agro business 160 160

Обираємо саджалки для другого хліба

/ Механізація АПК / Четвер, 11 червня 2015 14:48
altДмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
Підвищити ефективність та значно прискорити процес саджання картоплі можна за допомогою спеціальних агрегатів. Якими вони бувають і як працюють? Про це детальніше далі.

 

Картоплесаджалки поділяються на два види: ті, що агрегатують з мотоблоками, та ті, що працюють з міні-тракторами. Останні вважають найбільш ефективними, оскільки, зокрема, завдяки можливості посадки картоплі у декілька рядів (2, 4, 6 та 8-рядні) значно підвищується швидкість та якість саджання культури. Цим агрегатам і присвячена стаття.
 
Загалом такий тип картоплесаджалок призначений для автоматизації посадки картоплі, цебто вони садять її в рівні ряди, а потім закопують. Енергію для роботи ці агрегати отримують механічно: під час їзди, обертаючись, колеса саджалки за допомогою спеціальних механізмів дають необхідне зусилля для роботи агрегату.
 
Процес роботи
Весь процес роботи виглядає наступним чином: у бункер засипається підготовлена картопля, потім за рухом міні-трактора закріплені на передній частині бордорізи формують борозни заданої глибини, далі оператор завдяки насіннєпроводу опускає бульби на дно борозни, а картоплесаджалка за допомогою вбудованих дисків, що розташовані під певним кутом, засипає лунки. Після цього спеціальні культиваторні лапи на стійках саджалки розпушують борозни, що лишилися від коліс міні-трактору.
 
На машині можна регулювати всі параметри посадки, як-то: висота насипу, рівень поглиблення дисків у землю, ширина захвату ґрунту.
 
Вибір картоплесаджалки
Сьогодні ринок насичений різноманітними вітчизняними, закордонними, а подекуди навіть саморобними картоплесаджалками. Тому постає питання: як обрати ефективний і недорогий агрегат, який би ефективно працював у ваших умовах?
 
Технологія
Перше, що необхідно зробити перед купівлею картоплесаджалки, — визначити технологію, за якою ви будете працювати. Існує два типи технологій: американська, за якої ширина міжрядь починається із 86 см, та європейська, з шириною мідрядь від 75 см. Що це означає? Чим більша ширина міжрядь, тим щільніше картопля буде висаджуватися у рядку та, відповідно, з’явиться необхідність сформувати великий гребінь для нормального розвитку картоплі. До того ж, широке міжряддя допомагає зменшити травматизм посадкового матеріалу, адже картопля знаходитиметься подалі від робочих органів саджалки.
 
Тип саджалки
Після вибору типу посадки варто зрозуміти, який тип картоплесаджалки вам потрібен. Саджалки бульби, які агрегатуються з тракторами, поділяються на три групи: голчасті, елеваторні (ложечкові) та пневматичні.
 
Голчасті є найдешевшими агрегатами для саджання картоплі. У них подача бульби до посадкового механізму відбувається так: голки наколюють картоплю і транспортують її до посадкових механізмів. Головним недоліком таких картоплесаджалок є високий ризик зараження всієї посадженої картоплі інфекцією, що містилася в одному клубні.
 
Елеваторні, або ложечкові картоплесаджалки є найбільш популярними в Україні. В них картоплю до посадкових механізмів подають спеціальні ложечки, що працюють за елеваторним типом. Залежно від моделі вони можуть бути оснащені ложечно-ремінним або ложечно-ланцюговим посадковими механізмами. В такій картоплесаджалці відбувається вібрація ложечки, за допомогою цього, транспортуючи матеріал до посадкових механімів, вони беруть по одній картоплині. Ложечки можна змінювати, відповідно до розмірів посадкового матеріалу. Такі агрегати є достатньо ефективними на полях, до того ж, вони мало травмують картоплю при посадці. Але тут є один нюанс: важливо використовувати саме пластмасові ложечки, адже якщо використовувати металеві — картопля може сильно травмуватися аж до перерізання навпіл.
 
Щодо пневматичних картоплесаджалок, то вони коштують майже вдвічі дорожче, ніж елеваторні. У таких саджалках процес взяття та транспортування картоплі до посадкових механізмів відбувається за допомогою спеціального пневматичного обладнання. Завдяки цьому картопля зовсім не травмується, що є великою перевагою таких агрегатів.
 
Приклади картоплесаджалок
В цьому огляді ми хотіли б представити 3 популярних європейських бренди, що випускають якісні та доступні дворядні картоплесаджалки елеваторного типу. Це обумовлено тим, що дворядні агрегати є найбільш популярними серед фермерів, адже є універсальними та підходять до застосування на малих та середніх площах. До того ж, елеваторні картоплесаджалки є найбільш поширеними в Україні та, в більшості своїй, не коштують шалених грошей і при цьому є ефективними, простими та зручними у використанні.
 
Miedema
altВідкриває наш огляд голландська компанія Miedema, яка нещодавно випустила нове покоління картоплесаджальних агрегатів СР. Головною новацією в цих моделях є збільшена швидкість посадки картоплі. Це досягається шляхом поєднання великого верхнього та тонкого нижнього роликів висаджувального каналу.
 
