agro business 160 160

8 найкращих жниварок для кукурудзи

/ Механізація АПК / Вівторок, 26 серпня 2014 12:30
Віктор БОРЗНЕНКО, Дмитро РІДМАН
спеціально для "АС"
Український агробізнес давно відчув маржинальні переваги «цариці полів», цієї високоприбуткової культури, яку цінують усюди в світі. Але для того щоб нею займатися, потрібно й високоякісне обладнання: збиральні комбайни, оснащені спеціальними жниварками.

 

Кукурудза — цариця полів:
дасть високий урожай і ми
вирішимо зернове питання.
Микита Хрущов
Кукурудза не випадково й досі асоціюється з іменем екс-керівника СРСР Микити Сергійовича Хрущова. Площі, засіяні кукурудзою у СРСР за його настирливих директив, у 1962 році досягли рекордних 37 млн га! Щоправда, ця чергова безумна комуністична вакханалія, викликана нібито благими намірами, швидко припинилася із багатьох причин. Кліматичні умови Білорусі, Архангельської чи Вологодської областей російської Півночі явно не підходили для культивування південноамериканської за походженням культури. Ставка на казахстанську цілину теж не виправдалася. У південних краях, як-от Узбекистан чи навіть українська Херсонщина, бракувало систем поливу. І ще: в радянській імперії масово виготовлялися танки й ракети, але не існувало в достатній кількості потужної і надійної кукурудзозбиральної техніки. І не було таких спеціалізованих жниварок, яких нині різними виробниками пропонується чимало.
 
Але от мрії Хрущова нарешті почали збуватися — вже в незалежній Україні. Ті, хто системно її культивує, не лишаються розчаровані. От і цього року, за прогнозами аналітиків, на світових ринках ціна тонни зерна кукурудзи не впаде нижче $200, а швидше за все становитиме $210–220/т.
 
Масове вирощування кукурудзи — так, до цього ми, нарешті, дозріли морально й технологічно. Ті, хто почав правильно її культивувати, відчули переваги цієї доволі маржинальної і не надто примхливої культури. Коли настає пора її збирання, на перший план виходить знову ж таки якість техніки. Який комбайн обрати, яку жниварку? Чим оптимальніше агрегат пристосований до конкретних умов (клімату, території), тим ефективнішим буде агробізнес, тим вище ступінь задоволеності фермера. Нині вибирати є з чого — оглянемо деякі марки кукурудзяних жниварок.
 
«Ґерінхоф» (Geringhoff). Качаниста симфонія
Кукурудзяні жниварки Gerіnghoff — європейський лідер у виробництві цього різновиду агрегатів для збирання кукурудзи. Цей виробник випускає кукурудзозбиральну техніку з 1956 року, а першу навісну жниварку для «цариці полів» зробив ще у 1962 році.
 
Технологія автоматичного складання жниварок гідравлічним способом була розроблена саме фірмою Gerіnghoff багато років тому. І хоча така складана конструкція вже стала стандартом в усьому світі, її застосовують багато виробників, однак компанія Gerіnghoff, як і раніше, продовжує тримати лідерські позиції у цій сфері. Її жниварки складаються у транспортне положення протягом 1–2 хвилин.
 
На ринку представлені 6-ти, 8-ми, 12-ти рядні жорсткі й складані жниварки для кукурудзи від цього виробника. Подрібнювальні механізми, якими обладнані жниварки, задовольняють будь-які потреби в здрібнюванні стебел кукурудзи, навіть найміцніших і найвищих рослин.
 

alt

Найвідоміші моделі цього виробника — дві. Кукурудзяна жниварка Rota Dіsс поєднує у собі переваги «лагідного» збирання качанів й ефективного здрібнювання стебел. Два ротори захоплюють кукурудзяні рослини, а оснащений 15-ма дисковими ножами ріжучий ротор повністю подрібнює їхнє листя й стебла. Завдяки обертанню проти потоку матеріалу істотно підвищується ефективність здрібнювання й розщеплення на волокна. Відзначимо також довговічність самозагострювальних дискових ножів, покритих карбідом вольфраму.
 
