agro business 160 160

Дбаймо!.. Тобто — розкидаймо

/ Механізація АПК / Вівторок, 10 лютого 2015 15:44
altВіктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"
Внесення потрібної норми мінеральних добрив — це головна технологія інтенсифікації сільського господарства. Нині ми бачимо на українських полях дедалі більше продуктивних і якісних машин для внесення агрохімії. Деякі з них добре пристосовані для зимових комунальних потреб — працюють на розкиданні по дорогах солі та інших реагентів.

 

Як борються з кригою, із обледенінням на шляхах і під’їзних територіях у багатьох господарствах? Розкидають пісок, сіль та різні антильодові реагенти. Для цього використовують машини, які купувалися нібито для іншої мети — розкидачі. Але ж це добре, коли власник агрегату має такий бонус? Отже, далі йтиметься про машини для розкидання хімічних препаратів (сіль — це теж препарат: натрій плюс хлор). Взимку вони можуть працювати як комунальна техніка, а вже навесні вийдуть у поле працювати за своїм прямим призначенням.
 
Без мінеральних добрив годі очікувати врожаїв. Азот, калій, фосфор, кальцій, магній — ті хімічні елементи, які потрібні рослинам, однак при інтенсивному обробітку землі їх кількість швидко зменшується. І тоді настає час штучно вносити у ґрунт поживні мінеральні речовини.
 
З міндобривами можна виростити пристойний урожай навіть на землях, які вважалися довгий час непридатними для землеробства, внесення корисних для рослини мінеральних добрив — це головна технологія інтенсифікації сільського господарства. Наприклад, в Ізраїлі вирощують овочі на гравії, в Середній Азії — на піску. Але потрібна вода й поживні для рослин речовини.
 
Для розподілу добрив по заданій площі підготовленого ґрунту потрібні розкидачі. Ця техніка, безумовно, впливає позитивним чином на врожайність багатьох культур. Основними вимогами до розподільника добрив є дотримання норми внесення на одиницю площі та рівномірність розкидання. За принципом розкидання розкидачі бувають таких типів — відцентрові, маятникові і пневматичні.
 
На полях України працює чимало зарубіжних розкидачів різних типів і марок. Заступник директора НДІ прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого Віктор Погорілий вважає, що нині найбільш помітними і затребуваними на цьому ринку є такі компанії, як Amazone та Kuhn. Втім, можна згадати й надійні розподільники добрив марки Annaburger, Joskin, Brochard, Quivogne, Agrex, Maschio Gaspardo, Poettіnger, Jar-Met, Krause, Fortis, Bogballe, Kubota та ін.
 
Українські машинобудівні фірми теж намагаються випускати таку техніку. Згадаймо «Агрохіммаш», «Хмільниксільмаш», «Ковельсільмаш», «Оріхівсільмаш» та ін. Хоч імпортних розкидачів, може, й забагато, і хотілося б мати більше вітчизняного обладнання, однак саме німецькі, французькі, польські машини задають певні стандарти для вітчизняних виробників.
 
Останніми роками добрива дедалі помітніше дорожчають, тому що на їх виробництво потрібен природний газ, з яким постійно виникають геополітичні й економічні проблеми. Відтак, важливою є точність внесення усієї дороговартісної агрохімії. Аграрії рахують гроші, тому незрідка купують дорогий та більш надійний імпортний розкидач на противагу вітчизняному, бо таке рішення дозволяє економити на добривах і технічному обслуговуванні.
 
«Унія» (Unia Польща)
Unia Group на сьогодні має заводи у Грудзенці (ґрунтообробна техніка), Слупську (техніка для заготівлі кормів), Кутно (сівалки та подрібнювачі) та Бжегу (техніка для внесення добрив та обприскувачі). Щорічно заводи Unia випускають 25 000 сільгоспмашин із використанням передових новітніх технологій та 100 000 т високоякісної сталі. Початок сьогоднішньої компанії Unia Group нерозривно пов’язаний з ім’ям інженера Августа Вентцького. Цей надзвичайно талановитий інженер і конструктор заснував в 1882 році в Грудзенці завод з виробництва сільськогосподарських машин. Девіз бренду Unia: «Шведська сталь — польська душа»!
 
