Універсально для суцільного висіву: огляд висівних комбінацій

Універсально для суцільного висіву: огляд висівних комбінацій

/ Механізація АПК / П'ятниця, 07 вересня 2018 15:01

Висівні комбінації, або комплекси давно здобули популярність на українському ринку. Економія — це ключова складова їхнього успіху. За рахунок здатності техніки виконувати за один прохід передпосівний обробіток ґрунту, сівбу культур, а на деяких машинах і внесення добрив, аграрій заощаджує кошти на паливо, зберігає ресурс трактора, а головне — час. Для нашого огляду ми підібрали низку продуктів від провідних виробників із популярними в Україні дводисковими сошниками. Тож що пропонує ринок?

Amazone

У пропозиції компанії Amazone цей сегмент представлений комбінацією Cirrus із міжряддям 12,5/16,6 см, яка доступна з захватом 3–3,5 м (модель Compact) та 4–6 м, оснащена бункером об’ємом від 3 до 4 тис. л.

Однією із примітних рис є розташування герметичного бункера на рамі: він встановлений якомога ближче до трактора, завдяки чому мінімізований вплив рівня заповнення бункера на глибину висіву, поліпшено передачу тягового зусилля рушіями трактора, зменшено тиск від опірних коліс комбінації, а також полегшено керування машиною на розворотах. У комплектації Cirrus-С бункер розділений на дві частини (60:40): для насіння та добрив. Кожна з них має окрему дозувальну котушку.

Останні пропонуються у кількох варіаціях для висіву різних культур (від ріпаку до кукурудзи, соняшнику та гороху) в нормі від 1,8 до 400 кг/га. Завдяки великому діаметру котушки мають низьку обертову швидкість, що мінімізує пошкодження насіння. При цьому швидкість обертів корегує­ться автоматично, залежно від встановленої норми та швидкості руху знаряддя. Котушки можна змінити навіть у разі заповненого бункера.

Одразу після розподільчої головки в насіннєпроводах розташовані сенсори (опція), які контролюють потік насіннєвого матеріалу.

Зона ґрунтообробних робочих органів починається зі слідорозрихлювачів із регульованим положенням. Особливо цікавим у них є клиноподібний сошник, який розрихлює ґрунт, не підіймаючи при цьому каміння на поверхню.

 

Cirrus 6003-2С

07 374 118

 

За ними працює дворядна дискова борона. Робочі органи Ø460 мм закріплені попарно та мають крутий кут атаки. Залежно від умов вони можуть бути з великими (для глибокої передпосівної підготовки та агресивного закладання рослинних решток) або маленькими (для поверхневої передпосівної підготовки та формування особливо дрібної фракції грудки) вирізами. Окремої уваги варті підшипники дисків: вони герметично закриті в масляній ванні фетровим та спеціальним ущільнювальним кільцями, отже, не потребують обслуговування. Пари дисків закріплені на рамі через резинові демпфери, які захищають їх від пікових навантажень та забезпечують оптимальне копіювання поверхні.

На достатній відстані від дискової борони (аби земляна хвиля встигла опуститись — ред.) розташовані шини Matrix 400/55R17.5 Ø880 мм та шириною 410 мм. Варто відзначити їхні протектори радіального направлення зі сталевим стрижнем всередині. Завдяки їм шини рівномірно опираються у ґрунт, створюючи рівні умови для розвитку рослин і сприяючи низькій потребі машини в тяговому зусиллі та самоочищенню шин.

Далі в гру вступають сошники. Залежно від потреб це може бути однодисковий RoTeC pro (особливо ефективний за вологих умов) або новий дводисковий TwinTec+ (на твердих, важких, неоднорідних ґрунтах). Висівні диски обох типів виготовлені з борвмісної сталі. В основі RoTeC pro — диск Ø40 см, що забезпечує сошнику плавний хід. За точність ведення відповідає опорний коток Control шириною 10 або 25 мм. TwinTec+ складається із двох дисків діаметром 380 мм, які щільно прилягають один до одного. Це забезпечило кращу прохідність соломи та ґрунту, а також посприяло плавному ходу. Від потрапляння соломи чи каменів у простір між дисками агрегат захищає кований щиток, що міцно прилягає до сошника та входить глибоко в ґрунт. Закриває борозну коток Control+ шириною 50, 65 та 80 мм. Тиск на кожен сошник в обох випадках виставляється гідравлічно в межах 55 кг на RoTeC pro та 100 кг на TwinTec+. Завершують операцію штригелі Exakt S, тиск на які залежить від тиску на сошники і регулюється як механічно, так і гідравлічно.

