Культиватори для передпосівного обробітку ґрунту

Культиватори для передпосівного обробітку ґрунту

/ Механізація АПК / Четвер, 05 липня 2018 15:42

Рівномірний обробіток всієї шириною захвату, точна витримка робочої глибини, здатність формувати розпушений дрібногрудкуватий шар ґрунту — це лише кілька основних вимог до передпосівних культиваторів, які широко представлені в Україні у найрізноманітніших версіях. Серед загальної пропозиції ми вибрали декілька популярних агрегатів від провідних виробників.

 

AGCO

В асортименті техніки для передпосівного обробітку ґрунту корпорації AGCO вагоме місце посідає польовий культиватор Challenger 5700, який доступний із робочою шириною захвату від 7,6 до 18,3 м.

У виробництво культиватора CH 5730 покладено основну раму, виготовлену з трубного профілю, з перерізом 76х101 мм. На ній встановлено 6 поперечних балок, на яких розміщені робочі органи. Цікавим рішенням є те, що основна рама кріпиться до опорної, яка є продовженням дишла. Завдяки цьому рішенню посилилась загальна міцність конструкції, а також розширився вибір фінішного обладнання — Ви можете обрати або чотирирядну пружинну борінку, або трирядну та коток діаметром 280 мм. Звісно, із котком якість розпушення ґрунту краща та придатна для висіву навіть дрібнонасіннєвих культур, не кажучи уже про зернові та бобові.

Гарній прохідності земельної маси та рослинних решток сприяє вдале розміщення 5-ти рядів робочих органів — відстань між рядами лап та кліренс рами одні з найвищих у цьому класі – 89 см одна від одної та 60 см відповідно. Лінійна відстань між стійками становить 177 мм, тому враховуючи ширину стрілчастої лапи в 229 мм, ми впевнені в більш ніж повній роботі з перекриттям.

 

03 370 98 1

 

Захистом стійок від перевантажень на культиваторі СН 5730 є одно- або двопружинний механізм на спрацювання. Оскільки дилери техніки корпорації AGCO пропонують клієнту завжди кращі та перевірені рішення для аграріїв, то основною моделлю у їхній лінійці є культиватор із двопружинним захистом, де зусилля на спрацювання є найбільшим серед подібних культиваторів та становить 136 кг. Завдяки цьому досягається рівність насіннєвого ложа навіть на важких ґрунтах, чого не може гарантувати однопружинний захист із зусиллям на спрацювання в 68 кг.

Також для клієнтів доступна перевірена часом бюджетна версія культиватора в новому маркуванні СН 5731Е, де по­здовжні балки рами виконані із подвійного трубчастого профілю 51х51 мм, а однопружинний захист стійок має збільшене зусилля на спрацювання у 91 кг.

Культиватори СН 5730 та СН 5731 мають досить просте регулювання робочої глибини – за допомогою гідравліки в одній точці. Тому лише за декілька секунд переналаштувань оператор за необхідності може змінювати робочу глибину в діапазоні від 2 до 12 см.

Опційно цей культиватор можливо дооснащувати системою внесення рідких добрив у навісній версії 2000 л чи причіпній 6250 л. Робочий розчин вноситься під останні два ряди стійок. Регулювання з кабіни трактора за допомогою простого блоку управління.

Культиватор Challenger 5700, залежно від робочої ширини захвату, агрегатується із тракторами потужністю від 150 до 500 к.с., тому у клієнта завжди є вибір найоптимальнішого варіанту для свого господарства.

 

Bednar

Пропозицію агрегатів для передпосівного обробітку ґрунту компанії Bednar представляють компактори Swifter. Моделі цієї машини доступні з діапазоном захвату від 3 до 18 м.

Після того, як слідорозрихлювачі з пружинним захистом усунули ущільнення за колесами трактора, до роботи стає Crushbar. Це вирівнювальна планка, яка усуває великі нерівності перед робочими органами. Її положення, відповідно до польових умов, може регулюватись механічно або за допомогою гідравліки з кабіни трактора. За Crushbar коток зі спіралеподібними планками подрібнює грудку.

 

03 370 100 1

 

Зона основних робочих органів відповідно до потреб може бути виконана в трьох форматах.

Першим, найпопулярнішим в Україні варіантом, є 2 ряди великих стрілчастих лап шириною 270 мм. Завдяки робочому куту вони забезпечують інтенсивне рихлення та перемішування ґрунту й підходять як для весняних, так і для осінніх робіт. Лапи кріпляться до рами за допомогою подвійних ввігнутих пружин, які забезпечують вібрацію у трьох вимірах (3D-ефект). Це поліпшує точність дотримання глибини, а також сприяє якості роботи. Зі слів представників Bednar, під час розвороту на кінцях гону ці робочі органи можуть лишатись заглибленими без шкоди для себе.

 

03 370 100 2

 

Для роботи в посушливих умовах фахівці Bednar рекомендують іншу варіацією — 4 ряди гамма-сошників, що проводять рихлення під негативним кутом на швидкості до 15 км/год. Їхня робота сприяє аерації, прогріванню ґрунту і збереженню у ньому вологи.

