×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Агрегати для точного посіву

/ Механізація АПК / Понеділок, 30 березня 2015 13:30
altІгор ПЕТРЕНКО, Дмитро РАДІОНОВ
спеціально для "АС"
Насіння нині дорожчає, те ж саме можна сказати й про добрива. Відтак, режим розумної економії — це для багатьох агрогосподарств питання не тільки ефективного бізнесу, а й виживання взагалі. А у посівну кампанію ще один ресурс, до якого слід ставитися максимально ощадливо, — це час. Та якщо господар має сучасну сівалку точного висіву, це забезпечує одночасно мінімізацію втрат зерна і підвищену швидкість сівби. Які з цих агрегатів представлені сьогодні на нашому ринку? І чи можна купити гарний амперний агрегат на умовах бартеру?

 

Євангеліє від Матфія описує процес сіяння вручну: «От вийшов сіяч сіяти. Коли він сіяв, деяке зерно впало край дороги, і прилетіло птаство і повидзьобувало його. Інше впало на ґрунт кам’янистий»… Для того щоб зерно лягало у землю більш точно, людство винайшло посівні агрегати. На агроринку України з ХІХ ст. були присутні посівні агрегати німецького виробництва фірми Amazone, а з початку ХХ-го — й вітчизняного.
 
Брати-британці Елворті заснували у Кіровограді завод сільськогосподарського реманенту, що згодом розрісся і став провідним виробником сівалок — йдеться, звісно, про «Червону зірку». За даними Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ім. Л. Погорілого, кіровоградська «Червона зірка» у радянську добу була монополістом — вона тримала 95% ринку сівалок не тільки в нашій країні, але й по республіках колишнього СРСР. Кіровоградські агрегати працювали в Казахстані, Росії, Узбекистані, експортувалися у 67 зарубіжних країн. Звісно, насамперед це відбувалося завдяки нераціональному державному протекціонізму, що виключав конкуренцію і, як наслідок, призводив до різкого падіння якості вітчизняної техніки.
 
Тепер в Україну масово прийшли західні машинобудівники та їхні агрегати — потужні, інтелектуальні, суперякісні і, до того ж, високошвидкісні… Багато хто з відомих західних фірм має у своїй лінійці агрегати підвищеної точності висіву. Дуже важливо, що ці агрегати ретельно дотримуються норми висіву — кількість насінин, що висіваються на одиницю площі. Зниження або збільшення норми щодо розрахункової призводить до втрат врожаю на рівні 5-12%. Двійники або пропуски у сівбі — це ті проблеми, яких кожен фермер бажав би уникнути, як і інших сумарних втрат при слабко контрольованому посіві. І проблеми, як відомо, зростають при збільшенні швидкості роботи сівалок.
 
Конкурувати із західними машинами складно, але тільки так можна й самому робити щось справді достойне, вартісне. Останнім часом з’явилися й нові помітні українські машиновиробники, що пропонують якісні сівалки: «Агро-Союз», «Велес», «Капіталпромресурс» та ін. Вони теж всіляко намагаються виготовляти надійні в експлуатації сівалки з точним і швидким внесенням у ґрунт насіння. І чим далі, тим продуктивнішого інструменту почали прагнути наші виробники. Але традиційні сівалки, навіть найкращі, на швидкості за 8 км/год. починають помітно втрачати якість посіву: збільшується нерівномірність насінин у рядку, зростає кількість пропусків і двійників. Тож інженерна думка пішла далі. І кілька провідних виробників, серед яких і вітчизняні, пропонують такі посівні агрегати, що можуть якісно сіяти навіть на швидкості 15 км/год., а деякі й до 18 км/год. Причому такі удосконалені сівалки точного висіву забезпечують чітке дотримання глибини посіву і появу дружніх сходів.
 