Друга популярна модель жниварки компанії Gerіnghoff для кукурудзи Horіzon Star — це система з роторним горизонтальним ножем. Дійсно вдалий агрегат із великою ефективністю збирання, оптимальною якістю роботи й високою надійністю. Додатковий горизонтальний ніж, оптимально розташований і з'єднаний фланцем із редуктором, забезпечує найвищу якість здрібнювання. Кожен механізм оснащений індивідуальною фрикційною муфтою.
 
Всі жниварки для кукурудзи від компанії Gerіnghoff мають міцну раму добре продуманої конструкції, потужний шнек і посилений привід. Контрольний монітор інформує механізатора про поточну швидкість обертання, про пробуксовування жниварки. Ці агрегати гарантують високу ефективність і прибутковість експлуатації.
 
«Доміноні» (Dominoni) домінує серед кияхів
Жниварки для збирання кукурудзи Domіnonі (Італія) легко агрегатуються із комбайнами будь-якого типу й марки, збирають кукурудзу на зерно з одночасним здрібнюванням і розкиданням листостеблової маси по полю. Жниварки Domіnonі найкращим чином поєднують функціональність, легкість і міцність. Забезпечують відмінну й надійну роботу в найбільш важких умовах.
 
Адаптер легко замінюється й підходить для будь-якого типу комбайнів і навіть косарок. Складання й розкладання жниварок здійснюється із кабіни й автоматично закріплюється запобіжним гаком. Регулювання жниварки відбувається теж з кабіни електричним або гідравлічним способом. В Україні ці жниварки активно розповсюджує, зокрема, компанія «ЮТП» з Хмельницького.
 
«Клаас» (Claas) — вищий клас
Ефективність і продуктивність будь-якої збиральної машини значною мірою залежить від жниварки. Компанія CLAAS це розуміє й приділяє цьому питанню особливу увагу.
 
Це стосується й агрегатів серії Conspeed та Conspeed Linear для збирання кукурудзи на зерно. Жниварки ці пропонуються у трьох типорозмірах, зокрема, як 6-, 8- й 12-рядні, що дозволяє враховувати при виборі різницю у продуктивності окремих моделей.
 
Швидко й без надмірних зусиль жниварку Conspeed можна як змонтувати на зернозбиральних комбайнах Lexіon або Tucano фірми CLAAS, так і демонтувати з них — одним порухом руки. Швидкороз’ємний пристрій забезпечує ефективне приєднання усіх гідравлічних й електричних ліній. Причому його можна підключати й без пониження тиску в системі. Інтегрована модульна система виключає будь-які помилки при підключенні окремих ліній.
 
Кожен агрегат серії Conspeed оснащений вбудованим у передавальний механізм горизонтальним подрібнювачем, який кришить стебла на дрібні шматочки.
 
Леза подрібнювача заточені із трьох боків, що забезпечує чистий зріз і дозволяє зменшити витрату палива на комбайні. Спеціальне покриття ножів на основі карбіду вольфраму забезпечує підвищену їх зносостійкість. При необхідності ці ножі можна швидко й легко замінити.
 
Жниварка Conspeed може ефективно застосовуватися із системою підрулювання. Адаптується до будь-яких умов збирання врожаю.
 
«Олімак» (Olimac) — українізована Кобзаренком
Компанія Olіmac є лідером у Європі з виробництва кукурудзяних жниварок. Вона робить 4-16-рядні жниварки суцільної або розкладної конструкції. Лідируючі позиції компанія Olіmac зайняла за рахунок вдалої конструкції своїх жниварок — вони дозволяють збирати кукурудзу без втрат, за мінімальний час. Не потребують складного технічного сервісу.
 
Жниварки компанії Olіmac мають вальці завдовжки 67 см, які оснащені ножами. Довгі вальці забезпечують більше часу на проходження стебел через них — а це дає можливість збільшувати швидкість і продуктивність комбайна, тоді як ножі забезпечують здрібнювання стебел кукурудзи. Відстань між вальцями регулюється автоматично.
 
Крім ножів, що розташовані на вальцях, жниварка має ще горизонтальні самозаточувальні ножі, які розміщаються по центру ряду, відмінно перекривають зону зрізу й ідеально подрібнюють стебло. Самозаточувальні ножі з напайкою вольфраму завжди залишаються гострими й значно полегшують роботу комбайна, а також дозволяють заощаджувати паливо.
 
