Сівалка для енергозбережного землеробства

/ Механізація АПК / П'ятниця, 10 квітня 2015 13:55
altРостислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Кожне господарство, обираючи для себе технологію з мінімальним втручанням у ґрунт, стикається також і з проблемою підбору для себе оптимальної техніки. Адже попри те, що поле практично не обробляється, висів культур все одно має бути ідеальним. ТОВ «Колодязнянське» торік вирішило спробувати для цих цілей пневматичний посівний комплекс SDX 30 виробництва CASE IH.

 

Річ у тім, що землі господарства розташовані на самому сході Харківської області. Хоч ґрунти у цій місцевості добрі, але ж клімат суворий, різкоконтинентальний та ще й надзвичайно сухий. Тому аграрії поставили собі за мету застосовувати такі методи господарювання, які допоможуть зберегти вологу в ґрунті, а також дадуть більш раціонально використовувати наявні ресурси.
 
ТОВ «Колодязнянське» давно вже відмовилося від плугів. Замість них тут застосовується нульовий та мінімальний обробітки. Таке рішення дало аграріям вийти на більш-менш стабільну врожайність. Адже відомо, що коли плугом обертається ґрунт, випаровується велика кількість вологи, яка так потрібна для росту і розвитку рослин. Навряд чи в такому разі вдасться зібрати з поля суттєвий урожай.
 
«З іншого боку, до переходу на ці агротехнології нас спонукало те, що ціни на енергоносії весь час зростають, — розповідає головний агроном господарства Максим Лавров. — Менше операцій на полі — менше витрат на отримання врожаю. Після деяких ми взагалі нічого не робимо, а от після сої, наприклад, проводимо лишень дискування разом з культивацією, після чого висіваємо наступну культуру».
 
Технології Case IH
Що цікаво, свою діяльність це агропідприємство давно уже пов’язало з технікою Case IH. Зі слів Максима Лаврова, практично всі машини іноземного виробництва у ТОВ «Колодязнянському» належать цьому бренду.
 
Завдяки дилерові Case IH компанії «Новофарм» господарству вдається опановувати сучасні технології. Тут кажуть, що фахівці дилера завжди готові прийти на допомогу, здійснюючи повний супровід проданої техніки. Щодо запчастин та ремонту, то й у цьому проблем ніколи не було.
 
І саме через це минулої осені під посів озимої пшениці аграрії випробували сівалку SDX 30, яка призначена саме для нульового та мінімального обробітку ґрунту.
 
По пожнивних рештках
Особливістю енергозбережних технологій є те, що після збирання врожаю на полі залишають велику кількість пожнивних решток. Для висіву насіння використовують спеціальні сівалки, які обладнуються двома або одним сошником. У першому випадку завжди існує небезпека того, що якась соломина стане поперек борозни і зернятко не впаде на саме її дно.
 
У SDX 30 це питання вирішено за допомогою обладнання сошника одним єдиним диском.
 
alt«Насіння тут висівається дещо вбік від борозни, у той час як практично все добриво падає на її дно, — пояснює головний агроном господарства. — Сам же диск ефективно прорізає рослинні залишки і залишає борозну чистою для оптимального контакту насіння з ґрунтом».
 
Спеціальний скребок на диску формує насіннєве ложе, виключаючи можливість попадання рослинних залишків до насінин. Незалежно від кількості пожнивних решток насіння в борозні щільно контактує з ґрунтом, що забезпечує максимально швидке проростання.
 
Слід додати, що диски сошників у SDX 30 — найбільші серед аналогічних сівалок: 57,2 см. За рахунок цього досягається менший кут атаки, ніж у дисків із меншим діаметром. Який би не був фон пожнивних решток — сівалка вріжеться в них, наче ніж.
 
Більший діаметр диску означає також менше обертів, які він здійснює. У кінцевому результаті це позначається на меншому зношенні і більшому ресурсі цих органів. Тиск на сошник регулюється від 110 до 230 кг, а це чи не найбільший показник на ринку України.
 
Характерною особливістю цих дисків є й їхнє унікальне розташування — вони нахилені у двох площинах на 5°. Таким чином, досягається зниження навантаження на підшипники, і взагалі зменшення витрати палива.
 
Case IH подбала і про надійність своїх дисків. Вони виконані зі спеціального сплаву ErthMetal, до складу якого входить бор, що робить їх максимально зносостійкими та пружними. Товщина диска становить 6,4 мм, що додає йому міцності. Навіть при роботі на кам’янистих ґрунтах він не розіб’ється. Що вже казати про схід Харківщини, про ТОВ «Колодязнянське», де всі залишилися задоволені їхньою роботою.
 
