agro business 160 160

Технологія збільшення урожайності й прибутку

Технологія збільшення урожайності й прибутку

/ Механізація АПК / Четвер, 26 липня 2018 15:45

Сьогодні в Україні застосовують низку технологій обробітку ґрунту, які мають як позитивні, так і негативні сторони. Так, поряд із відомим для більшості аграріїв традиційним обробітком ґрунту українські аграрії використовують й інші технології, такі як міні-тілл, ноу-тілл, стрип-тілл. Проте це не повний їхній перелік. Сьогодні все більше аграріїв говорять про технологію так званого вертикального обробітку ґрунту (Vertical-tillage). Тож що це за технологія, і які основні її переваги та недоліки?

Під час традиційного ґрунтообробітку пласт землі перевертається та розкришує­ться — у результаті отримуємо відмінне загортання пожнивних решток, насіння бур’янів на глибину обробітку та чисте поле. До негативних наслідків слід віднести утворення плужної підошви (у разі щорічного проведення оранки), небажане руйнування структури ґрунту, що призводить до вітрової та водної ерозій ґрунту.

Що ж маємо у разі використання агрегату для вертикального ґрунтообробітку? Верхній ґрунтовий шар розпушується, а пожнивні рештки (30–90%) залишаються на поверхні поля. Крім того, завдяки оригінальній конструкції робочих органів плужна підошва не утворюється. Ножі агрегату для вертикального обробітку мають спеціальні канавки, до того ж вони встановлені практично під прямим кутом до поверхні ґрунту. Ці конструкційні особливості забезпечують відмінне розпушування поверхні поля, якісне подрібнення ґрунту з утворенням у ньому вертикальних розломів. Завдяки максимальній концентрації притискного зусилля на вістрі леза диска, що в поєднанні з функцією підривання ґрунту вгору (досягається завдяки спеціальній його конструкції без бокового зміщення) вдається уникнути утворення плужної підошви.

Таким чином, зазначене знаряддя забезпечує однорідну структуру ґрунту без плужної підошви на глибині обробітку. Крім того, після прохо­дження агрегату полем ґрунтова поверхня завжди вкрита шаром пожнивних решток А це — захист ґрунту від впливу вітру, води та сонця. Тобто під час випадання дощу та наступного випаровування вологи пожнивні рештки запобігають утворенню ґрунтової кірки, що, своєю чергою, сприяє кращому проникненню вологи в нижчі горизонти ґрунту та зменшенню її випаровування. Це дає змогу корінню рослин легше проникати в глибші горизонти, що сприяє кращому вологозабезпеченню вирощуваної культури впродовж вегетації та підвищує її стійкість до вилягання.

Наступним позитивним моментом вертикального обробітку ґрунту є те, що агрегати, створені спеціально для виконання такого виду передпосівних робіт, здатні ефективно працювати з великою кількістю пожнивних решток.

Маємо надію, що після ознайомлення з цим матеріалом ви самі зрозумієте різницю між псевдо- й справжнім вертикальним обробітком ґрунту.

Отже, основна мета останнього — залишити на поверхні поля максимально можливу кількість пожнивних решток та виконати за таких умов якісний обробіток ґрунту на глибину висівання (або, за потреби, й глибше) більшості сільськогосподарських культур. Саме для цього й створено спеціальні машини для вертикального обробітку ґрунту, які за обсягом та характером виконання робіт можна по праву віднести до універсальних машин.

У чому ж різниця між лущильником, дисковою бороною та агрегатом для вертикального обробітку ґрунту Excelerator від KUHN?

Головна відмінність Excelerator від дискового лущильника та дискової борони полягає у конструкції дисків та куті їхньої атаки. Максимальне значення останнього становить 5°, а мінімальне — 1°. Ці робочі органи заглиблюю­ться у ґрунт практично під прямим кутом. До того ж увігнутість диска набагато менша, ніж у будь-якого іншого агрегату, наявного на світовому ринку.

Попри конструктивні особливості та мінімальне значення кута атаки дисків, ми все ж таки маємо відмінне підрізання коренів рослин та якісно підготовлене (і головне — не ущільнене!) посівне ложе.

 

03 370 108 2

 

На агрегаті встановлено чотири батареї, на яких розміщені диски Excalibur із 32 канавками діаметром 56 см, що рівномірно подрібнюють рослинні рештки, меншою мірою ущільнюють ґрунт і не утворюють гребенів (відстань між дисками — 20,3 см). Загальна кількість дисків на агрегаті — 77 шт. До того ж, завдяки особливій конструкції, робочі органи самозаточувані, що гарантує якісну їхню роботу впродовж усього терміну експлуатації машини. Технічне обслуговування агрегату також нескладне, оскільки він має мінімальну кількість точок мащення, а підшипникові вузли, на яких встановлені дискові батареї, з потрійним захистом від потрапляння та негативного впливу пилу й бруду.

Детальніше розповів про технічні можливості та переваги Excelerator від KUHN представник компанії «УАПК», яка є офіційним дилером продукції французького виробника на території України: «Саме поняття «вертикальний обробіток ґрунту» прийшло до нас із США. Головна ідея конструкторів, які створювали цей агрегат, — уникнення такого негативного явища для ґрунту, як його переущільнення. Це непросте на перший погляд завдання має досить просте рішення. Конструктори створили машину, робочі органи якої входять у ґрунт під прямим кутом, що запобігає його бічному зсуву і як наслідок — ущільненню».

