15 тис. мотогодин на складному рельєфі, або VERSATILE 2375: досвід практиків

15 тис. мотогодин на складному рельєфі, або VERSATILE 2375: досвід практиків

/ Механізація АПК / Неділя, 18 березня 2018 13:11

Технічні можливості трактора VERSATILE 2375 відомі багатьом господарям, але як він реалізовує свій потенціал, і чи є вигідним в експлуатації? Відповіді ми шукали в господарстві ТОВ «Так-Агро» (Тетіївський р-н, Київська обл.), де VERSATILE 2375 відпрацював свій 9-тий сезон!

Однією з особливостей земельного банку «Так-Агро» є те, що переважна більшість полів загальною площею близько 3800 га у Вінницькій, Київській та Одеській областях розташовані на горбистому рельєфі, зокрема на великих пагорбах. Про те, як VERSATILE 2375 працює у таких умовах, і взагалі чому господарство обрало саме цю машину, нам розповів головний інженер «Так-Агро» Віталій Ткачук.

 

  • Віталію Олександровичу, розкажіть, коли VERSATILE 2375 з'явився у «Так-Агро»?

— У 2008 році один з офіційних дистриб'юторів тракторів, які тоді ще випускались під брендом Bühler Versatile, зробив нам пропозицію, щоб упродовж певного часу модель 2375 попрацювала в наших умовах. Казали, що цей трактор зроблений спеціально для канадських фермерів: потужний, невибагливий та простий. Ми вирішили це перевірити.

VERSATILE 2375 оснащений 6-циліндровим двигуном Cummins® QSM об'ємом 10,8 л із турбонаддувом, послідовним охолодженням і круїз-контролем. Двигун продукує 375 к.с. номінальної (при 2000 об./хв.) та 400 к.с. максимальної (при 1800 об./хв.) потужності. Максимальний крутний момент 1898 Нм досягається за 1400 об./хв. Cummins® QSM 11 має запас крутного моменту в межах 29,6%, а на низьких обертах — до 50%. Два з’єднані між собою баки для пального сумарним об'ємом 927 л розташовані в центральній частині трактора, що сприяє рівномірному розподілу ваги на осі.

 

  • 05 372 115Чому зацікавились трактором у такому діапазоні потужності?

— Наші поля здебільшого мають велику площу, а тому на них доречно застосовувати широкозахватні, багатофункціональні агрегати, якими можна виконати кілька операцій за один прохід. Але головна причина — мала кількість працівників і ще менша спеціалістів. Тим більше, що часто для кваліфікованих, досвідчених операторів висококомп’ютеризовані сучасні трактори з 5-ма моніторами, на яких вони пальцем кілька кнопок перекривають, — це проблема. Звичайно, ми намагаємось втримати в селах молодь: дати їм роботу, добре вивчити професії, але не завжди це виходить. Багато молодих людей поїхало на заробітки закордон чи переїхали до більших міст.

 

  • Як VERSATILE 2375 себе показав під час випробувань?

— У сезон у нас трактори працюють цілодобово: тільки оператори змінюються. Така експлуатація — найкраща перевірка техніки на міцність: якщо від початку вона б мала якісь недопрацювання, то вони дали б про себе знати. В цих умовах одними з головних факторів на користь VERSATILE 2375 стали його надійність та простота: немає незрозумілої електроніки, а незначні несправності можна полагодити власними силами, зателефонувавши до регіонального сервісного спеціаліста. Також ми бачили, що компанія-продавець готова забезпечити оперативне обслуговування та поставку запасних частин. Один раз ми залили неякісне паливо, і прихопило клапан на паливному насосі. Інженери компанії вирішили це питання у межах дня. І, звичайно, чималу роль на його користь зіграла ціна. Тож ми порахували всі «за» та «проти» і придбали VERSATILE 2375, а в наступні роки взяли ще дві одиниці: новий 2435, а також 535-й із наробітком 1700 га. Три трактори VERSATILE до появи двох гусеничних стали нашою ударною силою, яка зробила досить великий внесок у розвиток «Так-Агро».

