Агрегати для найкращої оранки

/ Механізація АПК / Четвер, 25 грудня 2014 15:33
altВіктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"
Попри моду на мінімальну й нульову системи землеробства, оранка продовжує залишатися в Європі найбільш розповсюдженим прийомом основного обробітку ґрунтів. Через це надзвичайно важливим для аграріїв було і є таке знаряддя, як плуг. Він не втрачає своєї привабливості для сучасного фермера ще й тому, що якісні плуги роблять найкращі машинобудівні компанії. Навіть ті, що перестали були їх виробляти — знову приходять до необхідності повертати у свою лінійку плуги, сучасні та функціональні.

 

Чи застаріло у принципі це знаряддя обробітку землі, придумане ще в Давньому Єгипті, за фараонів? Чи нині плуг актуальний, якщо у Європі й зокрема в Україні ми все частіше спостерігаємо застосування мульчованого посіву, усе більше чуємо про ноу-тіл і міні-тіл, тобто безплужні системи роботи на землі? Однак є кліматичні зони, є ситуації й умови, коли ноу-тіл ніколи не може бути застосований, а без плуга неможливо обійтися.
 
Оранка пом’якшує ґрунт, його верхній шар, полегшує посів. У природі є такі бур’яни, проти яких ще немає агрохімічних засобів захисту. А стародідівський плуг підриває шкодочинне коріння, не даючи бур’янам шансів на процвітання. Щоб зрозуміти, чи потрібен на полі плуг, треба зважено оцінювати конкретну ситуацію: сонце, запаси вологи, ґрунти, клімат і ті культури, які культивуються на даній ділянці. Тобто плуг аж ніяк не втрачає своєї значимості для сучасного фермера і робить свою віковічну справу: обробляє землю на глибину до 35 см, підрізає, розпушує і перевертає пласт ґрунту, одночасно приорює рослинні рештки та бур’яни у борозну.
 
Давно відомо, що операція оранки є найбільш енергоємною в рослинництві. На неї припадає до 40% енерговитрат по передпосівній підготовці ґрунту й до 20% загалом усіх енерговитрат на виробництво продукції рослинництва. Через це надзвичайно важливим є знаряддя обробітку ґрунту. Плуги бувають обертові та необертові. Необертові плуги на даний час випускають лише на вітчизняних заводах. Обертові плуги — це сучасніше знаряддя: вони дозволяють проводити вирівнювання поверхні поля за значного зменшення витрат палива та робочого часу. Отже, оранка продовжує залишатися найбільш розповсюдженим прийомом основного обробітку ґрунту. Відтак виробляють плуги багато українських виробників: «Сумисільмаш», «Велес-Агро», «Полігон», «Червона Зірка» та ін. Як повідомляє вітчизняна статистика, у січні-серпні ц.р. в Україні було виготовлено 1417 плугів (спад на 13,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року).
 
Але досвідчені аграрії, особливо заможні, воліють купити хоч і дорожчі, та надійніші агрегати західних компаній. А чим керуватися при виборі? Гарний плуг повинен якісно орати за будь-яких умов: по важкому або вологому ґрунті, за інтенсивного цілодобового використання. Якісні обертові плуги роблять фірми Kuhn («Кун»), Farmet, Lemken («Лемкен»), Kverneland («Квернеленд»), Rabe («Рабе»), Gregoire Besson («Грегорі Бессон»), UNIA («Унія»), Poettinger («Пьотінґер»), Vogel&Noot («Воґель-Нут») та ін. Українці вже мають можливість вибрати і придбати знаряддя відповідно до свого господарства та бюджету.
 
«ЛЕМКЕН» (LEMKEN, Німеччина)
Відома німецька фірма «ЛЕМКЕН» займається цими агрегатами дуже давно: її засновник Вільгельмус Лемкен виготовив свого першого плуга ще 1825 року. Нині «ЛЕМКЕН» робить широкий спектр обертових плугів для різноманітних ґрунтово-кліматичних умов. Це дозволяє їхньому клієнтові пристосувати знаряддя оранки до будь-якого господарства й агрегатувати його з різноманітними тракторами від найменших, потужністю від 50 к.с. до титанів понад 500 к.с.
 
