agro business 160 160

Матіас Ангерштайн: «Ми завжди уважні до сигналів ринку»

/ Механізація АПК / Середа, 04 березня 2015 14:50
Компанія «Хольмер Україна» працює в нашій країні протягом 12 років. Її очільник має погляди, що іноді здаються незвичними для нас, але за ними стоїть чимала практика і конкретні позитивні результати.

 

altДиректор компанії «Хольмер Україна» Матіас Ангерштайн працює у нашій країні вже близько 10 років, постачаючи й обслуговуючи для наших аграріїв добру європейську сільгосптехніку. Насамперед це продукція німецького компанії HOLMER MaschinenbauGmbH, який виготовляє бурякозбиральну техніку: комбайни для збирання коренеплодів TerraDos Т3 та TerraDos Т4, навантажувачі-очищувачі буряків TerraFelisII і суперпотужну багатофункціональну машину TerraVariant.
 
Пан Матіас пройшов у своїй компанії переконливий кар’єрний шлях. Починав як механізатор за кермом бурякозбирального комбайна. Далі тривалий час працював як сервісний інженер: вводив в експлуатацію нову техніку HOLMER, ремонтував її на території України, а також і в Молдові, яка маркетингово закріплена за компанією «Хольмер Україна», котру він згодом і очолив.
 
Приводом до нашої розмови послужило цікаве рішення компанії «Хольмер Україна»: вона стала дилером відомої бельгійської компанії AVR, яка виготовляє повний шлейф техніки для обробітку ґрунту, саджання й збирання картоплі. Тож ми поспілкувалися про українську «бурякономіку», картоплярську машинерію й взагалі про перспективи фірм-імпортерів та потенціал сільського господарства. Матіас Ангерштайн добре вивчив український агроринок, його погляди іноді здаються незвичними для нас, але за ними стоїть чимала міжнародна практика і конкретні позитивні результати.
 
 

Про компанію
Компанія «Хольмер Україна» на ринку з 2002 року. Є дочірнім підприємством провідного виробника самохідної бурякозбиральної техніки у світі — компанії HOLMER MaschіnenbauGmbH, що виготовляє бурякозбиральні комбайни з 1974 року. Штаб-квартира знаходиться у Баварії, Німеччина. На цей час у транснаціональний холдинг HOLMER входять, крім українського, підприємства у США, Китаї, Польщі, Франції та Чехії. Загальний штат компанії HOLMER MaschіnenbauGmbH налічує більше 400 фахівців, з них в Україні — 25 осіб. На сьогодні уже більш ніж 3000 комбайнів HOLMER працюють на полях усього світу. В 2013 році підприємство «Хольмер Україна» влилося у міжнародну корпорацію EXEL Іndustrіes, що поєднує 2600 співробітників у 23 країнах на 5 континентах.
 

 
  • Рік 2014-ий виявився складним і для України, і для постачальників закордонної техніки. Імпорт через зниження купівельної спроможності й коливань курсу гривні покупців впав подекуди на 30-40%. Як ведеться нині компанії «Хольмер Україна»?
– Живемо добре, не скаржимося.
 
  • altА можете деталізувати?
– Будь-який імпортер справді скаже вам, що цей рік був не найкращим. Ще складніше ведеться тим, хто вкладав інвестиції, брав кредити у валюті — тепер їх непросто віддавати. Стосовно ж компанії «Хольмер Україна», то ми не входимо до числа обтяжених кредитами.
 
  • Деякі іноземці взагалі виїхали з України через політичні ризики й не надто райдужні економічні перспективи. Звідки у вашої й багатьох німецьких фірм, які й не думають згортати діяльність, така стійкість до наших негараздів? Ви хочете втримати частку ринку?
– Не знаю, хто й чому тікає. Щодо німецьких виробників — український ринок для нас надто важливий. Ну, а в нашої компанії «Хольмер Україна» бували роки різні — і дуже гарні, і проблемні, як оце зараз. Згадаймо: 2008-го була криза стосовно попиту на цукрові буряки. 2009-го — фінансова й банківська криза. Нещодавно, 2012 року, значно знизилися посівні площі під солодкими коренями… З усім цим доводиться співіснувати. Агробізнес взагалі схильний до коливань: то засуха, то дощі, то ще щось… Але у нас є гарт. Просто коли роки складні, треба вміти перетерпіти, й допомагати один одному.
 