Розкидачі Unia MX 950 польського виробника сільгосптехніки UNIA Group належать до середнього цінового сегменту, вироби доступні по ціні, проте аналогічні по якості іншим європейським брендам. Оголошене поєднання «ціна/якість» не є маркетинговим ходом, бо виникло не на порожньому місці.
 
altЗавдяки застосуванню новітніх виробничих ліній та якісного металу, порівняно не дорогої робочої сили, UNIA продукує техніку, яка вже завоювала не лише Польщу та Україну, але й постачається до 60 країн світу, серед яких Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Скандинавські країни.
 
Спосіб фарбування розкидачів — порошковий, традиційний для сучасних машинобудівних компаній. Фарба, що міцно тримається на металі, грає величезну роль у довговічності машини, що особливо важливо в умовах постійного контакту з агресивними гранулами. Нові розкидачі обладнані посиленим редуктором, що підвищує надійність машини та її довговічність.
 
Гарантована точність розкидання. Широка гамма об’єму бункерів навісних розкидачів MX premium від 950 до 3000 л дозволяє підібрати машину, оптимальну для всіх господарств. Беззаперечний плюс — простота регулювання і надійність експлуатації. Завдяки компактній конструкції і невеликій вазі розкидачі можуть працювати практично з кожним трактором.
 
MX premium мають надійну систему протикорозійного захисту. Для запобігання корозії всі регулюючі елементи та деталі в зоні розкидання: засувки, розкидаючі диски, лопатки тощо виготовляються із нержавіючої сталі найвищої якості. Такий захист гарантує безаварійну роботу розкидачів протягом багатьох років.
 
Комфорт і зручність обслуговування досягається завдяки регулюванню робочої ширини і дози внесення добрив за допомогою зручних ручок без використання будь-яких спеціальних інструментів.
 
Перевірена конструкція розкидаючих дисків та лопаток гарантує точне і рівномірне розкидання добрив на задану ширину.
 
MX premium укомплектовані системою дозування типу дозуюча щілина, яка направляє добрива, не пошкоджуючи гранул, у центральну частину розкидаючих дисків. Завдяки цьому рішенню розкидаючі добрива мають плоску траєкторію польоту, що зменшує до мінімуму вплив вітру і забезпечує дуже хороші показники рівномірності розкидання, підтверджені авторитетними європейськими незалежними організаціями та досвідом використання тисяч клієнтів по всій Європі.
 
«Раух» (Rauch, Німеччина)
Німецька компанія «Раух» (Rauch) — інноваційна, існує вже понад 90-років і має близько 150 патентів на конструктивні удосконалення машин для розподілу хімічних добрив. Бо займається насамперед саме розкидачами: нею продається щорічно у 39 країнах по всьому світі близько 15 000 таких машин. Завод Rauch Landmaschinenfabrik закінчив 2013 рік з оборотом в € 75 млн, що свідчить не лише про значні обсяги виробництва, а й про популярність цих машин, оскільки на Заході ніхто не виробляє собі у збиток.
 
Розподільники Rauch служать для розкидання гранульованих міндобрив, вапна, доломітового борошна та деяких інших корисних у рослинництві речовин. Залежно від кількості гектарів, що обробляються, компанія Rauch виробляє удобрювачі з різною шириною захвату фронту розкидання: від 12 до 42 м, а також з різними об’ємами добривних бункерів — від 1000 до 1200 л. З допомогою різних надставок можливе збільшення обсягу бункера. А нахил стінок розкидача дозволяє рівномірно подавати навіть вологий матеріал.

alt

Високий попит, наприклад, на розкидач із двома дисками AXIS. Ці розподільники міндобрив компанії Rauch є високопродуктивними у роботі, забезпечують скрупульозне дозування, чітке й рівномірне внесення добривного матеріалу по всьому фронту захвату, дозволяють уникнути передозування препаратів. Популярні вони не в останню чергу також завдяки простій конструкції агрегату, а також тому, що у ньому використані дуже якісні матеріали: бо робочі органи виготовляються німецькими машиновиробниками із найкращої хромонікелевої сталі.
 
