11 тракторів популярної потужності

/ Механізація АПК / П'ятниця, 21 листопада 2014 13:44
Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ, Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для "АС"
У кількісному відношенні найпотрібніші українському фермерові і господареві, як з’ясувалося протягом останніх 15-20 років, трактори потужністю близько 100 к. с. Попит на них по всій країні, згідно з оцінками спеціалістів, щороку становить близько 4000 штук. Пропозиція ж поки що відстає. Тобто ще є ніша, яку всіляко намагаються заповнити тракторобудівники різних країн.

 

Я до трактора підходжу —
сонце ясне! Світе мій!
Павло Тичина
Найперше, що необхідне кожному фермерові — це робоча конячка, універсальний трактор. Без нього — ніяк ані на оранці, ані на фермі, ні в багатьох інших обставинах сільськогосподарського виробництва. Однак стан техніки, що зараз є в наявності в аграріїв України, не надто задовільний. За даними експертів машинобудування, у сьогоднішніх господарствах питома вага тракторів, випущених до 1985 року, досягає 25 %, випущених у 1986-1990 роках — більше 42 %. Однак усе-таки нові агрегати й машини наші аграрії купують доволі активно, причому в тракторному сегменті активність на ринку зростає попри усі політичні й економічні негаразди.
 
Як відомо, найбільш затребувані на українському агроринку у сегменті сільськогосподарських тракторів ті, потужність двигунів яких коливається близько 100 к. с. Потреба в них, згідно з оцінками спеціалістів, щороку становить близько 4000 машин по всій Україні. Тоді як вітчизняні тракторобудівники Харківський тракторний завод і «Південмаш» разом задовольняють цей попит хіба що на 5-10%. Тобто хоча цих тракторів потрібно у кількісному відношенні чимало, але саме таких ринку усе ще гостро не вистачає. Активно приходять на допомогу білоруси, чия марка «МТЗ» уже довгі роки домінує в ніші тракторів із двигунами потужністю 85-120 к. с. Протягом останніх кількох років білоруси у кількісному виразі продають, за різними оцінками, до 55% одиниць, які працюють на українських полях. Звичайні фермери, орієнтуючись на вартість техніки, воліють віддавати перевагу саме старим друзям — «МТЗ». У крупних же господарствах, орієнтуючись на надійність, прораховуючи експлуатаційні витрати, ефективність техніки, вибирають трактори закордонного виробництва. Тому зрозуміло, що й у сегмент тракторів потужністю на 80-120 к. с., дуже привабливий для численних фермерських господарств, зараз хочуть увійти чи в’їхати також японські, американські, китайські, німецькі і ще чимало інших машинобудівних фірм. Маємо дуже різноманітну номенклатуру таких тракторів і насичену конкуренцію у цій ніші.
 
Чимало суперників МТЗ були представлені, зокрема, на київській виставці «ІнтерАгро 2013». Деякі з них давно вже можна побачити й у реальних польових умовах.
 
Зростання продажів в Україні тракторів європейського (а також американського і японського виробництва) експерти прогнозували ближче на 2016-2018 роки, коли таку техніку зможуть дозволити собі по фінансах середні й невеликі господарства. Пришвидшення процесів інтеграції до ЄС, підписання Угоди про зону вільної торгівлі Україна-ЄС мало б цьому посприяти... Аби лише, як мовиться, не було війни. Отже, які з тракторів цього сегменту агровиробник вважає для себе найбільш привабливими?
 
«МТЗ» (Білорусь)
altМінський тракторний завод із Білорусі має в Україні численних, перевірених десятиліттями, дилерів, що допоможуть придбати популярний трактор марки «МТЗ». Він — батько (чи «бацька»), тобто конструктивний прототип багатьох моделей приблизно цієї ж потужності, які роблять вітчизняні машинобудівники: «ПМЗ», «Кий» та ін. Та й хіба тільки в нас виробляються ці близнюки? «МТЗ» організував спільне виробництво тракторів навіть в Африці — у Нігерії. Підібрати кращий, більш бюджетний варіант, ніж цей білоруський «віслючок», дуже важко, до того ж, якщо мати на увазі, що саме його використовували на наших теренах десятиліттями за часів СРСР. До нього звикли, притерпілися й пристосувалися, навчилися ремонтувати за допомогою зубила й домкрата. Він справді дуже ремонтопридатний — майже будь-який механізатор у разі чого може поставити його до ладу. Тому стандартним вибором у категорії потужності 80-120 к. с. для українських фермерів найчастіше був та й зараз нерідко є саме МТЗ або «Бєларус».
 