Cirrus може оснащуватись системами GPS-Switch (автоматичне керування секціями GPS-Switch), AutoPoint (автоматичне керування потоком насіння на розвертальних смугах) тощо. Керування Cirrus здійснюється через ISOBUS-термінали Amatron 3, ССI 100 або Amapad.

Cirrus із сошниками RoTeC pro працює на швидкості 8–16 км/год., а з TwinTec+ — 10–20 км/год. Висівна комбінація шириною 6 м агрегатується із тракторами потужністю від 300 к. с.

 

Bednar

Компанія Bednar пропонує висівний комплекс Omega із міжряддям 12,5/16,5 см. Доступно дві моделі: L — тільки висів насіння (захват 3–8 м, бункер 2800–3500 л) та Ferti — висів насіння з одночасним закладанням добрив (захват 4 й 6 м, бункер 4000 і 5000 л).

Бункер Omega виготовлений зі скловолокна спеціального пласту (L) або зі сталі (Ferti). Останній розділений на дві камери (60:40): для насіння та добрив, кожна з яких має окрему дозувальну котушку. Бункер герметично закривається — всередині ємності продукується тиск, що сприяє точності дозування висівної маси, особливо за низького рівня наповнення.

Швидкість роботи дозувального пристрою з електричним приводом регулюється автоматично: за допомогою радара, який визначає швидкість руху комплексу, або ISOBUS-сигналом від трактора. Завдяки великому вибору дозувальних котушок (14 типів, від 3,5 до 700 см³) система дозволяє висівати широкий спектр культур у нормі від 0,6 до 350 кг/га.

Передпосівний обробіток ґрунту починається із вирівнювальних робочих органів: пластичної планки Crushbar, яка регулюється гідравлічно, або пневматичного шинного котка Ø710 мм Frontpack, який вирівнює навіть глибокі борозни.

Після попереднього вирівнювання працюють секції із дворядною дисковою бороною, положення якої регулює­ться гідравлічно. Борона може бути оснащена новим поколінням агресивних А-дисків Ø 520 мм та товщиною 5 мм. Варто відзначити профільовану форму А-дисків, завдяки якій за один оберт диск підіймає більшу кількість ґрунтової маси, ніж класичні диски, що сприяє кращому подрібненню та закладанню рослинних решток. Аксіальні підшипники робочих органів, захищені двома статичними й одним динамічним касетними ущільнювачами, не потребують обслуговування. Диски закріплені попарно на кожній стійці, які кріпляться до робочої рами і захищені за допомогою демпферових запобіжників від перевантаження.

 

Omega OO Ferti

07 374 119

 

На Omega Ferti після дискових секцій задіюються дводискові сошники Ø380 мм для висіву добрив до майбутніх міжрядь насіння із шириною12,5 або 16,5 см.

Формування оптимальних умов для висіву завершує лінія великих шин (425/55 R17). Варто відзначити, що кожна непарна шина винесена трохи вперед відносно парних. Завдяки такому розташуванню зменшуються ризик забивання у вологих умовах, а також за рахунок кращої прохідності ґрунту та рослинних решток потреба в тяговому зусиллі. При цьому поліпшується розподілення ваги машини на ґрунт і забезпечується стабільний хід.

Висівна зона представлена системою PSP (Precise Seed Placement — англ.). За неї висівні сошники закріплені на трьох окремих рамах. При чому для рівномірного висіву всім захватом бічні секції перебувають під постійним тиском гідравлічних акумуляторів. До секцій сошники кріпляться за допомогою паралелограмів, що сприяє точнішому веденню та витримці глибини. Тиск на кожен сошник механічно чи гідравлічно виставляється у межах 120 кг. Диски V-подібного сошника Ø380 мм розташовані зі зміщенням відносно один одного, що сприяє легшому проникненню у ґрунт та збереженню ресурсу. Глибина висіву контро­люється колесами глибини (330*50/65 мм), які закривають борозну. Завершує обробіток штригельна борінка з регульованим положенням.

Керування комплексом Omega виконується через бюджетний термінал Basic або ISOBUS-термінал ССI 200. Omega працює на швидкості до 13–15 км/год. та агрегатує­ться із тракторами потужністю від 150 до 300 к. с.

