agro business 160 160

Вони заслуговують на увагу

Вони заслуговують на увагу

/ Механізація АПК / Четвер, 21 червня 2018 15:44

Серед передпосівних комбінованих агрегатів вітчизняного виробництва можна знайти дуже цікаві й ефективні моделі.

Вітчизняну сільгосптехніку, на жаль, і досі заведено гудити чи принаймні ставитися до неї із підозрою. Не сперечатимемося щодо якості тракторів чи обприскувачів українського виробництва (хоча і тут питання співвідношення ціни та якості є дискусійним), але те, що в обробітку грунту намітилася позитивна тенденція, є очевидним. Ціла низка вітчизняних виробників пропонує досить надійні агрегати з дедалі ширшим робочим захватом, які подекуди вирізняються також оригінальною конструкцією. Звичайно ж, трапляються і майже повні копії відомих закордонних розробок, але якщо все гаразд із авторськими правами та ефективністю, то аграрій вже розбереться: потрібна йому копія чи оригінал.

У будь-якому разі серед техніки із наліпкою Made in Ukraine вже є із чого вибрати і що запустити в поле без остраху, поміняти робочі органи чи підшипники після декількох десятків гектарів.

Це стало можливим, зокрема, і тому, що чимало комплектуючих українські підприємства замовляють закордоном, хоча, скажімо, «Лозівські машини» навпаки постачають підшипникові вузли на експорт. Як би там не було, а підібрати для себе підходящу модель можна, причому навіть у такому специфічному сегменті, як комбіновані ґрунтообробні агрегати, здатні виконати низку передпосівних операцій за один технологічний прохід.

Цей тип технології передпосівного обробітку грунту має низку очевидних переваг. По-перше, таким чином досягається суттєва економія коштів завдяки нижчим витратам пального та оплаті праці. По-друге, менше ущільнює­ться грунт. І нарешті, як відомо, чим менше копирсатися у ґрунті, тим повільніше втрачає­ться волога навесні, і тим більше шансів отримати міцні дружні сходи із розвиненою кореневою системою. Відповідно, добрий комбінований передпосівний агрегат буде доречним у кожному господарстві за умови його правильного використання.

Разом з тим, така техніка закордонного виробництва може бути занадто дорогою для малих та середніх господарств, а тому з огляду на зростаючу популярність цих агрегатів, за їх виробництво взялися чимало вітчизняних виробників.

От взяти хоча б новинку минулого року від «Велес-Агро» — передпосівний комбінований агрегат Forward 6, за допомогою якого можна здійснювати відразу 7 (!) польових операцій за один прохід. Тобто нова модель «Велес-Агро» здатна за один раз повністю підготувати поле до сівби після оранки. Агрегат із шириною захвату 6 м здатен працювати на швидкості до 15 км/год., готуючи вирівняне посівне ложе для насіння.

На рамі Forward 6 послідовно стоять розрихлювачі сліду трактора з метою миттєвого подолання переущільнення грунту, три розрівнюючі планки та два ряди підпружинених лап, які провадять обробіток грунту на глибині від 2 до 12 см. При цьому його глибина регулюється безступеневим способом, спрощуючи експлуатацію агрегату. Після лап іде пластинчатий коток, діаметром 40 см, який монтується на імпортних підшипникових вузлах, а коток Crosskill здійснює кінцеве подрібнення тих грудочок грунту, які залишилися, ущільнюючи поверхню та готуючи ідеальне ложе для сівби.

Не менш цікавими є комбіновані агрегати «Агромаш-Калина» АКПК-6, що спроможні виконувати до п’яти різних передпосівних операцій за один прохід на глибину від 3 до 20 см із подальшим прикочуванням. Разом із обробітком грунту та підготовкою посівного ложа АКПК-6 підрізають бур’яни на необроблених та злущених фонах, готують ґрунт під посів зернових та технічних культур. Як робочі органи застосовую­ться сферичні диски та три ряди стрілчатих лап.

Сферичні диски типу «Ромашка» діаметром 560 мм підрізають кореневу систему бур’янів і подрібнюють верхній шар ґрунту, не порушуючи його структури. Своєю чергою, три ряди стрілчатих лап у культивуючій частині конструкції ретельно обробляють посівний грунт на глибину до 20 см. Зрештою подрібнюючі барабани здійснюють попереднє подрібнення ґрунту. Надалі котки завершують фінальне і забезпечують ущільнення посівного шару ґрунту.

Варто звернути увагу і на комбінований передпосівний напівнавісний агрегат АКПН-6–03, який виготовляє «Поділля» ТОВ «Красилівагромаш». Агрегат призначений для комплексного передпосівного обробітку грунту і спроможний виконувати за один прохід повний комплекс необхідних операцій. Це подрібнення грудок, вирівнювання поверхні поля, розпушення та ущільнення грунту, підрізання бур’янів і зрештою — формування щільного насіннєвого ложа на задану глибину.