Жниварки Olіmac відмінно працюють при виляганні кукурудзи, активно захоплюючи стебла. При цьому не потрібно змінювати кут нахилу жниварки — вона завжди працює паралельно із ґрунтом.
 
Кукурудзяні жниварки Drago компанії Olіmac без проблем агрегатуються із будь-яким імпортним комбайном. Дистриб’ютором цих жниварок в Україні є «Завод Кобзаренка»: він забезпечує розмитнення й сертифікацію жниварок; доставку в господарство й запуск їх у роботу; гарантійне й післягарантійне обслуговування; навчання персоналу з технічного обслуговування; поставку запчастин зі свого складу.
 
Залежно від маси кукурудзи, що надходить до жниварки, відстань між вальцями регулюється автоматично в діапазоні 22–42 мм, при збільшенні маси стебел — відстань між деками збільшується, а при зменшенні цієї маси, відповідно, — знижується. Саморегульована відстань між деками запобігає забиванню жниварки кукурудзяними стеблами.
 
«Джон Дір» (John Deere): тільки вперед! 
Що робить кукурудзозбиральну жниварку кращою за інші, конкурентні? Вочевидь, максимальна продуктивність і міцність, довговічність. Відома американська компанія John Deere має повну лінійку сільгосптехніки, звісно, й чудові кукурудзяні жниварки марки Kemper.
 
Компанія Kemper за походженням німецька, її було створено ще у 1908 році. А з 1997 року контрольний пакет акцій підприємства належить виробникові John Deere. Тепер у цих кукурудзяних жниварках об'єднані найкращі якості. Яку з них ми не оберемо, вона не розчарує у роботі. Із жниваркою Kemper можна працювати швидше й ефективніше, оскільки на її роботу не впливає ані ширина міжрядь, ні напрямок посіву рослин. Плавна подача й низькі втрати кукурудзи — лише деякі з переваг цих потужних кукурудзяних жниварок виробництва John Deere. Можна додати до цього такі характеристики: висока пропускна здатність, оптимізована продуктивність і чудова ефективність скошування кукурудзи. Деякі різновиди жниварок Kemper призначені спеціально для високої кукурудзи або для рослин із жорстким стеблом.
 
Агрегати Kemper забезпечують рівномірну подачу маси до подрібнюючого барабана. Ножі виготовлені зі сталі, легованої карбідом вольфраму. Одна з цінних рис жниварки Kemper — це те, що вона здатна рухатися поперек рядків. Існує також можливість встановлення системи копіювання рельєфу ґрунту. Коли ця жниварка використається із комбайном John Deere, на дисплеї Command Center відображаються всі важливі функції й дані про продуктивність її роботи. Є агрегати з датчиками металу, які реагують на потрапляння у кукурудзяну масу зайвих предметів.
 
Кукурудзяна жниварка Kemper може мати робочу ширину від 3 до 9 м. Ті з них, ширина захвату яких перевищує 3 м, складаються, щоб їхнє транспортування з одного поля на інше не викликало ускладнень. Мінімальний технічний догляд, довговічність будь-яких агрегатів John Deere добре відомі всім клієнтам. Тому вони — серед найбільш поцінованих на ринку.
 
«Капелло» (Capello): мінімум втрат
altМарка Capello теж є відомим виробником кукурудзяних жниварок для широкої лінійки зернозбиральних машин Claas, John Deere, Case, Laverda, New Holland, Massey-Ferguson, Deutz-Fahr та ін. Вони агрегатуються практично з будь-яким комбайном, включаючи й техніку Ростсільмаш російського виробництва. Жниварки цього виробника в Україні розповсюджує, зокрема, компанія АМАКО. Широка номенклатура моделей дають можливість вибрати оптимальне рішення для кожного господарства.
 
До переваг агрегатів Capello можна віднести такі характеристики: поліпшена подача й швидкість підйому; незначна кількість втрат зерна й качанів, висока ефективність роботи.
 