Однак українські аграрії вже відчули й недоліки білоруського домінування на ринку, особливо після кількох підвищень цін на білоруську продукцію протягом останніх 10 років. До того ж, Мінський завод ціну своєї продукції довго декларував у рублях, однак останнім часом закріпив у доларах США. Тобто цінова перевага цієї техніки перед європейським чи американським імпортом у сучасних фінансових хащах теж нівелюється.
 
«ПМЗ» (Дніпропетровськ)
Дніпропетровський «Південний машинобудівний завод» і його знамените конструкторське бюро також багато років робить як побічний продукт (у вільний від випуску ракет час) не лише тролейбуси, а й трактори «ПМЗ» (або у радянському ще варіанті «ЮМЗ»). «ПМЗ-6» — марка серії універсальних колісних тракторів сільськогосподарського й промислового призначення, що випускалася «Південним машинобудівним заводом» ще з 1970 року. В принципі, цей трактор можна назвати «братом» відомого білоруського «МТЗ», бо розроблявся він по тих самих радянських кресленнях. Існувало кілька модифікацій цього трактора, дніпропетровці використовували імпортні зап­частини. Був, щоправда, час, коли Кабінет міністрів України спонукав «Південний машинобудівний завод» у цій машині застосовувати комплектуючі тільки вітчизняного виробництва. За розпорядженням Кабміну над цим мали працювати 53 підприємства й організації України. Однак незабаром стало очевидним, що це — прожект: ні грошей немає, ні організаційних ресурсів, щоб забезпечити стовідсоткове імпортозаміщення.
 
altДо розпаду СРСР «Південмаш» щорічно робив до 65 000 тис. одиниць, поставляючи ці машини на експорт у країни так званого «соціалістичного табору», де також панувала державна монополія на засоби виробництва. Тобто, по суті, нав’язуючи аграріям ту техніку. Нині ж кожен вибирає трактор більш-менш вільно, будучи обмеженим хіба що фінансами. За підрахунками експертів, кількість тракторів марки «ПМЗ» у господарствах України ще кілька років тому становила близько 50 тисяч штук. Нині з них більше половини потребують капітального ремонту або й списання на металобрухт. Нові ж зразки реалізуються набагато гірше через дуже високу конкуренцію у цьому сегменті.
 
Серед найпопулярніших і досі моделей, мабуть, варто назвати «ПМЗ 10280» з двигуном на 100 к. с. Останнім часом трактори «ПМЗ» комплектували доволі непоганими двигунами «Івеко» або Д-245. Покращили й кабіну — це те, що найперше оцінює будь-який механізатор. Поставили двері збільшеного розміру, опукле вітрове скло. Оснастили робоче місце кондиціонером, системою для забезпечення мікроклімату в холодний період року, а також очищення повітря від пилу й створення надлишкового тиску — задля уникнення запахів із-за меж кабіни.
 
«Нью Холанд» (New Holland, США)
altКомпанія New Holland у цій популярній ніші теж вирішила вивести на наш ринок трактори приблизно такої ж потужності. Спочатку це були фермерські моделі ТL 5040, ТL 5050, ТL 5060, що мають двигун на 80-100 к. с., і за виробничими параметрами прийнятні для дуже багатьох українських агровиробників. Кабіни тракторів серії TL5000 оснащені скляними дверима й збільшеними вікнами з круговим оглядом. Характерний для тракторів New Holland вузький і заокруглений капот дозволяє добре почуватися навіть при складних маневрах із фронтальним навантажувачем. Встановлення навантажувача дозволяє розширити межі застосування машини: трактор можна буде використовувати на тваринницьких фермах для піднімання й перекладання тюків сінажу, або для очищення загонів худоби тощо.
 