Малий і середній агробізнес, у якого зайвих грошей небагато, вибирає доволі часто саме вітчизняне обладнання. Ну, а крупні агрохолдинги воліють купувати щось імпортне, якісне й продуктивне. Не через престижність, а й тому, що європейські чи американські виробники враховують, що сівалка має працювати вдень і вночі з максимальним навантаженням, і виробнича віддача техніки має бути максимальною, під заявлену у техпаспорті межу можливого. І точність посіву теж стає дедалі важливішою для досягнення усе тієї ж мети — економії посівного матеріалу, часу й грошей.
 
«Амазоне» (Amazone, Німеччина). Точність — аптечна
Компанія «Амазоне» виготовляє сівалки ED для традиційного точного висіву та нові швидкісні сівалки точного висіву EDX . Усі вони мають особливо міцну конструкцію, а також прості й зручні в роботі.
 
altНаприклад, візьмемо модель EDX. Вона обладнана великим бункером для добрив та для насіння і новітньою системою розподілення насіння Xpress. Ця система побудована на іншому принципі розподілення та висіву насіння від традиційного вакуумного. Система Xpress працює на підвищеному тиску що дає змогу працювати на високій швидкості від 10 до 15 км/год. У порівнянні з традиційними сівалками точного висіву сівалки класу EDX забезпечують продуктивність, яка при порівнянній якості укладання виявляється на 30-50% вище .«Амазоне» була серед перших, хто почав застосовувати саме таке рішення. Сівалка точного висіву EDX має ширину захвату від 6 до 9 м. Вона дуже стабільна на полі під час сівби, проста й зручна в обслуговуванні. Звісно, забезпечує відмінну точність посіву. Її дуже часто фермери полюбляють брати під кукурудзу, хоча також вона добра під соняшник і ріпак, причому сіяти може за будь-якою технологією, у тому числі й по мульчі.
 
Ще одна поширена модель сівалки для традиційного точного посіву Amazone ED випускається вже 25 років. У ній продумано все до дрібниць. Агрегат має ширину захвату від 3 до 12 м і може працювати на швидкості до 9 км/год. Визначення робочої швидкості відбувається за допомогою радара або датчика GPS. Довговічні приводні механізми вентиляторів, висіваючих апаратів і розподільників мінеральних добрив гарантують сівалці ED успіх серед європейських сільгоспвиробників. Остання модель саме цього різновиду сівалок  — агрегат ED від Amazone третього покоління.
 
Для фермерів, хто обробляє від 200 до 500 га земель (а таких в Україні десятки тисяч), виявиться підходящий новий посівний комплекс AD-P Specіal із шириною захвату 3,0, 3,5 або 4 м. Ємність насіннєвого бункера у неї становить до 1500 л. Цей агрегат дуже зручний і універсальний в використані: сівалка комбінується з ротаційними боронами.
 
Передові сівалки фірми «Амазоне» оснащуються комп’ютером Amаtron 3. Він з кабіни трактора дозволяє здійснювати постійний нагляд і контроль за головними параметрами процесу сівби.
 
«Лемкен» (Lemken, Німеччина). Хід конем
Німецька фірма «Лемкен» (Lemken) є відомим виробником ґрунтообробних знарядь у Євросоюзі. Її офіційні представництва й дилери працюють в 24 країнах світу, зокрема, також і в Україні.
 
altУкраїнцям відомі кілька типів її сівалок. А нещодавно інженери компанії «Лемкен» зробили «хід конем»: у її лінійці з’явився агрегат точного посіву «Азурит»(Azurіt), що дозволяє сіяти насіння не просто в ряд, а розподіляти його за допомогою дводискових сошників у шаховому порядку на відстані 12,5 см одна насінина від іншої.
 
