agro business 160 160

Маневрений, як гелікоптер, надійний, наче паровоз

/ Механізація АПК / Понеділок, 10 листопада 2014 14:00
Здавалося б, що стосовно потужності, економічності, надійності сучасне тракторобудування досягло доволі високих показників і може задовольнити вимоги практично всіх аграріїв не тільки України, а й світу. Проте це лише на перший погляд, адже, як кажуть, скільки людей — стільки й думок. Або ж, перефразувавши цей афоризм, скільки господарств — стільки й особливих вимог до тракторів у процесі вибору свого надійного механічного помічника.


Не агрохолдинг, але й задніх не пасе…

ТОВ «Нива Поділля», що розташоване в с. Шекеринці Ізяславського району на Хмельниччині, — не агрохолдинг, а, можна сказати, майже типове для Західної України господарство. Тут добре знаються на вирощуванні зернових (пшениця, ячмінь), «у шані» в них також ріпак і соя. Середня урожайність за минулий рік становила: пшениця — 50 ц/га, ячмінь — 45, соя — 20–25, ріпак — 29 ц/га. Загалом в обробітку 4,2 тис. га землі.

 

altНа перший погляд — нічого особливого. Втім, потрібно акцентувати увагу, на якій саме землі (щодо рельєфу) доводиться господарювати «Ниві Поділ­ля». «Поля господарства горбисті, на окремих є такі схили, що під час руху донизу задні колеса зернозбирального комбайна ледве не відриваються від землі, і комбайн опирається на жатку, — говорить керівник господарства Володимир Шеремета. — Наше господарство було засновано у 2007 р., і на початку своєї діяльності ми мали в обробітку лише 100 га. Вже тоді питання добору техніки для роботи стояло досить гостро. Адже не кожен трактор витримує умови роботи на такій складній місцевості. І це не пусті слова — ми мали в господарстві трактори практично всіх світових брендів, тому знаємо про їхню роботу не з чуток. Усі вони мають класичне компонування: передні колеса меншого розміру. І хоча ці трактори потужні, понад 350 к. с., що й було нам потрібно, проте через нерівномірне розподілення навантаження між мостами трактора передній міст перегрівався, що призводило до його передчасного виходу із ладу».

 

Як бачимо, за таких обставин потужність тракторного двигуна відходить на другий план, натомість головними критеріями вибору стають такі чинники, як тягово-зчіпні властивості, рівномірне розподілення сили між рушіями трактора та його надійність. Ще одним переконливим критерієм у виборі трактора стала його маневреність та універсальність використання. «Вибирали трактора саме за такими критеріями і зупинились на машинах із таким компонуванням рушіїв, за якого передні і задні колеса — однакового розміру. Це, зокрема, Xerion 3800 TRAC фірми Claas. Перший трактор серії Xerion 3800 TRAC нами було придбано у 2008 р. Через рік роботи ми повністю переконались у його надійності, універсальності і найголовніше — у відмінних тягово-зчіпних властивостях. Тому без жодних вагань уже наступного року придбали ще один аналогічний трактор», — говорить головний інженер господарства Роман Горбачов.

 

Загалом у господарстві на сьогодні працює три трактори Xerion 3800 TRAC (останній «Нива Поділля» придбала у 2013 р.).

 

altУ господарстві використовують безполицеву систему обробітку грунту. Для цього є важка дискова борона Discover від компанії Kuhn та два посівні комплекси від «Лемкен» (сівалка Solitair із дисковими культиваторами Smaragd та Kristall). Під час висіву вони працюють «у парі», а вже на обробітку грунту, після від’єднання сівалки, перетворюються на важкі стерньові культиватори, якими проводять підготовку грунту під висівання. Також у господарстві раз на декілька років застосовують глибоке розпушування грунту для руйнування плужної пі­дошви.

 

Попри свій розмір (загальна довжина — 6,36 м; колісна база — 3,3 м, чотири колеса однакового розміру діаметром до 2,15 м), жорстку суцільнорамну конструкцію, що надає машині міцності та надійності, трактор має підвищену маневреність. Це забезпечується завдяки продуманому рульовому керуванню всіма колесами із декількома можливими способами повороту, один з яких, зокрема, уможливлює одночасний поворот передніх і задніх коліс трактора. Горбисті польові ділянки також не створюють для трактора ніяких проблем, адже односторонній крабовий хід (завдяки зміщенню осей) запобігає зісковзуванню машини зі схилу та подвійному проходженню однією і тією самою ділянкою поля. А взагалі Xerion 3800 TRAC добре почувається у будь-яких умовах, адже всі колісні осі можуть працювати автономно: потрібно — повертають передні, задні або всі відразу. Причому найменший радіус повороту трактора становить лише 6 м.

 

Усі 4,2 тис. га землі ТОВ «Нива Поділля», що «розкидані» територіями п’яти селищних рад, обробляють лише три трактори Xerion 3800 TRAC. Зрозуміло, що це потребує оперативного переміщення між полями. І це для Xerion 3800 TRAC — не проблема, адже максимальна швидкість руху трактора становить 50 км/год.