Як стверджують у компанії «ЛЕМКЕН», хітом продажів протягом тривалого часу був обертовий плуг «Діамант 10», а тепер у Європі дедалі краще продаються агрегати «Діамант 11» і «Діамант 12». Зокрема, агрегат саме цієї марки використовують у корпорації «Сварог Вест Груп», де орють під буряк і кукурудзу на глибину до 30 см.
 
altЗвернемо увагу на їхні оригінальні корпуси «ДюраМакс» (DuraMaxx). На новітніх плугах відвали кріпляться без болтів — на клеї. Просто у полі, замінюючи робочі органи, механізатор не крутить болти за допомогою інструментів, а застібує їх на защіпку, яка приклеєна до полоси за допомогою клею, що використовується у літакобудуванні, а не приварена, що, своєю чергою, послабляло б твердість металу. До того ж, окрім сталевих смуг, «ЛЕМКЕН» також пропонує не менш міцні пластикові — це показали і розрахунки, і польові дослідження. Плуги цієї фірми мають гідравлічний захист «Гідроматик» від наїзду на каміння. Робочий орган, наїжджаючи на перешкоду, просто відхиляється угору й убік. Сила такого захисту регулюється залежно від того, наскільки кам’яниста чи інша ділянка, яку виорюють. Потрібний нахил плуга в борозні можна встановити просто з кабіни трактора за допомогою електрогідравліки, подібним чином регулюється ширина захвату плуга.
 
Окрім плугів «Діамант», у лінійці напівнавісних плугів «ЛЕМКЕН» є також плуги «ЄвроТитан» і «ВаріТитан», що виробляються з кількістю корпусів до 12, а кілька років тому в модельному ряді навісних плугів було впроваджено новітні обертові плуги «Ювель». Вони надійні, завдяки високому рівню автоматизації легкі в роботі, забезпечують високу якість оранки. На них теж використовуються нові корпуси «ДюраМакс».
 
«Джон Дір» (John Deere, США)
Свого першого сталевого плуга американський коваль Джон Дір зробив і продав 1837 року. Нині його нащадки володіють компанією John Deere, що має понад 70 заводів і представництв у 160 країнах світу. У США орють мало, більше застосовуючи мінімальну технологію обробітку ґрунту. А от у Європі — багато. Тому John Deere, намагаючись бути фуллайнером агротехніки, тобто виробником повної лінійки обладнання, купив у відомого євровиробника право на виробництво якісного плуга і тепер під власною маркою просуває його серед любителів традиційної оранки.
 
altБагато агрегатів під брендом John Deere вже зайняли чільне місце в українських агрогосподарствах. Плуги теж готові демонструвати типову для техніки цієї марки надійність та ефективність.
 
Плуг John Deere 3810 напівнавісний обертовий із твердою рамою для роботи в борозні — надійний і продуктивний, уособлює всі переваги найсучасніших технологій і створений на основі більш ніж 175-річного досвіду обробітку ґрунту. Стандартно має від 5 до 8 корпусів. Даний плуг призначений для оранки різних ґрунтів, у тому числі й важких. Посилена Z-подібна рама, що є основою плуга, виконана з надміцної високоякісної сталі й витримує найважчі польові умови. Розмір прямокутної балки моделі John Deere 3810 становить 180x180 мм, товщина стінки — 10 мм. Це забезпечує плугу підвищену надійність і міцність. Низький центр ваги забезпечує безпечніше транспортування по шляхах між полями. Поворотна балка дозволяє агрегатувати плуг із тракторними навісками різних категорій і забезпечує великий кут повороту — 110°.
 
Ми знаємо, якими важкими бувають умови в сільському господарстві, і обертові плуги John Deere із твердою й адаптивною рамою дозволяють обробити будь-яке поле без зайвих проблем. Оскільки компанія John Deere виробляє плуги вже третє століття, технологія є відпрацьованою. Плужна техніка від цього бренду має високу якість, а також надійність в експлуатації. Вибір на користь John Deere зумовлює підвищення продуктивності, збільшення часу безвідмовної роботи плуга й скорочення експлуатаційних витрат.
 
Також важливими факторами при виборі плугів John Deere є висока якість сервісної підтримки, що її надають авторизовані дилери компанії й, безумовно, швидкість поставки ними запасних частин.
 
