Carrier і в негоду врятує

/ Механізація АПК / Вівторок, 07 липня 2015 16:41
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Погода аграрія часто підводить. І буває так, що треба б уже починати весняно-польові роботи, а на полі лежать великі груди ґрунту, які невідомо чим розбити. У ТОВ «Сігнет Поділля», що на Хмельниччині, вирішили застосувати для подібних випадків культиватор Carrier 650 виробництва Väderstad. Агрегат кожен рік відмінно справляється зі своїми завданнями, допомагаючи належним чином підготувати поле під сівбу сільськогосподарських культур.

 

Так склалось, що свої землі в Даражнянському районі господарство обробляє уже три роки, використовуючи замість плужного обробітку глибоке розпушування. Так само і Carrier тут працює три роки. Завдяки своєму баченню справи ТОВ «Сігнет Поділля» стійко тримається на плаву, і з технікою тут проблем ніколи не було. Аж одного разу підвели кліматичні умови.
 
«У нас один рік вийшла дуже погана ситуація, що ми не змогли виконати основний обробіток ґрунту восени через рясні дощі, — згадує Ігор Мойсюк, старший сервісний інженер господарства. — Тоді ми й багато кукурудзи не змогли зібрати, лишили її в полі на весну. Коли вже почали підходити строки виходу в поле готувати землю, а тут повипадали сніги, за якими настала різка відлига».
 
З чого починати весняні роботи? І тут аграрії почали міркувати: якщо вигнати на поле глибокорозрихлювач, він повивертає великі глиби, які, ледь пригріє сонечко, перетворяться на камінь. Вирішили по такому полю пройтися культиватором Carrier 650. Як говорить Ігор Миколайович, цей агрегат впорався із проблемним полем. Його передні ножі гарненько розрізали ці глиби, а позаду котки — подрібнювали грунт до дрібногрудочкуватого стану. Таким чином, культиватор дуже виручив господарство, дозволивши підготувати поле під сівбу в оптимальні строки.
 
Міцне знаряддя
Цей потужний культиватор у ТОВ «Сігнет Поділля» агрегатують із трактором 315 к.с. Ним працюють на досить високій швидкості — 12 км/год. Завдяки цьому вдається досягти надзвичайної продуктивності. Достатнє притискне зусилля на кожен диск зберігає стабільну глибину обробітку ґрунту, навіть за складних умов. Конічна форма дисків забезпечує необхідний робочий кут атаки, незалежно від ступеня зносу і робочої глибини, створюючи при цьому якісну дрібногрудочкувату структуру оброблюваного шару. Кожен диск має індивідуальне кріплення, що забезпечує високу точність обробітку і пропускну здатність ґрунтової маси.

«Якщо порівняти його роботу з тим, як веде себе на полі дискова борона, то це буде не на користь останньої, — коментує Ігор Мойсюк. — Ось іде по полю борона з батареєю тих дисків. Десь на нерівностях вона буде підскакувати, десь перехилятися. Одним словом, точності не досягнеш. А от у культиватора Carrier кожна стійка закріплена окремо, що й дає цілком іншу картину».
 
Крім цього, жорстке кріплення небезпечне тим, що в разі різкого удару знаряддя може втратити частину робочих органів. Амортизоване кріплення дозволяє запобігти цьому. Старший сервісний інженер господарства має доволі великий досвід роботи в агровиробництві. І тому він добре розуміє цінність такого рішення.
 
«Carrier за весь час обробив близько 2 тис. га, — каже він. — За цей час на інших агрегатах давно прийшлось би замінювати робочі органи. І не раз».
 
Технологія у дії
У господарстві культиватор Carrier працює постійно. Його залучають до роботи там, де інше знаряддя уже нічого зробити не зможе. У системі безвідвального обробітку надзвичайно важливим є створення насіннєвого ложа. На легких ґрунтах для цього не потрібно нічого, крім передпосівного прикочування. Сівалка і так може висіяти насіння на задану глибину. Але для важких ґрунтів Хмельниччини це не підійде. Тут поверхневий шар дуже легко висушується, і тому насіння потрібно висівати у вологий ґрунт, щоб гарантувати швидке проростання.
 
При підготовці насіннєвого ложа також порушується капілярна активність з метою запобігання втрат вологи від випаровування. Чим менше проходів зроблено на полі перед сівбою, тим більше вологи залишається у ґрунтовому профілі для культури. Саме цьому сприяє культиватор Carrier.
 
Цікава сівозміна
У господарстві культиватор готує поле в основному після однієї культури — кукурудзи. На відміну від більшості українських господарств, у ТОВ «Сігнет Поділля» дотримуються обґрунтованої американськими науковцями двопільної сівозміни: тут росте лише соя і кукурудза.

«Це саме ті культури, які забезпечують рентабельність нашого господарства, — розповідає Петро Коріньовський, керуючий господарством. — І наш підхід дає свої результати. На сьогодні ми збираємо до 100 ц/га кукурудзи і 22 ц/га сої. У тому році кукурудза коштувала в межах 2 тис./т, а соя була по 5 тисяч. І ми вважаємо, що для нас це найбільш економічно вигідні культури».
 