 

HORSCH

У пропозиції висівних комплексів компанії HORSCH вагоме місце посідають сівалки Pronto DC i SW із міжряддям 15 см, які доступні у варіантах із захватом від 3 до 12 м та бункерами об’ємом від 2800 до 12000 л.

Ємність бункера Pronto може бути цілковито використана для насіння або розділена на дві частини: для насіння та добрив (PPF-System, де добриво вноситься у міжряддя, і G+F System, де воно вноситься у рядок із насінням). В останньому випадку на кожну частину бункера припадає по одному дозувальному пристрою.

Система дозування Pronto має електричний привід і автоматично керується комп’ютером: оберти регулюю­ться відповідно до заданої норми та швидкості руху комплексу (визначається радаром на машині — ред.). Ця система здатна забезпечувати високі норми висіву: до 400–450 кг/га. Дозатори виготовлені зі спеціального полімеру, який є стійким до механічного та хімічного навантаження. HORSCH пропонує низку котушок для висіву багатьох культур. Варто відмітити, що задля уникнення конденсату шланги для добрив можуть бути оснащені радіатором для нагрівання повітря.

 

HORSCH Pronto 8 SW

07 374 120 1

 

Після «гриба-розподільника» (окремий для насіння та добрив) насіння проходить однаковими за довжиною шлангами з плавними вигинами, що сприяє точності та мінімізує пошкодження. У насіннєпроводах може бути встановлена SeedControl — система, що фіксує рух кожної окремої насінини. Завдяки цьому спрощується керування та проведення налаштувань комплексу: оператору на терміналі досить ввести густоту висіву шт./м², решту розрахунків здійснить комп’ютер.

Передпосівна підготовка виконується дворядною бороною. Її робочі органи — сферичні вирізні диски, підшипники яких не потребують обслуговування. Диски закріплені попарно на стійці, яка приєднана до рами за допомогою резинових амортизаторів. Диски за колією трактора можуть бути відрегульовані так, аби виконувати роль слідорозрихлювачів.

У комплектації із системою для внесення добрив наступним рядом робочих органів є тукові сошники з підшипником, що не потребує обслуговування, котрі вносять мінеральне живлення між рядами для насіння. Тиск на кожен сошник регулюється у межах 200 кг.

 

Система дводискових сошників TurboDisc, в роботі на HORSCH Pronto DS

07 374 120 2

 

Підготовка ґрунту завершується роботою батарей колісного ущільнювача Ø780 мм. Всередині шини можуть бути заповнені поліуретаном, що підвищує їхній ресурс без негативного впливу на ґрунт. Гнучкі шипи протектора сприяють рівномірному ущільненню ґрунту. Варто відзначити, що кожне колесо ущільнювача розташоване чітко за туковим сошником.

Зона висіву — це система дводискових сошників TurboDisc Ø340 мм. Кожен робочий орган закріплений на рамі секції через спеціальний амортизатор, який забезпечує плавний хід сошників на високій швидкості. При цьому хід TurboDisc становить 15 см, що сприяє якісному копіюванню мікрорельєфу поля. Зусилля на кожен сошник регулюється у межах 5–120 кг. Диски сошників у передній нижній частині прилягають дуже щільно один до одного, що попереджає залипання. Разом із тим, спеціальний вловлювач насіння всередині сошника гасить кінетичну енергію насінини, а потім ролик Ø320 мм вдавлює її в ґрунт і закриває борозну. Керування машиною відбувається через ISOBUS-термінал.

Pronto працює на швидкості 10–20 км/год. та агрегатує­ться із тракторами потужністю 35–40 к. с. на метр погонний сівалки. Тобто для 6-метрової сівалки Pronto потрібний трактор потужністю 210–240 к. с.

 

Kuhn

Серед розмаїття висівної техніки компанії Kuhn у представленому сегменті визначає­ться комплекс Espro із міжряддям 15 см, який доступний із захватом від 3 до 6, а також 8 м та бункером об’ємом від 2500 до 5500 л.

На раму машини встановлено сталевий бункер, який у версії RC (для Espro 6000) розділений на дві частини: для насіння (40%) та добрив (60%). Всередині ємності розташовані два датчики контролю наповнення, що налаштовуються відповідно до розміру насіння із кабіни трактора навіть при заповненому бункері.

У комплекс вбудована система Power Beyond, за якої машина самостійно керує продуктивністю масляного насоса трактора: вимикає під час роботи в полі та запускає на розворотах.