Третій варіант оснащення — 4 ряди стрілчастих SB-лап шириною 150 мм, які закріплені на рамі через S-подібну стійку, — розроблений спеціально для підготовки посівного ложа під цукрові буряки.

 

03 370 100 3

 

Варто відмітити: конструктивні особливості Swifter із захватом від 10 м дозволяють одразу замінювати цілі секції робочих органів. Завдяки цьому можна швидко пристосувати агрегат під ті чи інші ґрунтово-кліматичні умови.

 

03 370 100 4

 

Після лап до роботи стають органи фінішного обробітку. Вирівнювальна регульована планка дорозбиває грудку, а задній коток подрібнює груддя невеликої фракції та ущільнює верхній шар ґрунту. Залежно від потреб на Swifter можна встановити одинарний або подвійний (інтенсивний обробіток легких ґрунтів) планчастий коток, або Crosskill також в одинарному та в дворядному виконанні з ефектом самоочищення. Такий набір робочих органів дозволяє Swifter працювати на глибину від 2 до 12 см за традиційної та мінімальної технологій обробітку ґрунту.

Компактори Swifter вимагають мінімум 30 к. с. на 1 м захвату та агрегатуються із тракторами потужністю від 100 (рекомендація виробника) до 550 к. с.

 

Case IH

Починаючи з минулого року, в Україні стало доступним нове покоління передпосівних культиваторів від Case IH — це Tiger Mate® 255 із захватом від 7,8 до 18,3 м. В його основу покладено важку раму з 5-ма потужними поперечними балками — їхній переріз становить 7,62х10,2 см.

 

03 370 100 5

 

На них із відстанню не менше 65 см одна від одної розташовані захисні пружинні стійки із силою спрацювання до 82 кг. Це сприяє постійному дотриманню робочої глибини, а також дозволило агрегату працювати на швидкості до 16 км/год. На стійках закріплена одна з ключових «родзинок» Tiger Mate® 255 — стрілчасті лапи Maxi-Point завширшки 23,6 см та 6,5 мм завтовшки, які виготовлені з Earth Metal® — легованої бором сталі з поліпшеною зносостійкістю. Maxi-Point має дещо продовгувату форму, що сприяє якісному рихленню ґрунту, а також зрізанню бур’янів. Варто відзначити спеціальне розташування робочих органів на рамі культиватора, яке в поєднанні з системою поздовжнього регулювання горизонту сприяє сталому обробітку ґрунту всією шириною захвату, рівномірному зношенню робочих органів та розподіленню навантаження на крила.

У зоні фінішного обробітку встановлено Advanced Conditioning System (ACS) — це оснащена спеціальними зубцями дворядна пружинна борінка, яка рівномірно розподіляє пожнивні рештки, та один із кількох видів прикотувальних котків, що доподрібнює грудку та вирівнює поверхню поля.

Tiger Mate® 255 агрегатує­ться із тракторами потужністю 200–550 к. с.

 

Kuhn

Широку пропозицію агрегатів для передпосівного обробітку компанії Kuhn на українському ринку не так давно доповнив багатофункціональний культиватор Prolander із шириною захвату 6 та 7,5 м.

До його основної рами за допомогою гідравлічних циліндрів і шарнірів кріпляться дві 5-балочні секції із кліренсом 60 см, до яких закріплені основні робочі органи.

У фронтальній зоні культиватора встановлено вирівнювальну дошку, яка усуває значні нерівності та розбиває велику грудку. Положення планки регулюється за допомогою гідравліки.

 

03 370 101

 

За нею працюють 5 рядів стрілчастих (180 мм) або долотоподібних (60 мм) лап, при цьому важливо, що перші три ряди їх вже забезпечують повне перекриття всією шириною захвату: два останні ряди працюють на додаткове подрібнення грудки. Лапи кріпляться до рами через S-подібні вібруючі стійки (70х12 мм), які захищають робочі органи від перенавантаження, зокрема, на кам’янистих ґрунтах.

Серед розмаїття котків Kuhn варто відзначити новий подвійний STS (400/320 мм), який не чутливий до засмічення та може самоочищуватись, зокрема у вологих умовах. Секрет простий: конструкція дозволяє сирому ґрунту налипнути на ролики, але тонким шаром. Тобто утворюється «земляна подушка», яка попереджує подальше налипання (а, отже, забиття) на коток (ґрунт до ґрунту не прилипає), а також збільшує ресурс знаряддя, адже прямий контакт металу із землею мінімальний. Подвійний коток STS доподрібнює грудку, ущільнює та вирівнює поверхню. Завершує обробіток однорядна борона.

 

03 370 102 1

 

Загалом набір робочих органів дозволяє культиватору Kuhn виконувати низку завдань: вирівнювання поля після оранки, провокація та знищення бур’янів і падалиці, а також підготовка поля до посіву після зими. Prolander працює на швидкості до 12 км/год. та агрегатується із тракторами потужністю 150–240 та 190–300 к. с.