Інженери фірми «Лемкен» знайшли відмінне рішення для оптимального розподілу висівного матеріалу, реалізувавши його в такій от «шаховій» технології DeltaRow. При цьому розмір міжрядь не міняється (75 см — стандарт, але при необхідності можлива зміна на 37,5 см), що дозволяє використати для подальшого збирання врожаю стандартну сільськогосподарську техніку. Сівалка «Азурит» призначена для посіву кукурудзи, сої, соняшнику й ріпаку. Компанія-виробник обіцяє робочу швидкість посіву до 15 км/год. Висів насінин забезпечується за допомогою двох модернізованих розподільчих дисків з електричним приводом, які подають насіння поперемінно на кожен сошник. Дводискові сошники, що йдуть поперед пристрою для внесення добрив, закладають препарат на глибину 5 см точно посередині посівного шахового ряду (система DeltaRow). Завдяки шаховому розташуванню відстань між рослинами збільшується, при цьому кожна отримує у своє розпорядження більше вільної площі, у порівнянні зі звичайним методом, й виходить, що паросток одержить більше води й поживних речовин. Насіннєвий матеріал потрапляє на пристрій розподілу, останній за потреби подає насіння із центрального контейнера. Той розміщено таким чином, щоб забезпечувати оптимальне розташування центра ваги усієї сівалки.
 
Компанія «Лемкен» вкотре довела, що має хист і спромогу до нових неординарних розробок, якщо справа стосується підвищення продуктивності сільськогосподарської техніки.
 
«Маскар» (Mascar, Італія). Джоконда серед сівалок
Першу європейську сівалку винайшли в Італії у 1566 році. Нащадок тих інженерів італійська компанія Mascar випускається кілька моделей сівалок точного висіву, передбачені для посіву кукурудзи, ріпаку, сої, буряка, соняшнику, сорго, квасолі, огірків, томатів, гороху й також інших просапних культур. Наприклад, пневматична Mascar Maxі користується популярністю на європейському ринку, а у нас її продають фірми «Альфагро» (Вінниця), «ЮТП» (Хмельницький) та деякі інші дистриб’ютори. Сівалки точного висіву Mascar передбачені для посіву у важких погодних умовах, коли мокрий ґрунт, наприклад. Вони дуже витривалі навіть при найвищій швидкості роботи, й обладнані елементами з міцних і нержавіючих матеріалів високої якості.
altСівалка Mascar може мати захват фронту посіву від 4 по 6,5 м і забезпечувати глибину посіву 3,5-10 см. Вона жорстка (тобто не складається), дискова, начіпна, підходить під трактор «МТЗ». Загальна вага її 1750 кг із добривами. Забезпечує відмінну точність глибини висіву при швидкості до 12 км/год. Якісний посів здійснює навіть на погано підготовлених субстратах або ґрунтах із рослинними залишками. Монітор контролю в кабіні трактора визначає наявність або відсутність насіння у резервуарах, є лічильник засіяних гектар, показник швидкості руху, калькулятор витрат насіння на гектар і пройденої відстані. Перед висівним диском встановлено грудковидаляч. Два баки з добривами мають ємність по 290 або 230 л. Дискове внесення добрив, висока точність навіть за присутності рослинних залишків на полі досягається за допомогою додаткових опцій. Рівень завантаження розташований низько від землі (1,25 м), що забезпечує добру стійкість при їзді.
 
Серед корисних і зручних особливостей цієї сівалки назвемо також самозмащувальні втулки секції висіву. Якщо господар має сівалку точного висіву, це забезпечує мінімізацію втрат зерна — вакуумна система агрегату стежить за точністю посіву. Рівномірне розташування зерен гарантується й при застосуванні для посіву різнокаліберного зерна. Інноваційний висівний апарат забезпечує гарну точність при збільшенні швидкості руху агрегату. Два віконця служать для контролю за процесом сівби.
 
«Червона Зірка». Українські технології точного висіву
Кіровоградське «Червона Зірка» є провідним виробником посівної та ґрунтообробної техніки в Україні.
 
На окрему увагу заслуговують сівалки компанії, які набули великої популярності на Батьківщині та в країнах СНД. У цьому не останню роль зіграла їхня універсальність, адже сівалки для точного висіву «Червоної Зірки» можна використовувати не тільки для традиційного, а ще й для мінімального обробітку ґрунту.
 
З 2009 року компанія розпочала виробництво нової серії сівалок дискового висіву, що мають назву VEGA PROFI. В залежності від потреб аграрія, вони доступні у шести-, восьми-, та шістнадцятирядних версіях.
 