Рівномірність
Сподобалось у господарстві і те, що сівалка не пошкоджує посівний матеріал. Адже зерно може травмуватися, починаючи від самого насіннєвого бункера — в системі завантаження. Як свідчить досвід багатьох господарств, краще за все це робити навантажувачами, біґбеґами. Тоді найменше пошкоджується зерно. Саме з цією думкою було сконструйовано бункер і площадку для перевантаження у сівалки SDX.
 
Інша конструкційна особливість, яка запобігає травмуванню зерна, — це запатентована система дозування нисхідного паралельного потоку, де насіння падає паралельно до потоку повітря. Після дозувальної котушки насіння і повітря об’єднуються й просуваються далі плавно по дузі. Оскільки немає різкої зміни напрямку руху повітря, не відбувається й стрибків насіння.
 
Далі конструктори компанії звернули особливу увагу на те місце, де насіння підходить до «павука» — розподільчої системи, яка, у свою чергу, передає насіння на кожен окремий сошник. Трубу, яка підходить до цього вузла, забезпечено спеціальними чарунками, через які створюються завихрення повітряного потоку. Таким чином, насіння, яке потрапляє на вторинні насіннєпроводи, розподілялося більш рівномірно. Річ у тому, що якщо просто вивести гладеньку трубу, то до одних насіннєпроводів буде надходити більше насінин, аніж до інших. Завдяки наявності чарунок досягається однакове розподілення між усіма насіннєпроводами.
 
Для більшої певності, що зерно не буде пошкоджене, усі насіннєпроводи та шланги покриті спеціальним полімером.
 
Контроль
У стандартну комплектацію сівалки SDX 30 входить сенсорний дисплей ASF Pro 700, за допомогою якого оператор може контролювати процес висіву безпосередньо з кабіни трактора. На одній сторінці дисплея відображають усі параметри висіву та інша необхідна інформація. Окрім цього, дисплей можна використовувати для навігації, контролю роботи трактора.
 
Для забезпечення більшої точності висіву Case IH забезпечив свої сівалки двома системами контролю — забивання насіннєпроводів та контролем швидкості повітряного потоку. Останнє є унікальним рішенням компанії і дозволяє більш точно відкорегувати норму висіву прямо в полі.
 
Адже швидкість повітряного потоку значно зростає, коли рівень заповнення зернового бункера зменшується. І навпаки — в разі забиття насіннєпроводів повітряний потік різко зменшується. Інформація щодо будь-яких змін цього показника миттєво відображається на дисплеї ASF Pro 700, і оператор уже сам може внести певні зміни.
 
Окремі нюанси
До речі, про бункер. Як зазначив Максим Лавров, він розташований тут позаду сівалки, і це дає добру оглядовість самої сівалки з кабіни трактора.
 
altКоли бункер знаходиться на рамі, то сівалка виглядає ніби компактнішою. Однак через те, що агрегат мусить все ж якось складатися у транспортне положення, об’єм бункера буде конструктивно обмежено. Натомість у SDX не виявилося жодних перешкод для того, аби розробити такий бункер, який би дав змогу більше працювати без дозавантаження. Його об’єм становить 8105 л.
 
Якщо уважно поглянути на всі колеса сівалки SDX 30, можна побачити, що у парі коліс одне іде по переду другого. Під час просування полем, особливо нерівним, або дорогою з поганим покриттям, вони повністю передають навантаження на поверхню, по якій рухаються. З практики інших господарств можна сказати, що порівняно зі звичайними здвоєними колесами, колеса у зміщеній схемі розташування працюють набагато довше.
 
Під час осінньої посівної кампанії у ТОВ «Колодязнянському» сівалку SDX 30 з шириною захвату 9,1 м використовували день і ніч, покриваючи за семигодинну зміну до 45 га пашні. Усього нею засіяно півтори тисячі гектарів озимої пшениці, з яких 600 га — це нульова технологія.
 
Поряд із сівалкою SDX 30 працював також агрегат іншого виробника. Ті самі умови, те саме насіння і добрива — а результати вийшли різні.
 
«У Case IH сходи отримали на 20 % кращі, ніж в іншої сівалки, — коментує Максим Лавров. — Так що ми дуже задоволені її роботою».
 
Нинішнього року тут планують отримати з цих полів по 45 ц/га — попри всі погодні умови. Енегрозберігаючі агротехнології цілком дозволяють цього досягти.

 

 23 квітня 2024
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та які опинилися у важкому становищі.
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та ...
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.