Удобрювачі Rauch мають ще додаткові дуже важливі конструктивні особливості. На деяких моделях, приміром, є система ідентифікації, яка дає змогу без проблем налаштувати розкидач, навіть коли в аграрія наявні невідомі йому види добрив.
 
Три роки тому фірма Rauch запровадила також на деяких своїх агрегатах інноваційний GPS-Control — автоматичне керування розкидачем на розворотах.
 
Ще один новий пристрій «Аксмат» (Axmat) для налаштування розкидача добрив отримав золоту медаль на провідній виставці сільгосптехніки «Агрітехніка-2013» у Ганновері. За допомогою радіолокації Axmat не тільки повністю самостійно регулює задану оптимальну ширину захвату й норму внесення, але також розпізнає й вирівнює відхилення з урахуванням аеродинамічних властивостей добрив. Причому пристрій працює незалежно від впливу погодних умов, пилу й бруду.
 
Деякі моделі удобрювачів фірми Rauch також спеціально пристосовані для комунальних потреб — розкиданні на дорогах солі та інших реагентів узимку.
 
«Маскіо Гаспардо» (Maschio Gaspardo, Італія)
Розкидачі міндобрив італійської фірми «Маскіо Гаспардо» (Maschio Gaspardo) доволі відомі на агротехнічному ринку Європи. Назвемо дві марки, які поширюються в Україні.
 
Агрегат CІRO забезпечує розкидання добрив шириною 12 м. Є версія цього розкидача з локалізованим розкиданням у міжряддях і по всьому фронті. CІRO має два диски добрив малий за розмірами, зручний. Він розроблений для того, щоб забезпечити добривами господарів і орендарів малих і середніх за розмірами господарств. Компактний, міцний, ідеальний для використання на малопотужних тракторах і незамінний у вузьких місцях, де необхідно з точністю розподілити добрива й насіннєвий матеріал.
 
Таблиця. Технічні характеристики центробіжних дводискових
розкидачів добрива ZENO 18 / ZENO 32
alt
 
Інший відцентровий дводисковий розподільник добрив ZENO має широту розкидання 18-36 м. Це машина з великим діапазоном внесення норми мінеральних добрив і насіннєвого матеріалу. ZENO здатний точно розподіляти малі й великі кількості міндобрив, забезпечує точний розподіл внесених препаратів по усій площі, автоматичну корекцію кута розподілу добрив на диску. Розкидач ZENO характеризується міцністю конструкції — як, зрештою, усі агрегати кращих європейських машиновиробників. Він компактний, що важливо при наявності вузьких проїздів, і добре пристосований для експлуатації на тракторах із малою потужністю, що важливо для невеликих фермерських господарств.
 
«Кун» (Kuhn, Франція)
Компанія «Кун» (Kuhn) є світовим лідером виробництва розкидачів різноманітних добрив, вона спеціалізується на цих машинах вже більше 60 років.
 
Дотримання норм внесення добрив допомагає вам отримати кращий урожай, зберігаючи контроль над витратами. Відповідаючи цим, а також багатьом іншим вимогам оптимізації, КУН розробила серію розкидачів мінеральних добрив Axis із системою CDA, унікальність якої полягає в тому що:
 
  • зміна точки падіння добрив за рахунок поворотної основи бункера забезпечує швидку адаптацію до різних препаратів і ширині захвату;
  • спеціальна конструкція розподільних лопаток, близько розташованих до центру диска,забезпечує можливість подачі добрив різного типу без перебоїв, а значить — постійний потік добрив і рівномірне розкидання.
 
Завдяки системі CDA розподіл мінеральних добрив виходять дуже рівномірними і точними, з широкими зонами перекриття і дуже низьким коефіцієнтом варіації. Зміна норми або швидкості не впливають на розподіл добрива по полю, при цьому мішалка регулює подачу добрив на диски і підтримує рівномірний потік добрив, вона обертається з мінімальною швидкістю 17 об./хв., що не пошкоджує навіть гранульовані добрива.
 
altЗміна робочої ширини відбувається легко за кілька секунд, просто зміщується точка падіння добрива на диску. Для виконання цієї операції не потрібні інструменти, просто поверніть підставу бункера (вручну на моделях AXIS К; за допомогою електронного блоку на моделях AXIS Q/W/ H-EMC). Додаткові регулювання непотрібні, немає контакту з добривами!
 
