Синій тур в українських степах

/ Механізація АПК / Понеділок, 13 липня 2015 17:14
Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
З 2015 року для українських аграріїв стає доступним вдосконалений модельний ряд тракторів New Holland серії Т8. Роботу найбільш яскравого представника цього сімейства — трактора Т8.410 — ми змогли оцінити на полях Дніпропетровщини.

 

Жорсткі норми з контролю викидів змусили європейських виробників тракторів розпочати модернізацію своєї продукції. Компанія New Holland Agriculture не стала винятком.

Це все, звичайно, добре, але виникає питання: яке відношення це має до українського ринку? Бо всім відомо, що на вітчизняному паливі, в якому багато різних домішок, зокрема сірки, трактор із такими високими нормами викидів працювати не зможе. Тут і починається унікальність цієї техніки, адже новий трактор New Holland T8.410, зберігаючи всі свої вдосконалення, постачається на український ринок із двигуном, що відповідає нормам вихлопу Tier 2, а, відтак, є невибагливим до якості палива.
 
З роботою двох таких тракторів ми змогли познайомитись на базі господарства «Колос-Мк», яке розташоване в с. Андріївка Широківського району Дніпропетровської області та обробляє площу в 5400 га. Тут типовий південноукраїнський рельєф: великі рівнини м’яко переходять у пагорби, де-не-де зустрічаються яри та балки, а серед ґрунтів переважають чорноземи звичайні. Господарство займається вирощуванням пшениці, ячменю, соняшнику та ріпаку.
 
Ми стоїмо на одному з великих полів господарства. Перед нами грають м’язами два трактори Т8.410, однин з яких агрегатований із 24-рядною сівалкою, а другий — 12-метровим культиватором. Оператори залазять у кабіни, заводяться двигуни — і трактори крізь клуби пилу приступають до проведення посівних робіт. «Ми придбали їх цьогоріч, — з гордою усмішкою на обличчі каже Майстренко Сергій Миколайович — директор ТОВ «Колос — Мк». — У цьому сезоні вони встигли добре попрацювати на ґрунтообробних роботах, зокрема з 7-корпусними плугами, а зараз виконують посівні роботи. Трактори нормально працюють із 24-рядною сівалкою, при цьому їхня продуктивність досягає 250 га/добу. Загалом ми повністю задоволені цими машинами, які кожного дня вдало доводять нам свою ефективність». Чому ця техніка така продуктивна? Для того щоб зрозуміти це, необхідно «подивитись на неї під збільшувальним склом».
 
Дизайн
З точки зору дизайну, це цікава машина. Плавні лінії корпусу створюють образ великого тура, сильного, міцного, незламного, і, в той же час, характерні для тракторів New Holland фари додають картині футуристичності та завершеності.
 
Двигун
Під оновленим синім капотом рівномірно б’ється сталеве серце машини — 6-циліндровий двигун Cursor 9. Маючи об’єм у 8,75 л, він видає 340 к.с. номінальної потужності. Великою перевагою цього трактора є стандартна автоматична система Boost, яка дозволяє за певних умов збільшити потужність двигуна до 410 к.с. Новація є незамінною, зокрема, при роботі у горбистій місцевості. Так, наприклад, коли трактор підіймається схилом, вмикається система Boost, збільшується потужність і, відповідно, зберігається швидкість трактора, а оператору не доводиться перемикати швидкості. Звичайно, при цьому йде перевитрата палива, але вона значно менша за ту, яка б була при перемиканні швидкостей.
 
Наступною перевагою двигуна є його еластичність. Це означає те, що він має широкий діапазон постійної потужності. Так, номінальна потужність у 340 к.с. досягається в діапазоні 1400-2000 об./хв., завдяки чому оператор менше перемикає передачі та економиться паливо. При цьому максимальні 410 к. с. досягаються на 1750-1800 об./хв.
 
Трактор оснащений системою подачі палива високого тиску Common Rail, а об’єм паливного баку збільшено до 765 л, що дозволяє працювати впродовж усього світового дня без дозаправки.
 
Трансмісія
Стандартно Т8.410 комплектується ступінчастою трансмісією Ultra Command з формулою 18*4, за якої перемикання усіх передач відбувається без розриву потоку потужності. На трактор встановлена система GSM (Ground Speed Management), яка автоматизує процес перемикання передач. Оператору достатньо вибрати необхідну передачу, з якою він хоче їхати, а трактор далі сам обирає передачі та оберти двигуна. Ця система дозволяє зекономити до 20% пального.
 
Як опцію на трактор можна встановити безступінчасту трансмісію CVT. Вона хоч і коштує дорожче, проте збільшує автономність оператора, є набагато простішою в обслуговуванні, а тільки завдяки використанню цієї трансмісії економиться до 6% палива.
 
