Щоб метал «не стомлювався»

Щоб метал «не стомлювався»

/ Механізація АПК / Вівторок, 24 липня 2018 10:37

На що звернути увагу перед встановленням у господарстві металевих силосів для зберігання урожаю

Металеві силоси заведено будувати теплої пори року, з таким розрахунком, щоб завершити основні роботи до настання снігопадів та морозів. Це зрозуміло, однак літо є літо, і порожня ще металева конструкція викликає почуття стабільності та внутрішнього спокою. Мовляв, і ми створили надійне сховище для зберігання нашого врожаю. Проте, коли узимку випадає півметра чи більше снігу, та беруться до справи хуртовини, розпочинається справдешня перевірка для складної великогабаритної конструкції…

Введіть, будь ласка, в Інтернет-пошуковику словосполучення «зруйновані силоси». Це видовище не для аграріїв зі слабкими нервами, однак повчальне. Металевий силос з об’ємом зберігання у декілька чи кільканадцять тисяч тонн сипучої маси та бетонним фундаментом — це, даруйте, не собача буда, а об’єкт, що постійно зазнає високих навантажень. Його руйнація може мати катастрофічні наслідки для всього елеватора чи господарства. Це означає, що запобігати таким вкрай неприємним явищам треба не тоді, коли вже нічого не можна змінити, а на етапі проектування та вибору виробника і компанії-підрядника.

04 371 105Впродовж останніх років попит на встановлення металевих силосів для зберігання зерна помітно зростає. Один за іншим у різних регіонах країни з’яв­ляються нові чи реконструюю­ться старі елеватори. Якісний правильно спроектований силос є найдосконалішим технологічним рішенням для організації зерносховища, тому ані підлогові склади та ангари, ані поліетиленові рукави тощо не здатні конкурувати з металом.

Річ у тім, що належним чином споруджений та технічно оснащений металевий силос дає змогу гарантувати високу якість зберігання зерна та зручне автоматизоване його переміщення по території комплексу. До того ж силоси є довготривалою інвестицією з можливістю нарощення корисного обсягу зберігання та нескладного включення додаткових ємкостей до загального переміщення продукції від приймання до відвантаження у вантажні автомобілі чи залізничні вагони.

Зростає попит на металеві силоси і безпосередньо у рослинницькому секторі. Причому високу зацікавленість до спорудження сучасних зерносховищ виявляють не лише агрохолдинги та великі господарства, але й середні, що обробляють від 2 до 6–7 тисяч гектарів землі. Це передусім добре зорганізовані ПСП, ТОВ і ФГ, які навчилися вирощувати високі врожаї, підібрали добрий парк сучасної техніки, кваліфікований штат, і для яких поняття «підвищення рентабельності виробництва» — не пусті слова. Їх керівники чудово усвідомлюють, що сучасний власний комплекс для доробки та зберігання зерна дає змогу не лише дотримати врожай до весни і заробити додаткові кошти, спродавши його дорожче, але й розширення можливостей господарства. Це незалежність від сторонніх компаній, змога мати вибір при прийнятті рішень, спрощення внутрішньої логістики під час і після нив, і зрештою можливість розвивати цей сектор далі, скажімо, зорганізувавши переробне підприємство.

Разом з тим, металеві «банки» із відповідним обладнанням коштують недешево, а тому аграрії, зібравши необхідні кошти, мають чимало клопотів щодо вибору місця розташування, технічних характеристик майбутнього комплексу, виробника, підрядника і т. д. Надто, якщо це відбувається вперше, і досі у господарстві зерно взагалі не було де зберігати, чи воно зберігалося у підлогових складах. Непевності може додати і негативний досвід сусідів, які сплатили купу грошей за бренд чи навпаки спробували зекономити, обравши якихось непевних підрядників, а тепер зазнали збитків.

Отже, поговоримо про те, як підійти до вибору та спорудження металевого силосу таким чином, щоб тоді, не доведи Господи, усім господарством не розбирати уламки металу упереміш із розсипаним зерном.

