×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Трактор із найкращою ходовою

/ Механізація АПК / П'ятниця, 17 жовтня 2014 16:46
altІгор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
Невелика сімейна фірма надає послуги з обробітку ґрунту. Основний засіб виробництва, який вони використовують, — це потужний трактор Quadtrac 500 відомого американського бренду Case IH. Він їздить на чотирьох незалежних гусеницях. Чому агропідприємці придбали саме цю новітню машину?

 

Життя нині щодня дивує новинами. Є серед них і позитивні. Нещодавно «Агробізнес Сьогодні» довідався про успішне підприємство, яке зайняло свою нішу в агробізнесі. Основний засіб виробництва, який вони використовують, — це трактор Quadtrac потужністю 500 к. с. виробництва відомого американського бренду. В Україні таких поки що небагато, тому в нас виникло бажання подивитися на нього в дії.
 
Побачили бізнес-нішу
Отже, чим займається невелика сімейна фірма? Надає послуги з обробітку ґрунту та внесення мінеральних добрив. Саме у цій ніші вони побачили свій бізнес-інтерес. Очолює підприємство Тетяна Михальчук, а за технічний і агрономічний аспекти справи відповідає її чоловік Григорій Білоус. Обоє — молоді освічені люди. Їхні ж клієнти — крупні й середні агрофірми Поділля (Хмельниччини, Вінниччини та Житомирщини).
 
altВідсіятися усім землекористувачам треба у стислі терміни, відтак, і ґрунт має бути готовий заздалегідь. Бо, як кажуть агрономи, одне лише правильне закриття вологи додає 20 % урожайності. Однак багатьом фермерським господарствах чи навіть холдингам бракує часу й техніки. Тож крупні землекористувачі, яким важлива швидкість робіт, іноді віддають обробіток ґрунту у субпідряд іншому агропідприємцеві. Виявляється, це дуже затребувано у «пікові» періоди сільгоспробіт — у посівну кампанію.
 
На озброєнні невеликого сімейного підприємства — чимало висококласної техніки. Минулого року арсенал машин поповнився суперсучасним американським трактором на чотирьох гусеницях — тим самим Case IH Quadtrac 500, або просто «Квадтрак».
 
Григорій Білоус каже переконливо: «Незважаючи на той факт, що за фахом я юрист, виховувався я у селі, мене тягне у поля, де свіже повітря, земля й трави. Раніше працювали вживаною технікою. А це захотіли придбати новий трактор. Працює вже більше року, і я ним задоволений».
 
Ми розглядаємо цей потужний повноприводний Quadtrac 500 на чотирьох гумових гусеницях, оснащений двигуном на 508 к. с. Загальна маса його досягає 25 т. На Поділлі у багатьох господарів є ділянки, не дуже зручні для обробітку: скажімо, горбкуваті або занадто вологі. Григорій Білоус каже, що вони беруться за обробіток будь-яких полів: його Quadtrac 500 дозволяє працювати навіть у найризикованіших умовах. Які ж якості машини сприяють цьому?
 
Чотири гусениці — це супер!
Звісно, насамперед привертають увагу тракторні гусениці: вузькі й міцні, шириною лише 76,2 см. «Гусениця — це ранній виїзд у поле, — пояснює власник трактора. — Ми виходимо боронувати чи культивувати принаймні на два тижні раніше за конкурентів — навіть не весною, а ще взимку. Цього року, наприклад, працювали вже 16 січня. Морозу й снігу не було. Колісні трактори буксували по вологій землі, натомість гусеничні виходили в поля».
 
 

Переваги трактора Case IH Quadtrac 500
(на думку користувачів)
  • Навесні виходить у поле раніше за конкурентів
  • Велика потужність (508 к. с.), а відтак, продуктивність
  • Незрівнянна маневреність, повороткість
  • Дуже м’який хід будь-яким бездоріжжям і полем
  • Економія дизпалива
 

 
Так, очевидно, що гусениця менше шкодить ґрунту, ніж здвоєні колеса, і має значно більший запас пробігу. Однак швидко виявилося, що й навіть перед іншими гусеничними тракторами Quadtrac 500 має переваги: саме тому, що у нього їх чотири. Порівнюючи його з тракторами виробників-конкурентів, які прижилися в Україні, а також із вітчизняним Т-150, ми бачимо, що двогусеничні трактори із заднім приводом мають чимало очевидних мінусів. У того — на схилах «з’їдає» гусеницю, інший при розворотах нагортає кучугури ґрунту, або ж стає дибки, мов кінь, на задній міст… Усіх цих негараздів якраз і позбавлений Quadtrac. Чому? Бо у нього чотири незалежних гусениці — кожна має свій привід і може працювати окремо від інших. Кожна бере на себе приблизно 25 % тягового зусилля. Відтак, розподіл навантаження найоптимальніший, а можливість маневру — колосальна. Завдяки такому рішенню забезпечується відмінне тяглово-зчіпне зусилля і плавність руху. Якщо двогусеничні трактори мають «будівельне» походження, то Quadtrac — це машина, якнайкраще сконструйована якраз для сільськогосподарських робіт.
 
Григорій Білоус вказує на ще одну перевагу: «А габарити які, ви ж бачите? Він вузенький, завширшки лише 3 м. Порівняйте з колісними тракторами такої ж потужності. Цей Quadtrac 500 може протиснутися і по сільській вулиці, і по ґрунтівці під лісопосадкою».
 