Але, проводячи послідовну маркетингову політику (насамперед враховуючи податкові ризики), компанія New Holland тепер найактивніше пропонує на ринку України інший трактор, а саме TD5.110 номінальною потужністю 110 к. с. із транспортною швидкістю 30 км/год. Він «заточений» саме під український ринок. Наприклад, така важлива дрібниця: у тракторі встановлено передпусковий підігрівач, що особливо важливо для Сходу України, де морози іноді бувають і навесні, у розпал польових робіт.
 
New Holland TD5.110 — одна з останніх моделей тракторів. В Україні працює два роки. Він комплектується 3,9-літровим двигуном із максимальним крутним моментом 430 Нм (при 1400 об./хв.). Вантажопідйомність заднього механізму — 3565 кг. Виробництво цього трактора налагоджене в Туреччині, що дозволило знизити його вартість порівняно з європейськими конкурентами.
 
«ЮТО» (YTO, Китай)
altАктивно трактори такої ж потужності просуває в Україну також Китай. Наприклад, є вже на нашому ринку компанії Foton («Фотон»), Yto («Юто»), Jinma («Джинма»), Xingtai («Сінтай»), Chery («Чері») та ін. При цьому ціна їх на 15-20% нижча, ніж навіть у вітчизняної техніки. Китайських тракторів зараз дуже багато працює й у Польщі, Великобританії, Голландії, Туреччині, Угорщині. Бо вони варті уваги: наприклад, корпорація YTO виготовляє трактори за інженерними кресленнями моделей корпорації Fіat. Ну, а технологічні лінії виробництва, імпортовані з Італії та Німеччини, дозволяють китайцям забезпечувати задовільну якість продукції. При цьому китайські трактори є недорогими, бо КНР для своєї техніки не імпортує ані металу, ані комплектуючих, уся сировинна база своя. Не надто висока там зарплатня робітникам — це ще один фактор здешевлення.
 
У цікавому сегменті потужності знаходиться, приміром, трактор YTO X1004 із двигуном на 100 к. с. Є у цього виробника трохи потужніші, є менш потужні машини. Наприклад, тракторець YTO Х904 на 90 к. с., або YTO X1304 на 130 к. с. Запчастини до китайських тракторів знайти й купити доволі нескладно: рекламні прайс-аркуші на них можна знайти навіть у регіональних обласних і районних газетах. До того ж, якщо брати марку YTO, скажімо, то в Україні у них є офіційний дилер — відома компанія АМАКО. Вона бере на себе ремонт і сервісні гарантії щодо цієї марки «китайців».
 
Зауважимо, що серед китайських виробників теж починає простежуватися тенденція: чим надійніший трактор, тим більше він наближається за вартістю до «європейців». Ба більше: глобалізація призвела до того, що китайці починають розміщувати свої виробництва в Європі, а європейці (наприклад, фірма «Клаас») — навпаки, у Китаї. З цього приводу варто згадати й такий нюанс: компанія Chіna YTO Іnernatіonal (Китай) домовляється також із дніпропетровським «Південмашем» про спільне виробництво тракторів.
 
«Массей Фергюсон» (Massey Ferguson, США)
altВідома й надійна марка тракторів Massey Ferguson має взагалі-то європейське походження, хоча нині продається під парасольковим брендом AGCO (США). Компанія Massey Ferguson володіє багатьма патентами у сфері сільськогосподарського машинобудування. Наприклад, саме її конструкторам належить винахід задньої триточкової навіски для тракторів, яка зараз широко застосовується багатьма машинобудівниками.
 
На нещодавній виставці «ІнтерАгро», що проходила в Києві, Massey Ferguson представив новинку: трактори серії MF 400 Xtra. Найближчі до тієї потужності у сегменті, який ми розглядаємо, є такі: MF 455 Xtra з мотором на 100 к. с. та MF 470 Xtra потужністю 120 к. с.
 
