Самохідні агрегати для ефективного захисту

Самохідні агрегати для ефективного захисту

/ Механізація АПК / Понеділок, 25 червня 2018 14:57

При необхідності обробітку великих угідь у господарстві за короткий термін виникає потреба в продуктивному обприскувачі. Найкраще рішення тоді — це самохідна машина з доволі містким баком для хімічних речовин, яка витрачає мінімум часу на дозаправку у полі.

Оптимальний час для обприскування за технологією становить інколи усього кілька днів. Цю роботу потрібно виконувати швидко й чітко. Якщо посіви значні за кількістю гектарів, найкраще мати самохідний обприскувальний агрегат з великим резервуаром для препаратів — це дозволяє діяти з мінімальною кількістю зупинок на дозаправку й агрегатування.

В Україні працює вже чимало самохідних машин для внесення хімікатів — це обприскувачі марок «Кун» (Kuhn), «Берту» (Berthoud), «Кейс» (Case), «Нью Холланд», «Хаґі» (Hagie), «Квернеланд» (Kverneland)… Усі годі й перерахувати. Випускаються такі машини й вітчизняними підприємствами у Львові і Богуславі. При обприскуванні на особливо високих швидкостях застосовуються агрегати, оснащені спеціальним повітряним рукавом для примусового осадженням крапель. Ця технологія робить обприскування ефективним навіть під час доволі сильного вітру. Патент належить данській компанії Hardі, однак це рішення застосовують ще кілька провідних європейських і вітчизняних виробників — компанії «Дамманн» (Dammann), «Джон Дір» (John Deere), «Джакто» (Jacto) та наша «Богуславська сільгосптехніка». Розробляє, за деякими даними, самохідну модель і завод «Львівмашкомплект». Експерти і дилери зазначають: у резервуарів-самоходів є ще така перевага перед причіпними і навісними обприскувачами, як високий кліренс. Це важливо тим господарям, хто займається високостебловими сільськогосподарськими культурами — насамперед соняшником і кукурудзою, особливо на пізніх стадіях зростання.

 

Berthoud: блакитна мрія

Компанія «Берту» (Berthoud) — вузькопрофільний французький виробник, який вже понад 120 років випускає обприскувачі, і завдяки такій відданості цьому сегменту машинобудування став одним із лідерів у цьому різновиді машин. У сегменті самоходів Berthoud в Україні сьогодні представляє дві серії обприскувачів: модельний ряд RАPTOR, який відповідає європейським стандартам (швидкість у полі до 25 км/год. та дотримання транспортних габаритів), а також модельний ряд BRUIN, який відповідає американським стандартам (до 35 км/год.).

Моделі Raptor виробляються із трьома варіантами резервуарів для робочого розчину: 3200 л, 4200 л та 5200 л та штангами від 18 до 44 м. Модельний ряд BRUIN був офіційно представлений на виставці АГРІТЕХНІКА-2017 у Ганновері і поки що виробляється тільки в єдиному виконанні — 4200 л та з трьома варіантами штанги — 27,4 м, 30,5 м, 36,6 м.

Raptor 4200 може безступенево змінювати кліренс у діапазоні 125–180 см, а BRUІN — у діапазоні 150–180 см. Ця особливість дозволяє обприскувачу прилаштовуватись до різних фаз росту рослин: від розподілення добрив по мерзлоталому ґрунті й внесення ґрунтових гербіцидів до обробки інсектицидами й насамкінець для десикації.

 

03 370 112

Berthoud Raptor 3240

 

У моделях BERTHOUD запроваджено низку розумних власних патентів, важливих саме для процесу обприскування, а саме — відцентровий двотурбінний високопродуктивний насос BERTHOUD OMEGA та штанга АXІАLE з її легендарною стабілізацією. Штанга AXІALE завжди горизонтальна, демонструє стійкість при будь-яких навантаженнях (різких змінах швидкості, гальмуванні, розвертанні тощо), дуже гарно показує себе на крутих і горбкуватих місцинах. Причому вона реагує на зміни ухилу автоматично — без втручання оператора.

Машини BERTHOUD здатні працювати із системами точного землеробства будь-якого виробництва.

Обприскувачі Raptor та BRUIN можуть бути оснащені унікальною системою Berthoud SprayTronic. Вона дає можливість керування кожною форсункою (у тому числі автоматично вмикати та вимикати кожну окремо, що актуально при перекриттях), а також підтримувати встановлену норму виливу при змінах швидкості, але зберігаючи постійний тиск. Ця система розширює швидкісний діапазон кожної форсунки на 70%.

Комфортабельна кабіна забезпечує гарну оглядовість для оператора, особливо з «пташиного польоту», тобто з висоти кліренсу, а пневматичне крісло підлаштовується під вагу оператора і не дає перевтомлюватися.

В Україні обприскувачі Берту офіційно представлені з 2005 року.

 

Horsch & Leeb: штанги — струнко!

