Наш вибір — CLAAS AXION 850

/ Механізація АПК / П'ятниця, 19 вересня 2014 15:00
Рано чи пізно в житті кожного аграрія настає період, коли потрібно оновлювати парк техніки. Цей відповідальний момент не можна недооцінювати, адже від того, наскільки оптимальні машини ви оберете, залежить як якість та вчасність проведення покладених на них завдань, так і рентабельність вашого виробництва в цілому. А яка техніка є основним трудівником у будь-якому господарстві? Звичайно ж, трактори. Адже саме трактор працює найбільший період часу, тому до нього завжди висуваються підвищені вимоги. На що сьогодні звертають увагу сільгоспвиробники при виборі трактора, ми дізнавались у Ігоря Євгеновича Бикова, директора ТОВ «Агроконтракт-Н», що на Кіровоградщині.

 

Особливості виробництва
Маючи в розпорядженні 7660 га землі, підприємство «Агроконтракт-Н» передусім цікаве тим, що вже тривалий час використовує технологію no-till. «Ми перейшли на цю технологію вже 6 років тому, і, незважаючи на те, що багато спеціалістів попереджали про початковий спад урожайності, у нас такої проблеми не виникало, — ділиться своїм досвідом Ігор Євгенович. — А в роки, коли спостерігалась засуха, що є частим для нас явищем, оскільки землі підприємства розташовані в зоні недостатнього зволоження, ми однозначно були у виграші й отримували найвищі врожаї у районі».
 
 

Інформація про підприємство
Назва: ТОВ «Агроконтракт-Н»
Місцезнаходження: с. Октябрське Новоукраїнський р-н Кіровоградська обл.
Створене: 2000 рік
Стан на сьогодні: компанія має в обробітку 7660 га землі
Спеціалізація: рослинництво
Урожайність основних культур:
 
  • озима пшениця – 50-65 ц/га,
  • озимий ячмінь – 30-40 ц/га, 
  • ярий ячмінь – 25-35 ц/га, 
  • гірчиця – 15-20 ц/га, 
  • соя – 15-25 ц/га, 
  • сорго – 45-70 ц/га, 
  • соняшник – 20-33 ц/га, 
  • кукурудза – 60-80 ц/га
 
Особливість виробництва: використання технології no-till
Парк основної техніки: 
  • комбайни:
    • Claas Lexion 580 – 4 шт.
  • трактори:
    • Claas Axion 850 – 6 шт.,
    • Case 255 – 2 шт.,
    • New Holland 165 – 1 шт.,
    • New Holland-Ford 8970 – 1 шт.
  • самохідні обприскувачі:
    • Case Patriot 3330 – 2 шт.
  • сівалки:
    • просапна Terranova – 1 шт.,
    • універсальні Terranova – 2 шт.
 

 
Звісно, особливості такої технології потребують спеціальної техніки. Перш за все це стосується сівалок, які ТОВ «Агроконтракт-Н» купувало в Аргентині виключно для no-till. У той же час господарству вже виявились не потрібними агрегати для обробітку ґрунту, оскільки сівба проводиться по стерні, і кількість операцій на полі зменшилась до мінімуму. Таким чином, внаслідок переходу на нову технологію відбулось заощадження коштів на техніці, логістиці й паливі, витрата якого скоротилась із 60 до 23 л/га, маємо також відчутну економію часу.
 
altЗміна техніки — вимога no-till
«Раніше користувалися іншими сівалками — широкозахватними, які агрегатувалися із великими потужними тракторами, — продовжує директор. — Але враховуючи особливості наших земель, конфігурацію полів і схили, а також часті переїзди з одного поля на інше, витрати часу на складання і розкладання сівалок, було прийняте рішення продати всю широкозахватну техніку та великі трактори й купити більш компактні сівалки. Коли ми придбали нову посівну техніку, постало питання її оптимального агрегатування. Потрібен був трактор, який зможе без проблем виконувати операції із сівби на горбистій місцевості та транспортуванню зернових бункерів. Основними критеріями вибору трактора були якість та оптимальна потужність, аби не витрачати зайвого палива і в той же час уникати пробуксовувань за різних погодних умов та не пошкоджувати верхній шар ґрунту. Потужності 250–260 к. с. нам цілком вистачало. Також важливо було придбати машину, яка б не потребувала встановлення додаткових опцій, якими ми користуємось (наприклад, роз’єм під повітряну систему гальмування, для агрегатування із зерновим бункером). Все це ми знайшли в новому тракторі Claas Axion 850».
 