 

І ветеран, і молодий — завжди в строю

Наробіток «найстарішого» трактора перевищує 10 тис. мотогодин (без капітального ремонту двигуна), новіший встиг напрацювати 5 тис. мотогодин. І за весь час — тільки заміна мастила та проведення періодичних ТО. «Наймолодший» ще тільки-но пройшов перше ТО — 500 мотогодин.

 

Проте техніка не була б технікою, якби не виходила із ладу. «Так, нещодавно на нашому «ветерані» неочікувано «полетіла» паливна форсунка. Це сталось наприкінці зміни. Того самого дня ми звернулись у сервісну службу «Конкорд», що є дилером Claas, із цією проблемою. Хлопці відреагували миттєво — о десятій годині наступного дня трактор уже працював у полі», — говорить головний інженер. Це перша така серйозна поломка трактора за всі 10 тис. мотогодин, стверджують у господарстві, адже на тракторах встановлено надійні та економічні двигуни фірми Caterpillar C9 максимальною потужністю 380 к. с., які у поєднанні з автоматичною коробкою передач залежно від характеру роботи забезпечують витрату пального від 7 до 20 л/га. «Враховуючи те, яких навантажень зазнають двигуни, встановлені на цих тракторах, їм уже потрібно ставити пам’ятники, а вони все ще працюють і до того ж, як ви можете бачити та чути по звуках їхньої роботи, працюють як новенькі, зовсім не димлять, що вказує на надійність паливної системи та двигуна у цілому, — продовжує пан Роман. — І якби не книжка з періодичного технічного обслуговування та лічильник мотогодин, то про те, що двигуну потрібно проводити планове технічне обслуговування чи планово-запобіжний ремонт, можна було б тільки здогадуватись».

alt

Обставини роботи тракторів справді складні: окрім того, що вони працюють на полях із великими схилами, більшу частину робочого часу — ще й в умовах великої запиленості. «Дуже економить час за таких умов реверсивний вентилятор, що допомагає продувати повітря через радіатори у зворотному напрямку, таким чином, очищаючи їх на ходу», — зазначив головний інженер.

 

У господарстві трактор використовують поки що досить вузько — лише для роботи із грунтообробною та висівною технікою, подеколи — у транспортних роботах. Ходова система трактора гарантує бережливе ставлення до грунту та ефективну трансформацію потужності двигуна у тягове зусилля на полі, що дає змогу навесні раніше виходити у поле та починати комплексне проведення передпосівних та посівних робіт. Безступінчаста коробка передач дає змогу рухатися зі швидкістю від 0,05 до 50 км/год., оптимально добираючи її відповідно до агротехнічних вимог щодо кожного виду робіт.

 

Відмічають власники трактора й досить просту та надійну його гідросистему закритого типу, яка складається із двох контурів. Головний контур обслуговує триточкову навіску трактора та гідророзподільні секції, продуктивність насоса становить 205 л/хв., також цей контур має окрему лінію безнапірного зливу, другий — керує масляним охолодженням, рульовим керуванням та гальмівною системою.

 

Окрім тракторів, у господарстві працює два зернозбиральних комбайни фірми Claas Tukano. У планах пана Володимира — розширення земельного банку господарства, і якщо будуть потрібні нові машини, то в господарстві вже знають — які, де, на яких умовах і у кого їх взяти.


Слово власника

 

altВолодимир ШЕРЕМЕТАкерівник господарства

- Трактори на наших схилах забезпечують відмінні тягово-зчіпні властивості, також вони мають і надійну триточкову навіску. Під час роботи на наших полях усі агрегати мають схильність до знесення у бік схилу, і навіска тракторів, які ми використовували до Xerion, досить швидко виходила із ладу. А така функція трактора, як крабовий хід робить його стійкішим, полегшує керування і дає змогу краще утримувати агрегат на схилах.

Один із наших тракторів має також передню навіску, яку, окрім роботи у полі, додатково використовуємо взимку для очищення доріг від снігу.

Щодо фінансового питання, то із фірмою Claas та їхнім дилером, фірмою «Конкорд» доволі просто працювати. Компанія має відповідний набір фінансових інструментів, ми попередньо підписуємо договір, у якому обумовлено різноманітні фінансові схеми співпраці, згідно з якими ми й працюємо цілий рік. Усе просто, прозоро та надійно.


Думка споживача

 

altРоман ГОРБАЧОВголовний інженер господарства

- Останній трактор, який придбало господарство, оснащений системою контролю CLAAS Telematics, котра дає змогу стежити за всіма процесами, які проходять у машині (час роботи, продуктивність, витрату пального, час простою, пробуксовування коліс трактора, місцезнаходження агрегату, положення триточкової навіски, а отже, і глибину обробітку, параметри роботи двигуна тощо). Окрім того, що ми можемо оперативно відслідковувати ці процеси, ми маємо можливість оптимізувати роботу трактора.

 

 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.