АКПН-6–03 складається із трьох секцій, а його робоча ширина захвату становить 6 м. У разі потреби транспортувати агрегат бокові секції можна підняти вертикально. Серед особливостей його конструкції відзначимо розширену відстань поміж стрілчатими лапами, що, з одного боку, дає змогу покрити більшу площу, а з іншого — запобігає забиванню секцій. Останні тут змонтовано на закритих підшипникових вузлах. Передбачено також активне самоочищення дисків тандемних котків. Окрім того, конструктивно спрощено регулювання глибини обробітку. Робоча швидкість руху АКПН-6–03 може сягати 12 км/год., а для роботи з цим агрегатом краще використовувати трактор потужністю 180–190 к. с.

Не можна не згадати про потужний передпосівний культиватор «Червінець», який створила компанія «Лозівські машини». Агрегат дає змогу водночас здійснювати низку послідовних операцій, таких як розпушування грунту на глибину висіву насіння від 3 до 15 см, заробляння у землю рідких та твердих добрив, повторне лущення та підрізання коренів бур’янів, вичісування ниткоподібних коренів, небажаних на полі рослин та вирівнювання грунту.

Як робочі органи тут можна підібрати три варіанти лап із шириною захвату від 35 до 150 мм. Це стрілчаті і «гусячі» лапи та долотоподібні оборотні наконечники. Тут також встановлено ефективний розрихлювач сліду трактора з метою запобігання надмірному ущільненню грунту. «Червінець» оснащено регульованою підпружиненою планкою для ефективного вирівнювання грунту. Її положення можна регулювати таким чином, щоб компенсувати можливе відхилення під час роботи на полі з нерівним рельєфом чи на надмірно важких ґрунтах. Додамо, що конструкція агрегата передбачає наявність надійних необслуговуваних підшипників, міцних S-подібних стійок, а в разі потреби можна додатково підстрахувати стійки спеціальними підпружинниками. Конструкція котка не має центральної вісі, завдяки чому він не забивається навіть під час роботи на вологих ґрунтах.

Досить цікавою є і новинка «Білоцерківмазу», яка хоч і призначена не для створення передпосівного ложа, а передусім для стерневого і базового обробітку поля, але має цікаве конструктивне рішення. Згідно з описом агрегату виробником дисковий грунтообробний ДАГ-6 із 6-метровим захватом поєднує у собі функції плуга, лущильника, культиватора та дискової борони. Тобто його можна застосовувати на тих полях, де ледь-ледь встигли зібрати кукурудзу, але на лущення стерні часу забракло.

Конструкція призначена для роботи за найскладніших умов, здійснюючи інтенсивне однорідне перемішування органічної маси і грунту на глибину до 20 см. Як відомо, такий агрозахід дає змогу істотно знизити та сповільнити втрати вологи внаслідок випаровування.

Відкрита конструкція рами зі збільшеним вільним простором дозволяє працювати без забивання навіть за наявності великих обсягів органічної маси. Розташовані на індивідуальних кронштейнах пружинні стійки напівсферичних дисків, захищені від перевантаження за допомогою зрізних болтів. Для контрольованого укладання потоку ґрунту, за двома рядами дисків встановлено регульований розсікач, який призначений для поліпшення розподілення соломи під час руху по діагоналі.

Листові стійки ДАГ-6 виготовлені з пружної сталі, а безосьові котки виключають забивання землею. Агрегат може працювати на швидкості до 12 км/год., і провадити обробіток грунту на глибину до 20 см.

В принципі, відгуки аграріїв саме про вітчизняну ґрунтообробну техніку стали значно теплішими. І, мабуть, справа не лише в тому, що її якість відчутно зросла. Агрегати, виготовлені в Україні, почали застосовувати не лише малі, але й частина середніх господарств. Хтось як експеримент, дехто підстраховується на випадок проблем з основними імпортними агрегатами, а когось звабила незрівнянно нижча вартість та 20% знижка від уряду. Але прогрес у цьому напрямі є очевидним, і саме в сегменті грунтообробітку вітчизняні підприємства можуть передусім позмагатися із закордонними брендами, пропонуючи повні лінійки необхідної техніки.

Разом з тим, нам є ще над чим працювати, враховуючи вимоги до ґрунтообробної техніки і до передпосівних агрегатів передусім. Сьогодні недостатньо просто розрихлити землю і залишити після проходу культиватора більш-менш рівну поверхню. Потрібно встигнути «упіймати» і зберегти вологу, сформувавши посівне ложе такої якості, де б насінина не лежала тижнями, ледь прикрита землею, «без води і їжі», а впевнено полізла вгору і вглиб, думаючи про те, як дати якомога більший урожай, а не як вижити. В цьому плані технологія комбінованої підготовки грунту до сівби за один прохід є вельми делікатною, але важливою справою. Тут можна додати багато нових функцій, таких як паралельне внесення твердих чи рідких комплексних добрив або висів дрібнонасінних культур. Головне — забезпечити належну якість за дотримання прийнятної продуктивності роботи. Загалом, забігаючи наперед, можна прогнозувати впродовж найближчих років вихід на ринок конкурентних вітчизняних посівних комплексів, що здійснюють одночасний обробіток грунту, припосівне внесення добрив та висів насіння. З цим досить непогано справляю­ться імпортні агрегати, але цьому сегменту бракує бюджетних рішень, доступних для невеликих господарств. А потреба в них є, надто у посушливих регіонах на Півдні та Сході України.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.