Переваги очевидні
«До цього ми вже мали досвід роботи із зернозбиральною технікою Claas, — продовжує розмову головний механік господарства Олександр Годун, — адже комбайни цієї марки працювали на наших полях з моменту створення підприємства, змінюючись з часом на більш сучасні моделі. І жодних суттєвих нарікань до цих машин не було, тому ми не міняли й виробника. Вибір тракторів Claas Axion 850 також означав зручність в обслуговуванні в одного дилера.
 
altОтож, зі слів головного інженера, аби повністю забезпечити потреби господарства в необхідній техніці, було придбано 6 тракторів Claas Axion 850. В ціновому діапазоні всі машини такого класу коштували приблизно однаково з різницею в 5–7 тисяч євро. Але на відміну від інших виробників, гарантійний термін у яких становить один рік, компанія Claas надала господарству два роки гарантії. Крім того, згідно з договором, на складі в Києві знаходиться резервний Axion 850, який при серйозній поломці одного з тракторів господарства зможе його замінити.
 
«Загалом нова машина має ряд особливостей, які є найбільш важливими для нас. Перш за все це «серце» трактора — новий 6-циліндровий двигун об’ємом 6,8 л, в якому використовується технологія CPM Boost, що дає змогу видавати додатково 35 к. с. понад номінальну потужність 233 к. с., — продовжує Олександр Годун, перераховуючи переваги Claas Axion 850. — Таким чином, загальна максимальна потужність може досягати 268 к. с. — саме те, що нам потрібно. В той же час, за економічністю витрати палива знайти йому рівних досить важко. Також дуже зручною є трансмісія HEXASHIFT із функцією HEXACTIVE (коробка-автомат), яка дає можливість переключати всі 24 передачі повністю в автоматизованому режимі, що полегшує роботу механізатора, особливо при транспортних роботах. Крім того, двигун завжди працює в оптимальному режимі, що дає змогу заощадити паливо і збільшити ресурс агрегату. Сам процес перемикання є плавним і непомітним — без ривків».
 
Однією з вимог господарства при виборі нового трактора Олександр Годун називає велику продуктивність насоса робочої гідросистеми для роботи з сівалками. Axion 850 за своїми технічними параметрами повністю відповідав цим вимогам, що підтверджено на практиці впродовж цього сезону. «Оскільки трактори працюють перший рік, звісно, жодних поломок ще не було. За цей час кожна з машин напрацювала близько 300 мотогодин. Сезонне навантаження плануємо в межах 500 мотогодин. Як я вже зазначав, трактор досить економний. Так, при сівбі сівалкою шириною захвату 5,6 м зі швидкістю 7 км/год. середня продуктивність агрегату за 12-годинний робочий день становить 30 га при витраті палива 7–8 л/га. При агрегатуванні із 6,7-метровою сівалкою продуктивність становить 40 га за витрати 6,5 л/га палива, а з 8,24-метровою сівалкою показники сягають відповідно 55 га та 6 л/га».
 
alt
 
У базову комплектацію цієї моделі входить причіпний пристрій двох варіантів: перший — тяговий брус, другий — поворотний фаркоп, що має регулювання по висоті. Крім того, є навіска, але в господарстві нею не користуються, оскільки вся техніка причіпна.
 
До переваг трактора Олександр Годун також відносить автономність роботи ВОМ. Таким чином, агрегатуючись із причепом-бункером при перевантаженні зерна, немає необхідності використовувати всю потужність ВОМ, адже з цим агрегатом корисним є діапазон 1000 ECO. Це дає можливість перевантажувати зерно на знижених обертах двигуна, за рахунок чого досягається економія палива.
 
alt
 
«Нас влаштовувало й те, що Claas Axion 850 комплектувався серійними шинами великого розміру, — продовжує розмову Ігор Євгенович. — Це дає змогу використовувати його без додаткового спарування, забезпечуючи добру тягову потужність із прийнятним тиском на ґрунт. Це дуже важливо для нашого господарства, де застосовується технологія no-till. Ну і, звичайно ж, кабіна. Axion 850 — єдина машина в своєму класі потужності, яка має 4-точкову підвіску. Крісло механізатора також оснащене пневматичною підвіскою, яка допомагає підтримувати спину під час роботи. Це дуже важливий момент, оскільки трактор використовується також на транспортних роботах із переїздами на значні відстані. Все це дає можливість забезпечити чудовий комфорт, що, відповідно, позначається і на продуктивності тракториста».
 
Підсумовуючи, можу зазначити, що новими Axion 850 ми цілком задоволені. І у разі, якби довелось знову обирати трактор, я без вагань назвав би саме цю модель.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.