TopDown: новий етап пошуку ефективних технологій

/ Механізація АПК / Понеділок, 22 вересня 2014 16:08
altГригорій БОРОВИК, спеціально для "АС"
У цей час розвитку ґрунтообробних технологій на ринку пропонується дуже багато різноманітної техніки. Яку ж з неї вибрати? СФГ «Колос», який багато років випробував різні методи господарювання, стикнувся нині з тим, що ці методи мають свої негативні сторони. А боротися з ними планується за допомогою шведської техніки виробництва Vaderstad.

 

Бессарабські степи, по яких розкидані поля господарства «Колос», дечим нагадують Крим. Такі самі неосяжні простори, таке саме палюче небо, таке саме відчуття близькості до моря. Вологи тут дещо більше, однак не на стільки, аби нехтувати питанням зміни клімату і глобальним потеплінням. Адже з року в рік температури потроху піднімаються, і волога перетворюється на справжнє золото. Вихід з цієї ситуації відомий: перехід на енергозбережні технології з використанням відповідної техніки.
 
Різні технології
Зі слів Бориса Юрескула, голови СФГ «Колос», за 22 роки існування підприємства тут перепробували безліч варіантів обробітку ґрунту.
 
«Що ми тільки не робили, — розповідає він. — Звичайно, колись ми орали землю, як і всі. Але потім з’явилось розуміння, що оранка знищує вологу й гумус, і тому перейшли на нульову технологію. Згодом ми побачили, що й це для нас не дуже годиться. Тому вирішили обробляти поля мінімально».
 
altЯк виявилося, попри всі переваги мінімальної технології, і в неї є також свої мінуси. Річ у тім, що в господарстві постійно розширюється парк техніки, зокрема, з’являються більш потужні трактори. Кілька років роботи такою технікою — і переущільнення кореневмісного шару вже гарантоване.
 
Через це третій рік господарство застосовує у себе такий варіант обробітку ґрунту, що поєднує у собі застосування глибокорозпушувачів.
 
«Виходить щось на зразок поєднання мінімальної технології із глибоким розпушенням, — пояснює голова господарства. — Мінімальна технологія у нас застосовується приблизно на 90 % площ. Але коли кілька років впроваджується така технологія, створюється переущільнений нижній не-оброблюваний шар. Тоді треба або обробити землю плугом, або пройтися глибокорозпушувачем, не втрачаючи вологи. Адже ми знаходимось на півдні, і для нас збереження вологи є першочерговим завданням».
 
Економічне розпушення. Цього року СФГ «Колос» вирішило випробувати техніку шведського виробника Vaderstad для обробітку землі. Багатофункціональним культиватором TopDown уже оброблено не одну сотню гектарів. Основною перевагою цього обладнання є його здатність проводити не тільки поверхневий обробіток ґрунту, але й більш глибокий — при необхідності.
 
«Власне це і є наш новий глибокорозпушувач, — каже Борис Юрескул. — Це знаряддя дозволяє заходити на глибину аж до 35 см, використовуючи відповідні насадки для лап».
 
Водночас знаряддя здійснює й роботу, яку б прийшлось виконувати додатковими агрегатами. TopDown якісно подрібнює рештки, кришить, вирівнює та ущільнює верхній шар ґрунту. Для господарства Юрія Юрескула така універсальність на руку, адже постійний технологічний розвиток потребує значних вкладень, а тому тут рахується кожна копійчина.
 
«Порівняно із плужною систему обробітку ґрунту застосування TopDown не потребує залучення до використання великої кількості тракторів та техніки, — пояснює Борис Юрескул. — Один єдиний культиватор замінює собою цілий ряд одноопераційних машин».
 
З іншого боку, менше проходів трактора по полю — менше переущільнення кореневмісного шару, а також зменшення витрат на паливно-мастильні матеріали. Це теж плюс у наші непрості часи.
 
Етапи роботи культиватора TopDown. Як розповів Борис Юрескул, у нового культиватора є можливість перемішувати верхній шар ґрунту з поживними рештками. Його стійки лап розпушують ґрунт, а завершується обробіток ущільненням — все це лише за один прохід.
 
altПопереду диско-лапового культиватора TopDown знаходиться два ряди вирізних конічних дисків, які здійснюють подрібнення пожнивних решток, перемішуючи їх з верхнім шаром ґрунту. Завдяки цьому створюються оптимальні умови для проходження подальшої активізації біологічних процесів. При цьому оператор може регулювати робочу глибину дисків у процесі роботи безпосередньо з кабіни трактора.
 
Культивуюча частина знаряддя TopDown складається з трьох рядів лап, призначених для розпушування та перемішування ґрунту. Лапи можуть бути оснащені різними по ширині долотами: 50, 80 мм. Тут є цікавий нюанс: вони складаються із двох частин — верхньої та нижньої. А тому у разі зношення треба замінити лише ту частину, що вже не придатна для роботи, і можна працювати далі. Таке рішення впливає на зменшення витрат на запасні частини.
 
Після цього йдуть вирівнювальні диски культиватора TopDown, які розрівнюють борозни, що утворилися після проходу останнього ряду культиваторних лап. Диски встановлені на гумовій підвісці, що забезпечує добре копіювання поверхні поля та захисну дію під час потрапляння на каміння. Робоче положення вирівнювальних дисків можна плавно регулювати безпосередньо з кабіни трактора. Диски культиватора дозволяють досягти необхідного ступеня вирівнювання, залежно від особливостей і стану поля.
 