Сівалки VEGA PROFI призначені для висіву насіння кукурудзи,соняшнику, рицини, сорго, сої,кормових бобів, квасолі, а також люпину. На агрегатах можна висівати як каліброване, так і некаліброване насіння, але в останньому випадку слід пам’ятати, що точність висіву буде напряму залежати від різниці в розмірах і ступеню пошкодження посівного матеріалу.
 
Головною перевагою агрегатів є їхня простота в налаштуванні, надійність та якість роботи. Її, зокрема, забезпечує висівний апарат PROFI. Завдяки його «високому» розташуванню на рамі секції, PROFI ефективно працює навіть на ґрунтах з наявністю рослинних залишків. До того ж, таке рішення нівелює навантаження на корпус апарату, а відтак він прослужить довгий строк.
 
altЯкісний посів забезпечується і завдяки V-подібним прикочуючим колесам, які придавлюють насіння до посівного ложа. А це, в свою чергу, сприяє більш ранньому і рівномірному їх проростанню. На цих сівалках точного висіву, за допомогою трьох пружин, можна регулювати тиск секції на ґрунт. Кожна пружина забезпечує тиск у 50 кг, відповідно, додаючи чи знімаючи їх, можна добитися необхідного тиску на ґрунт. Разом із масою агрегату та повністю завантаженим бункером він може сягнути 280 кг.
 
Однією з головних переваг сівалки є збільшені бункери для насіння та добрив. Відповідно до моделей VP6, VP8 таVP16, об’єм бункера для насіння становить: 312 дм?, 416 дм? та 832 дм?, а для добрив — 340 дм?, 680 дм?, 1360 дм?.
 
Зручності у використанні VEGA PROFI додають базові дисковий ніж та грудковідвід.
 
Та технології не стоять на місці, а тому вже в січні 2015 року фахівці «ЧЕРВОНА ЗІРКА» почали продаж нової анкерної сівалки, що працює за традиційною технологією обробітку ґрунту VESTA PROFI.
 
Вона є результатом глибокої модернізації сівалки VESTA, яка упродовж багатьох років успішно доводила свою якість у 20 країнах світу. Головним нововведенням нової версії VESTA став поліпшений висівний апарат PROFI. Він забезпечує однозернове дозування насіння від 2 до 57 штук на погонний метр. До того ж, апарат дозволяє ставити фіксовану глибину закладення насіння від 40 до 120 мм, при цьому забезпечуючи рівномірну подачу та вкладення насіння в посівне ложе.
 
Серед інших переваг модернізованої версії є збільшені бункери для насіння та добрив. Зокрема, VESTA 8 PROFI оснащена 8 бункерами для насіння по 36 л, загальною ємністю 288 л та 4 бункерами для внесення добрив по 80 л, загальною ємністю 320 л.
 
До того ж, на VESTA PROFI встановлено нову посівну секцію, яка створює тиск на ґрунт (без врахування маси насіння) до 105 кг.
 
VESTA PROFI не втрачає ефективності при роботі на полях зі значною кількістю поживних решток рослин. Це стало можливим завдяки встановленню на агрегат грудковідводу та двоконтурного приводу висівального апарату.
 
При всіх своїх вдосконаленнях на оновленій VESTA збережена можливість агрегатування з класом тракторів МТЗ-82.
 
На сівалках точного висіву VESTA PROFI в базовій комплектації встановлена нова система контролю якості висіву «Sputnik». Він надає всю необхідну оператору інформацію щодо норми, рівномірності висіву, а також розподілу насіння уздовж рядка та по площі. Такий контроль у процесі висіву дає можливість оперативно корегувати відхилення та додатково забезпечує точний висів.
 
