Універсальність — запорука успіху

/ Механізація АПК / Вівторок, 26 травня 2015 12:48
altДмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
Трактор є основою машинного парку будь-якого фермерського господарства, а тому до нього висуваються особливі вимоги. Окрім надійності, економності палива, відносно недорогого обслуговування, трактор повинен виконувати великий спектр завдань, цебто бути універсальним. Про таку техніку й піде мова.

 

Універсальність трактора втілена в двох основних чинниках: оптимальній потужності та ефективній гідравлічній системі. При цьому трактор, в якому втілені ці фактори, не буде коштувати задорого, але, в той же час, зможе агрегатуватися з великою кількістю моделей причіпної техніки. Цей фактор, в свою чергу, дасть змогу використовувати машину в широкому спектрі завдань: від логістичних до обробітку полів.
 
Відповідно до цих та інших чинників, ми підготували огляд універсальних тракторів потужністю від 110 до 127 к.с.
 
FENDT
Наш огляд відкриває трактор від корпорації AGCO Fendt 211 Vario.
 
alt
 
Двигун
Щодо нестримної сили, то під капотом Fendt 211 Vario стоїть 3-циліндровий двигун AGCO Power робочим об’ємом у 3,3 л з номінальною частотою обертання в 2100 об./хв. Його максимальна потужність становить 81 кВт /110 к.с згідно з ECER24. AGCO Power є високопродуктивним двигуном, який має водяне охолодження. Великою перевагою цього трактора є система впорскування палива останнього покоління Common Rail, використання якої гарантує високу питому потужність і низький рівень шуму.
 
Оптимальна питома витрата палива 211-оїмоделі становить 210 г/кВт. Отримати такий показник дозволили новітні технології двигунобудвання, які, корпорація AGCO постійно впроваджує на своїх двигунах. Також, звертаємо увагу на високоефективну систему охолодження та повітряний фільтр з системою попередьної очистки типу «циклон». Об’єм паливного бака становить 125 л. Максимальна швидкість у 40 км/год. досягається за низьких обертів двигуна 1750 об./хв.
 
Трансмісія
На Fendt 211 встановлена безступінчаста коробка передач Vario , яка дозволяє незалежно від обертів двигуна регулювати необхідну швидкість руху від 30 м/год. до 40 км/год. Трансміссія постійно обмінюється данними з двигуном і під час збільшення навантаження, знижує передаточне співвідношення, коли навантаження знижується — автоматично повертає до попереднього значення. Завдяки цьому двигун постійно працює на оптимальних обертах. Така трансмісія забезпечує високий рівень ККД навіть за високої швидкості. Швидкісний діапазон становить для переднього ходу від 0,03 до 40 км/год., а для заднього — від 0,03 до 25 км/год.
 
Гідравліка
На тракторі встановлена навісна система з електрогідравлічним керуванням (ЕPC) з активною системою гасіння ударних навантажень на задню навіску, при транспортуванні з обладнанням. До того ж, модель серійно оснащується потужним гідронасосом із продуктивністю 48 л/хв. Опціонально можна замовити насос продуктивністю 76 л/год. Стосовно валу відбору потужності, то він плавно запускається, що дозволяє автоматиці валу бережно використовувати агрегатовані знаряддя. До того ж, він може вмикатися та вимикатися, залежно від положення нижніх тяг навіски. На тракторі встановлений вал відбору потужності, який працює в наступних режимах — 540/540Е/1000 об./хв. Максимальна підйомна сила заднього підйомника становить 4204 (дН), а переднього — 2490 (дН). Обєм доступного гідравлічного масла — 34 л.
 
Кабіна
Кабіна Fendt 211Vario простора, високоергономічна та функціональна. Але що робить її такою? Важливою новацією є те, що на підлозі немає тунелю механізмів трансмісії, а відтак, вона абсолютно рівна. Це додає зручності при посадці та виході з трактора, а також оптимально розташовувати ноги при роботі в ньому. Кермо регулюється за висотою та кутом нахилу. Гарний огляд із кабіни забезпечується великими лобовим, заднім та боковим склом, а також невеликою за шириною рульовою колонкою.
 