Цей виробник пропонує жниварки Quasar як виконані жорстко (4, 5, 6, 8, і 12 — рядні), так і складані (5, 6, 8, 9, 10 й 12, 16-рядні). Ті й інші забезпечують високу швидкість жнив й обмежені втрати качанів і зерна за будь-яких умов. Корпус і наконечники жниварки виготовлені з технополімера (а не з метала, як у багатьох конкурентів), по якому скошуваний матеріал ковзає, не прилипаючи.
 
altШнек великого діаметра, що подає зелену масу, забезпечує безперервну подачу матеріалу в прийомну камеру. Вальці мають спеціальну конструкцію із гвинтовим наконечником — це сприяє уведенню стебел, і на вальцях розташовані регульовані ножі з вольфрамовим наплавленням. Розташування подрібнювача забезпечує повне перекриття вальців, є можливість ручного відключення оператором.
 
Жниварки Capello постійно вдосконалюються. Вони експортуються у багато країн, добре адаптовані також до непростих умов жнив в Україні: призначені для безперервної роботи у важких польових умовах на значних територіях.
 
Обшивка жниварки легко відкидається, і це дозволяє без особливих зусиль проводити технічне обслуговування: рослинні залишки змиваються струменем води.
 
Крім того, ця жниварка може бути легко й швидко переустаткована під збирання соняшнику — теж популярної у нас нині високомаржинальної культури.
 
«ОптіКорн» (OptiCorn) від мадярів
Жниварки для збирання кукурудзи OptіCorn виробництва Угорщини — сучасні й ефективні агрегати. Займають у багатьох країнах Європи провідне місце з продажів. Вони призначені для збирання кукурудзи на зерно й здрібнювання стебел в одному ході в стадії повної стиглості, виготовляються в 4-, 5-, 6-, 8- й 12-рядному виконанні. Характерними властивостями жниварки OptіCorn є міцна конструкція, продуктивна потужність, легкість обслуговування й чудова якість здрібнювання кукурудзи. Конструкція каркасу є універсальною, тому адаптується на всі відомі типи комбайнів.
 
Робоча швидкість цієї жниварки 6–10 км/год. Довжина й профіль вальців забезпечують ефективне протягування стебел. Збирання й здрібнювання відбувається за один прохід. Надійний редуктор і чіткий механізм подрібнювання прості й зрозумілі у використанні.
 
Характерними властивостями кукурудзяної жниварки OptіCorn є міцна конструкція, ефективна легкість обслуговування, простота агрегатування, низькі експлуатаційні витрати. У підсумку — висока продуктивність.
 
Ці жниварки можна замовити із металевими або пластиковими розподільниками. Пластикові забезпечують щадне піднімання стебел та є стійкими до корозії. Їхнє застосування зменшує масу жниварки. Подрібнювач кришить і розкидає по полю як і стебла, так і бур'яни, що ростуть у міжрядді. Додаткові опції: пристосування для прикочування стерні; система автоматичного копіювання рельєфу поля.
 
RSM (Ростсільмаш). Назустріч кукурудзоводам
Як добре у нас відомо, виробником максимально широкої лінійки сільгосптехніки є російська група компаній Ростсільмаш. До цієї групи, зокрема, входить і виробник машин для кормозаготівлі фірма Klever, яка робить жниварки для збирання кукурудзи. Це кілька моделей, найвідоміші з яких — Oros та Argus.
 
Хоча це — порівняно нові агрегати. Наприклад, жниварку Argus компанія Ростсільмаш вивела на ринок у 2006 році. Тобто аж через 42 роки після відставки Микити Хрущова… Як і всі сучасні жниварки, вона має можливість агрегатування з будь-яким комбайном. Але найкраще агрегатується, звісно, з «рідними» машинами виробництва Ростсільмаш, а саме зернозбиральними комбайнами Vector, Acros, Torum.
 
Серія високопродуктивних кукурудзяних 4-, 6-, 8-, 12- рядкових жниварок Argus призначена для збирання кукурудзи на продовольче й фуражне зерно. Необхідну можна вибрати відповідно до продуктивності комбайна.
 
Надійність і міцність жниварок Argus — суттєва складова успіху при їх використанні. Вона може працювати з різними сортами кукурудзи. Спеціальна конструкція протяжних вальців дозволяє захоплювати стебла товщиною до 40 мм без додаткової необхідності окремо налаштовувати або регулювати агрегат. Це заощаджує час у жнива і підвищує ефективність роботи.
 
Невелика маса дозволяє агрегатуватися навіть із легкими комбайнами без установки додаткових вантажів. Заощаджуються енерговитрати, зменшується тиск коліс комбайна на ґрунт.
 