«Ведерстад» (Vaderstad, Швеція). Північне сяйво
Компанія «Вадерстад» (Vaderstad) зі Швеції насамперед робить акцент на міцності та довговічності своєї посівної техніки, використовуючи високоякісну шведську сталь. Не лише рама чи робочі органи, а й навіть бункери для насіння в агрегатів цієї компанії дуже міцні: хоча й виготовляються вони з пластика, але добре армованого.
 
altВже кілька років як стали відомі на українському ринку сівалки точного висіву «Темпо» цієї фірми. Вони оснащені унікальним висівними пристроями Gilstring Seed Meter, які не мають аналогів у світі та навіть за великої швидкості сівалки здатні забезпечити високу точність висіву з мінімальною кількістю пропусків та двійників. Це стало можливим завдяки особливості висіву насіння Power Shoot, яка «вистрілює» насіння в ґрунт зі швидкістю 17 м/с. Саме вона дозволяє агрегату витримувати відмінну точність під час сівби на високій швидкості та схилах. Ця особливість забезпечує продуктивність висіву 28 насінин за одну секунду.
 
Розвиток сучасних електронних систем управління не оминув і сівалки «Темпо». Шведські IT-технологи створили цілу систему електронних засобів, яка зветься Vaderstad E-Services. Завдяки використанню сучасних технологій передачі інформації Wi-Fi та планшету iPad Air, зі встановленою програмою компанії Vaderstad, оператор може керувати агрегатами за допомогою бездротового зв’язку. При цьому управління сівалкою є досить простим, зручним та має ряд переваг у порівнянні із стандартним пультом управління.
 
Окремою перевагою сівалок «Темпо» є можливість відключення окремих висівних секцій прямо з кабіни трактора. Це дозволяє використовувати агрегат на полях із неправильною конфігурацією, уникати загущення посівів, а також значно економити на посівному матеріалі. Під’єднавши паралельно систему GPS-навігації, можна без участі оператора в автоматичному режимі повністю управляти процесом висіву насіння і добрив: висівати диференційовані норми, вимикати висівні пристрої на поворотних полосах або на вже засіяних ділянках.
 
Корисним нововведенням є і те, що колеса контролю глибини на сівалці тягнуться, а не штовхаються. Це дозволяє зменшити ефект вібрації висівних секцій та якісно з високою точністю витримувати глибину висіву насіння.
 
Універсальність «Темпо» проявляться і в її здатності висівати різні культури. Стандартно можна висівати соняшник та кукурудзу на швидкості 15 км/год., а опційно можна придбати висівні диски для сої, сорго, цукрових буряків та ріпаку.
 
«Кун» (Kuhn, Франція). Королева ланів
Відома французька компанія Kuhn пропонує на українському ринку кілька агрегатів точного висіву. Наприклад, сівалку Planter. Вона проста, надійна, це сівалка-універсалка: вона використовується для посіву цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, сої, гороху, сорго та інших культур. Демонструє сталу точність сівби завдяки однаковому розподілу вакууму по кожній секції, а також через незначну висоту падіння насіння (менше 10 см). Ця машина призначена для посіву за традиційною і мінімальною технологіями обробітку ґрунту. Основні її переваги: висока точність висіву насінин на однакову глибину; рівномірна відстань між насінням завдяки низькому розташуванню висівного диска; простота регулювань, зміни дисків і норми висіву; можливість висіву овочевих культур; здатність внесення добрив одночасно з посівом.
 
alt
 
Додатково можна обладнати Planter устаткуванням для внесення інсектицидів, гербіцидів і добрив у мікрогранулах, а також різноманітними видами коліс для прикочування ґрунту. Також можуть бути встановлені контролери-монітори висіву.
 