 

  • Який наробіток ці трактори мають сьогодні?

— Модель 2435 відпрацювала у нас 3 сезони зі щорічним наробітком у межах 1500 мтг. В перший рік трапилась одна поломка: на шестерні коробки передач вибило зуб. Був це заводський брак чи наша помилка (тоді тільки вчились працювати на ньому, це зараз ми — спеціалісти) незрозуміло, але інженери постачальника все полагодили по гарантії, і більше проблем не виникало. Згодом цей трактор придбали наші друзі з Одещини, де він працює і досі. 535-ий на сьогодні немає потреби залучати до робіт. Щодо VERSATILE 2375, то десь 3-4 роки він працював у межах Тетіївщини з середнім навантаженням 2 тис. мтг/рік, а коли з'явились нові виробничі площі на півдні, ми передали його на Одещину. На той час рівень підготовки місцевих спеціалістів був трішки нижчим, ніж на Київщині. Але VERSATILE 2375 не є складною технікою: механічна трансмісія 12х4, проста гідравлічна система, мінімум електроніки… — для людини, яка працює у галузі, тут немає нічого складного. Тож нам вистачило двох днів, щоб повністю передати управління машиною одеським колегам. Відтоді його там успішно експлуатують без проблем. Загалом на сьогодні VERSATILE 2375 «набігав» полями 15 тис. мтг, і за цей період жодного разу не довелось проводити капітальні ремонти — лише своєчасний ТО!

 

  • Як цей трактор вписався в умови Одещини?

— Доволі непогано. Єдине, що в трактора 2008 року виробництва є нюанс у роботі: потрібно відразу обрати оптимальну швидкість руху полем, бо на ходу не можна перемикатись, що створює певні незручності. В оновлених VERSATILE 2375 цієї проблеми немає...

На новому поколінні тракторів 2375 стоїть модернізована механічна трансмісія Quadshift ® III (12х4) із трьома діапазонами по чотири швидкості в кожному. При цьому передачі зі швидкостями 4,8-12,8 км/год. перебувають в одному діапазоні. Завдяки жорсткому зв’язку між двигуном і колесами Quadshift ® III передає крутний момент до рушіїв із мінімальними втратами на проковзування.

…Але, з іншого боку, VERSATILE 2375 добре себе показує на складних ґрунтообробних операціях, ефективно працюючи там, де в інших тракторах ми багаторазово спостерігали суттєве буксування, або взагалі траплялися і поломки трансмісії. Наведу простий приклад. Коли ми підняли питання заміни старенького 2375, місцевий дилер сільгосптехніки запропонував придбати новий трактор відомого бренду аналогічної потужності. Вирішили випробувати. Новий трактор, працюючи із 10-метровою дисковою бороною, не виїхав на горб, який VERSATILE 2375 з тим же знаряддям брав на швидкості 12-13 км/год.

 

  • На Вашу думку, чому так сталось?

— Справа в тім, що двигун трактора, який нам запропонували, мав десь на 3 л менший об'єм, ніж двигун VERSATILE 2375. При цьому аналогічну потужність він видавав за рахунок роботи турбіни та програмного забезпечення, які розкручували двигун до максимуму. Це по-своєму ефективно, але не в наших умовах, адже він немає такого запасу потужності, як двигун VERSATILE 2375. Звичайно, це сильно знижує ресурс агрегату. Думаю, що при такому рівні навантаження запропонований трактор навряд чи виходив би 15 тис. мтг. 7-8 тис. мтг. — його максимум! Крім того, свою немалозначну роль відіграє й гарне розбалансування ваги та велика контактна площа рушіїв…

VERSATILE 2375 оснащений мостами із зовнішніми бортовими передачами, що сприяє ефективній реалізації тягового зусилля. Разом із тим, на трактори цієї серії встановлено посилені бортові редуктори, які передають потужність на тяговий брус. Важливо, що ступиці планетарного механізму редуктора підвішені на великих підшипниках, закріплених на балці мосту. Це знімає навантаження із привідних компонентів, переносячи його на балку моста.