 

Lemken

Одним із найбільш популярних передпосівних агрегатів компанії Lemken є System-Kompaktor, варіанти якого доступні із захватом 3–6 м та 6–12 м (на системному носієві Gigant). System-Kompaktor із захватом 5 та 6 м можуть агрегатуватись із зерновими пневматичними сівалками Solitair.

Основу агрегату становить рама, яка виготовлена з пружинної сталі, що поєднує у собі міцність, гнучкість, а також тривалу стійкість до механічних, ударних навантажень. Залежно від моделі, на головній рамі встановлено від 2 до 6 секцій.

За слідами трактора працюють розрихлювачі — долота або стрілчасті лапи, положення яких можна безступенево регулювати відповідно до ширини колії та коліс трактора. Ці робочі органи оснащені захистом від перенавантаження та мають ступеневе регулювання робочої глибини (через штифти).

 

03 370 102 2

 

У фронтальній робочій зоні розташовані органи для вирівнювання поверхні ґрунту та подрібнення грудки. Спочатку працює коток, який попередньо подрібнює грудку, а за ним до роботи стає спеціальна планка з пружинним захистом від перевантажень, яка вирівнює поверхню. Залежно від її положення (змінюється через шпинделі або гідравліку) регулюється інтенсивність подачі ґрунту до наступної зони робочих органів.

Вона представлена двома рядами стрілчастих лап, які для роботи на кам’янистих ґрунтах можуть бути оснащені автоматичним захистом від перенавантажень. Для роботи на важких ґрунтах у вологих умовах замість стрілчастих лап спеціалісти Lemken рекомендують встановлювати гамма-зуб’я. Характерною особливістю цих органів є те, що при роботі вони розкривають вологий шар ґрунту, але не виносять його на поверхню.

 

03 370 102 3

 

Після цього ще один тандем котка-подрібнювача та вирівнювальної планки доподрібнюють ґрунт, розділяючи при цьому фракції грудки: дрібну — в нижній шар, велику — на поверхню.

System-Kompaktor сконструйований так, аби вага секцій припадала на подрібнювальні котки. Це дає подвійний ефект: поліпшує якість вирівнювання та подрібнення, а також знімає тиск із лап/зуб’їв, що сприяє рівномірному обробітку всією шириною захвату.

Завершує обробіток важкий коток, який забезпечує зворотне прикочування. За типом це може бути Crosskill, трубчасто-пластинчастий (діаметр 400 мм, для вологих умов), або трапецієподібний (діаметр 500 мм). Варто відзначити, що вони на агрегаті оснащені підшипниковими вузлами нового покоління, які не потребують обслуговування.

Агрегати System-Kompaktor агрегатуються із тракторами потужністю від 75 до 550 к. с.

 

Väderstad

Цьогоріч компанія Väderstad виводить на ринок новий передпосівний культиватор Ferox, який доступний із робочою шириною захвату від 4,95 до 8,95 м.

У першій робочій зоні агрегату встановлено важкі вирівнювальні планки CrossBoard Heavy, які агресивно розпушують, розбивають грудки та вирівнюють поверхню. Ці елементи закріплені на стабілізуючому брусі, який забезпечує синхронну роботу кожної окремої планки. Положення CrossBoard регулюється гідравлічною системою з кабіни трактора, що працює за принципом «ведучий-ведений» — це забезпечує чіткість роботи усіх планок по всій ширині захвату агрегату.

 

03 370 103 1

 

Наступна робоча зона представлена 5-ма або 6-ма рядами підпружинених S-подібних стійок розпушувальних лап, оснащених долотами шириною 50 мм, які обробляють ґрунт на глибину 10–12 см. Лапи кріпляться до рами, а вібруючий принцип роботи лап забезпечує якісніше подрібнення грунту, поліпшує проникнення їх туди, відтак, зменшується зношення робочих органів. Залежно від кількості рядів лап стійки розташовані з інтервалами між проходами 11 см (на 6-рядному агрегаті) або 12,3 см (на 5-рядному). Це в поєднанні з кліренсом рами 34 см забезпечує високу пропускну здатність.

Органи останньої робочої зони замульчовують оброблювальну поверхню ґрунтом дрібної фракції. Цю функцію можуть виконувати штригельна борона, планчастий коток, а на 5-рядних Ferox — задні вирівнювальні планки CrossBoard.

 

03 370 103 2

 

Робоча глибина в межах механічно заданих параметрів постійно витримується завдяки підтримувальним колесам, які закріплені попарно через тандемну підвіску після другого ряду лап у шаховій послідовності. Тобто на рамі культиватора є дві опорні вісі, завдяки яким досягається стабільна витримка робочої глибини як передніми, так і задніми рядами лап. Більше того, навантаження на осі розподіляється за принципом: 40% на передню, 60% — на задню, що значно сприяє якісному копіюванню поверхні ґрунту на нерівному рельєфі.

Транспортні колеса культиватора в базовій комплектації оснащені підвіскою, яка гасить коливання, вберігаючи раму від пошкоджень.

Ferox працює на швидкості від 6 до10 км/год. та агрегатується із тракторами потужністю від 100 до 180 к. с.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.