Передпосівні дискові знаряддя

Передпосівні дискові знаряддя

/ Механізація АПК / Понеділок, 09 липня 2018 15:10

Українські аграрії для підготовки ґрунту, крім іншого, активно використовують дискові борони. На ринку чимало агрегатів цього типу, призначені для різних ситуацій і типів ґрунту. Конкурентоспроможні дискові борони випускають і вітчизняні машиновиробники.

Відмінним знаряддям, самостійним або як доповнення до культиваторів, є дискові борони. Найбільш важкі з них, широкозахватні, використовують для освоєння залежних або занехаяних, порослих кущами й бур’янами, земель. Зараз у світі проглядається тренд убік Sustainable Agriculture, тобто стійкого або сталого землеробства. Фермери намагаються велику увагу приділяти енерго­зберігальним і поновлюваним технологіям, які не шкодять довкіллю. Це важливо враховувати й під час передпосівного розпушування ґрунту, вирівнювання нерівностей поверхні поля. І у цій справі без дискових борін також обійтися складно.

Василь Стефаник описував роботу борін таким чином: «Вони кусали землю і роздряпували її». Вочевидь, класик початку ХХ ст. бачив зубові знаряддя. Дискові ж — це сучасніші агрегати. Працюють вони інакше: не роздряпують поверхово, а вгризаються у ґрунт і, жорстко кружляючи, гарно перемішують його. Їх вже існує багато модифікацій — під різні ґрунти і різноманітні способи землеобробітку.

Українські аграрії активно використовують новітні дискові борони від зарубіжних виробників Kuhn-Krause, John Deere, CaseIH, Salford, Great Plains та ін. Але й вітчизняні машинобудівники заходилися випускати конкурентоспроможні зразки дискових борін, і це радує. Їх роблять підприємства аграрного машинобудування «Уманьферммаш», «ЛКЗМ», «Ельворті», «Верес», «Бравалюр», «Бартощук», «Галещина», «Техінвест», «Агрореммаш» тощо. Тут намітилася доволі серйозна конкуренція, особливо в сегменті дискових борін із шириною захвату від 1,5 до 6,5 м.

Виробники дискових борін модернізують виробництва, осучаснюють технології обробітку і зварювання металу, використовують інноваційні підшипникові вузли… Щоправда, у сфері маркетингу українці традиційно відстають. Далеко не всі вітчизняні заводи можуть похвалитися розгалуженою мережею дилерів і сервісних механіків, тоді як зарубіжні бренди приділяють першочергову увагу саме сервісу, який здатний задовольнити клієнта й після купівлі.

Українські аграрії нині нарощують обсяги земель в обробітку, при тому прагнучи зменшувати витрати на техніку. Тому, мабуть, попит на дискові борони зростатиме.

 

Horsh («Хорш»). Гру зробить джокер

Дискатор Joker від німецької компанії Horsch розрахований на поверхневий стерньовий обробіток. Агрегат вправно й ефективно зароблює у ґрунт органічні добрива (гній, сидерати). Оскільки Joker працює на тому глибинному шарі, де проростають бур’яни, він підрізає їхнє коріння й припиняє ріст.

Висока продуктивність агрегату (до 170 га на добу) і висока якість обробітку досягаються при швидкості роботи до 20 км/год. Joker йде без втрати швидкості по будь-якому попереднику і при значній кількості пожнивних решток. Чудова прохідність цієї машини на полях досягається, зокрема, завдяки попарному кріпленню дисків на стійці. Вони не такі великі за діаметром, але агресивні, активно вгризаються у ґрунт, забезпечуючи якісне перемішування. Можна одразу ж після проходу борони виконувати посів у дрібнозернисту, ідеальну за структурою землю.

А коли аграрію потрібно знаряддя з більшою шириною захвату, то Horsch пропонує інший агрегат — важкий Joker RT, оснащений зубчастими дисками, яких може бути до 96 штук. Ці дискачі працюють на високій швидкості до 20 км/год. При тому вони напрочуд нечутливі до пожнивних залишків, куп органічних добрив і решток проміжних культур. Дискатор Horsch Joker — це ще й економічно вигідне рішення, бо застосування цих борін дозволяє агрегатованому трактору економити дизпаливо.