Німецька сімейна фірма «Хорш» (HORSCH) є лідером ресурсоощадного обробітку ґрунту у Євросоюзі. Для аграріїв, які застосовують практики ноу-тілу і міні-тілу, головним знаряддям обробітку стає не плуг, а… саме самохідний обприскувач! В Україні вже знають самохідний обприскувач HORSCH Leeb PT 330, оснащений двигуном потужністю 330 к. с., який дозволяє розвивати транспортну швидкість до 60 км/год., а у полі — до 30 км/год. Кліренс у нього становить 1,6 м, чого достатньо навіть для культур на пізніх стадіях зростання. Машина оснащена повним незалежним приводом усіх коліс, також є можливість автоматичного регулювання ширини між колесами у межах 2,2–3,0 м.

 

03 370 113

HORSCH Leeb PT 330

 

Обприскувач має досконалу систему контролю штанги BoomControl Pro з автоматичним регулюванням сталої відстані у 30 см між штангою й рослинами. Цей винахід дозволяє проводити точне обприскування навіть на малій відстані від ґрунту. BoomControl Pro забезпечує автоматичне ведення штанги HORSCH Leeb на малій висоті, у тому числі на високій робочій швидкості і пересічній місцевості, впевнене управління штангою при висоті обприскування до 50 см, умови для мінімального зносу робочої речовини, має активне копіювання мікрорельєфу поля за рахунок вигину крил у комбінації зі зміною кута нахилу центральної секції (управління за допомогою 4 датчиків).

Відстань між форсунками 25 см і HORSCH BoomControl дозволяють вести штангу на відстані менше 50 см до верхівок культурних рослин на посівах.

Серед інших переваг HORSCH Leeb — бак із високоякісної не­ржавіючої сталі об’ємом 5000 л, в його конструкції увігнуті стінки запобігають розгойдування рідини всередині. А наявність 500 л чистої води забезпечує повне промивання системи.

 

Kuhn: будь-який формат

Компанія «Кун» (Kuhn) має у своїй лінійці кілька типів самохідних обприскувачів. Наприклад, Parruda. Ширина сталевих штанг машини становить 30 м. Кліренс 1,54 м дозволяє обробляти високостеблеві культури. Цей самохідний резервуар забезпечує продуктивність обробітку препаратами до 500 га на добу при швидкості обприскування до 25 км/год.

На останній виставці «Агрокомплекс-2017» ми оглянули ще один саморухомий резервуар від цієї компанії — Stronger, призначений для обробки рослин препаратами на всіх стадіях росту (що забезпечує, зокрема, дорожній просвіт заввишки 180 см) будь-якими видами засобів захисту рослин, а також для внесення добрив, мікродобрив і десикації соняшнику. Попри такий високий кліренс обприскувач Stronger має чудову стійкість при роботі навіть на крутосхилах — насамперед за рахунок достатньої ширини колії, а саме 2,8–3,5 м.

 

03 370 114 1

Kuhn Boxer

 

Резервуар обприскувача зроблений із поліестру, армованого скловолокном, і має об’єм 3000 л. Система змішування дозволяє швидко отримати якісно й рівномірно перемішану робочу рідину. Штанга обприскувача виготовлена зі сталі й установлена на паралелограмній підвісці. Економія витрат і збільшення якості обприскування досягається у спосіб автоматичного відмикання секцій штанги при перекриттях. Наявність автопілоту дозволяє машині Stronger ефективно працювати в тумані або вночі.

Останнім часом на полях України стає дедалі помітнішим обприскувач фермерського формату Kuhn Boxer 2025 для невеликих господарств. Він обладнаний штангою завширшки 25 м і резервуаром для хімрозчинів об’ємом 2000 л. Має двигун потужністю 135 к. с. і кліренс заввишки 1,4 м, ергономічну кабіну. Дилери техніки Kuhn, наприклад «Волинська Фондова Компанія», відмічають зростання цікавості фермерів саме до таких невеликих і маневрених самоходів.

 

Amazone: хижа вегетаріанка

На полях України вже прижилися самохідні моделі Pantera 4001 та 4502 сімейної компанії Amazone, а не так давно зайшли й обприскувачі Pantera 4502 Н. Тут літера «Н» значить High («високий» — англ.), тобто машина має кліренс, вищий звичайного — до 1,7 м. Також Pantera 4502-H може регулювати ширину колії під різні міжряддя у діапазоні від 1,8 до 2,6 м. Обприскувач Pantera 4502 Н успішно працює у невеликих господарствах, які обробляють від 1000 га землі, та таких відомих, як «Миронівський хлібопродукт», «Нива Переяславщини» тощо. Ця самохідна машина зручна у керуванні — для цього служить багатофункціональний джойстик і термінал Amadrіve. Бортовий комп’ютер Amatron полегшує роботу оператора: препарати застосовуються ощадно — саме там, де це потрібно рослинам.