Вибір місця розташування комплексу. Звичайно ж, хоче­ться його поставити «саме тут», скажімо, впритул до зернового току чи машинно-тракторного парку господарства, щоб усе було під рукою. Але потрібно враховувати цілу низку факторів: тип ґрунтів, рівень залягання ґрунтових вод, рельєф місцевості та силу вітрів. Останній фактор є особливо важливим, оскільки встановивши силоси там, де доречніше було б поставити кілька вітрогенераторів, ми від початку піддаємо його додатковому навантаженню — краще уникнути цього заздалегідь.

Проектування об’єкту. В цьому питанні краще не винаходити велосипеда, спокусившись пропозицією випадкових знайомих у стилі «у нас є тямущі хлопці — зроблять удвічі дешевше», а звернутися до відомої науково-виробничої установи, де є готові проекти і багаторічний досвід проектування таких споруд конкретно для експлуатації в Україні. Як варіант: звернутися до сусідів, у яких вже стоять металеві силоси, попросивши когось порекомендувати. Хоча, мабуть, ліпше покластися у цьому питанні на безпосереднього виробника «банок», а не множити ризики, звертаючись до різних компаній за пов’язаними поміж собою послугами.

Вибір обсягу майбутніх сховищ та кількості силосів. Звичайно ж, бажано зробити все і зразу, чітко розрахувавши, які обсяги зерна, і з якою метою (коротко- чи довгострокове, переробка, надавання послуг) ми збираємося зберігати. Інакше доведеться тоді щось постійно добудовувати чи вигадувати. Оптимальне рішення: спроектувати комплекс таким чином, щоб можна було потихеньку доставляти нові «банки».

Вибір виробника силосів та компанії-підрядника. Оптимальним рішенням буде замовлення повного спектра матеріалів та послуг в одного підприємства. Це дасть змогу мати справу лише з однією компанією, і за потреби спитати саме з неї. Якщо ж ми почнемо складати «конструктор» із матеріалів та послуг різних «контор» за принципом «аби дешевше», то у разі чого — не знайдемо кінців, бо всі перекладатимуть якісь недоліки одне на одного.

Критерії вибору самого виробника металевих силосів у кожного свої. Враховуючи, що це солідна інвестиція, бажано витратити два-три дні на те, аби проїхатися по своєму та сусідніх районах, оглянути чинні зерносховища та поспілкуватися з їхніми власниками. Шила, як-то мовиться, у мішку не сховаєш, і можна буде зробити більш-менш об’єктивні висновки.

04 371 106Ми не будемо зіштовхувати лобами вітчизняних та іноземних виробників металевих зерносховищ: серед них є різні компанії з різними відгуками. На користь всесвітньовідомого бренду, звичайно ж, працює його репутація, що супроводжує­ться зазвичай досить високою вартістю послуг та обладнання. Натомість добрий вітчизняний виробник може запропонувати нижчу ціну та дуже пристойну якість продукції. До того ж, якщо виробництво розташоване безпосередньо на території України, то в цьому є ціла низка переваг. Можна тисячу разів з’їздити на завод, терміново змінити параметри замовлення, оперативно викликати консультантів чи привезти нові елементи конструкції.

Розрахунок снігового та вітрового навантаження. Знову ж таки існують чіткі конструктивні вимоги до цього ключового фактора надійності металевого силоса. Однак іноді люди, поглянувши у вікно погожого травневого ранку, вирішують, що достатньо буде виконати якщо не мінімальні, то усередненні нормативні вимоги. Як на те, наступної зими обов’язково пару разів випаде місячна норма снігу впродовж доби. А потім завіє шалений вітер… Простіше кажучи, така лотерея нам не потрібна, і краще не просто замовити конструкцію підвищеної стійкості, а ще й додатково перевірити розрахунки в іншій організації.

Так само за принципом «сім разів відміряй — один раз відріж» слід підходити і до самої конструкції, якості металу, типу болтів та інших важливих речей. Потрібно враховувати, що зовнішні фактори впливу на стінки силоса — це одне, а що зсередини на них тисне багатотисячна маса сипучого матеріалу — це інше. По-перше, тут не може бути і мови про економію на якості, а по-друге, бажано провести навчання для персоналу, який обслуговуватиме силос, та для керівника зерносховища, в тому разі, коли досі не було такого досвіду. Річ у тім, що специфіка навантаження на конструкцію змінює­ться залежно від наповненості місткості. Її потрібно не просто знати, а буквально відчувати.