Коментар
altВадим КАРПЕНКО, заступник керівника відділу продажу сільгосптехніки компанії «Агросем», дилера техніки John Deere
- Компанія «Джон Дір» колись, 177 років тому, починалася саме з виготовлення першого в США плуга. Але останні десятиліття американці більше концентрувалися на техніці для мінімального й нульового обробітку ґрунту. Тепер же John Deere утвердилася на європейському ринку, де все-таки багато хто полюбляє оранку. Тож були укладені домовленості з провідними виробниками саме плугів. Результатом співробництва з компаніями Gregoire Besson та Rabe стало створення нового плуга від JohnDeere. Надміцна рама, унікальний обертовий механізм та корпуса з надміцною наплавкою на лемеші є основними перевагами даного знаряддя для оранки. Плуг моделі JD 3810, який зараз продається в Україні, може мати від 5 до 9 корпусів. Він зроблений саме під європейського споживача, і під українського також, бо ми маємо природні та кліматичні умови для сільського господарства, схожі з Європою.
 
«Амазоне» (Amazone, Німеччина)
Фірму Amazone в Україні знають ще з 1883 року. Відтоді на наші землі з Німеччини приїхали перші її 120 плугів. Із самого свого початку Amazone позиціонувалася як експортноорієнтована компанія. Нині за кордони Німеччини йде 80% її продукції, яку радо купують у багатьох країнах, у тому числі й нашій.
 
Нині в лінійці ґрунтообробних знарядь Amazone ми знайдемо плуг Cayron 200, навісний п’яти- або шестикорпусний, придатний для роботи з тракторами потужністю до 240 к.с. В Україні дуже розмаїті ландшафти, не скрізь однакові землі, ділянки у фермерів бувають малі та великі. Однак плуг Cayron 200 може вільно маневрувати полем будь-якої конфігурації і налаштований на доволі складні умови праці.
 
alt
 
Тривалий термін служби плуга Cayron 200 забезпечує високу економічну ефективність, що є важливим чинником для будь-якого фермера при виборі агрегатів. Це — саме те, що й потрібно сільгоспвиробникові.
 
«Унія» (UNIA, Польща)
Плуги VIS виробництва UNIA group тотожні таким поняттям, як «якість», «надійність», «довговічність». Саме таким критеріям віддають перевагу аграрії. Широкий модельний ряд плугів дає можливість підібрати агрегат відповідно до умов роботи. VIS L-ХL — 5-9 корпусні плуги на рамі 180х180 для тракторів від 180 до 320 к.с. комплектуються перевіреними відвалами ZX з низьким опором під час оранки і з робочою шириною до 48 см, а також системою захисту болтом-запобіжником або ресорним захистом. Великий перетин 180х180 мм і спеціальна конструкція рами, виготовленої зі сталі високої якості, забезпечує міцність і стабільність плуга, а також довгий термін експлуатації. Нове, більш високе і широке, розміщене збоку колесо, забезпечує легке управління плугом і зменшений радіус розвороту на поворотних колесах.
 
alt
 
Покращений механізм підвіски колеса і нова конструкція шарніра дозволяють легко транспортувати машину навіть на великі відстані.
 
Міцна головка і легкий поворот забезпечуються завдяки двом гідроциліндрам великого діаметру фірми Weber Hydraulik. Передплужники, призначені для великих обсягів рослинних решток, та конструктивні розміри плуга — відстань під рамою 85 см та відстань між корпусами 100 см — гарантують якісну оранку після всіх культур. Плуги VIS — незамінні помічники в господарстві, які забезпечать відмінну оранку та здатні працювати на полях з великою кількістю рослинних решток.
 
«КУН»(KUHN, Франція)
Кількісно найбільше у світі обертових плугів робить саме компанія KUHN, і вони — серед кращих. Плуги від KUHN є різні, призначені для обробітку ґрунтів різного ступеня важкості, але всі — довговічні, прості в застосуванні й надійні. Реклама цих агрегатів враховує українську ментальність: «Найліпший друг — мій кум, найкращий плуг — це КУН».
 
altПопулярність KUHN у світі пов’язана з багатьма факторами. Техніка KUHN є не тільки високоякісною, але й відносно недорогою. Будь-який обертовий плуг KUHN (навісний або напівнавісний обертовий) максимально просто й швидко агрегатується з популярними в Україні тракторами. Змінювана висота напівавтоматичної зчіпки з тягловою технікою — ще одна позитивна риса плугів виробництва KUHN. Компанія робить начіпні, напівначіпні й причіпні моделі з кількістю корпусів від 2 до 13, із численними модифікаціями полиць, передплужників, долот, запобіжників, систем регулювання ширини та ін. Широкий спектр модифікацій задовольнить споживачів різних господарств — від дрібних фермерських до величезних агрохолдингів.
 
