agro business 160 160

Чи можна підібрати «ключ» до елеватора?

Чи можна підібрати «ключ» до елеватора?

/ Механізація АПК / Вівторок, 31 липня 2018 16:10

Переваги та недоліки замовлення повного спектра послуг зі спорудження зерносховища в однієї компанії.

Чи можлива в принципі побудова зернозберігального комплексу «під ключ»? Ми маємо на увазі не просте встановлення однієї металічної «банки» біля зернового току (хоч і це завдання потребує чималих зусиль та витрат), а спорудження справжнього елеватора. Тобто сховища з можливістю зберігання різних партій зерна, із зерновими сушарками та іншим обладнанням для доробки врожаю, із транспортними прив’язками та налагодженими внутрішніми комунікаціями, із системою внутрішнього контролю, електронними вагами тощо.

Якщо вже ми зважуємося на таку солідну інвестицію, то мусимо її втілити в життя таким чином, щоб зерносховище успішно виконувало внутрішні завдання та могло слугувати для зберігання зерна сторонніх компаній.

Сьогодні ледь не кожна організація, яка надає послуги із проектування та спорудження зерносховищ, обов’язково перераховує серед своїх достоїнств можливість зводити «елеватори під ключ». Опис цього виду послуг нерідко нагадує пропозиції забудовників житла економ-класу. Мовляв, ви тільки дайте гроші, і ні за що не хвилюйтеся: ми вже розберемося…

 

05 372 105

 

Сам принцип замовлення спорудження будь-якого об’єкту, а тим більш такого відповідального, як зернозберігальний комплекс «під ключ» є доволі перспективним та привабливим для аграрія. Вже на етапі проекту та обстеження ділянки можна, даруйте, з глузду з’їхати. А якщо за вас ще й хтось візьметься вибивати усі дозволи, щоб підвести газ та силову лінію, то це просто свято якесь! І, ясна річ, яким би не був активним та просунутим керівник господарства, однак встежити і за тим, що в полі, і в коморі, і ще й за будівництвом водночас досить складно. Тому якщо знайдеться «контора», котра усе візьме на себе, і спитати можна буде з неї в разі чого, тоді це, дійсно, можна назвати найбільш оптимальним рішенням.

Проте поглянемо на цю справу з іншого боку. За словосполученням «елеватор під ключ» криються десятки очевидних та прихованих завдань, які потрібно вирішувати якісно та своєчасно. Натомість частина таких організацій можуть вбачати свою місію лишень у тому, щоб, взявши за основу власний стандартний проект та вибивши початкові дозволи за накатаною схемою, перекласти надалі свої зобов’язання на субпідрядників.

Тепер розглянемо, що включає у себе поняття «елеватор під ключ». Передусім відповідальна компанія, яка хоче й надалі працювати у цій галузі, а не взяти один раз гроші і зникнути, обов’язково перевірить бізнес-план замовника щодо експлуатації зерносховища. І, звичайно ж, допоможе його підкорегувати в тому, що стосується місця розташування, логістики, матеріалу для силосів, прийомки тощо. Вже лише за цим одним фактором можна з’ясувати, наскільки відповідальним є виконавець. Якщо йому байдуже, що саме він будує, і як об’єкт функціонуватиме, то не сумнівайтеся, що йому буде байдуже і те, як він будує…

05 372 106 2Тобто для того щоб якісно звести елеватор «під ключ», компанія-виконавець повинна спрацювати у кількох площинах: економічній, фінансовій, інфраструктурній, правовій, технічній, будівельний, і… список можна продовжувати. Потрібно правильно обрати місце для ділянки, провести її дослідження, прив’язати її до внутрішньої та зовнішньої логістики, отримати необхідні дозволи, виконати купу проектних процедур, тоді вже перейти до будівництва, яке передбачає встановлення цілої купи обладнання. А після цього — знову дозволи, сертифікація зерносховища, і запуск його роботи з подальшою сервісною підтримкою.

Будьмо відвертими: в Україні не так багато виробників та постачальників елеваторного обладнання є спроможними гарантувати самостійне якісне виконання перерахованих вище завдань. Адже для цього потрібно мати власне виробництво більшої частини обладнання, власний будівельний, інженерний відділи, кваліфікованих проектантів, економістів, юристів та налагоджену відпрацьовану схему такої співпраці. Тому багато хто, пропонуючи «елеватор під ключ», має на увазі те, що чимало спеціалізованих видів робіт виконуватимуть субпідрядники.

Ось тут і починаємо вишуковувати «котів у мішку», оскільки і самі чудово знаємо, що це таке, коли «підмурок береться заливати Іван, мурувати стіну Петро, зводити дах Василь, а гроші за все братиме Микола». У разі якихось проблем останній обов’язково вкаже пальцем на першого-другого чи третього, а ті відповідно — один на одного. Поки шукатимете винних, то майбутнє зерносховище стане «золотим» — це в тому разі, якщо воно ще буде добудоване. Адже якби ви хотіли працювати із цілою купою субпідрядників, то не замовляли б «елеватор під ключ» в одного виконавця, самостійно обравши, з ким працювати, та заощадивши кошти.