В систему управління GPS інтегровані всі рішення КУН для автоматизованого відключення секцій у кінці поля і на кутових ділянках, що призводить до значної економії мінеральних добрив та уникнення подвійного внесення, ця система сумісна з усіма розкидачами добрив, які оснащені електронною системою дозування, в тому числі моделями AXIS Q,W і EMC з відповідними блоками управління (QUANTRON A, E-2 або CCI 100 ISOBUS). Термінали QUANTRON A і E-2 також сумісні з Н-SENSOR для зміни норми внесення азоту. Таким чином, ви можете вигідно використовувати потенціал вашого ґрунту, заощаджуючи при цьому значну кількість мінеральних добрив.
 
В розкидачах Axis може бути встановлена електронна система зважування, яка за допомогою двох датчиків та терміналу (QUANTRON , E-2 або ISOBUS) контролює відповідність потоку добрив запрограмованій нормі, вносячи необхідні корегування для отримання точного розкидання і створення комфортних для оператора умов роботи. Блок QUANTRON E-2 автоматично порівнює запрограмовану кількість з реально внесеним об’ємом добрива 100 разів на секунду!
 
Унікальна технологія EMC, або електронний контроль потоку маси реалізована в розкидачах KUHN AXIS. EMC вимірює і безперервно регулює дозування на кожному диску на всіх моделях AXIS із гідравлічним приводом, це дозволяє відмінно працювати розкидачу незалежно від кута нахилу поверхні поля або швидкості руху агрегату.
 
«Боґбалле» (Bogballe, Данія)
Компанія «Боґбаллле» (Bogballe) володіє широким спектром удобрювачів, які характеризуються високою якістю й дизайном, максимальною точністю розкидання. Продукція цієї фірми містить у собі агрегати із системою зважування або без неї. Bogballe використовує метод удобрювання, коли диски, що розкидають добрива, обертаються назустріч один одному. При цьому як лівий, так і правий диски розкидають препарати на 180 градусів півколом, працюючи з повним взаємним перекриттям.
 
altНаприклад, розподільники начіпні серії L1 позиціонуються як фермерські: вони призначені для точного розподілу мінеральних добрив в умовах малих площ. Цей агрегат має додаткові опції для внесення добрив у ряди, що дозволяє ефективно використовувати його у садах і виноградниках. Розкидач з цієї серії моделі L1 Base — фермерський, компактний. Працює із шириною захвату 10-18 м. Базовий обсяг бункера — 500 л, він може бути збільшений за допомогою надставок до 775, 1050 й 1325 л. Його продуктивність досягає максимальних 50 га/год. Всі основні частини агрегату й болтові з’єднання мають високу корозійну стійкість, що дозволяє значно збільшити строк експлуатації.
 
Лопатки, що розкидають добриво, виконані з високомарганцевої легованої сталі. Основа бункера зроблена з нержавіючої сталі й оброблена порошковою фарбою Flexy Coat — це напрочуд стійке покриття, що захищає від корозії набагато краще, ніж інші фарби, і продовжує термін експлуатації удобрювача.
 
Убудовані решета запобігають блокуванню регулювальної системи сторонніми предметами, камінцями й шматками бруду. Кріпляться сталевими нержавіючими болтами й скобами. Передбачені й саморегулюючі ворушили добрив: їхня швидкість регулюється автоматично від 12 до 60 об./хв., залежно від типу препаратів. Це забезпечує безперервний суцільний потік добрив без їхнього дроблення.
 