Управління
Керувати трактором дуже просто. Так, усі елементи управління дуже зручно розташовані, також є джойстик Variostick — за допомогою нього здійснюється рух вперед/назад і контролюється швидкість руху, яка плавно перемикається без зміни положення руки. Якщо нахилити джойстик назад, то трактор буде плавно знижувати швидкість аж до повної зупинки. Джойстик Variostick зручно розміщений на правій робочій консолі. Вся необхідна для оператора інформація відображається на приладовій панелі з комбінованим інструментом і багатофункціональним дисплеєм. Трактор також оснащений функцією круїз-контролю, яка здійснює автоматичний контроль швидкості та забезпечує рівномірний рух машини.
 
На передній осі трактора, опціонально може бути встановлений амортизований передній міст, який забезпечує оптимальне зчеплення з ґрунтом, особливо на схилах, а також за-безпечує водієві додатковий комфорт та безпеку. Він гарантує трактору додаткову стійкість під час роботи на схилах або при роботі з фронтальним навантажувачем. Завдяки своїм новаціям Fendt 211 Vario гасить енергію від поштовхів і нерівностей. Агрегат також оснащений гальмівною системою всіх 4 колес. Його власна маса становить 3930 кг. Зчіпний пристрій трактора витримує вертикальне навантаження до 2000 кг.
 
Ширина колії передньої осі становить 1690 мм, задньої —1660 мм. Колісна база агрегату — 2294 мм, а максимальний дорожній просвіт становить 451 мм. На трактор встановлені шини розміром 440/65 R 24 для передньої та 540/65 R 34 задньої осей.
 

Коментар
altВ’ячеслав ГВОЗДЬспеціаліст департаменту продажу сільськогосподарської Техніки компанії АМАКО
Трактор Fendt є дуже цікавим для вітчизняного аграрія. Це єдиний трактор, в данному сегменті, який поставляється в Україну з безступеневою трансміссією, яка дозволяє максимально економічно й ефективно використовувати потужність двигуна — при будь яких операціях трактор завжди буде доменструвати відмінну продуктивність.
При купівлі техніки сервісне обслуговування для фермера лишається одним із основних питань. Компанія Амако має широку мережу сервісних центрів по всій Україні, в яких кваліфіковані спеціалісти здійснюють гарантійне та післягарантійне обслуговування техніки. В той же час, у нас оперативнопрацюють мобільно-діагностичні майстерні, щоздійснюютьякіснетехнічне обслуговування на виїзді.
 

 
CASE IH
Приклад ефективного та універсального агрегату демонструє й знайома українським фермерам модель Maxxum 125 від компанії Case IH.
 
alt
 
Двигун
На Maxxum 125 встановлено двигун FPT NEF об’ємом у 6,7 л та номінальною потужністю в 92 кВт/126 к.с. Максимальний крутний момент становить 555 Нм при низьких обертах двигуна 1250-1400 об./хв. Це дозволяє працювати під навантаженням без перемикання швидкостей, що значно економить паливо.
 
Ефективність двигуна досягається завдяки технології Cross Flow. Вона полягає в тому, що впускне повітря не підігрівається випускним колектором. Двигун відповідає нормам токсичності Tier III. На нього встановлено турбонагнітач із проміжною системою охолодження впускного повітря, який забезпечує високу потужність і, в той же час, гарантує заощадливе споживання палива.
 
Щодо паливної системи, то на Maxxum 125 встановлені ротаційні ПНВТ Bosch, які подають паливо під високим тиском та забезпечують точну витрату впорскуваного палива. Об’єм паливного бака на цій моделі становить 250 л.
 
Трансмісія
На цю модель трактора можна встановити три типи трансмісій:
 
1. Проста механічна трансмісія із синхронізованими швидкостями, що розрахована на 12 передніх та 12 задніх передач. Вона сьогодні є найбільш популярною. У ній синхронізовано 4 передачі, а також є 3 діапазони роботи L (Низький), M (Середній) та H (Високий). До того ж, за такої трансмісії в кабіні є важіль зміни напрямку руху під навантаженням, який розташований ліворуч від оператора.
 