Для тих аграріїв, чиї трактори мають потужність від 80 до 315 к.с., а площа оранки не перевищує 1000 га на рік, цією компанією пропонується серія начіпних плугів Multі-Master й Varі-Master до 7 корпусів із рамою до 180х180 мм. Начіпні плуги характеризуються високою міцністю та простотою налаштувань.
 
Для господарств із площею оранки до 2000 га KUHN виготовляє напівначіпний обертовий плуг Multi-Leaderдо 8 корпусів однорамної конструкції з перетином 180х180 мм. Для великих господарств із щорічним обсягом оранки більше 2000 га, дуже важких ґрунтів та хилястих полів вдалим вибором буде напівначіпний плуг Challenger від тієї ж компанії KUHN з кількістю корпусів від 8 до 12, рамою з двох частин та візком посередині. Що робить Challenger популярним серед великих землевласників? Його дуже проста й міцна конструкція, що витримує шалені надмірні навантаження. Згадаймо хоча б основне: раму розмірами 220х220 мм завтовшки 10 мм. Звідси надзвичайна надійність навіть за інтенсивної роботи на важких ґрунтах. При використанні цього плуга потужність трактора й витрата палива потрібні менше на 15-20%, в основному через зменшення кута обороту шару землі.
 
Коментар
altСергій ІВАНОВменеджер з питань регіонального розвитку ТОВ «КУН-Україна»
- Деякі господарі вже спробували міні-тіл і ноу-тіл й зрозуміли, що варто повертатися до оранки. Ну, а в Полтавській чи Харківській областях завжди як орали, так і орють.
 
Найпродуктивнішим, найміцнішим і найдосконалішим із плугів є обертовий напівначіпний Challenger з кількістю корпусів від 8 до 12. Його виготовляють у Франції на заводі KUHN-Huard, історія якого налічує майже сто років. В Україні його купують як господарства із площею оранки від 1000 га, так і великі агрохолдинги.
 
Які основні відмінності від конкурентів? Перетин рами — 220х220 мм. В інших він менший, тобто наша рама міцніша. Ще відмінність: більшість виробників для роботи з тракторами до 360 к.с. пропонує плуги однорамної конструкції. У нас рама із двох частин, які гнучко зчленовані. Це так звана «ламана» рама з візком. На нерівностях поля це дозволяє точно копіювати рельєф із постійною глибиною оранки. Додаткові колеса візка посередині плуга додають стійкості під час оранки та транспортування. Є й така відмінність нашого плуга: спосіб запобігання при наїзді на перешкоду. У більшості конкурентів це зрізний болт. У нас — болт на розрив. Тобто наш запобіжний болт не зрізується, а розривається. Перевага в тому, що отвір під цей болт не деформується, як при зрізі від численних спрацювань протягом всього періоду експлуатації. Для полиць ми використовуємо триплексну сталь. Зовнішні її шари дуже міцні, стійкі до ударів і тертя. А внутрішній шар — в’язкий, м’який. Він компенсує навантаження, удари, не дає металу розтріскатися. Наші плуги мають підвищену твердість і вдвічі більшу товщину переднього шару порівняно із заднім. Ще одна наша перевага — кут розвороту плуга досягає 120 градусів. Через це і завдяки опорному візку посередині плуг Challenger при розворотах дуже маневрений.
 
«Квернеланд» (Kverneland, Норвегія)
Група «Квернеланд» (Kverneland) займає одне з чільних місць серед європейських виробників сільгосптехніки — хоча в Україні, може, вона менш відома. Адже походить з Норвегії, країни хоча й заможної і розвинутої, та скромної в амбіціях. Історія групи сягає 1879 року, коли її засновник на прізвище Квернеланд побудував свою невеличку кузню в норвезькому селі з такою ж назвою — Квернеланд. На Півночі ґрунти важкі й тяжкі. Від початку компанія сконцентрувалася на якості сталі для знаряддя оранки. Унікальна технологія виробництва і термічної обробки сталі від компанії Kverneland втілилася в плузі, що має дуже високу якість і зносостійкість. Він може мати 5-9 корпусів, а в разі необхідності для замовника фірма робить до 14 корпусів, тобто максимально широкозахватні знаряддя.
 