Гідравліка та ВВП
New Holland T8.410 оснащений головним насосом MegaFlow, який працює з продуктивністю 274 л/хв., що дозволяє трактору ефективно працювати з обладнанням з багатьма гідроприводами, наприклад, із сівалками, в яких кожну секцію приводить у дію окремий гідромотор. Також на тракторі стоїть насос із автоматичним регулюванням продуктивності з замкненим контуром CCLS.
 
Щодо валу відбору потужності (ВВП), то в цьому тракторі керування над ним здійснюється автоматично. Запускається плавно, а частота обертання двигуна за 540/1000 об./хв. становить 1804 об/хв.
 
Максимальне навантаження на задню навісну систему становить 10200 кг, а на передню — 5810 кг.
 
Колісна база та мости
Трактор Т8.410 оснащений більшою на 47 см за інші трактори такого класу колісною базою. Які переваги це йому дає? Справа в тім, що подовжена колісна база протидіє реактивному моменту, який під час роботи машини підіймає її передню вісь і може викинути машину з колії. Відповідно, зменшується маса противаг та йде менше навантаження на передню вісь. Отже, забезпечується стабільна робота, краще щеплення з ґрунтом, зменшується пробуксовування та економиться паливо. При цьому трактор має один із найменших радіусів розвороту — 4970 мм.
 
На Т8.410 стандартно встановлюється жорсткий передній міст, але є доступним варіант на сідельній підвісці. Трактор оснащений зручною у використанні системою Terralock, яка автоматично керує вмиканням переднього мосту та блокуванням диференціалу. Ця система створена для полегшення роботи оператора. Вона працює наступним чином: оператор ставить систему керування переднім мостом та блокування диференціалу в автоматичний режим. А далі система сама, відповідно до умов, здійснює керування. Так, наприклад, вона розблоковує диференціал і відмикає передній міст при вивертанні коліс, а коли трактор зайшов до колії — блокує диференціал та вмикає передній міст. Terralock працює, залежно від гальм (при гальмуванні вмикається передній міст), задньої навіски (при піднятті знімається блокування диференціалу) та від швидкості (за великої відключається передній міст).
 
Щодо заднього мосту, то гарною новацією є те, що він є достатньо довгим для безперешкодного встановлення спарених коліс.
 
Кабіна
Всередині кабіни New Holland Т8.410 завжди панує затишок та комфорт. Вона достатньо велика для того, щоб в ній було зручно працювати двом людям. Гарний огляд забезпечується завдяки великій площі скління, яка становить 6,3 м². Зручне сидіння розташоване на підвісці, яка гасить коливання. Однією з найбільших переваг кабіни є те, що вона дуже тиха, адже роботу двигуна в кабіні чути лише на рівні 68 Дб. Для порівняння: рівень гучності звичайної бесіди становить 60 Дб.
 
В кабіні досягнуто високий рівень інформативності. Так, є інформаційна панель, на якій великим читабельним шрифтом подані найголовніші параметри роботи машини. Необхідні дані з причіпного обладнання, GPS-навігації тощо виведені на великий монітор IntelViewIV, який іде у базовій комплектації.

Всі органи керування, як-то джойстик та підлокітник, розташовані за високим рівнем ергономіки, а також є можливість для регулювання рульової колонки.
 
Важливою перевагою цього трактора є функція НТS, яка дозволяє заносити до пам’яті трактора послідовність виконання операцій при розвороті машини. Наприклад, трактор із посівним комплексом досяг кінця поля. Зазвичай оператору необхідно зменшити оберти двигуна, перемкнути передачу, вимкнути вентилятор, підняти посівний комплекс. У тракторі всі ці операції можна послідовно запрограмувати. Після цього натисканням лише однієї кнопки трактор автоматично виконує всі запрограмовані операції.
 
Керувати New Holland Т8.410 дуже просто. Процес відбувається за допомогою натискання лише трьох кнопок: перша — запуск роботи обладнання, друга — ввімкнення автоматичного перемикання передач, третя — включення автоматичного водіння.
 
Підсумки
Загалом New Holland Т8.410 дійсно є ефективною та зручною машиною, яка допоможе вам підвищити якість польових операцій, зекономити кошти на обслуговуванні та паливі тощо. Трактор є універсальним, адже його потужність дозволяє, залежно від ґрунтів, працювати з 5-лаповими глибокорозпушувачами, 8-корпусними плугами (на легких ґрунтах 9-корпусними), 4-тонними обприскувачами тощо.
 
Однак є одна головна вимога до його експлуатації — він має використовуватися на 100%, тобто всі функції, електронні системи, можливості обладнання мають бути задіяні в роботі. Лише за цієї умови New Holland T8.410 стане незамінним помічником на вашому полі.
 
Більше фото: ТРАКТОР NEW HOLLAND Т8.410

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.