Не секрет, що розбивши увесь комплекс робіт на частини, та домовившись за виконання кожної з окремим виконавцем, можна непогано заощадити, однак мороки буде в стократ більше. Тому люди й звертають увагу на комплексні пропозиції зі спорудження зерносховищ, розраховуючи, що за все відповідатиме, дійсно, єдина солідна компанія, а не сотня невідомих ПП і ТОВ.

Із цим підходом прямо пов’язаний аспект загальної вартості реалізації проекту. Скажімо, у деяких недобросовісних будівельників існує давній трюк: назвати вельми привабливу ціну за об’єкт чи квадратні метри, укласти угоду, а тоді поставити клієнта перед фактом, що за цілу низку видів робіт доведеться додатково заплатити. Умовно кажучи, ми сподівалися, що придбаємо «ключ» від елеватора за один мільйон доларів, однак виявляється, що насправді він коштує удвічі дорожче. Щоб уникнути такої конфліктної ситуації, яка не матиме цивілізованого вирішення, ліпше не пошкодувати кошти ані на юристів, ані на технічних консультантів перед тим, як укласти угоду про виконання повного комплексу робіт зі спорудження зернозберігального комплексу.

Втім, годі, мабуть, говорити про погане, оскільки за правильного підходу замовлення елеватора «під ключ» є чудовою ідеєю у принципі. Річ у тім, що якщо ми вибираємо нормальну компанію-виконавця, то відразу розв’язуємо купу завдань.

По-перше, її фахівці на цій справі, як-то кажуть, вже встигли «не одну собаку з’їсти». Вони не чухатимуть потилицю, розмірковуючи про те, як ті елеватори будуються, а мають готові технічні проекти, налагоджену послідовність операцій та досвід пришвидшеного отримання необхідних дозволів та узгоджень. Своєю чергою, у такому разі у них не бракує замовлень, а тому нам не доведеться за ними бігати і підганяти.

По-друге, завжди краще, коли більшість елементів конструкції такого об’єкту виготовлені однією компанією, і коли виконавець здійснює монтаж «рідного» обладнання, а не змушений розбиратися на ходу. До того ж зазвичай ці елементи оптимально інтегровані поміж собою, що суттєво спрощує роботу. Так само важливо, що увесь комплекс робіт виконують представники однієї компанії, і що виконавець бере на себе повну відповідальність за результат не на словах, а на ділі.

По-третє, набагато простіше виглядатиме експлуатація та сервісне обслуговування об’єкту, у якому використане обладнання переважно одного виробника, яке споруджували його представники, і яке обслуговує його ж фірмовий сервіс. До того ж це дасть змогу якісніше навчити персонал, який працюватиме безпосередньо на зерносховищі.

 

05 372 106 1

 

Дорогого варте і позбавлення від тих клопотів, пов’язаних із дозвільними рішеннями, про які ми згадували на початку нашої розповіді. Земельна ділянка, транспортна інфраструктура, джерела енергопостачання, підведення води — це все здатне звести з розуму навіть бувалих у бувальцях керівників господарств. Якщо це все входить у поняття елеватор «під ключ», і не завдаватиме згодом жодних клопотів замовнику, то однозначно свідчитиме на користь виробника-виконавця.

Втім, насамкінець зазначимо, що у будь-якому разі перед тим, як звертатися за такими послугами, слід визначитися із власними уподобаннями щодо характеристик майбутнього об’єкту. І якщо вони для вас, дійсно, є критично важливими, не піддаватися на умовляння потенційних виконавців. Бажаєте поставити сушарку на щепі? Вимагайте проект, де буде розраховане використання агрегату на альтернативних видах палива включно із ланцюжком «доставка-зберігання-переміщення-закидання у топку». Недобросовісний виконавець обов’язково буде вас переконувати, що найкращий варіант той, який у нього вже є готовий. Звичайно ж, іноді варто прислухатися до нього у таких випадках, однак платитимете за це все ви, і працювати тут також вам. А тому чиніть так, як вважаєте за потрібне.

 

Коментар

05 372 104 2Борис РИБАЧУКзаступник генерального директора з комерційних питань KMZ Industries Industries

— Комплекс робіт із проектування та спорудження елеватора включає в себе дуже великий спектр завдань, які потрібно вирішити, та знань, які необхідно для цього мати. Аграрію не треба знати все досконально самому, проте навіть за наявності кваліфікованого генпідрядника йому слід буде контролювати увесь процес. Для того щоб робити це успішно, можу дати декілька практичних порад.

Оточіть себе висококваліфікованими фахівцями — працюйте лише з перевіреними, досвідченими компаніями, що успішно реалізували не менше 10–20 схожих за складністю об’єктів.

Намагайтеся взяти усе обладнання з одних рук, і що дуже важливо — монтаж від виробника/постачальника. Чому? Тому що збирати обладнання мають фахівці, що його добре знають, а некваліфікований монтаж може швидко призвести в непридатний стан будь-яке, навіть найкраще устаткування.

За специфікою завдань краще розділяти будівельні та інші види робіт. Наймайте окремо будівельну компанію та окремо генпідрядника на решту робіт (або проектну організацію та постачальника обладнання), позаяк у більшості випадків будь-який генпідрядник все одно передає будівельні роботи сторонній організації. Вона, своєю чергою, будує фундаменти згідно з проектною документацією, що враховує всі вимоги постачальника елеваторного обладнання.

Дотримання цих трьох порад дозволить уникнути складнощів та ризиків, що виникають при спорудженні елеватора.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.