Це — перший позитивний момент використання цього агрегату в полі. Також застосування цієї машини дає змогу з відмінною точністю якісно подрібнити велику кількість пожнивних решток незалежно від їхнього початкового розміру. Насамперед цьому сприяють відповідний діаметр диска, великий кліренс агрегату та дворядне розміщення робочих органів. Крім того, пожнивні рештки після подрібнення практично повністю залишаються на поверхні поля, утворюючи якісний шар мульчі та забезпечуючи надійний захист ґрунту.

Також особливістю агрегату Excelerator є розміщення робочих органів. Відстань між переднім рядом дисків та опорними колесами є найбільшою серед агрегатів такого типу, що представлені на ринку України. Що це нам дає? Ми вже говорили, що робоча швидкість агрегату досить висока як для ґрунтообробного знаряддя і становить 12–16 км/год. Під час руху полем хвиля ґрунту, яка підіймається переднім рядом дисків, не потрапляє на опорні колеса — у разі роботи по перезволоженому полю це унеможливлює налипання землі на їхню поверхню і не впливає на стабільність роботи агрегату та зміну глибини обробітку. Навіть на максимальній швидкості агрегату ґрунт падає не на колеса, а перед ними.

Наступною особливістю машини є використання ексклюзивної системи Star Wheel, яка подрібнює грудки землі, розрівнює гребні й рівномірно загортає рослинні рештки. Крім того, додатково виконує механічне руйнування структури твердостеблових решток кукурудзи та соняшнику для кращого перемішування їх із ґрунтом, що прискорює процес їхнього розкладання.

Завершальним етапом ґрунтообробітку є якісне коткування посіву, що забезпечує прикочувальний коток, завдяки якому досягається добре вирівнювання поверхні поля та додаткове його зворотне ущільнення».

Аграрії окремих вітчизняних господарств, які придбали цей агрегат, вже мали можливість по-справжньому оцінити його роботу. В одному з них мені вдалося побувати.

03 370 108 1«Це ноу-хау, якого не бачили ще українські поля, — розпочинає свою розповідь Микола Нечай, керівник фермерського господарства «Роксолана». — Агрегат ми придбали наприкінці 2016 року, тож торік повноцінно випробувати його на кукурудзі не встигли: із 200 га, на яких вирощували «царицю полів», машина встигла обробити лише 70 га. Проте враження від роботи — лише позитивні, адже агрегат ідеально працює на полях із великою кількістю пожнивних решток. Цього року працювали ним по пожнивних рештках ріпаку, озимого ячменю, пшениці та гороху. Навіть попри те, що цей рік досить посушливий, агрегат без проблем справився із їхнім загортанням на встановлену глибину, а це 10–12 см. Я можу сказати навіть більше: після проведення пусконалагоджувальних робіт ми його випробували на цілині, яка не оброблялась упродовж 20 років, і в результаті глибина обробітку там також відповідала встановленому значенню», — захоплено говорить керівник господарства.

У господарстві не використовують якусь одну технологію обробітку ґрунту, частину полів обробляють за допомогою глибокорозпушувачів, решту — із застосуванням плугів. І здавалося б, що ці технології відточені по максимуму, настільки, що Excelerator нібито аж ніяк не вписується у технологічний ланцюжок обробітку ґрунту. Проте, як виявилось, усе з точністю до навпаки.

«Щороку частка полів під кукурудзою в нашому господарстві зростає, і ми постійно стикаємося із проблемою загортання великої кількості пожнивних решток та підготовкою поля під висів. Маємо в господарстві декілька дискових борін та лущильників (як українських, так й іноземних виробників), проте жодна з них не виконує тієї роботи, що цей агрегат. Він не просто загортає пожнивні рештки, а ще й ретельно та якісно їх подрібнює на невеликі шматочки, так, що вже після одного проходження агрегату полем ми можемо якісно виконувати висівання чи наступні технологічні операції з обробітку ґрунту , — розповідає керівник господарства.

Скажімо, цього року поля ФГ «Роксолана» після збирання збіжжя були оброблені цим агрегатом, а вже потім запускали плуги чи глибокорозпушувач. Також після основного обробітку ґрунту знову застосували Excelerator і в результаті отримали рівномірно оброблений на однакову глибину шар ґрунту з дрібногрудкуватою структурою.

Не дуже покладалися і на дощі, тому провели обробіток ґрунту під висівання ріпаку саме за такою технологією. «Проте так сталося, що в момент, коли потрібно було висівати ріпак, пройшли сильні дощі, — говорить Микола Нечай. — І на мій подив, агрегат відмінно працював як по сухому, так і по вологому полю. Ми отримали відмінно підготовлену поверхню для якісного висівання ріпаку. Поля, на яких заплановано висівати озимі культури, також готуватимемо до сівби за допомого цього агрегату».

Отже, підводимо підсумки. Справжній агрегат для вертикального обробітку ґрунту повинен мати: диски великого діаметра; значну масу для створення відповідного зусилля на диск; гострі диски впродовж усього терміну експлуатації (функція самозаточування); високий кліренс машини; просту та надійну конструкцію рами.

 

Анатолій ІВАНЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.