  • Як ви оцінюєте загальний стан українського ринку цукробуряківництва? Наскільки нині тут є попит на складну й вартісну техніку — таку, як HOLMER?
– Якщо наступного року по всій Україні посіють 325 тис. га цукрових буряків, як цьогоріч, це буде добре. Ще кілька років тому сіяли мало не вдвічі більше, якщо брати за площами. Однак нині помітно зросла урожайність цієї культури. Наразі в Україні ж, як відомо, працює 38 цукрових заводів. І сьогодні собівартість виробництва цукру в Україні вища, ніж у світі. Головним чином через те, що цукрові заводи по країні загалом старі, технології трудомісткі й архаїчні. Хоча є вже деякі виробники цукру, які обдумали ситуацію, переосмислили підходи, знижують витрати на виробництво енергії. Це перспективно.
 
Щодо бурякозбиральних комбайнів, то сьогодні їхній ринок вже насичений. І він дуже тісний. Такі часи, як у 2006-2007 роках, коли ми продавали по 50-60 комбайнів щорічно, минули й навряд чи повернуться. Тим більше, що будь-яку машину українець експлуатує довго — значно довше, ніж німець. Зараз ми розраховуємо, що на рік в Україну заходитиме приблизно 10 бурякозбиральних комбайнів. Але на загал ситуацію важко прогнозувати. І якщо наступного року, скажімо, впаде ціна на буряки, навряд чи аграрії поновлюватимуть парк техніки.
 
  • Ваша компанія працює також на ринку Молдови. Яка ситуація з буряківництвом там?
– У Молдові вирощують щорічно 30-40 тис. га солодких буряків. Там працює 4 цукрових заводи. Якщо їх завантажувати, так би мовити, за німецьким принципом — під межу продуктивності — то, можливо, вистачило б усього трьох. Цього року ми продали в Молдову 4 буряко­збиральних комбайни HOLMER Terra Dos T4-40 із бункером місткістю 45 м. куб. Взагалі ж на полях тієї країни працює десь до 35 бурякозбирачів HOLMER.
 
  • В українському суспільстві йде дискусія щодо ролі в аграрному виробництві великих холдингів. Серед ваших клієнтів, певно, є такі. Чи легко мати справу з ними, чи вчасно вони платять по своїх рахунках?
– Так, звісно, свої особливості у співпраці з агрохолдингами є. Це наші VIP-клієнти, кожен з них може виставляти свої правила, вимоги, з якими ми повинні рахуватися. Це зрозуміло — вони наші споживачі, ми у них зацікавлені. Деякі з них розраховуються вчасно й чітко, інші — не дуже вчасно. Проблеми агрохолдингів можуть критися у тому, що вони інколи поділені на різні кластери, що загальмовує їхню керованість із центрального офісу. Бюрократична й інформаційна складова не завжди чітко спрацьовують.
 
  • Віднедавна компанія «Хольмер Україна» стала ще й дилером бельгійської компанії AVR, яка виробляє різноманітну картоплярську техніку. Які ваші мотивації до цього?
alt– Бо я полюбляю картоплю! Крім того, хочеться, щоб наша фірма була більш рівномірно завантажена роботою протягом року. Клієнти, які поважають техніку HOLMER, неодноразово задавали нам питання: а у вас, крім бурякозбирачів і перевантажувачів, є ще аналогічні комбайни під картоплю? Мовляв, те й те — коренеплоди, ніби «родичі»… Тобто, як у вас кажуть, виникла «ініціатива знизу», від споживачів. А ми завжди уважні до сигналів ринку. Ми знаємо, що під картоплю в Україні щорічно відводиться приблизно 1,4 млн га. Навіть якщо врахувати, що на 80% цих площ діють індивідуальні «ручні» господарства, то решта 20%, що їх обробляють механізовані фермери-картоплярі, — це теж чималий ринок для картоплярської техніки.
 
Фірма AVR має повну лінійку машин для вирощування й зберігання картоплі: агрегати для підготовки ґрунту, для саджання бульби, її збирання, плюс — виготовляють складське обладнання. Тож ми стаємо представниками компанії AVR в Україні. У нас для цього є всі можливості: налагоджений сервіс і добре підготовлені фахівці, які вміють поводитися зі складною технікою. До речі, HOLMER має досвід у виготовленні картоплезбиральних комбайнів: 2001 року концерн випустив дві таких машини, вони благополучно працюють і досі. Однак у серію ці картоплезбирачі не пішли, бо вищим керівництвом компанії було прийнято рішення сконцентруватися на іншому напрямі — виробництві машин Terra Variant.
 
  • А не можна було розвивати те й інше? Як кажуть, «усе — і негайно»?
– Отож. Добре було б… Але неможливо одразу рухатися у кількох напрямах. Terra Variant  — дуже добра машина. Вона універсальна, та здебільшого її використовують під внесення рідкої органіки — гною тварин і відходів біогазових установок. В Україні, на жаль, поки що недооцінюють рідку органіку, слабко її використовують. Але це зміниться: у ній є азот, який дуже корисний для рослин.

Розмовляв Ігор Петренко

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.