«Амазоне» (Amazone, Німеччина)
Компанія Amazone входить до числа найбільш відомих у Європі виробників цієї техніки для розкидання добрив. У неї — широка лінійка розкидачів з об’ємом бункера від 1000 л до 8200 л та із шириною смуги розкидання від 10 до 52 м.
 
altAmazone має спеціальну службу D?ngeService, що займається підбором необхідних хімічних добрив. Клієнти отримують інформацію про норми внесення всіх сортів і видів добрив на свої комп’ютери, смартфони й айфони. Це дозволяє агрономові, що має комп’ютеризований мобільний пристрій, вираховувати необхідний підбір підживлюючих сумішей, знаходячись у полях, з огляду на реальні польові умови на кожному конкретному місці. Для значних площ добре підходять причіпні удобрювачі ZG-B (їх є кілька моделей) з місткістю бункера до 8200 л. Для невеликих фермерських господарств гарним буде навісний ZA-M — їх теж випускається кілька модифікацій, пристосованих для будь-яких завдань.
 
У деяких розкидачах — до прикладу, у моделі ZA-M 1501 Profіs — вбудовано ваговий пристрій, який по-аптечному зважує добриво і автоматично визначає потрібну норми його внесення.
 
Бортовий комп’ютер AMATRON 3 забезпечує чіткий розподіл норми внесення препаратів, залежно від швидкості пересування агрегату полем. Також цей комп’ютер точно задокументовує й зберігає у пам’яті кількість внесених розкидачем добрив на кожній ділянці поля.
 
«Ківонь» (Quivogne, Франція)
Для французької компанії Quіvogne розподільники мінеральних добрив — один із головних продуктів, тож тут їх виробляють кілька моделей для компаній різної величини.
 
altНаприклад, невеликий відцентровий начіпний розкидач D-903 розрахований на фермерів: він має ємність бункера 1000 л. Завдяки насадкам можливе збільшення місткості бункера до 1500 або 2000 л. Два диски з неіржавіючої сталі забезпечують агрегатові ширину фронту розкидання від 15 до 36 м, залежно від конкретної модифікації. Управління заслінками (тобто їх відкриття й закриття) здійснюється гідравлічно. Сітчастий фільтр усередині лійки запобігає потраплянню сторонніх речовин і перешкоджає забиванню системи.
 
Є у компанії кілька варіантів більших причіпних удобрювачів марки SV, що відрізняються насамперед ємністю бункера та шириною фронту розкидувальних робіт. Так, SV-5 уміщує 5000 кг гранульованих препаратів і розподіляє їх на 18 м, SV-7 відповідно 7400 кг на 24 м, а SV-15 може взяти на борт до 16 т добрив, щоб потім розкидати їх на ширину 36 м.
 
Коментарі
 
Віталій РУБІНІНменеджер зі збуту ТОВ «Оріхівсільмаш»
- Наш РМД-1000 «Урожай» не поступається імпортним аналогам. А вартість його у кілька разів дешевша. Гасло «Оріхівсільмашу» відображає цю думку: «Купуйте за українську ціну закордонну якість!» Цей невеликий удобрювач з бункером ємністю в одну тонну, шириною розкидання 24 м й продуктивністю 36 га/год. (тобто за виробничою потужністю десь як найменший агрегат у лінійці фірми Amazone) — справді повністю, до останньої гайки, вітчизняний. Це наша розробка, наші патенти, наша конструкція бункера, тарілки, рами, гідроциліндрів. У нас цю машину схвалив УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого.

altВіталій ШАМЧУКсервісний інженер ДП «Амазоне Україна»
- Ці розкидачі вироблені в Німеччині. Фірма Amazone на ринку розкидачів присутня давно: ще у 1950-х роках вони вже мали розкидач дискового типу. Удобрювачі Amazone можуть розкидати добрива на ширину від 10 до 52 м. Ці агрегати зарекомендували себе з кращого боку не лише на ринку України, а й усього світу. Наприклад, візьмемо розкидач навісний ZA-M 1501. Загальна місткість добрив у ньому (з надставками) — 3000 л. Ним можна розкидати добрива на ширину до 36 м. Він має основний кузов об’ємом 1500 л, однак із додатковими насадками його можна збільшити до 3000 л. Ширина захвату фронту розкидання добрив варіюється від 10 до 36 м. Ті деталі машини, які мають щільний контакт із хімречовинами, виконані з неіржавіючої сталі.
Взагалі у нас є причіпні розкидачі з ємністю до 8200 л. Є дуже точні розкидачі, які можуть працювати з картами полів для диференційованого внесення добрив.

 

 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.