Espro оснащена котушковим дозувальним механізмом з електроприводом, який забезпечує норму 1–430 кг/га. У зоні розподілення варто відзначити клапани ручного керування, які розташовані на виходах розподільних головок. За рахунок їх, коли потрібно міжряддя понад 15 см, висівні ряди швидко перекриваються без застосування інструментів, зняття кришки головки чи встановлення заглушок. Потік висівного матеріалу в насіннєпроводах контролює­ться датчиками.

Першим рядом робочих органів може виступати вирівнювальний шинний коток або до двох пар слідорозрихлювачів. Останні виконані з поверхнево загартованої сталі, завдяки чому мають високий ресурс (гнучкість внутрішніх шарів + міцність зовнішніх — ред.). З рамою вони з’єднані за допомогою системи кріплень, за рахунок якої швидко прибираються гідросистемою під час розворотів.

 

Espro 6000

07 374 121

 

Передпосівний обробіток ґрунту здійснюють два ряди вирізних сферичних дисків діаметром 460 мм. Великі вирізи сприяють ефективному подрібненню та перемішуванню рослинних решток із ґрунтом, а сферична форма — якості роботи в важких умовах, зокрема на глинистих ґрунтах. Підшипники дисків є герметичними та забезпечені оливою на весь строк служби. Робочі органи дискової борони розміщені парами на стійках, які змонтовані на рами Х-подібного профілю у комплекті з поліуретановими демпферами. Така конструкція та матеріал демпферів забезпечують велику амплітуду відхилень дисків, швидке відновлення налаштованого положення глибини підготовки ґрунту для посіву та майже утричі більший термін експлуатації поліуретанових демпферів у порівнянні з гумовими.

Після роботи дисків у моделі RC однодискові сошники, розташовані на відстані 30 см один від одного, вносять добрива точно між лініями висіву насіння. Сошники регулюються за глибиною.

Серед ґрунтообробних агрегатів Espro вирізняється лінія прикочувальних шинних котків Ø900 мм, кожен з яких ущільнює ґрунт перед двома висівними елементами. Робочі органи встановлені зі зміщенням 200 мм, завдяки чому досягається менший супротив машини та попереджається виникнення «ефекту бульдозера». Протектори котків мають різкий квадратний профіль, що сприяє рівномірному ущільненню шириною колеса. Цікаво, що для свого діаметру котки є доволі вузькими — 210 мм. Це дозволило розмітити шини з проміжком 85 мм, що поліпшило пропускну здатність, а також посприяло формуванню більшої зони ефективного проникнення вологи та повітря.

Зона висіву починається із секцій CrossFlex. За неї сошники, як і диски підготовки ґрунту під посів також кріпляться до рами Х-подібного профілю через поліуретанові демпфери, які продукують постійний тиск. Навантаження та робоча глибина встановлюється гідравлічно на кожній секції. Діаметр дисків V-подібних сошників становить 350 мм, при цьому один диск на 45 мм винесено вперед відносно другого. Це сприяє легшому проникненню у ґрунт і стабільному ходу. Цікаво, що вихідний патрубок насіннєпроводу прикріплений перед підшипником дисків, останні підхоплюють насіння та подають його до борозни, яка закривається колесами Ø310 мм. Операцію завершують встановлені на пружинних смугах штригельні борінки, які притрушують ущільнені смуги ґрунту за сошниками для збереження вологи.

Комплекс керується через сенсорні термінали VT 50 ISO KUHN або ISOBUS-сумісний CCI 200.

Espro працює на швидкості 7–17 км/год., вимагає 35 к. с. на 1 м захвату та агрегатується з тракторами потужністю від 74/147 до 270/350 та 294/400 (Espro 8000) кВт/к.с.

 

Lemken

Популярним представником лінійки продуктів компанії Lemken є посівна комбінація Compact-Solitair 9 із міжряддям 12,5/16,7 см, яка доступна з захватом від 3 до 6 м і бункером об’ємом від 3500 до 5000 л.

На ній змонтовано сталевий бункер, який у версіях HD (захват 4–6 м) розділений на дві частини: для насіння та добрив.