Якість бетону, заливання фундаменту та герметику на поверхні силосу. Досить поширена помилка — сліпо довіритися у плані якості бетонного розчину та заливання фундаменту компанії-продавцю та підряднику. Виробника бетону не цікавить, що на цьому фундаменті стоятиме конструкція із велетенською сукупною масою. Головне для нього — максимально виграти на собівартості кожного куба розчину. Тому це все потрібно проконтролювати максимально ретельно. Головна вимога герметичних матеріалів для даху та стінок конструкції — їх відповідність місцевим кліматичним умовам. Вам можуть продати герметик, розрахований, скажімо, на посушливий клімат, який почне втрачати свої властивості вже за температури навколишнього середовища нижче –5°С. Чи, навпаки, матеріал, який почне плавитися на сонці.

Разом із виробником силосів слід повністю змоделювати процес експлуатації майбутньої конструкції, починаючи від засипання зерна до вентиляції та запобігання негативним факторам. Можливо, десь потрібно встановити додаткові металеві драбини і продумати можливість скидання снігу із покрівлі силоса. Як ви ліквідовуватимете можливі механічні ушкодження, чи можна продумати ефективну систему попередження та гасіння пожеж тощо. Ймовірно, що технологічно вигідніше та простіше буде встановлення, скажімо, двох банок по 6 тисяч тонн одночасного зберігання замість однієї 12-тисячної. Це дасть змогу знизити ризики, спростити експлуатацію силосів, а також розширити можливості зерносховища, зберігаючи насіння різних культур у різних ємностях.

 

Коментар

04 371 107 1Руслан ДЕМЧУКстарший регіональний представник KMZ Industries

1. Як правильно обрати метал для силосу (товщина, гнучкість, оцинкування тощо)?

— Слід розуміти, що від якості металу залежить, скільки прослужить силос. Правильні параметри з товщини надає виробник, вони мають відповідати чинним нормам будівни­цтва (ДБН) та стандартам регіону (для України — це відповідність DIN чи Єврокодам). Наша компанія рекомендує обирати конструктивну сталь від європейських виробників марки, не нижчої за S350 GD, товщиною 0,8–6 мм — для нижніх рівнів силосу використовують набірні панелі більшої товщини, для верхніх — меншої.

Звісно ж, для захисту від корозії метал повинен бути оцинкованим. Тож для лінійних елеваторів у межах України ми рекомендуємо шар 275 г/ м², для портових — 350–450 г/м². Для максимального захисту від корозії можливе покриття у 600 г/м².

04 371 107 2Проте варто пам’ятати, що для наших кліматичних умов, у разі, якщо елеватор не знаходиться поруч із хімічним підприємством чи морем, захисний шар у 275 г/ м² цілком забезпечить корисний строк експлуатації силосу понад 15 років. Не портовим елеваторам варто це пам’ятати і не переплачувати у гонитві за вищими цифрами покриття — це є більше маркетинговий хід від виробників, ніж додатковий фактор, що впливає на строк експлуатації.

 

2. Вимоги до фундаменту

— Основою силосу є фундамент, тож тут важливо не припуститися помилок. На етапі його проектування обов’язково потрібно врахувати опорну здатність ґрунту, розрахувати площі підошви фундаменту та опорну здатність паль, а також передбачити ніші для аероканалів. Для цього обов’язково необхідно проводити геодезійні і геологічні роботи, економія на цих роботах може значно скоротити строк корисної експлуатації усього об’єкту і призвести до великих додаткових витрат. Трапляється, що заливають фундамент із нерівною поверхнею та значними відхиленнями горизонту, що є неприпустимим для силосів як конусного, так і плоского типів. Тож за цим треба ретельно стежити.

 

3. Що повинен забезпечити надійний виробник та підрядник під час роботи?

— Краще, коли виробник може виконати замовлення «під ключ». Тоді всю відповідальність він бере на себе, а замовник контактує лише з однією компанією. Так простіше і з точки зору комунікації, і у випадках, коли виникають якісь складнощі. Надійний виробник з великим досвідом обов’язково має кваліфікованих проектантів у своїй команді або ж перевірену проектну організацію серед партнерів. Це ж стосується і монтажу.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.