Запропонований українцям колісний Massey Ferguson серії 400 Xtra розроблено корпорацією AGCO для агрогосподарств змішаного типу: він придасться для усіляких робіт у полі, а також для тваринницьких ферм. Максимальна вантажопідйомність його навіски більша, ніж у багатьох конкурентів у цьому сегменті — 3200 кг. Однак оскільки виробляється цей трактор аж у далекій Бразилії, навряд чи вартість Massey Ferguson Xtra буде дуже вже конкурентною, хоча якості він пристойної, і мати такий не відмовився б жоден фермер.
 
«Кий» (Ніжин)
altТрактор «Кий» — це ще один побічний «син» того-таки білоруського виробника, мабуть, «наймолодший». Київське підприємство «Укравтозапчастина» 2012 року купило Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування, і невдовзі з тамтешнього конвеєра зійшов перший трактор. Ідеологія тракторної програми компанії «Укравтозапчастина» — це великовузловий монтаж за ліцензією Мінського тракторного заводу із частковим використанням вітчизняних комплектуючих. Так і з’явилися оновлені трактори кількох моделей «Кий». Вони відрізняються від прототипів «МТЗ» дещо покращеним екстер’єром, пластиковим капотом двигуна і облицюванням кабіни.
 
У цікавому для нас діапазоні виробляються, зокрема, трактори «Кий-14820» потужністю 80 к. с., «Кий 14108» з двигуном на 105 к. с. та «Кий-20122» на 120 к. с. Вони здатні виконувати увесь традиційний спектр сільськогосподарських робіт, в агрегатуванні з начіпними, напівначіпними і причіпними сільськогосподарськими машинами (знаряддями), а також використовуватися на транспортних роботах із причепами або ж напівпричепами.
 
Конкурентною перевагою «Кия» над іншими продавцями була певний час можливість отримання державної компенсації вартості техніки — бо це, мовляв, вітчизняний виробник. Оскільки у таких «паперово-законотворчих» схемах була прихована велика корупційна складова, є великі сумніви, що вони триватимуть і надалі. Взагалі тепер уже, мабуть, усім зрозуміло: той машиновиробник, хто своє майбутнє пов’язує тільки з державним фінансуванням, а не з виробництвом конкурентної техніки, навряд чи матиме серйозні перспективи в очах аграріїв. Однак на майбутнє є інші плюси: на Ніжинському заводі планують розпочати крупновузлове збирання не лише «МТЗ», а й люксусових італійських тракторів «Ландіні».
 
«Ландіні» (Landini, Італія)
altІталійська компанія «Ландіні» (Landіnі) — відомий виробник сільськогосподарських колісних і гусеничних тракторів, яка була заснована ще 1884 року. Зараз ці машини масово виробляють на трьох заводах концерну в Італії, а також у Німеччині, Франції, Південній Африці, Канаді й США. Вузловий монтаж скоро обіцяють поставити на конвеєр і у Ніжині.
 
У цікавому для нас діапазоні, зокрема, можна назвати такі моделі тракторів: Landini Mythos 90, який оснащений мотором на 90 к. с., Landini 9880 потужністю 98 к. с. та Landini Mythos 110 з двигуном на 110 к. с. Зокрема, підходить під ці параметри й серія тракторів Landini Powerfarm, бо теж «вписується» у той-таки діапазон 80-110 к. с. Наприклад, модель Landini Powerfarm 90 має потужність 90 к. с., Landini Powerfarm 100 — відповідно 92 к. с., а трактор Landini Powerfarm 110 оснащений двигуном на 107 к. с.
 
Трактори Landini Powerfarm комплектуються 4,4-літровими двигунами Perkіns; оснащені повним приводом. Коробка перемикання передач — механічна 24/12. Вантажопідйомність — до 4350 кг. Велику увага компанія Landіnі приділяє якості продукції. Кожна машина, що зійшла з конвеєра, проходить багатоступеневу перевірку.
 
«Джон Дір» (John Deere, США)
altЯк відомо, серйозної популярності в Україні зуміла досягти американська компанія «Джон Дір» (John Deere). Здобутки її на наших полях дуже серйозні: зокрема, приблизно 34 % найновішого імпорту — за тракторами саме цього бренду. У цього виробника — чітка робота дилерів, продумані лізингові програми. А головне — широка лінійка техніки різних потужностей.
 
