Тракторна симфонія від Claas

/ Механізація АПК / Середа, 13 серпня 2014 13:59
Київщина — один із провідних регіонів країни, де займаються тваринництвом. Хоча справа це нині нелегка (ціни на молоко незадовільні), однак добра техніка допомагає не лише виходити на рівень рентабельності, а й мати прибуток. Щоб побачити, як це робиться найкращим чином, «Агробізнес Сьогодні» відвідав господарство «Терезине» в однойменному селищі, що у Білоцерківському районі столичної області.

 

Добре укомплектоване господарство
1998 року господарство «Терезине» було засноване на базі тодішнього держплемзаводу і нині успішно працює під керівництвом Івана Кудлая у юридичній формі товариства з додатковою відповідальністю (з 2010 року). Має в обробітку 2500 га землі. Більша частина посівів — це зернові. Вирощують ще кукурудзу, олійні та технічні культури.
 
altГоловний агроном ТДВ «Терезине» Сергій Осипчук розповідає: «На 80 % землю обробляємо поверхнево, за «мінімалкою», решту — традиційно переорюємо. Знаряддя обробітку ґрунту у нас найкращі. Полюбляємо німецьку техніку — бо надійна».
 
ТДВ «Терезине» утримує 2500 голів великої рогатої худоби, серед яких 950 дійних корів, що на рік у середньому дають по 8000 л молока. На фермах використовують відмінне доїльне устаткування фірми «Де Лаваль». «Молоко наше цінне. Зокрема, й до «МакДональдса» постачаємо», — всміхається головний агроном.
 
Зрозуміло, що при такій кількості худоби чимало землі у цьому господарстві відведено під зелені корми. Близько 350 га займає кукурудза на силос, до 500 га — багаторічні трави, посіяна також люцерна й однорічні зелені корми. То ж і заготівля кормів — справа чи не найважливіша у господарстві. Для заготівлі сінажу «Терезине» повністю укомплектувало свій парк машинами Claas: косарки Disco (якраз спостерігали в роботі трикосарковий агрегат Claas Disco 8500), ворушили Volto, валкоутворювачі Liner — аби дотримуватися найвищого рівня технології. Для забезпечення худоби їжею мають тутешні господарі також кормозбиральний комбайн Jaguar 850. Фірма Claas у виробництві саме таких збирачів зеленої маси утримує світове лідерство. Комбайн Jaguar якісно й своєчасно, із чітким дотриманням агротехнологічних термінів, допомагає тваринникам у заготівлі силосу і сінажу. Крім того, на господарстві цілорічно працює навантажувач Claas Scorpіon, який у господарстві хвалять за продуктивність, надійність у роботі. Scorpion має дуже чутливе управління, оснащений двигунами Deutz з економною витратою палива. Цей навантажувач має невеликий радіус повороту, може плавно розганятися до швидкості від 0 до 40 км/год. при максимально можливому тяговому зусиллі.
 
altДля збирання зернових господарство має три зернозбиральні комбайни фірми Claas: Lexion 460, Lexion 570, Lexion 580. Далі ведемо розмову з головним інженером Олександром Мельниченком, і детальний огляд техніки, яким озброєне ТДВ «Терезине», продовжується. Продуктивність комбайна дуже залежить від його жатки. Тут принципово користуються «рідними», від тієї-таки фірми Claas, не мудруючи і не вишукуючи інших. Високоефективні жатки Varіo мають велику пропускну здатність, ідеально пристосовуються під різні умови жнив. «Не втомлююся вихваляти систему обмолоту на комбайнах Claas — так звана трибарабанна система APS виручає часом і на зазеленених полях, і особливо — на гарному врожаї, якими наше господарство також славиться!» — похвалив пан Олександр і автоматичну систему Auto Contour, яка спрощує роботу комбайнера на полях будь-якого рельєфу: контролює висоту зрізу, тиск жатки на ґрунт та взагалі забезпечує ідеальну адаптацію ножів жатки до поверхні. «Лексіони» ми закупляли у господарство поступово, щоразу переконуючись, що саме ця машина — ідеальна для нас, — веде далі Олександр Мельниченко. — Самі бачите — одна модель змінювала наступну. Ще не маємо останніх — із 600-ї серії, та ми не зупиняємося».
 
Як бачимо, «Терезине» добре укомплектоване продуктивною технікою. Купують її аграрії, щоправда, у кредит, хоча скаржаться, що більше ніж на півроку-рік кошти не дає зараз ніхто.
 