 

03 370 114 2

Amazone Pantera 4502-Н

 

У кабіні «Пантери» будь-якої моделі оператор матиме чудову оглядовість і найвищий комфорт, що полегшує його працю. Вона герметична, що забезпечує при роботі з агрохімією відсутність будь-яких зайвих запахів. «Пантера» може пересуватися загальними й сільськими дорогами, вкладаючись у нормативні габарити. По шосе може рухатися із швидкістю 40 км/год., а полем — до 20 км/год. У великих холдингах зазвичай, де рівні поля, обприскують посіви на швидкостях близько 15 км/год., бо женуться за продуктивністю, хоч агрономи й не завжди схвалюють такий поспіх. Також цей самохід оснащується системою автоматичного ведення машини по рядку зі швидкістю до 26 км/год. Перемикання на рулювання двома колесами, повним приводом (чотирма) і на крутосхилах «крабовим ходом» здійснюється просто й чітко. Відмітимо наявність у «Пантери» відеокамер заднього огляду й моніторингу переднього правого колеса. Вони дозволяють бачити також в інфрачервоному світлі під час обприскування у нічний час.

 

«Богуславська сільгосптехніка»: життєдайні краплі

Головна перевага богуславських обприскувачів, як і взагалі вітчизняних машин очевидна: техніку аграрій отримує за доступною українською ціною. Ну, й вітчизняний бюджет теж виграє — від податків і економії валюти. А як щодо якості?

Вітчизняна «Богуславська сільгосптехніка» (Київська обл.) намагається не відставати від прогресу, і тому, переконавшись, яким є попит на самохідні обприскувачі з високим кліренсом, випускає відповідні цьому попиту машини Mazzotti IBIS-2500.

 

03 370 116 1

Mazzotti IBIS

 

На одній із виставок нашу увагу привернула модель обприскувача Hardi Commander із повітряним рукавом. Її особливість — система повітряної підтримки Twіn Force із примусовим осадженням крапель струменем стисненого повітря. Це зручно для роботи у вітряну погоду. Виявилося, що на українському ринку теж є машини, на яких встановлена додаткова система примусового осадження крапель.

Виробники «Богуславської сільгосптехніки» налагодили із комплектуючих запчастин співпрацю з італійцями. Ті постачають в Україну шасі, системи розпилення, контролю, автоматизованого управління. Богуславці для обприскувача Mazzotti IBIS-2500 роблять штанги шириною 18, 21 та 24 м.

Цікаво продумана система захисту штанг обприскувача. При зіткненні з перешкодою вона допускає відхилення до 45 градусів у горизонтальній площині. Коли перешкоду пройдено, штанга знову повертається у вихідне положення. Серед корисних особливостей цієї машини — система антибуксування SRS, яка знадобиться під час робіт на слизьких ґрунтах.

 

Коментарі

 

03 370 116 2Борис ОНИЩЕНКОканд. техн. наук, менеджер із питань регіонального розвитку компанії «Кун-Україна»

— Самохідних обприскувачів бренду Kuhn ми сьогодні в Україні маємо чотири моделі. Почнемо із машини Boxer 2025 для малих і середніх господарств зі штангою завширшки 25 м і баком на 2000 л. Далі — більший варіант: Parruda 3030 із резервуаром на 3000 л та штангою на 30 м. Кліренс — 1,54 м. Є ще модель Stronger 3030 із високим кліренсом 1,8 м і двигуном на 260 к. с., ним можна робити дефекацію, вносити гербіциди, фунгіциди, інсектициди.

А на виставці «Агротехніка-2017» у Ганновері ми представимо нову модель Stronger 4000, і з цього року вона буде теж доступна в Україні. У цієї машини бак із нержавіючої сталі на 4000 л, алюмінієва штанга на 9 секцій зав­ширшки 36 м із посекційним відмиканням, є автопілот, пневматична підвіска. На ньому встановлений комп’ютер, що передаватиме дані на хмарний сервер, і власник підприємства або керівник зможе аналізувати у режимі реального часу роботу цього обприскувача, сидячи в офісі або десь на пляжі в Єгипті. Нині по Україні взагалі працює понад 60 самохідних обприскувачів усього модельного ряду марки Kuhn. Ринок тут великий, і ми готові задовольняти будь-який попит на ці агромашини.

 

03 370 116 3Володимир ЛАПАголова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

— За законом фермер повинен попереджати сільраду (й бджолярів), коли він збирається виводити обприскувач на обробку поля засобами агрохімії. До того ж іноді фермери перед обприскуванням роблять бакові суміші, щоб зменшити кількість проходів агрегатом полем. В результаті виникає розчин, не внесений до жодних реєстрів. Як діяти пасічникам у випадку отруєння бджіл? Процедура така: пишеться скарга від імені фізичної особи у територіальний орган влади. Юридична особа нині не має права на таку скаргу, законодавство застаріле. Далі вони звертаються до нас, у Держпродспоживслужбу. Ми — в частині безпеки харчової продукції — беремо згоду у Міністерстві аграрної політики та продовольства й виходимо на перевірку. Вже були такі прецеденти, хоч і небагато — люди не звикли, що держава опікується цим питанням. Коли ми доводили, що бджоли загинули саме внаслідок обробки агрохімією, то фермер відшкодовував пасічникові збитки. Зараз спільно з колегами з Латвії й Німеччини ми розробляємо новий законопроект про захист рослин. Але ми й не повинні погіршувати умови для агробізнесу, який хоче працювати в законодавчому полі.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.