alt
 
Ефективність, гнучкість і простота експлуатації вражаючі. Наприклад, плуг марки Kverneland PW/RW «три в одному» складається з міцного напівначіпного плуга попереду й начіпного обертового плуга позаду. Залежно від погодних умов і стану ґрунту, у вас є можливість використати або всі плуги відразу, або тільки передній чи задній плуг. Система захисту Auto-reset працює на зрізних болтах. Ще один економічно вигідний, легкий у настроюванні й обслуговуванні напівначіпний обертовий плуг від Kverneland — це модель PN/RN. Він сконструйований на основі міцної загартованої рами. Чудова якість оранки досягається ще й завдяки триточковому навішуванню центральної частини. Плуг легкий і зручний в експлуатації.
 
«Воґель-Нут» (Vogel&Noot, Австрія)
Підприємство Vogel&Noot, засноване ще 1872 року, і донині виготовляє різноманітні якісні ґрунтообробні знаряддя, будучи головним конкурентом компаніям Lemken, Amazone та Kuhn у Європі. Обертові плуги Vogel&Noot неодноразово посідали призові місця в європейських змаганнях аналогічного встаткування. Агрегати цієї фірми добре відомі у світі, експортуються у більш ніж 45 країн. Популярність продукції Vogel&Noot визначають висока якість виготовлення кожного вузла й міцність загальної конструкції, широка лінійка типорозмірів, по-європейськи непогане співвідношення «ціна/якість».
 
altДля плугів важлива насамперед їхня висока зносостійкість. Тож компанія Vogel&Noot розробила для них матеріал, що став усесвітньо відомою австрійською маркою сталі Permanіt. Завдяки збільшеному в ній вмісту вуглецю, значно підвищилася твердість і зносостійкість конструктивних та швидкозношуваних деталей ґрунтообробного знаряддя. За рахунок унікальної технології зміцнення металу виробник Vogel&Noot досягає на передній площині відвала найвищої твердості, що гарантує максимальну зносостійкість. Задня ж площина відвала залишається порівняно м’якою й, отже, має високу ударостійкість.
 
Начіпна вісь і керована гідравлікою шарнірна рама забезпечують найкраще копіювання рельєфу поля й безпеку при транспортуванні. Завдяки низько розташованому центру тяги плуга знижується небезпека пробуксовки коліс трактора. Разом з тим, маючи високо розташовану тягову вісь, плуг може працювати навіть по високій стерні. Регулювання центру тяги відбувається плавно за допомогою шпинделя. Усі плуги серійно оснащені механічною системою регулювання ширини захвату. Особлива увага приділена простоті регулювання й чималому його діапазону. Нова форма відвала й лемеша забезпечують низький опір і високу продуктивність плуга, за меншої потужності трактора й низької витрати палива. Передбачений також надійний захист від каменів за допомогою чотирьох ступенів захисту.

Коментарі
 
altІван ЛЕВЧЕНКОголовний інженер групи компаній «Лебединський насіннєвий завод» (Черкаська обл.)
- Усі знають, які у нас важкі землі — рами агрегатів тріщать. Але сьогодні на ринку є з чого вибрати. Торік ми купили два восьмикорпусні обертові плуги «Вогель-Нут» (Vogel&Noot). Кожен виорав по 3000 га. Це нас влаштовує.
 
 
altВіктор ПЛАХОТНІЙзаступник комерційного директора ТОВ «Велес-Агро»
- Ми давно випускаємо глибокорозпушувачі, а зараз запустили у виробництво й плуг. Ринок вивчили: на них зараз є попит. Випускаємо плуги в комплектації 5+1 та 7+1 корпусів. Це нова розробка, і наш плуг уже працює на рисових полях Херсонщини. Ми взяли конструктивні ідеї в різних компаній — Lemken, Vaderstad — і зробили своє. Метал використовуємо зі Швеції та Туреччини. Робочі органи виготовляємо самі. Плануємо зробити ще менший плуг на 3+1 корпуси під 200-сильний трактор. Наша зрозуміла конкурентна перевага — це ціна. Вона значно менша, ніж у зарубіжних конкурентів.

 

 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.