«Перший парубок на селі»
Ну, а що є основним засобом аграрного бізнесу? Кожен знає — сучасний тягловий «кінь» — трактор. У господарстві «Терезине» тракторів мають сім. Один старенький американський, а решта німецькі — від компанії Claas: два трактори Axion 850 і ще два — меншої потужності: Arion і Ares. Давно, ще 2003 року, придбали першого «німця» — Xerion 3300. «У нас він вперше в Україні з’явився такий — із поворотною кабіною. Був вживаний, але й досі при справах. Після придбання вже напрацював 12 тис. мотогодин. Сьогодні у нас вже два «Ксеріони» — 3300 і 3800, використовуємо ці машини впродовж усього року: на обробітку ґрунту, на роботі з трикосарковим агрегатом, на трамбуванні силосу й сінажу. А якщо треба, то й бочки ним транспортуємо. Також зручно агрегатувати у комбінації із потужною сівалкою. Взагалі виходить так, що це — трактор-універсал і багатофункціонал, який може придатися у господарстві впродовж цілого року. Він знаходить застосування практично усюди», — розповідає Сергій Осипчук.
 
altМи ж Xerіon упізнаємо вже здаля: у нього всі чотири колеса однакового розміру, а кабіна трохи звужена донизу. Вона буквально за півхвилини розвертається на 180 градусів, що робить цей трактор дійсно універсальним, адже він однаково може рухатися в обох напрямках, а відтак, можна чіпляти обладнання і на задню, і на передню навіску. У нього всі чотири колеса керовані, через це трактор має невеликий радіус розвороту, ну а таке явище, як пробуксовка на полі — взагалі невидане у господарстві. Та з особливим захватом Олександр Мельниченко говорить про «крабовий хід» цього трактора: «Таку функцію пропонує лише CLAAS на своїх «Ксеріонах», а нам вона — просто як права рука: на сінажній або силосній ямі всі чотири колеса покривають вдвічі більшу поверхню і рівномірно трамбують масу, а на полі використання «крабового ходу» значно знижує тиск машини на ґрунт, адже вага трактора розподіляється не на дві «колії», а на чотири, а його тягові властивості при цьому залишаються на найвищому рівні! Варте уваги і його «вміння» миттєво очищувати радіатор: вмикаємо реверс вентилятора — і за секунду радіатор чистий. Одним словом, для тих, хто має розвинене рослинництво і тваринництво, Xerion — незамінний трактор», — хвалить головний інженер.
 
Як вже згадувалося, є у господарстві «Терезине» й новіший трактор Xerion 3800, придбаний два роки тому. «Ми вирішили взяти тієї ж марки, але новий. Якщо він «із нуля», тоді три роки жодних проблем взагалі не матимемо, міняй тільки оливу та фільтри», — впевнений головний інженер. — Купили Xerion 3800 у «Конкорді» (дилер Claas у Київській області — прим. автора) — приїхав фахівець, показав, як працювати з машиною. Тут особливо навіть не довелося й вчитися, бо машина дуже проста в управлінні».
 
altВплинув на вибір також ще один важливий фактор. Як показали заміри, при використанні трактора Xerіon із культиватором Сепtaur від компанії Amazone із шириною захвату 5 м при глибині обробітку важкого ґрунту на 15 см витрата палива становить 12 л/га. Це приблизно на 2–3 л менше, ніж в ідентичних умовах витрачає будь-який інший трактор аналогічною потужністю 350 к. с. Така ощадливість не могла не сподобатися.
 
Щодо іншого колісного трактора Claas Axion 850, який активно використовують у «Терезині», то з ним працювати — суцільне задоволення, вважають механізатори. Недарма ж на останній виставці сільськогосподарської техніки Agrіtechnіca 2013 у Ганновері міжнародне журі надало саме машині Claas Axіon 850 титул «Трактор року-2014». «Простий в управлінні, класичний у виконанні, надійний та достатньо потужний трактор, — говорить головний інженер, — має вдалий розподіл ваги між осями, завдяки чому трактор не потребує додаткового баластування та має кращі зчіпні властивості. Підресорена і комфортна кабіна із кондиціонером та вентилятором. Навіть на тваринницькій фермі у кабіні не відчувається якихось ароматів: в оснащення трактора входить система рециркуляції повітря. На «Аксіоні» — одна з кращих кабін з комфорту. Тракторист не так втомлюється за кермом, а відтак, і 10–12-годинний робочий день для нього видається не надто важким. Бо ж робота у комфорті — це запорука повної віддачі працівника!».
 
Перспективи — безумовні

alt

Чому взагалі така любов у господарстві «Терезине» до німецького виробника Claas, і переважно саме цю техніку купують? Проста відповідь: бо вона того варта, й безумовно, перспективна. Бо розумні люди завжди віддають перевагу надійному виробникові, якісним машинам і агрегатам. Але є й інші причини, не такі очевидні. «Його ми обирали, крім іншого, міркуючи ще й про зручний та доступний техсервіс, щоб він був завжди поруч, — каже головний інженер Олександр Мельниченко. — А саме недалеко від нас — компанія «Конкорд», дилер Claas. У них великий склад запчастин, оперативне обслуговування, тому працюємо вже понад 10 років з ними».
 
Головний інженер Олександр Мельниченко розповідає про перспективи подальшого технічного прогресу у господарстві: «Ми купили станцію RTK, цієї весни встановили на трактор систему точного землеробства. Поки що використовуємо її тільки для посіву. Ефективність і швидкість сівби збільшилися, до того ж, економиться паливо».
 
Техніка — це не розкіш. Трактори й комбайни компанії Claas, «зелена лінійка» її причіпних агрегатів створені, щоб допомагати аграріям заробляти, а не втрачати.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.