На ріллі, як на шосе
Ясна річ, добре було б подивитися на такий мегатрактор у роботі. Виїжджаємо на поля агрогосподарства «Віта». Воно обробляє 15 тис. га, і частину з них віддає на аутсорсинг (або субпідряд) сімейній фірмі Тетяни Михальчук і Григорія Білоуса. Поблизу села Маниківці Деражнянського району Хмельницької області з бороною Poettinger трактор Quadtrac 500 обробляє ґрунт під пшеницю (після ріпаку).
 
altСідаємо у кабіну разом з інженером-механізатором Миколою Кушніренком. Дивно, але він їде… у шкарпетках. Звісно, не тому, що береже взуття — просто у кабіні комфортно, мов удома. На підлозі постелений теплий килимок, керування здійснюється в основному ручним джойстиком. Коробка-автомат працює ідеально, керування зручне. Нижні педалі піддаються легко й м’яко, мов у велосипеда. Кабіна трактора має кращі показники рівня шумоізоляції серед конкурентів, при цьому немає жодних перешкод для огляду на 360°.
 
«Тут, як ви бачите, чудово у кабіні — ані пилу, ані мазуту, — хвалиться тракторист. — Ми їдемо по ріллі зараз. Відчуваєте? Хіба хитає хоч трохи, кидає з боку в бік?»
 
Таки ні. Хоча місцевість тут горбкувата — як, зрештою, майже усюди на Поділлі. Швидкість із широкозахватним агрегатом на пульті констатуємо 12,2 км/год.
Їдемо, мов по шосе: майже немає вібрації, поштовхів. У ньому анітрохи не трясе. І це важкий трактор потужністю 500 к. с.!
 
Микола Кушніренко відслужив у армії, зараз вчиться заочно на інженера-механіка у Вінницькому національному аграрному університеті. Він має технічний розум, постійно прагне щось удосконалювати, висуває рацпропозиції навіть до імпортної фірмової техніки.
 
На розвороті у кінці гону Микола звертає увагу на ще одну позитивну характеристику трактора Quadtrac 500. «У нього рама ламана. Тож коли розвертається, то радіус дуже малий, бачите? До того ж, завдяки тому, що гусениць чотири і вони вузькі, Quadtrac 500 при розвороті не нагортає гребеня землі, як решта тракторів».
 
Інші нюанси
Протестувавши трактор у полі, продовжуємо розпитувати Григорія Білоуса далі про його Quadtrac 500. «Ми його не перевантажуємо. Але він у нас не холоне й не зупиняється — працює цілодобово, задіяний на 100 %», — каже власник трактора. Як досягається така інтенсивність праці? За кермом поперемінно працюють три механізатори, три тезки-Миколи. Заробіток у механізаторів залежить від кількості оброблених під посів гектарів, тож стараються. На добу в середньому закривають 100 га. Для термінового ремонту й відпочинку у них є спеціально обладнаний фургон, так звана машина-«летючка». У ньому обладнана не тільки майстерня зі зварювальним апаратом і асортиментом найнеобхідніших запчастин, а й кухня та ліжко-місця. Отже, поки один механізатор працює за кермом трактора Quadtrac 500, двоє відпочивають десь неподалік. Перезмінка відбувається без затримок і розкачок. Таким чином, швидкість і якість обробітку землі — чудова. Тому до фірми Тетяни Михальчук і Григорія Білоуса охоче звертаються крупні замовники, що мають у користуванні тисячі гектарів: агрохолдинг «Кернел», фермерське господарство «Віта», агрофірми «Альфа» і «Руно»… У кожного з них субпідрядники обробляють по 2–8 тис. га за сезон, залежно від угоди.
 
На додачу механізатори відзначають невеликі витрати палива: Quadtrac 500 дуже ощадливий, до того ж, хлопці оволоділи прийомами економної їзди. А, як ми знаємо, ціни на дизпаливо, за даними консалтингової фірми UPECO, з початку року зросли на 40 %. На великій площі економія солярки доволі відчутна.
 
«Завжди, як ми купуємо якусь техніку, я перевіряю її сам. — каже пан Білоус. — Ото сів за кермо, і… майже добу не вилазив з кабіни. Робив перерву тільки на заправку трактора та попоїсти. Такий був драйв, запал — навіть спати не хотілося». Сподобався цей трактор навіть трирічному Дмитрику, синові Білоуса. Постійно просить: «Хочу до Колі, у кабіну!»
 
Цікаво, що Дмитрик певним чином вплинув і на придбання цієї машини. «Їхали ми з дружиною і сином, побачили майданчик з технікою Case IH, — згадує Григорій Білоус. — Там був із десяток потужних колісних тракторів і один цей, гусеничний Quadtrac 500. Він нас зачарував. Зупинилися, порозглядали. Потім з’їздили ще на День поля у фермерське господарство, де побачили його в дії з бороною. Там довідалися багато цікавого. Прийняли рішення: купувати. Банк надав нам нормальний кредит під заставу нашої сільгосптехніки. Спробували попрацювати, він у нас уже більше року. Думаю, це не останній наш якісний трактор».
 
Керівник підприємства і його механізатори, три Миколи, знають, що наразі використовують далеко не всі можливості трактора. Наприклад, Case IH Quadtrac 500 цілком придатний до використання у точному землеробстві: у його стандартній комплектації є автоматична навігаційна система AFS. З таким трактором як Quadtrac 500 — усе до снаги.
 
Коментар
 
altМикола КУШНІРЕНКОінженер-механізатор
- Працюю я на цьому тракторі відколи його купили, тобто більше року. Раніше я їздив на колісному, а такий гусеничний бачив хіба на виставці. Нам його привезли з «НовоФарму», показали, як експлуатувати, і з тих пір жодних проблем. Дуже комфортний: можна день працювати і не заморитися. На розворотах дуже маневрений. Сервіс? Продути фільтри, помастити — це ми робимо самі. Складнішого чогось не було поки що.

 

 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.