×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Quadtrac працює там, де інші буксують

/ Механізація АПК / Вівторок, 17 березня 2015 14:22
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Проблемою сучасних енергозберігаючих технологій агровиробнитцва є широкозахватні ґрунтообробні і посівні знаряддя. Вони дозволяють скоротити час роботи в полі, однак при цьому виникає необхідність агрегатувати з ними потужні трактори. У господарстві СТОВ «Ситковецьке», що на Вінниччині, вирішили це питання, застосовуючи трактор CASE IH Quadtrac 500, який чудово вписується в економічну технологію strip-till.

 

Ця технологія до України перекочувала з Америки, де вона набуває популярності серед тих, хто спробував уже безплужне чи мінімальне землеробство та не переконався у його доцільності.
 
Річ у тім, ця система поєднує у собі переваги нульової і традиційної технологій обробітку ґрунту. Strip-till передбачає розпушування тільки смуги, в яку потім за допомогою машин, оснащених навігаційними приладами й автоматичним керуванням, висіваються культурні рослини, а близько дві третини поля залишається необробленою. Як правило, при смуговому розпушуванні обробіток ґрунту складається тільки з двох операцій: розпушування восени або навесні і посів у розпушені смуги.
 
altПотреба в техніці
Як розповів директор господарства Віталій Миколайович Тишкевич, до смугового посіву приглядались давно. Купили спочатку ґрунтообробне знаряддя, а потім довго підбирали техніку.
 
«Під наш культиватор слід було придбати 500-сильний трактор, — говорить він. — Ми ретельно проаналізували все, що було на ринку. Якось нам здалося, що цей з чотирма гусеницями буде кращим. І не прогадали. Це просто корабель поля — у ньому можна спокійно читати газету, коли він рухається по полю. Навіть на будь-яких нерівностях його не хитає, і наш Quadtrac іде рівно».
 
Гусеничний хід
Слід сказати, що все це завдяки конструкції трактора, яка передбачає оснащення унікальною системою гусеничного ходу, котра враховує використання чотирьох незалежних гусеничних рушіїв, що забезпечують неперевершене тягово-зчіпне зусилля, плавність руху та універсальність. Саме використання чотирьох гусениць замість двох дозволяє максимально повно використовувати весь тяговий потенціал трактора і при цьому уникнути надмірного ущільнення ґрунту. Справа в тому, що у трактора Quadtrac кожна гусениця може рухатися незалежно від інших на 10° вгору і вниз, що дозволяє краще копіювання рельєфу. Кожна каретка має свою незалежну вісь хитання, при чому забезпечено позитивне зчеплення з гусеницею — приводні колеса входять у зачеплення з гребенями на внутрішньому боці гусениць, виключаючи просковзування. Кожна з чотирьох гусениць виконана у трикутній формі, та ще й провідне колесо піднесене над землею, що виключає попадання під нього ґрунту або рослинних залишків, як, наприклад, у класичних гусеничних тракторах.
 
Чотири проти двох
У компанії Case IH проводилися різноманітні порівняння чотирьох гусениць із двома, а також порівнювали з машинами на колісному ході. І от що виявилось: за рахунок конструкції чотирьох гусениць тиск на ґрунт становить 500 г на см2, у той час як у двогусеничних тракторів цей показник перевищує 700 г на см2.
 
У трактора Case IH Quadtrac 500 тиск розподіляється рівномірно по всій площі гусениць, що дозволяє працювати на найвологіших ґрунтах, де звичайні трактори просто грузнуть, та раніше виходити в поле.
 
Працівники СТОВ «Ситковецьке» звертають увагу і на те, як трактор поводить себе під час буксування. Тут є трактор з двома гусеницями, то є з чим порівняти. На практиці виявилося, що у двогусеничного при цьому одна гусениця буксує, інша — просто стоїть. Натомість у трактора Quadtrac усе відбувається, як у повнопривідної автівки, адже тут існує блокування диференціалу,завдяки чому тягнуть усі чотири гусениці.
 
На відміну від конкурентів, змушених пригальмовувати на розворотах однією з гусениць, трактори з гусеничними рушіями Quadtrac проходять повороти без втрати тягового зусилля. Крім того, вони завдають меншої шкоди структурі ґрунту на краях поля, не залишаючи після розвороту борозен.
 
Рама з двох частин
Коли дивишся на трактор Case IH Quadtrac 500, то в очі кидається його незвичайна конструкція. Ця машина у своєму класі має чи не найдовшу колісну базу і складається із двох частин, з’єднаних між собою. Безперечно, це також позначається на гарній маневреності трактора. Шарнірнозчленована рама дозволяє трактору робити мінімальний радіус розвороту, що можна порівняти з радіусом розвороту легкового автомобіля: радіус повного розвороту становить менше 6 м при довжині майже у 8 м. Трактор здійснює навіть круті повороти без утворення насипів або перевантаження навісних агрегатів.
 
altТака рама дозволяє Quadtrac долати перешкоди, котрі не під силу звичайним тракторам. Завдяки шарнірному з’єднанню трактор рухається по поверхні поля більш рівномірно, без характерних «підстрибувань». Це дає можливість обійтися без переднього противаги.
 