alt
 
Назвемо ще один чудовий зразок техніки Kuhn — фермерську сівалку Maxima, що може працювати з невеликим трактором на 80 к. с. Вона призначена для посіву технічних культур (кукурудза, соняшник, цукрові буряки, соя, горох, сорго), за традиційною технологією обробітку ґрунту, а із невеликим переналаштуванням — і за мінімальною (міні-тілом). Максимальний тиск на поверхню ґрунту сошником складає 150 кг, що запобігає утворення хвилястості і забезпечує хорошу стійкість в будь-яких робочих умовах. Для досягнення найбільшої точності кожен висівний диск має великий діаметр в 260 мм, щоб мати якомога більше отворів. Таким чином, відбір посівного матеріалу відбувається повільніше і у насіння досить часу правильним чином потрапити надиск. Відкриття насіннєвого ложе відбувається за допомогою двох V-подібних самоочисних дисків. Дно борозни бездоганною форми бо між дисками розміщується справжній анкерний сошник, що дає змогу витримати ідеально рівномірну глибину посіву. Сівалки MAXIMA 2 поставляються в комплекті з різноманітними версіями електронних блоків управління. Компанія КУН надає широкий вибір надійних електронних приладів, від простого контролю рівномірності потоку насіння до точного підрахунку кількості насіння, посіяних на гектар.
 
«Джон Дір» (John Deere, США). Американська мрія
Аграрії знають: будь-яка джондірівська сівалка дозволяє скоротити витрати на насіння й забезпечити дружні сходи. Для точного внесення насіння, зокрема, сконструйована пневматична сівалка John Deere моделі 750A. Причому ця машина демонструє стабільно якісні результати і в агрогосподарствах, що працюють за традиційною технологією, і у тих, хто віддає перевагу міні-тілу або ноу-тілу. John Deere 750A дуже точно й надійно сіє навіть на полях із чималою кількістю пожнивних решток.
 
altЩе одна цікава й сучасна сівалка цієї ж американської компанії — це John Deere 1745. Вона теж відрізняється чудовою технологією висіву. Ця модель — широка, 12-ти або 16-ти рядна, тому підійде крупнотоварним виробникам кукурудзи й соняшнику, котрим необхідні посівні агрегати, здатні забезпечити максимальну продуктивність й обробити гігантські площі з винятковою точністю. Оновлена модель John Deere 1745 відповідає всім цим вимогам. Секції висіву MaxEmerge XP або Pro-Serіes XP, поєднанні з центральною розподільчою системою, забезпечують необхідну точність посіву. Компанія John Deere встановлює на цій сівалці датчик насіння AccuCount. Ця система дозволяє порахувати кожну насінину, навіть якщо йдеться про дуже значні обсяги посіву. Датчик забезпечує питому точність навіть при нормі висіву більше 200 000 насінин на гектар. Ще один зручний винахід цієї компанії — система відключення секцій RowCommand. Посів на крайніх рядках чи на розворотах наприкінці гонів приводять до істотних витрат, бо там рослинам важко розвиватися. Та завдяки системі RowCommand можна мати впевненість, що насіння буде посіяне саме там, де слід.
 
Ну, й назвемо ще одну якісну точну сівалку, яку компанія John Deere робить у співробітництві з фірмою Bauer Buіlt Manufacturіng, тому агрегат так і називається: Deere-Bauer (Deere & Bauer). Посів культур проводиться за її допомогою по всіх технологіях обробітку ґрунту: класичній, мінімальній і нульовій. Всі агрегати моделі Deere-Bauer оснащені секціями висіву MaxEmergePlus з дозаторами марки VacuMeter. Вони також характеризуються чудовою здатністю копіювати рельєф поля для підтримки стабільної глибини закладення насіння при роботі на горбкуватих ділянках поля. Блок управління цієї сівалки дуже простий і зручний для оператора, й дозволяє йому легко складати й розкладати секції сівалки, не виходячи з кабіни трактора.
 
Ще більш ефективною зроблять будь-яку сівбу компоненти джондірівських систем точного землеробства AMS. Скажімо, використання механізатором-водієм пристроїв паралельного й автоматичного водіння Parallel Trackіng і AutoTrac збільшить реальну продуктивність процесу сівби на 20 %, бо МТА при сівбі уникатиме перекриттів і оптимально діятиме на розворотах.
 
«Гаспардо» (Gaspardo). Для непростих умов
Ще одна відома італійська фірма Gaspardo випускає сівалки точного висіву для кукурудзи, соняшнику, сої, ріпаку, цукрових буряків та інших просапних культур. Є моделі, придатні для сівби як за традиційною, так і за мінімальною або нульовою технологіями.
 
altСівалки точного висіву Gaspardo призначені для сівби в складних умовах за високої швидкості роботи. Вони мають високу продуктивність, яка досягається, крім іншого, збільшеною ємністю баків для насіння й міндобрив порівняно з багатьма аналогами.
 