 

Quivogne («Ківонь»). У вигляді Сонця

Запатентовані диски «Флео-­флео» (Fleaux-fleaux) для борін — ексклюзивний винахід компанії Quivogne. Їхня вирізна форма, яка нагадує ромашку або сонце, вже добре відома і неодноразово себе зарекомендувала найкращим чином. Для підготовки ґрунту під кукурудзу чи соняшник борона з дисками «флео-флео» — це ідеал для аграрія.

Вона заглиблюється у землю на 25 см як плуг, і при цьому чудово перемішує рослинні рештки. І через таку свою вибагливу, хоча й просту форму диск не забивається рослинами й грудками.

Борони з дисками «Флео-­флео» чудово себе зарекомендували в країнах Європи, а тепер уже і в Україні. Ці борони використовуються для обробітку парів та перелогових земель. Диск «Флео-флео» — міцний і надійний: його треба буде замінити не раніше, ніж він напрацює 10 000 га. Дискову борону «Флео-­флео» (Fleo-fleo) нерідко використовують як своєрідну заміну плугу. Однак він глибоко перевертає шари ґрунту, натомість ця борона їх ретельно перемішує.

Профіль покупців техніки Quivogne в нашій країні — це фермери й агрогосподарі, які обробляють від 1500 га землі. Компанія Quіvogne має досить широкий вибір дискових борін для різних за розмірами господарств із шириною захвату від 1,2 до 11,2 м. Особливо добре купують агрегати із шириною захвату 6 м. Компанія Quivogne, вивчаючи потреби українського ринку, пристосовує до нього свою французьку продукцію.

 

«Лозівські машини» боронують грошовито

Дискові знаряддя випускають і вітчизняні виробники — наприклад, «Лозівські машини». Це спільна назва чи бренд ґрунтообробної техніки Лозівського ковальсько-механічного заводу («ЛКМЗ», Харківська обл.). Висока якість цих агрегатів поєднується із доступною ціною: вони у 2–2,5 разів дешевші, ніж зарубіжні.

Насамперед назвемо дискові борони-лущильники «Дукат», які виготовляються заводом у шести модифікаціях із шириною захвату від 2,5 до 16,75 м. Зокрема, у Києві на великих аграрних виставках цей агрегат демонструвався у двох модифікаціях: «Дукат-5» і «Дукат-12». Вони забезпечують лущення стерні і якісну передпосівну підготовку ґрунту.

 

01 02 368 369 70 1

 

А на минулорічній агропромисловій бієнале Agritechnica-2017 українські «Лозівські машини» презентували свій новий агрегат «Дукат Голд». Це — важка дискова борона із шириною захвату 8 м і діаметром дисків 724 мм. Як універсальний агрегат борона «Дукат Голд» за один прохід виконує усі функції, які необхідні для передпосівної підготовки ґрунту по стерні або неораному полю. Тому цей дискатор можна віднести до розряду інноваційної енергоефективної техніки.

За інженерними рішеннями борона обходить багатьох іменитих конкурентів. «Дукат Голд» добре працюватиме на ділянках із залишками жорстких кияхів і стебел кукурудзи та соняшнику, або там, де багато сидератів, які господар використовує як зелене добриво. Ця борона здійснює рівномірне перемішування ґрунту та решток рослин на глибину від 5 до 20 см, працюючи без забивання робочих органів навіть при значній кількості органічних мас — добрива й рослин.

Вітчизняна техніка має ще одну очевидну перевагу перед найкращими зразами імпорту: вона знижує валютне навантаження на аграрія, відтак, дозволяє йому ставати більш рентабельним і конкурентним.

 

Lemken («Лемкен»). Блиск сонця на коштовностях

Компанія Lemken за традицією називає ґрунтообробні агрегати іменами коштовних каменів. Ці «коштовності», а точніше — сталеві диски агрегатів — і справді гарно блищать на весняному сонці.

Наприклад, компактна дискова борона Rubіn підходить для обробітку землі із пожнивними рештками, а також із сидератами. Ширина захвату агрегату може бути від 2,5 до 6 м, а глибина обробітку сягає до 14 см. Два ряди її зазубрених дисків діаметром 610 мм і товщиною 6 мм розставлені один від одного на відстані 25 см. Вони ретельно розрізують і подрібнюють будь-які рослинні рештки, добрива чи іншу органіку.

На високих швидкостях Rubіn здатний рівномірно розпушувати землю і якісно зароблювати подрібнену органічну масу в підготовлений шар ґрунту. Дисковий агрегат Rubіn випускається у різних модифікаціях. Один з останніх агрегатів — Rubіn 12, диски якого мають діаметр 732 мм і здатність врізатися у ґрунтові шари на глибинну до 20 см.