Трактори «Джон Дір» завжди відігравали значну роль у будь-якому класі потужності. В тому числі спостерігаємо чималу затребуваність техніки John Deere на ринку уживаних машин (більше 50% українського ринку потриманих тракторів). У сегменті, що нас наразі цікавить, назвемо чотири моделі: JD 6210 із двигуном на 90 к. с.; JD 6310 — на 100 к. с. і трактори JD 6410 та JD 6510, які обладнані двигунами потужності відповідно 104 к. с. та 105 к. с.
 
Трактори цікавої для цього огляду потужності виконані за схемою двох провідних мостів. Їх урухомлюють «рідні» турбодизельні двигуни рідинного охолодження виробництва самої компанії John Deere. Вони відрізняються високою паливною економічністю й незначним викидом вихлопних газів. Дуже зручна для трактористів добре герметизована кабіна трактора John Deere зі звукоізоляцією, кондиціонером, обігрівачем і кріслом з можливістю індивідуального налаштування. Трактори ці обладнані моніторами системи контролю й сигналізації, укомплектовані світловим й іншим устаткуванням для роботи в нічний час на всіх польових роботах. На замовлення дилери John Deere можуть також поставляти до цих тракторів паливні баки із системою підігріву палива.
 
«Кубота» (Kubota, Японія)
Машинобудівне підприємство Kubota Corporatіon заснована в 1890 році й по сьогодні є одним із провідних світових брендів, має власне високотехнологічне конструкторське бюро, де ведеться постійна розробка нових моделей й удосконалювання існуючих з урахуванням запитів споживачів. Ця японська компанія є світовим лідером з виробництва компактних тракторців потужністю до 100 к. с. Трактори Kubota (Японія) — техніка преміум-сегменту, широко відома в США, Західній Європі й Азії.
 
altЩе п’ять років тому дніпропетровський «Агро-Союз» презентував аграріям сільськогосподарський трактор Kubota M9540 потужністю 95 к. с. Трактори Kubota в Україні поки що масово не продаються. Наразі «Агро-Союз» разом із японцями вивчають попит на техніку, аби поставляти на український ринок саме ті моделі й в такому виконанні, які б забезпечили максимальне задоволення виробничих потреб українських аграріїв. У рамках цієї програми декільком господарствам передані трактори Kubota різних модифікацій для випробувань в умовах нашої непростої дійсності.
 
Помітним недоліком цієї техніки є її висока, порівняно з конкурентами, ціна. Але воно й зрозуміло: везти щось з Японії — це чималі транспортні витрати. Однак якість сама себе хвалить і коштує дорого, а марка тракторів Kubota — найвища японська якість і надійність. Ця техніка служить дуже довго (це ми знаємо й по японських автомобілях) і дозволить її власникам істотно за­ощадити на запчастинах.
 
«Кіоті» (Kioti, Республіка Корея)
Як ми переконалися за останні 15-20 років, побутова техніка, автомобілі з Республіки Корея (тобто з технічно розвинутої Південної Кореї, яку не слід плутати з відсталою комуністичною Північною Кореєю) реально якісні й недорогі. Справа в тому, що корейці багато своїх технічних і управлінських рішень, нехай не напряму, запозичують у сусідній Японії. А там, як відомо, якість — понад усе.
 
Корейські трактори Kіotі — надійні, добре підходять для сільськогосподарських, комунальних і ландшафтних робіт. Щоправда, вони невеликі. Якщо для деяких машиновиробників 100 к. с. — це мінімальна планка потужності, то для Kioti — найвища.
 
altТрактор DK904 Kіotі, наприклад, оснащений двигуном Perkіns потужністю 90 к. с. Він 4-циліндровий дизельний, із рідинним охолодженням. Паливний бак максимальною ємністю 125 л дозволить працювати без перерви на дозаправлення протягом 8 годин. Трактор є повнопривідним (4х4): всі чотири колеса ведучі, тож відрізняється гарною маневреністю. Кількість передач: 16 вперед і 16 назад. Вантажопідйомність 2400 кг. Кореєць DK904 справляється з будь-якими завданнями в сільському господарстві, це чудовий помічник для фермера або садовласника.
 