Зі слів тракториста Віктора Мороза, якому ввірили роботу на Case IH Quadtrac 500 у СТОВ «Ситковецьке», трактор і справді дуже маневрений.
 
«Раніше я працював на тракторі вітчизняного виробництва, — каже він. — А робота на Quadtrac просто вражає».
 
І ще один нюанс: двигуни у трактора Quadtraс оснащено спеціальною системою управління потужністю, яка забезпечує при необхідності ще до 62 додаткових кінських сил. Це необхідно для роботи в горбистих полях, на крутих дорогах, а також для забезпечення відповідною потужністю ВОМ і систему гідравліки, аби мати змогу працювати з більш габаритним і більш продуктивним причіпним обладнанням.
 
Трансмісія складається із надійних та зносостійких елементів, які забезпечують тривалий термін служби коробки передач та трактора в цілому. Особливо це має значення в умовах сучасного інтенсивного сільськогосподарського виробництва та ідеально підходить під технологію смугового посіву у СТОВ «Ситковецьке».
 
Паливна економічність
Та яка б потужність не була потрібна, двигун працюватиме завжди в економному режимі, дозволяючи заощаджувати до 9% палива. З іншого боку, на економію палива впливають і спеціальні системи, якими обладнано трактор. Завдяки тому, що комбінацію швидкості двигуна і передачі система економії палива вибирає автоматично, його витрата може бути зменшена до 24%.
 
Окрім цього, Quadtraс дозволяє отримувати додаткову економію протягом довгих років високоефективної роботи за рахунок мінімального часу простоїв, збільшення періодичності технічного обслуговування, а також простоти та оперативності проведення планового технічного обслуговування.
 
Комфорт
Коли оператор Віктор Мороз пересів на Quadtraс, він відразу оцінив його зручності.
 
«Тут усе зроблено для людини, — каже він. — Кабіна дуже комфортна, працюєш — і не втомлюєшся».
 
Справді, комфорт оператора — це ключовий фактор для його максимальної працездатності. Підвіска кабіни Case IH з амортизаторами у кожному куті стабілізує поздовжні, поперечні та вертикальні коливання, забезпечуючи оператору відчуття м’якого руху незалежно від рельєфу місцевості. Комбінація з пружин, амортизаторів та демпферів повністю ізолює кабіну від вібрацій, які створюються ходовою частиною. Цей механізм усуває постійне похитування та розгойдування і дозволяє операторові краще сконцентруватися на роботі та впевненіше керувати трактором, уникаючи втоми та болісних відчуттів, які можуть виникнути в кінці робочого дня.
 
У той же час багатофункціональний підлокітник Multicontrollerarmrest від Case IH значно спрощує роботу, дозволяючи отримати максимальну точність керування трактором і навісним обладнанням. На ньому зосереджено 85% основних функцій трактора. За допомогою великих та зручних кнопок можна перемикати передачі, змінювати напрямок руху трактора, управляти першою парою гідро-розподільних клапанів та триточковою навіскою, перемикати частоту обертів двигуна між запрограмованими значеннями, відтворювати попередньо записану послідовність дій трактора.

alt

Обслуговування
Поки що в СТОВ «Ситковецьке» Quadtraс не приходилося ремонтувати. Що стосується обслуговування трактора, то тут оператори господарства відмічають продуманість конструкції машини, що забезпечує зручність проведення необхідних операцій.
 
Наприклад, перевіряючи трансмісію трактора, рівень моторного масла або гідравлічної рідини, не треба нікуди вилазити або протискатися у важкодоступні місця. Усе можна виконати, стоячи на землі біля машини.
 
«Ми цей трактор купували у дилера Case IH –Тайтен Машинері Україна, — розповідає Віталій Миколайович. — Дуже задоволені тим, як вони працюють. Сервісні інженери оперативно приїздять у разі потреби. Буває таке, що от надходить гаряча пора, а треба ТО зробити. Тут варто лише зателефонувати дилерові, і все буде зроблено швидко та якісно».
 
Підбиваючи підсумки
Case IH Quadtrac 500 добре справляється з тими завданнями, які на нього покладаються у СТОВ «Ситковецьке». Він ідеально вписується в обрану технологію смугового посіву.
 
«Нам треба ще пару сезонів, аби перевірити надійність такого методу, — каже Віталій Миколайович. — Хоча вже нині можна стверджувати, що результати він дає непогані. Так, по кукурудзі ми зібрали на 7 т більше з гектара, ніж за звичайної технології. Соняшник забезпечив 27 ц/га».
 
Цього сезону господарство вирішило спробувати схему роздільної роботи. Восени на полях нарізають смуги, в які вносяться мінеральні добрива. Навесні в ці рядки уже буде посіяно кукурудзу. І роботи у трактора Quadtrac прибавиться.

 

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.