Пневматичними сівалками точного висіву Gaspardo марки SP можна сіяти кукурудзу, ріпак, соняшник, сою, цукрові буряки та інші просапних культури за традиційною технологією. Максимальна глибина посіву може варіюватися до 3,5-5 см у бурячній комплектації, та у комплектації для посіву кукурудзи й соняшнику — до 7-10 см. Ця сівалка комплектується апаратом висіву типу SP (Standart Plantіng), вісьмома дисками для сівби (двома їх комплектами), анкерним сошником висіву добрив й монітором контролю посіву.
 
Також варта уваги фермерів вакуумна сівалка Gaspardo Romina. Це порівняно новий винахід: агрегат точного висіву для посіву в широкому діапазоні технологій обробітку ґрунту (як на підготовлених ґрунтах, так і при мінімальному з деякою кількістю пожнивних залишків), що робить посів більше економним і швидким. Сівалка Romіna має добру маневреність, обладнується надійними й надзвичайно точними посівними секціями MTR. Рівномірний розподіл насіння у землі забезпечується, як стверджують виробники, навіть при використанні різнокаліберного насіння.
 
«Ківонь» (Quivogne, Франція). Сонячна машина
Провідний виробник ґрунтообробної техніки французька фірма «Ківонь» (Quivogne) продає в Україні сівалку точного висіву для просапних культур Sola Prosem K. Цей агрегат найкраще пристосований для посіву за технологією ноу-тілу (без оранки), хоча годиться й для традиційного посіву. Він підходить для наступних культур: кукурудзи, цукрових буряків, соняшнику, ріпаку, сорго, гарбуза, сої та ін. Ця сівалка застосовується як після традиційної передпосівної підготовки ґрунту (плуг), так і при посіві по мульчі. Виготовляються 6-ти, 8-ми й 12-рядні агрегати. Посів ним зазвичай здійснюється із міжряддям 45, 56, 70, 75 см. А повний діапазон міжрядь становить від 30 до 80 см. На сівалці працюють дводискові сошники. Дисковий ніж Turbo потужно входить у ґрунт. Насіннєвий бункер з пластику має обсяг 55 л.
 
Особливістю сівалки Prosem K є запатентована конструкція висівного апарату. Він забезпечує стабільний рівень вакууму, що позитивно впливає на точність посіву і набагато збільшує термін експлуатації висівного диску. Також за потреби на агрегаті встановлюються бункери для одночасного удобрювання ґрунту при сівбі. Причому внесення препаратів може здійснюватись як через дводисковий, так і через анкерний сошник.
 
Агрегат має комп’ютер контролю висіву з лічильником опрацьованих гектарів, покажчиком швидкості, системою контролю за насіннєвим матеріалом, можливістю відключення певних рядків.
 
«Квернеланд» (Kverneland, Норвегія). Давні традиції
У північній і холодній Норвегії з 1879 року працює сімейна фірма «Квернеланд», яка прославилася плугами й сівалками. Kverneland Group — одна із провідних європейських компаній, що випускають машини для обробітку ґрунту й посіву. Компанія має чимало ноу-хау (винаходів) у сфері посівної техніки. Її посівні агрегати виробляються на заводі у Німеччині, який має давні традиції виготовлення посівної техніки (ще з 1966 року, коли там була створена перша пневматична сівалка).
 
Особливо звернімо увагу, що Kverneland робить гарні сівалки для усе ще популярного у наших краях цукрового буряка. Сівалка точного висіву Kverneland Monopіll призначена для висіву буряків, ріпаку, цикорію. Жорсткі рами поставляються з робочою шириною 3 м, 6 м, 9 м й 12 м. Більш зручні гідравлічно складані рами можливі тільки на 6 й 9-метрових конструкціях, і тоді транспортна ширина агрегату є меншою за 3 м. Сівалка типу Monopіll може мати від 6 до 24 секцій висіву.
 