2. Dual Command. Ця трансмісія розрахована на 24 передніх та 24 задніх передачі. Вона досить зручна в експлуатація, адже, зокрема, має однакові передачі для руху вперед та назад, а напрямок руху, в свою чергу, перемикається окремим важелем. До того ж, зручне перемикання між пониженою та підвищеною швидкостями на одній передачі без розриву потоку потужності значно підвищує продуктивність.
 
3. Чотиришвидкісна Powershift, що розрахована на 16 передніх та 16 задніх передач. Максимальна швидкість трактора за такої підвіски становить 40 км/год. Є два син­хронізованих діапазони, які керуються важелем праворуч, та два діапазони з електрогідравлічним перемиканням за допомогою кнопки. Трансмісія, відповідно до ваших потреб, може бути 4- або 5-ти ступеневою — варіант Eco, який відрізняється максимальною швидкістю в 50 км/год.
 
Гідравліка
В своєму арсеналі трактор має окремий насос для рульового управління. Гідравлічна система трактора працює із продуктивністю 103 л/хв. (в тому числі 40 л/хв. рульове управління). Як опція можна обрати більш продуктивну 160 л/хв. (в т.ч. 47 л/хв. рульове управління). До того ж, Maxxum 125 оснащений системою Lift-O-Matic, яка забезпечує зручне керування швидким підняттям та опусканням обладнання до заднього положення в кінці гону.
 
3-точкова зчіпка забезпечує підвищену гнучкість застосування машини. Стандартна максимальна вантажопідйомність із механічним силовим регулятором, залежно від комплектації, становить від 2243 до 3763 кг. Вал відбору потужності робить 540/1000 об./хв.
 
Кабіна
На трактор встановлено кабіну Case IH Maxxum Surround Vision. Її конструкція забезпечує відмінний огляд. Зручне водійське крісло надає оператору відмінний комфорт, завдяки чому значно підвищується ефективність роботи. Всі органи керування зручно розташовані.
 
Управління
Легкість при керуванні трактора забезпечує система EZ-Pilot, яка є простою та зручною у використанні. Система автоматичного водіння з сервоприводом EZ-Pilot — це високоточне рішення за прийнятною ціною. Система EZ-Pilot повертає кермо замість оператора за допомогою компактного електричного мотора, ведучи машину по необхідній траєкторії і покращуючи за рахунок цього ефективність роботи. Для управління системою використовується монітор FM-750 або FM-1000.
 

Коментар
altАнатолій МАЦЮКпродукт менеджер компанії Case IH
Maxxum 125 має безліч переваг для українського фермера, але найголовнішою є те, що він оснащений високоефективним двигуном. А це дозволяє трактору працювати у найважчих умовах з високим тяговим зусиллям. Ми провели ряд тестів із конкурентами, які показали, що, наприклад, під час оранки у полі круті схили або переущільнені місця Maxxum 125, маючи найбільший у своєму сегменті крутний моментом, проходить на заданій оптимальній передачі, а трактор із меншим крутним моментом змушений зупинятися і перемикати передачі, що призвело до перевитрати пального. Тому з впевненістю можна сказати, що Maxxum 125 — це високоефективний трактор, який дозволить фермеру зменшити собівартість вирощуваної продукції.


 
CLAAS
Яскравим прикладом універсального є модель німецької компанії Сlaas Arion 430.
 
alt
 
Двигун
Всередині машини б’ється чотирициліндрове металеве серце від DPS об’ємом у 4,5 л номінальною потужністю 115 к.с. за нормою ECER 120. Він відповідає стандарту Євро-3, який, зокрема, був досягнутий шляхом використання внутрішньої системи EGR.
 
Пальне у нього подає система впорскування палива Common Rail. Вона спеціально адаптована до цієї моделі та забезпечує постійну потужність і вищий крутний момент. В арсеналі у німця є турбокомпресор з охолоджувачем повітря, яке нагнітається. У машину також встановлено ефективну систему внутрішньої рециркуляції газів, яка дозволяє заощадити паливо.
 
Цікавою інновацією є обладнання трактора системою Claas Power Management (CPM) Arion 430 CIS, завдяки якій за потреби в потужності поетапно виділяються додаткові 10 к.с. Додаткова потужність вивільняється системою СРМ за чотирьох умов, а, відтак, не витрачається даремно. Вивільнення додаткової потужності можливе за умов, коли передача КПП знаходиться у групі C або D (тобто при швидкості ≥ 6 км/год. при 1400 об./хв.), коли відбувається відбір гідравлічної потужності, коли відбувається відбір потужності ВВП, а також при включенні (роботі) вентилятора з в’язкісною муфтою.
 