Ще одна дискова борона Geliodor від машиновиробної компанії Lemken добре підійде для передпосівної підготовки ґрунту після оранки, або ж коли передбачається посів по мульчі. Ширина захвату його може бути від 3 до 12 м, регульоване заглиблення у ґрунт — у межах від 2 до 15 см.

Два ряди вирізних дисків товщиною 5 мм кріпляться за допомогою пластинчастих пружин, що забезпечує сталість дотримання глибини боронування.

Гарна швидкість роботи агрегату Gelіodor дає можливість досягати високої продуктивності боронування. Компактна конструкція забезпечує здатність його маневрувати на територіально обмежених ділянках. Агрегат для транспортування складається до 3 м шириною.

 

Unia («Унія»). Дисками по стерні

В Україні в останні роки зажили популярності дискові борони Ares від польського виробника Unia — прекрасні ґрунтообробні агрегати. Вони, працюючи по стерні, замінюють неглибоку оранку (6–12 см), зупиняють випаровування вологи й видування верхнього цінного шару землі, подрібнюють грудки, знищують бур’яни, добре перемішують пожнивні рослинні рештки і вирівнюють верхній шар ґрунту. Кожен диск розташований на окремій стійці, а регулювання глибини дискування агрегатів Ares відбувається шляхом зміни кута атаки стосовно напрямку руху.

 

01 02 368 369 70 2

 

У борін Ares міцна рама, на якій навантаження розподіляється рівномірно, і є великій вибір котків для фінішного прикочування підготовленого ґрунту.

Випускаються вони у кількох модифікаціях. Дискові агрегати Ares L мають два ряди зубчастих дисків типу Classic діаметром 500 мм і міждискову відстань 64 см. Цей агрегат ефективно використовують перед висівом зернових культур, висадженням картоплі. Він може працювати з тракторами популярної потужності 100–120 к. с.

Ще один дисковий агрегат Ares XL, який теж використовується в Україні вже доволі широко, оснащений трохи більшими дисками типу Agressive із загартованої сталі діаметром 560 мм і шириною 4 мм, а відстань між дисками у неї сягає 80 см. Він призначений для ресурсоощадного передпосівного обробітку ґрунту на глибину від 4 до 15 см під зернові, технічні й кормові культури. Його диски із загартованої сталі, обертаючись, старанно рихлять і перемішують ґрунт.

 

Коментарі

01 02 368 369 71 1Іван КЛИКОЦЬКИЙдиректор ФГ «Сонячна насолода» (село Черлянське Передмістя, Львівська обл.)

— Ми обробляємо 305 га землі. Займаємося садівництвом і ягодами: полуницею, малиною, смородиною, порічкою — загалом 100 га. Також сіємо зернові і олійні. А землю обробляємо традиційно: оремо, дискуємо. Щодо дискових борін, то вони у нас від вітчизняних машиновиробників з Одеси й Білої Церкви. Ці агрегати мають ширину захвату 3,1 м, їхня продуктивність — 15 га за робочу зміну (8–9 годин). Купуємо безпосередньо у самих виробників, без дилерів.

 

01 02 368 369 71 2Микола ОЛИЦЬКИЙголова СВК «Лабунський» (село Новолабунь Полонського р-ну Хмельницької обл.)

— Використовую дискові борони БДВП із шириною захвату 6,3 м виробництва Краснянського «Агромашу», що знаходиться у Вінницькій області. Чому саме її? Тяжка, добротна, надійна техніка. Ще в мене є білоцерківська дискова борона УДА, теж непогана. Ці агрегати прості за конструкцією, зручні в експлуатації. Агрегатуються із тракторами як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва. Добре подрібнюють залишки грубих культур, готуючи ґрунт під посів. Якщо говорити про борони, то у цьому аспекті я віддаю перевагу виробникам саме вітчизняного обладнання.

 

01 02 368 369 72 1Валентин ГРИШИНпродукт-менеджер компанії «Полетехніка» (село Сошників, Київська обл.)

— Ми реалізуємо дискові борони Joker від німецької машинобудівної компанії HORSCH у кількох модифікаціях: причіпні, навісні, різної ширини захвату — на будь-яку потребу. Ці борони купують ті, хто обробляє від 300 га і більше.

 

 

Василь ЗАГАРНИЙ, Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.