…З нашого досвіду: на Одещині ми придбали навісну сівалку, щоб максимально рано сіяти соняшник, агрегатували її з трактором потужністю 228/310 кВт/к.с. дуже популярно в Україні виробника, почали сіяти — і одразу стали: сівалка не може навіть зробити борозну в слідах трактора. Ми не повірили своїм очам. Після приїзду представників компанії-виробника встановили на агрегаті за колесами трактора стрілчасті лапи — знову нічого. В решті-решт змінили на сівалці дишло: зробили причіпною, агрегатували з VERSATILE 2375, і тільки тоді почали сіяти. Тобто за рахунок великої контактної площі 13-тонний VERSATILE 2375 менше ущільнює ґрунт, ніж його 12-тонний конкурент. Тож ми зняли питання заміни VERSATILE 2375, і зараз на наших одеських площах всі питання закривають три взаємозамінні трактори: два гусеничних та VERSATILE 2375. При цьому останній, як не дивно, виїжджав там, де гусеничні просто тонули.

На VERSATILE 2375 встановлена гідравлічна система HydraFlow® продуктивністю 170 л/хв. із керованим тиском. Вона оснащена сенсорами навантаження, завдяки яким створює потрібний тиск для роботи того чи іншого агрегатованого знаряддя. При відсутності навантаження HydraFlow® автоматично переходить у режим низького тиску, створюючи резерв потужності для тягового бруса.

 

  • Чи працює VERSATILE 2375 із системами точного землеробства?

— Так, звичайно, зокрема, на ньому стоять системи паралельного водіння. Спочатку ми скептично поставились до таких технологій, тож вирішили провести експеримент: на однаковій площі один і той же трактор працював із системами ТЗ і без них. В результаті в першому випадку трактор показав на 30% вищу продуктивність та на 0,5 л/га нижчу витрату палива на 0,5 л/га. Також робимо карти полів, живлення та врожайності, проводимо аналіз ґрунтів на вміст елементів живлення тощо. Загалом ТЗ не є примхою — це реальна потреба агробізнесу, яка дозоляє ефективно працювати в сьогоднішніх умовах. На ціну врожаю ми не спроможні вплинути, але завдяки ТЗ можемо зменшити собівартість виробництва: при гарному збігу обставин — до 30%.

 

  • А як щодо обслуговування?

— Завдяки своїй надійності VERSATILE 2375 — добрий трактор для Одещини, де сервісні можливості практично всіх постачальників техніки сильно обмежені: за 5 років експлуатації він не підвів жодного разу. Вузли машини ремонтопридатні, а запчастини є дешевшими, ніж для інших тракторів, тим більше гусеничних. Раніше офіційний дистриб’ютор, який продав нам VERSATILE 2375, забезпечував дуже оперативну поставку навіть рідкісних запасних частин: у межах 2-3 тижнів із заводу в Японії за досить непоганою ціною. Наразі компанія «Версатайл Україна» продовжила наше сервісне обслуговування, і жодних проблем не виникало. Ми всім цілком задоволені.

Технічні можливості VERSATILE 2375 в умовах тривалої експлуатації на складному рельєфі зрозумілі. Але чи принесла експлуатація цієї машини вигоду для підприємства? На це питання відповів генеральний директор групи компаній «Так» Руслан Голуб: «VERSATILE 2375 та 535 — добрі трактори, в яких дуже конкурентоспроможний паритет між ціною та якістю. В умовах нашого земельного банку вони впродовж кількох років показують себе відмінно. В цілому можна вважати, що ці трактори стали для нас вигідним придбанням».

 

Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.