур'яни. Великий бункер для збору здрібнених залишків дозволяє зупинятися в роботі якомога рідше. Потужний мульчер, оснащений унікальною ріжучою фрезою Turbіne-Cut, забезпечує неймовірну пропускну здатність і ретельне здрібнювання гілок і бур'янів діаметром до 45 мм.
 
«Укрмото»
Відомий сільгоспвиробникам Красилівський машинобудівний завод зараз входить до машинобудівного холдингу «Укрмото». У Красилові виробляють і мульчери — зокрема, агрегат ПРН-4,5 з робочою шириною захвату 4,5 м. Він призначений для подрібнювання пожнивних решток, які залишилися на поверхні поля після збирання врожаю кукурудзи, соняшнику, зернових та баштанних культур та для рівномірного розподілення їх по поверхні поля. Хоч агрегат вітчизняний, однак редуктори та карданні вали у нього — зарубіжного виробництва. Подрібнювачі ПРН-4,5 забезпечують ефективне знищення бур’янів і шкідників сільськогосподарських культур та оптимальне перетворення рослинних залишків на удобрюючі азотовмісні органічні речовини.
 
На цьому ж заводі виготовляють і мульчери іншого типу. Наприклад, садовий «Садко» або «Торнадо». Зокрема, останній призначений для перетворення на мульчу соломи, сіна та іншої біомаси в рулонах, тюках, розсипаному стані з одночасним завантаженням подрібненої маси в транспортний засіб. Цей агрегат може застосовуватися на тваринницьких фермах, а також використовуватися у технологічних лініях з виробництва паливних гранул та брикетів.

Коментарі
 
altІгор ХАРАТОНменеджер з продажів ПНПВ «Яр-Степ» (Львів)
- Ми пропонуємо польові мульчувачі фірми INO (Словенія). Цей виробник займається переважно подрібнювачами, це його спеціалізація. Наприклад, модель Profi P може подрібнювати траву, солому, бавовну, кукурудзу, сою, картоплиння тощо. Ширина захвату — від 2,5 до 4 м, комбінований — до 8 м. Чотириметровому потрібен для агрегатування 120-сильний трактор. Є у фірми також потужні мульчувачі Triplex Euro для обробки великих площ шириною захвату 7,9 м, що може подрібнювати гілки завтовшки до 6 см.

altВіктор ПОГОРІЛИЙзаступник директора УНДІ прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільгоспвиробництва ім. Л. Погорілого
- Є різні технології збирання. Відтак, є подрібнювачі, які встановлюються на збиральному комбайні, а є окремі агрегати. Подрібнення рослинних решок, особливо грубих, потребує значної енергії. Тому якщо подрібнювачем обладнаний збиральний комбайн — треба розуміти, що ми втрачатимемо у продуктивності машини. Якщо говорити про більш прагматичну американську технологію, то там комбайн здійснює збирання, а потім спеціалізованим широкозахватним подрібнювачем (мульчером) у підходящий момент відбувається мульчування. Є два типи мульчувальних агрегатів: із горизонтальною віссю та вертикальною. У них різні енерговитрати, різна якість роботи.
 
Серед вітчизняних машиновиробників, які випускають агрегати для подрібнення польових решток, відзначити хочу Білоцерківський, Уманський і Красилівський заводи. А якщо говорити про подрібнення у ягідниках або виноградниках, а це вже йдеться про вузькоспеціалізований сегмент техніки, яку випускає завод «Полігон» з Одеси. Щодо імпортних — кращі, на мою думку, подрібнювальні агрегати фірм Kuhn, Schulte, Unia. Питання, який подрібнювач використовувати, кожен сільгоспвиробник вирішує сам залежно від його системи сівозміни, стратегії агробізнесу.

altЮрій ЗОЛКІН, директор зі збуту ТОВ «Агро-Воля» (Херсон)
- Турецька компанія Hisarlar щойно почала працювати в Україні — з минулого року. У неї якісна, надійна техніка. Інженери застосовують найкращі європейські рішення. Компанія виробляє широкий модельний ряд фрезерної техніки для агровиробництва. Наприклад, ґрунтовий мульчувач YSP із діапазоном захвату від 1,6 до 3,2 м. У них якісні надійні редуктори виробництва Італії, японські підшипники, міцний метал із великим терміном служби.
 
Крім польових подрібнювачів, є у цього виробника також цікаві садові марки YDP. В Україні сад не зрідка обрізають вручну, а гілки зносять на край поля та спалюють. А мульчер YDP зрізує гілки, подрібнює їх і розкидає мульчу по поверхні ґрунту для удобрення.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.