Трансмісія
На тракторі встановлена коробка передач Quadrishift, яку розробили фахівці з Claas. Вона має 4 передачі в середині 4-х діапазонів, тобто 16 передач для переднього та стільки ж — для заднього ходу. Переміна передач у середині діапазонів відбувається без розриву потоку потужності. Для того щоб перемкнути передачу, потрібно лише натиснути на кнопку, адже процес переміни передач під навантаженням відбувається завдяки гідравліці, максимальна потужність якої становить 98 л/хв.
 
Для України базовою є автоматична коробка передач QuadrActiv, де точка перемикання швидкостей програмується індивідуально через дисплей CIS.
 
Arion 430 показує високий рівень ККД на дорозі та в полі, що забезпечує економію палива. До того ж, він оснащений механізмом Revershift, який забезпечує швидку, безперешкодну зміну напрямку руху, та автоматикою валу відбору потужності, яка дозволяє запрограмувати його автоматичне вмикання/вимикання. Це унеможливлює поломки карданних валів причіпного обладнання та підвищує продуктивність оператора, а отже, і машини.
 
Гідравліка та вал відбору потужності
В стандартній комплектації на трактор встановлено гідравлічний контур потужністю 60 л/хв. В якості опції можна встановити відкритий гідравлічний контур потужністю 98 л/хв. із двома насосами. Один насос забезпечує роботу задньої навіски, другий — виносні гідророзподільники. Крім того, при активному використанні фронтального навантажувача або спеціального застосування гідравліки вся потужність подачі може бути спрямована на секції гідророзподільника, який доступний у двох варіантах: механічному 4-секційному або механічно-електронному — 2 х 2.
 
Механізм відбору потужності має два режими обертання шліцевого валу: 540/540 ECO та 540/540 ECO/1000. Вантажопідйомність навіски Arion 430 становить 6,5 т.
 
Кабіна
Кабіна вирізняється високим рівнем ергономіки. Зручне робоче сидіння із низькочастотною пневматичною підвіскою забезпечує комфорт та зберігає здоров’я водію. Рульову колонку з панеллю приладів можна легко відрегулювати. Зручності в управлінні додає багатофункціональний джойстик, яким, зокрема, регулюються оберти двигуна та перемикаються передачі.
 
Кабіна оснащена великим панорамним склом площею в 2,41 кв. м та широким люком FOPS (на замовлення). Передню балку даху між вітровим склом та прозорим люком FOPS зроблено таким чином, щоб мінімізувати перекриття оператору огляду вгору, а це важливо при роботі з фронтальним навантажувачем. В свою чергу, вузький та знижений капот сприяє гарному огляду причіпного обладнання фронтального навантажувача.
 
В кабіні також є потужний кондиціонер, багато відділень та поличок. Є навіть холодильне відділення для пляшок до 1,5 л.
 
Управління
Для полегшення та підвищення якості управління Arion 430 можна оснастити різними автопілотами, зокрема споживачеві доступні такі моделі: GPS PILOT RTK. Цей автопілот працює на базі терміналу COPILOT S3 з системою компенсації нахилу та отримує корегувальний сигнал із стаціонарної станції RTK. Він забезпечує точне керування машиною з точністю до 2-3 см у радіусі прийому сигналу до 20 км.
 
GPS PILOT Baseline HD отримує корегувальний сигнал від пересувної станції Baseline HD. Він працює із точністю 4-6 см у радіусі 3-5 км. Великою перевагою цієї системи є те, що нею може одночасно користуватися декілька машин. Працює цей автопілот на не ліцензованому коригувальному каналі.
 
GPS PILOT Omnistar HP отримує коригувальний сигнал від супутника. В ньому є двочастотні DGPS, а працює він з точністю 5-10 см. При цьому варто знати, що сигнал Omnistar є платним.
 