Ця машина, як і більшість корейських, має високі експлуатаційні характеристики, не потребує значних витрат на технічне обслуговування. Безпека в умовах складних дорожніх умов забезпечується системою автоматичного включення повного приводу при гальмуваннях. Зручне розташування важелів, регульоване комфортабельне крісло й гідропідсилювач руля роблять керування простим і зручним, знижуючи стомлюваність водія при роботі в складних умовах. Ця модель трактора має комфортабельну кабіну, яка в стандартній комплектації оснащена системою кондиціонування й опалення; має панорамне скло, що відкриває широкий огляд для водія попереду, позаду й на всі боки. Зручне розташування важелів, регульоване комфортабельне крісло й гідропідсилювач руля знижують стомлюваність водія.
 
«Вальтра» (Valtra, Фінляндія)
altМаневрені трактори «Вальтра» (Valtra, Фінляндія) не­одноразово показували себе у Європі як добротні сільськогосподарські машини загального призначення, зручні також для роботи в садах і для обслуговування ферм. Вони дуже широко застосовуються на скандинавських і північноєвропейських ринках, однак і у нас теж уже досить відомі. Бо продаються під брендом AGCO, який вже близько 15 років присутній в Україні.
 
Модельний ряд Valtra включає й машини потужністю близько 100 к. с. Наприклад, трактори Valtra N92H і Valtra A93H+Q46 оснащені двигуном потужності 102 к. с. А Valtra N101H має двигуна на 110 к. с. Як і усі європейські машини, вони забезпечують трактористові підвищений комфорт. Кабіна цього трактора — елегантний ергономічний робочий простір із кондиціонером та зі зручним і чудовим оглядом як поля, так і агрегатованих знарядь.

Коментарі
 
altВіталій БІЛЬКОрегіональний менеджер компанії New Holland
- New Holland відомий саме своїми потужними машинами. Якщо ж говорити про цей популярний сегмент порівняно невеликих тракторів, то зараз нами прийнято рішення завозити в Україну модель New Holland TD5.110 потужністю, як видно з його назви, 110 к. с. Чому? В Україні діє мито на трактори такої потужності. Це трактор виробництва нашого заводу, що в Анкарі. Спочатку його було зорієнтовано на турецький ринок, а зараз він продається по всьому світі. А ось уже другий рік — і в Україні. Клієнти ними задоволені. Ми хочемо довести, що пора вже з «МТЗ» переходити на більш якісний рівень. Взагалі, думаю, у цій ніші тракторів такого класу потрібно кілька тисяч машин щорічно. Вони, як мурахи, можуть працювати на всіх роботах. Трактор New Holland TD5.110 більш економний за інші. Ще одна його перевага — абсолютна герметичність кабіни, що дуже важливо при обприскуванні або на фермах, щоб уникнути зайвих запахів.

altОлександр ЖУРАВЕЛЬ, керівник ФГ «Журавель» (Полтавська обл.)
- Маємо 600 га земель. Для їх обробітку ми використовуємо трактор МТЗ 892 на 90 кінських сил. І якщо взагалі говорити про трактор потужністю близько 100 к. с. то наш вибір — це «МТЗ». Так само гарна техніка John Deere, Case IH, але вона продуктивна за межею більш ніж 200 к. с. А от «МТЗ» не поступаються імпортним аналогам за функціональністю, а по ціні й ремонтопридатності вони привабливіші. Щодо недорогих китайських тракторів, то ми можемо купити на старті дешевшу машину, але якщо у посівну вона просто стане, то що тоді робити?

altІван ЛЕВЧЕНКОголовний інженер групи компаній «ЛНЗ» (Черкаська обл.)
- У нас є 10 тракторів МТЗ потужністю 90-105 к. с. Купували їх в «Технооптторзі», «Агроресурсі». Головний фактор, чому ми саме їх обрали — невисока ціна при задовільній якості. Хоча в «МТЗ» якість теж уже не та, що раніше. Десь колінчасті вали китайські ставлять, ще щось. В Україні збирають трактор «Кий» — великої різниці з «МТЗ» ми не бачимо. Комплектуючі для нього все одно везуть із Білорусі.

 

 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.