Інша складова технології ТОВ «Сігнет Поділля» — точне землеробство. Кожен рік відбираються зразки ґрунту з полів і досліджуються на вміст поживних речовин. Петро Федорович пояснює, що колись, у радянські часи, багатопільні сівозміни були тим методом, який у ситуації з жахливим дефіцитом добрив дозволяв хоч якось дозволити ґрунтам відновитися природним шляхом. Нині ж аграрії мають змогу щороку повертати в землю те, що вони забрали з урожаєм, не порушуючи балансу корисних для рослин сполук. При цьому точно відомо, де і скільки слід вносити добрив.
 
Робота дисків
Культиватор Carrier добре вписався у систему землеробства господарства, адже його створено саме для раціонального, економічно ефективного агровиробництва. Агрегат може працювати на глибину від 3 до 10 см і здатний виконувати безліч завдань від дискування стерні, подрібнення стебел рослин, створення мульчі з решток і дрібногрудочкуватого грунту, підготовка сім’яложа тощо.
 
Модель культиватора Carrier, що працює у ТОВ «Сігнет Поділля», обладнано двома рядами дисків зі спеціально заґартованої шведської сталі твердості V55 з зубчастими краями. Вони легко проникають у ґрунт на глибину до 10 см, розпушуючи та інтенсивно перемішуючи його з поживними рештками.
  
Диски мають конічну форму, що зроблено для кращого кришіння ґрунту. Після проходу культиватора на полі залишається дрібна грудочка, що забезпечує ідеальні умови для проростання і розвитку рослин.
 
Диски з діаметром 450 мм забезпечують високу обертову швидкість та кращу проникну здатність у ґрунт, які ефективно подрібнюють рослинні рештки, покращуючи структуру ґрунту.
 
X-подібне розміщення дисків компенсує сили бокового зміщення у результаті агрегат чітко рухається за трактором, що дуже важливо під час роботи з GPS навігацією і на складних рельєфах. Крім цього, таке розташування дисків дозволяє культиватору Carrier постійно витримувати робочу глибину.
 
Стійки дисків сконструйовані таким чином, що між ними залишається достатньо місця для більшої пропускної здатності. Індивідуальна підвіска кожного диска дозволяє ідеально витримувати задану робочу глибину.
 
Інші функції
Розподіл ваги до 125 кг на кожну стійку дозволяє точно витримувати робочу глибину. Велика вага машини допомагає прорізатися крізь шар рослинних залишків і вдавлювати диски в ґрунт навіть у важких, посушливих умовах.

Під час поверхневого обробітку важливим агрозаходом є ущільнення верхнього шару ґрунту, що створює оптимальні умови для проростання падалиці, бур`янів та збереження вологи. Культиватор Carrier 650 у господарстві оснащено спеціальним котком із зубчатими ребрами кілець SteelRunner. Завдяки формі кілець котки ефективно кришать грудки, вирівнюючи поверхню поля, та усувають повітряні кишені на важких ґрунтах у господарстві на всій робочій глибині. Таким чином, забезпечується належне ущільнення.
 
Для ефективної боротьби з бур’янами їхнє коріння повинно бути ефективно підрізане, лише за один прохід. З метою забезпечення оптимальної якості підрізання передній ряд дисків може легко регулюватися у боковому напрямку відносно заднього за допомогою діагональних регулювальних гвинтів. Стійки крайніх дисків можна регулювати у вертикальному напрямку, щоб досягти оптимального вирівнювання поля між проходами.
 
Обслуговування
Як уже зазначалося, за час експлуатації культиватора Carrier 650 жодних поломок не трапилося. І це не дивно, адже міцна рама культиватора виконана з високоякісної шведської сталі. Вона повністю зварна, що зроблено з метою уникнення ненадійних болтових з’єднань і потенційного зносу, який виникає під час роботи на високій швидкості. Завдяки цьому рама має вражаючу стійкість до деформації. Стійки дисків ковані, це ще більш підвищує їх жорсткість. Усі частини, які працюють у ґрунті, мають гумову амортизацію, що продовжує термін служби деталей і рами.
 
Ігорю Миколайовичу також подобається те, що підшипники тут не обслуговувані. Відомо, що це дуже чутлива частина будь-якої машини, особливо тієї, яка працює в агресивних умовах навколишнього середовища. У Väderstad всі блоки підшипників розташовані по максимуму у лише захищених місцях на тильній стороні диска. Таке рішення дозволяє перерізати велику кількість рослинних решток, не побоюючись, що вони можуть забитися раптом між диском і стійкою. Перед монтуванням на техніку усі підшипники тестуються в екстремальних умовах у власній лабораторії Väderstad Verken, так що можна бути повністю впевненим у їхній безперебійній роботі на полі.
 
Бо на ремонти часу немає: цього року фронт робіт для культиватора Carrier 650 — ще одна тисяча гектарів. Зволікати не годиться.

 

 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.