New Holland T6050 Delta, Plus, Elite
Трактор New Holland T6050 є якісним, економним та простим агрегатом, який при всіх своїх перевагах не коштує шалених грошей, а відтак, є чудовим варіантом для українських фермерів.
 
alt
 
Двигун
На Т6050 стоїть шестициліндровий двигун New Holland Fiat Power Train (FPT) об’ємом 6,75 л та номінальною потужністю в 93 кВт (126 к.с.) з нормою токсичності Tier3. Номінальна частота його обертання становить 2200 об./хв., а максимальний крутний момент — 555Нм при 1250 об./хв. Він має по два клапани на циліндр та оснащений механічним роторним паливним насосом високого тиску. Це забезпечує простоту та точність при керуванні.
 
Двигун має турбіну та проміжний охолоджувач, що підвищує його загальну ефективність. А потужний п’ятилопатевий вентилятор, в свою чергу, підтримує оптимальний температурний режим, забезпечує низький рівень шуму та економить паливо.
 
Трансмісія
Стандартно на трактор встановлена трансмісія Synchro Command, яка має 12 передач переднього та 12 заднього ходу. За такої трансмісії напрямок руху перемикається механічно. Передачі обираються у трьох діапазонах. Вмикання чотирьох синхронізованих передач здійснюється за допомогою головного важеля. В свою чергу, ліворуч від оператора розташований спеціальний важіль швидкого перемикання напрямку руху машини.
 
Як опцію, на трактор можна встановити інші трансмісії:
 
1. Electro Command — ця трансмісія розрахована на 16 передач переднього та 16 заднього ходу. Її головними перевагами є те, що, по-перше, перемикання швидкостей без розриву потужності здійснюється за допомогою кнопки в межах одного діапазону; по-друге, можливе безмуфтове перемикання швидкостей між 1 та 2 і 3 та 4 діапазонами. Але найголовнішою перевагою є те, що перемикання напрямку руху в такій трансмісії відбувається без використання зчеплення. Це стало можливим завдяки електрогідравлічній системі швидкого перемикання напрямку руху;
 
2. Dual Command вона розрахована на 24 передач переднього та 24 заднього ходу. При цьому ця трансмісія має ті ж самі переваги, що й попередня, правда, з деякими відмінностями. Вона має функцію пониження для кожної передачі, яка збільшує крутний момент на 27% та знижує швидкість трактора на 22%. Передачі швидко перемикаються за допомогою кнопок. До того ж, 11 передач працюють у діапазоні від 3,2 до 12,9 км/год.
 
Гідравліка
У гідравлічній системі Т6050 використовується два насоси, завдяки яким стає можливим виконання кількох гідравлічних функцій одночасно та без втрати продуктивності. Так, на трактор встановлюється шестеренчастий насос із відкритим контуром циркуляції оливи, який має постійну продуктивність 63 л/хв. та окремий насос рульового управління продуктивністю 40 л/хв. (47 л/хв. на моделях, оснащених трансмісією 16x16). Загальна продуктивність гідравлічної системи становить 103 л/хв. (110 з трансмісією 16х16).
 
Навісна система трактора має механічне управління тяговим зусиллям, а її максимальна вантажопідйомність становить 6 332 кг. До того ж, він оснащений системою управління тяговим зусиллям MDC, яка підтримує необхідне зусилля при роботі з навісним обладнанням. На тракторах серії PLUS та ELITE, тяговим зусиллям керує електронна програма EDC. Вона забезпечує точне, автоматичне керування навісними агрегатами, контролюючи величину тягового зусилля на нижній тязі навісної системи, і, регулюючи його при зміні характеристик ґрунту.
 
Щодо валу відбору потужності, то він оснащений електрогідравлічним механізмом плавного запуску, який підвищує рівень захисту агрегатованого обладнання. А для роботи з високоінерційним обладнанням на тракторі є перемикач частоти обертання ВВП, який дозволяє вручну вимикати гальмо валу.
 
Кабіна
На Т6050 встановлюється кабіна Deluxe. Вона є високоергономічною, адже всі органи управління розташовані в зручних місцях. Панорамний огляд забезпечується завдяки великій площі засклення, яка становить 5,85 м².
 
Крісло водія є зручним та просторим і обладнане пневморесивером збільшеного об’єму, який ефективно гасить вібрації корпусу.

 

 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.