Прикладом картоплесаджалок Miedema СР на українському ринку є моделі СР22 та СР42.
 
Miedema СР22 — це невелика картоплесаджалка з бункером об’ємом 550-700 кг. Вона відрізняється точною посадкою картоплі та високою швидкістю (як і у всіх моделях СР) цього процесу, що значно підвищує продуктивність агрегату.
 
Машина отримує привід від опорно-привідних коліс та закладає бульби на глибину 40-180 мм. Відстань між рядками можна встановити від 75 до 90 см. За наявності додаткової комплектації у вигляді гребнеформувачів, агрегат не тільки виконує якісну посадку картоплі, а ще й відразу створює гребені, що значно економить витрати на паливо та трудові ресурси. СР 22 агрегатується з тракторами потужністю 40 к.с.
 
Щодо моделі СР 42, то вона відрізняється від першої великим 3-тонним бункером.
 
AVR
Перехоплюють естафету картоплесаджалки UH 3710 та UH 3720 від бельгійської компанії AVR, яка виробляє повну лінійку агрегатів для картоплярства, котрі можна придбати в офіційного дилера AVR компанії «Holmer-Україна».
 
Агрегат UH 3710 оснащений фіксованим бункером на 650 кг. Керування в ньому здійснюється механічно.
 
altМіжряддя в цій моделі може бути в діапазоні від 75 до 90 см. Великою перевагою згаданого агрегату є те, що він може якісно працювати за великої швидкості руху. Це забезпечує спеціальний посадковий елемент, на якому розташований верхній валик великого діаметру. Ця деталь гарантує стабільно плавний рух посадочних ременів за великої швидкості руху, а також забезпечує високу точність посадки. Міжряддя регулюється механічним приводом посадкового елемента в 30 кроків, діапазоном 14 та 69 см. Чашечки діаметром 82 мм розміщені на посадковому поясі. До того ж, їх можна встановити відповідно до посадкового матеріалу та видів саджання.
 
Зрихлення ґрунту після проходження трактора відбувається завдяки фіксованому плугу та розпушувальним дискам, які покривають борозну. Посадочні траншеї, в свою чергу, покривають обвальні диски.
 
Щодо моделі UH 3720, то вона відрізняється від першої декількома факторами. Керування нею може бути як механічне, так і гідравлічне. В останньому випадку міжряддя регулюється за допомогою валу відбору потужності трактора в діапазоні від 10 до 80 см. Ця модель оснащена бункером на 1,2 т.
 
Для створення посадкової траншеї можливе паралелограмне встановлення розміщення плугу.
 
Обидві моделі агрегатуються з тракторами потужністю до 85 к.с.
 
GRIMME
Якісну картоплесаджальну техніку виготовляє й німецька компанія Grimme. На українському ринку дворядних картоплесаджалок ця компанія представлена декількома моделями, зокрема GL 32F та GB 215.
altGL 32F — ця картоплесаджалка оснащена бункером на 750 кг. Міжряддя у ній встановлюється від 75 до 90 см. Перевагою цієї моделі є міцна рама, завдяки якій можна збільшити об’єм бункеру або встановити обладнання для внесення добрив, плиту, що створює гребні, та донний транспортер бункера. Посадкові механізми відрізняються високою точністю та якісно саджають навіть велику картоплю. Просте регулювання дозволяє швидко та зручно корегувати процес закладання картоплі. Великі підпружинені дискові загортачі є зносостійкими через низьку частоту обертання та забезпечують достатню кількість землі. Агрегатується з тракторами потужністю від 60 kW.
 
Модель GB 215 оснащена бункером на 1,5 т і призначена для посадки картоплі різних розмірів. Від попередньої моделі ця картоплесаджалка відрізняється тим, що вона відноситься до ложечно-ремінного типу та може садити матеріал як традиційним способом, так і посадкою у гряди. Для такого типу посадки машина оснащується спеціальною гребнеутворювальною плитою Flow-Board, яка забезпечує рівномірну глибину посадки картоплі.
 
Ширина міжрядь у цій моделі регулюється від 70 до 91,4 см. Картопля розподіляється двома висаджувальними ременями, які можна керувати окремо.
 
В цій машині керування відбувається за допомогою гідравліки. Також є корисна функція регулювання заповнення посадкового апарату. Ці два фактори дозволяють якісно саджати картоплю на нерівній місцевості.
 
Картоплесаджалка агрегатується з тракторами потужністю від 60 kW.

Коментар
 
altСергій ЛИТВИНЕНКО, менеджер компанії Holmer
- Обидва агрегати AVR UH 3710 та UH 3720 є високопродуктивними та надійними машинами, але найбільшим попитом користується модель UH 3720 з гідравлічним приводом, адже він забезпечує якіснішу посадку бульби. Важливою перевагою цих агрегатів є можливість встановити на нього великі блоки для добрив та збільшити насіннєвий бункер до 1700 кг.

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.