«Стара» (Stara, Бразилія). Допомога з-за океану

alt

Нещодавно в Україну почали завозити сівалки Vіctorіa виробництва компанії Stara з Бразилії. В тій країні живе близько півмільйона етнічних українців, з яких десь 70% традиційно зайняті в сільському господарстві. Завдяки кліматичним умовам у Бразилії збирають по два врожаї з одного поля на рік. Відтак, зрозуміло, що навантаження на агротехніку підвищені, так само як і вимоги до її надійності й витривалості.
 
Сівалки Vіctorіa характеризуються легкістю використання, зносостійкістю й міцністю конструкції, гарантують рівномірний і точний висів. Зручною відмінністю є наявність втулки дишля, що підходить до всіх тракторів, представлених на нашому ринку.
 
Сівалка обладнується незалежними системами внесення насіння й добрив: за необхідності можливе відключення половини робочої ширини захвату (скажімо, при проході по межах ділянки). Ріжучі диски мають два варіанти регулювання, це робить розрізування мульчі на полі більш ефективним, забезпечуючи використання добрива з максимальною користю.
 
Сівалка Vіctorіa обладнана пневматичним механізмом точного розподілу насінин DPS. Він забезпечує плавність потоку насінин до ґрунту, знижуючи до мінімуму їхні механічні ушкодження й гарантуючи точність і рівномірність посіву. На цих посівних агрегатах може бути встановлена для точного контролю за сівбою пневматична Sіstema MPS з можливістю підключення до 36 датчиків. Вона має механізм оповіщення при можливому виникненні засмічень або відсутності насіння у баках.

Коментарі
 
altЖерар ДЕ ЛЯ САЛЛЬдиректор компанії «Альфагро», дистриб’ютор техніки Mascar
- Сівалка Mascar нормально працює, і скажу щодо якості: вона за багатьма параметрами вища, ніж в інших європейських виробників. Ми, наприклад, працюємо зі шведської сталлю, тому сівалка Mascar — міцна, надійна. Навіть бак для добрив у нас металевий — для українських умов це краще, ніж як із пластику. Mascar добре продається на півдні України й у центрі, зокрема в Черкаській області. Також непогано йдуть ці сівалки на Хмельниччині. І я сподіваюся, що попит на них у новому сезоні підвищиться. У цьому сезоні, звичайно, ми відчули зниження попиту на всю техніку, у тому числі на сівалки Mascar теж. Тому що через девальвацію гривні вони виходять покупцеві дорожчими, ніж торік… До бартеру, щоправда, ми поки не готові.

 
altПетро КОСТАНЕЦЬКИЙканд. с.-г. наук, начальник Харківської філії групи компаній АМАКО
- Компанія АМАКО представляє в Україні сівалку пневматичну точного висіву Challenger 8186 виробництва США, корпорація AGCO. Це 16-рядний агрегат із шириною захвату 11,8 м, що може працювати як по «нулю», так і мінімалці. Вона сіє кукурудзу, соняшник, сою: є змінні диски для сівби різних культур і фракцій. Секції для насіння мають ємність 105 л кожна, плюс сівалка завантажується ще двома тонами мінеральних добрив, які вносяться одночасно з посівом. Також вона обладнана монітором контролю посіву.
Максимальна швидкість роботи — до 15 км/год., якщо дозволяє конфігурація поля. Звичайна робоча швидкість — 10-12 км/год. Висота падіння насінин невелика — до 12 см. Добре копіює ґрунт. Проста в налаштуваннях і обслуговуванні. За сезон напрацьовує 2300-2500 га.
Ми практикуємо гнучкі форми продажів нашої техніки. Так, на цю сівалку актуальна пропозиція: міняємо її зустрічним контрактом на зерно кукурудзи. Причому забираємо кукурудзу по вигідній ціні: сьогодні це 4000 грн/т, тоді як на елеваторах ринкова ціна — 3150 грн.

 

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.