Ущільнення для збереження вологи
Оптимальне ущільнення є важливою складовою відмінного обробітку ґрунту, профілактикою проростання насіння падалиці і бур`янів, які зрештою можна знищити хімічним або механічним способом.
 
«Передусім ущільнення є важливим фактором для збереження продуктивної вологи, — коментує голова господарства. — Дощі в Бессарабії не такі часті, а сонце тут висушує все дуже швидко. Але завдяки властивостям нашого культиватора TopDown ми думаємо попередити надмірне висушування та зберегти вологу в ґрунті».
 
Техніка під культуру. Крім того, Борис Юрескул пояснив, що робоча глибина культиватора може поступово змінюватись від 5 до 25 см, залежно від налаштувань. Це означає, що TopDown має широкий спектр застосування, що є необхідним для сучасної ґрунтообробної техніки.
 
altОднак у СФГ «Колос» глибину обирають відповідно до тієї культури, яка вирощуватиметься.
 
«Зараз ми заглиблюємося на 20 см, — говорить Борис Юрескул. — На оброблених полях посіємо ріпак, і тому хочемо забезпечити доступ рослин до вологи, яка залягає нижче».
 
З його слів, уся технологія вирощування цієї культури в господарстві направлена на те, аби отримати 50 ц ріпаку на круг. І такий результат досягається постійно з року в рік. Крім цього, вирощують тут і зернові. Нинішнього року планується отримати 55 ц/га
пшениці. А якби пішли дощі, зізнаються селяни, урожайність сягнула б до 70 ц/га!
 
Поверхневий обробіток. На сьогодні культиватор TopDown відробив у господарстві кілька тисяч гектарів, проходячи за день 100 га. Та це не єдина машина Vaderstad, яку застосовують тут.
 
«Окрім глибокого розпушення нам, все ж таки, необхідний неглибокий обробіток верхнього шару ґрунту, — розповідає Борис Юрескул. — Це також впливає на збереження вологи, а водночас провокує проростання насіння бур’янів та падалиці».
 
З цією метою у СФГ «Колос» використовують культиватор Carrier, який застосовується не лише для лущення стерні, але й для операцій з підготовки посівного ложа, ущільнення, розподілу та подрібнення рослинних решток. Завдяки таким властивостям культиватор використовують для пришвидшення перегнивання пожнивних решток, знищення бур`янів та падалиці, збереження вологи в ґрунті тощо. З оптимальною робочою швидкістю 12–15 км/год. цим агрегатом можна забезпечити високу продуктивність підготовки ґрунту.
 
«Нам відомо, що це знаряддя утворює дуже хорошу мульчу, — пояснює власник. — Поле після обробітку з Carrier виходить рівнесеньке і м’якеньке, і що головне: завдяки ущільненню зберігається багато вологи в ґрунті. Подивимось, як це вплине на наші врожаї».
 
Розподільча борона, яка розташована перед системою дисків, допомагає перерозподілити солому, особливо це важливо, коли обробіток проводиться під невеликим кутом до попереднього проходу комбайном.
 
У той же час два ряди дисків із спеціально загартованої шведської сталі твердості V55 з зубчастими краями легко проникають у ґрунт на глибину до 10 см, розпушуючи та інтенсивно перемішуючи його з поживними рештками.
 
Сівалка до комплекту. Борис Юрескул добре знає, що компанія Vaderstad збирає також і посівні комплекси. Тож, уже побачивши роботу ґрунтообробних знарядь на свої полях, він вирішив провести ще й пробний посів сівалкою Rapid 600.
 

alt

Ця сівалка має широку сферу застосування: сівба після культивації, мінімальний обробіток ґрунту та висів насіння безпосередньо в стерню. Завдяки міцним висівним дискам, які виготовлені з високоякісної сталі, Rapid може проводити сівбу безпосередньо в стерню в мінімально оброблену поверхню ґрунту, а також сіяти одночасно з обробітком. Таким чином, кількість проходів зводиться до мінімуму, що знижує витрати, а стабільно високий тиск у сошниках забезпечує високу якість висіву насіння.
 
Що важливо для господарства СФГ «Колос», так це проста і точна система дозування сівалки Rapid. Адже головна культура — ріпак — має дрібне насіння, через що приходиться повозитися із налаштуванням деяких агрегатів. А от з сівалкою Rapid від Vaderstad все просто.
 
Два висівних пристрої котушкового типу приводяться в дію гідромотором, який взаємозв’язаний з радаром швидкості, що встановлюється на сівалці. Бажану норму висіву дуже легко встановити з комп’ютера, який монтується у кабіні трактора. З кожного висівного пристрою насіння по насіннєпроводу потрапляє у розподільчу головку звідки переміщується до кожного сошника. Котушки висівного апарату можуть висівати як зернові, бобові, так і дрібнонасіннєві культури з тією ж точністю.
 
Пробне поле засіяно, і поки що в господарстві очікують на сходи.
 
«По сходах ми побачимо, чи правильно зробили, що звернулися до фірми Vaderstad, — коментує Борис Юрескул. — Але щось підказує, що ми не помилилися. Принаймні, на сьогодні сподіваємося на добрий результат від роботи ґрунтообробних знарядь цього шведського виробника на наших полях».

 

 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.