Конструкція жниварки для відділення качанів дозволяє регулювати відстань між пластинами з робочого місця комбайнера, що дозволяє скоротити час роботи при збиранні різних сортів качанистої.
 
Протяжні вальці мають чотири регульованих ножі для протягання й одержання дрібнішої фракції, що підвищує якість технологічного процесу.
 
Кукурудзяна жниварка Argus надійна й продуктивна. Зручна у налаштуваннях. Простота налаштування — ще один її плюс. Конструкція жниварки дозволяє регулювати відстань між пластинами з робочого місця комбайна, що дає можливість скоротити час налаштування при збиранні різних сортів кукурудзи. Ну, а спеціальні механізми захисту від перевантажень забезпечать надійність експлуатації.
 
Має мінімальну потребу в технічному обслуговуванні протягом сезону й забезпечує надійне, безшумне й довговічне функціонування. Відкидний капот спрощує доступ до транспортера качанів і полегшує техсервіс жниварки. Її зручно й змащувати, і добратися до рухомих її деталей. Коли ж потреба у серйознішому ремонті все-таки виникає, доступність комплектуючих і швидке обслуговування, розгалужена мережа дилерів від компанії Ростсільмаш забезпечить аграрія оперативною підтримкою.

Коментарі
 
altАнтон ЛИСУНзаступник директора ПСП «Плешкані» (Черкаська обл. Золотоніський р-н)
- Є такий період часу, як жнива, коли потрібно збирати врожай дуже швидко. Забарився — втратив. Тому жатка повинна бути надійною. У нас є комбайн Claas LEXІON — надійна, потужна, хороша машина. Під неї треба й жатку відповідну — теж потужну. Є багато різних: Geringhoff, Olіmac та інші. Могли б підійти. Але у фірми Claas є своя жатка. І я вважаю, що треба брати тільки оригінальну, фірмову. Не пожаліти коштів — але взяти жатку саме під свій комбайн. Можна й іншу — як-то кажуть, на колір і смак товариш не всяк. Але чи не виникнуть раптом якісь приховані проблеми невідповідності? То навантаження на редуктор не таке, то ще щось…

altВ’ячеслав ЛИТВИНЧУКкомерційний директор ТОВ «Агромашторг» (Київська обл.)
- Ми є дилерами угорського заводу «Оптігеп» (Optigep). Десь 80 % обладнання, яке там виготовляється, це саме жниварки, така у заводу спеціалізація. Він виробляє, зокрема, кукурудзяні жниварки «ОптіКорн» (OptiCorn). В Україну завозяться в основному жорсткі, хоча у цього виробника є й складані, але вони дорожчі. Найбільш ходовими на сьогодні є 6-ти, 8-ми та 12-рядкові. Як правило, завозимо під замовлення, бо вони виготовляються під конкретний комбайн. Ми робимо під «Палєсся», «Дон», під будь-яку марку, не має різниці, ця жниварка агрегатуватися може з будь-яким. У неї трохи подовжене русло, що дозволяє рухатися по кукурудзі швидше, ніж інші: швидкість цієї жниварки 6–10 км/год.
Клієнтура у нас різноманітна. Купують ці жниварки як фермери, що обробляють лише 100 га, так і холдинги. Цінова політика у нас — м’яка, антикризова.

altІван ВЕРБИЦЬКИЙменеджер відділу маркетингу ПАТ «Бердянські жниварки» (Запорізька обл.)
- Наша жниварка виробляється в Україні повністю із вітчизняних комплектуючих і матеріалів. Щодо її назви «Джон Грейвз» (John Greaves), то тут ми завдячуємо історії. Колись 1876 року із Великобританії у Бердянськ приїхав купець Джон Грейвз і заснував мануфактуру з виробництва сільськогосподарського реманенту. А зараз на тому місті стоїть наш завод «Бердянські жниварки».
Тут ви бачите 8-рядкову кукурудзяну жниварку шириною захвату 5,6 м. Вона жорстка, не складається, й допускається її транспортування на поле комбайном. Агрегатується абсолютно під будь-який збиральний комбайн, оптимально — під наш «Сварог» або аналогічний New Holland. Це, як ми вважаємо, оптимальний варіант жниварки з урахуванням урожайності кукурудзи по Україні.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.