Compact-Solitair 9 оснащений дозаторами (2–4, залежно від захвату) з електроприводом і незалежним керуванням, які забезпечують норму від 1,5 до 300 кг/га. Характерна риса всіх Solitair — кожні 1,5–2 м захвату покриває один розподільник, розташований над висівною секцією. Завдяки цьому довжина насіннєпроводів (отже, і час доставки насіння до сошників) є короткою та однаковою. Варто відзначити, що насіннєпроводи розташовані під сталим нахилом, що попереджає забивання.

Зона обробітку ґрунту починається гідравлічно керованими вирівнювальними планками (агресивне та ковзальне положення, можуть бути підняті в неробоче положення), або дисками-слідорозрихлювачами (стійкі до забивання, налаштовуються під глибину та ширину шин трактора).

Залежно від потреб, у зону передпосівного обробітку Compact-Solitair 9 можна встановити роторну борону Zirkon або дискову Heliodor.

Серед ключових особливостей Zirkon є розміщення роторів борони таким чином, аби зуб’я працювали один за одним, що сприяє плавному ходу машини та рівномірно розподіляє навантаження. Інтенсивність обертання робочих органів визначає редуктор DUAL-Shift, всі складові якого працюють у масляній ванні, в межах 330–440 об./хв. Редуктор працює у режимах «захват» та «ковзання», що дозволяє здійснювати інтенсивне перемішування або вирівнювання поверхні (відповідно) одним типом зуб’їв. Останні кріпляться до ротора через один фіксатор. Їхня довжина становить 280–380 мм, а ширина — 20 мм. Зуб’я, виготовлені зі зносостійкої сталі, посилені твердосплавним покриттям у місцях найактивнішого контакту з ґрунтом.

 

Сompact-Solitair 9

07 374 122

 

За оснащення Heliodor комплекс оснащується двома рядами зубчастих напівсферичних дисків діаметром 465 мм і товщиною 5 мм. У робочі органи інтегровано аксіальні підшипники, які не потребують обслуговування. Більше того, спеціальна форма корпусу елементів додатково захищає від скручування. Диски на рамі закріплені індивідуально, за допомогою листових пружинних стійок. Зовнішні диски регулюється за висотою.

Як секції Zirkon, так і Heliodor знаходяться на маятниковій навісці, тобто по центру секції, що дозволяє найкраще пристосовуватись до рельєфу поля та обробляти його рівномірно.

Після цього в моделях HD індивідуально закріплені на брусі дводискові сошники (Ø400 мм) вносять добрива чітко посере­дині рядів культури. Тиск на кожен сошник виставляється у межах 150 кг. Брус регулюється гідравлічно: за потреби він може бути піднятий у «нульове» положення для уникнення зношення сошників.

Оброблений ґрунт ущільнює коток з індивідуально закріпленими в шаховому порядку колесами Ø1064 мм. Кожна шина 420/65 R20 із внутрішнім тиском 0,8 бар (повне завантаження) готує ґрунт для проходу 4-ох (міжряддя12,5 см) або 3-ох (16,7 см) сошників. Поверхню за котком розрівнює регульована за глибиною та нахилом зубова борона.

За потреби за неї може працювати трапецієподібний коток, який ущільнює ґрунт по лінії сошника: насіннєве ложе ущільнене, міжряддя — розпушене, що сприяє рівномірному розвитку кореневої системи культури на всі боки. До того ж тиск котка на ґрунт може регулюватися (опція).

Зона висіву представлена дводисковими сошниками OptiDisc (гідравлічне регулювання тиску до 70 кг на кожен орган) або OptiDisc M (механічне — до 45 кг), які закріплені на рамі через паралелограмну підвіску. Останнє сприяє якісному копіюванню поверхні. Прорезинені колеса витримують глибину та закривають борозну. Глибина посіву та сила притискання сошників регулюються окремо та не залежать одна від одної.

Керування комплексом здійснюється через електрон­ний блок Solitronic: бюджетний дисплей LVT-50 або ISOBUS-термінал ССІ –200. За допомогою ISOBUS-інтерфейсу Compact-Solitair 9/600 може працювати в агрегатуванні з просапною сівалкою Azurit, у цьому випадку сошниковий брус комбінації знімається, і на триточкову навіску кріпиться сівалка точного висіву. Бункер Compact-Solitair 9 використовується як ємність для добрив, а секції Zirkon чи Heliodor готують грунт до посіву. 

Compact-Solitair 9 агрегатується із тракторами потужністю 88/147–200/315 кВт/к.с.

Також читайте: Універсально для суцільного висіву: огляд висівних комбінацій (частина 2)

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.