Фактори ефективності сівалок

/ Механізація АПК / П'ятниця, 04 вересня 2015 17:36
Іван МОРОЗОВпрофесор
Микола МАКАРЕНКОдоцент
Харківський НТУ сільського господарства ім. П. Василенка
У сільськогосподарському виробництві сівба є одним із найбільш відповідальних процесів, оскільки від її якості значною мірою залежить схожість культур, їх зростання і наступний урожай. Сівбу виправити чи пересіяти без втрат неможливо. Тому до сівалок та якості сівби завжди пред'являлись жорсткі агротехнічні вимоги. Які параметри й інженерні розробки найбільше сприяють ефективності посівних машин?

 

Сівалка — старовинне знаряддя. Ще у II ст. до нашої ери китайці винайшли сівалку, що складалась із пари ящиків для насіння, примітивного насіннєпроводу, сошників, які створювали в землі борозенки, і органів, які засипали отримані борозенки та вирівнювали ґрунт. Сучасна посівна машина виконує ті ж самі функції, але якість сівби підвищилась на декілька порядків. Якісна сівба зернових культур визначається трьома основними показниками:
 
1. Рівномірним розподіленням насіння по площі поля.
Воно визначається рівномірною подачею насіння у борозну та величиною міжряддя. Подача (дозування) насіння у кожний рядок сівалки повинна бути однаковою, що оцінюється коефіцієнтом нерівномірності дозування і коефіцієнтом нерівномірності висіву насіння між рядками. Ці коефіцієнти, як було встановлено вченими і доведено практикою, не повинні перевищувати ±3 %, інакше буде значно зменшуватися очікуваний урожай. Оцінка в такому випадку ведеться через кількісні показники поштучного або вагового виміру.
 
Величина міжряддя при рядковій сівбі грає значну роль у використанні площі живлення рослинами під час їх зростання. Точно розмістити рослини по полю з однаковою коловою формою площі живлення для рослин сьогодні технічно досить складно. Проведеними багаторічними дослідами було встановлено, що зменшення ширини міжряддя з 15 до 10 см не дали суттєвого збільшення врожаю, щоб ввести заходи стосовно зменшення міжрядь на зернотукових сівалках, які випускаються і використовуються в Україні. Більше того, всі українські селекції зернових культур адаптовані для вирощування з міжряддям 15 см. А тому зміна міжряддя, особливо в бік збільшення, не буде корисною для рослин, оскільки у рядку відповідно пропорційно зменшиться інтервал між рослинами при тих же нормах висіву, що призведе до відповідного загущення стеблистою у рядку і негативного впливу на розвиток рослин.
 
2. Якісним загортанням насіння у борозні
Цей фактор визначається величиною відхилення залягання насіння від заданої глибини. Так, при глибині загортання насіння на 3-4 см відхилення не повинно перевищувати ±0,5 см, а при 5-8 см — ±1,0 см. Ці вимоги науково обґрунтовані. Наприклад, професор Г.І. Хееге своїми ретельними дослідами довів, що при відхиленні глибини загортання насіння зернових культур на 6 мм відносно середнього значення глибини сівби польова схожість становить близько 80 %, а якщо ж відхилення буде 18 мм, то вона зменшується приблизно до 50 %. Отже, фактор рівномірного загортання насіння по глибині є дуже суттєвим для отримання високих урожаїв.
 
3. Створення сошником необхідних умов для швидкого проростання насіння.
Головними вимогами агрономів до створення необхідних умов для проростання є:
 
  • покладення насіння у борозну зі щільним ложем;
  • загортання насіння у борозні нижнім, біля дна більш вологим ґрунтом із наступним ущільненням цього ґрунту з насінням для забезпечення надійного щільного контакту насіння з ґрунтом і підтягуванням вологи до насіння.
 
Виконання вказаних показників створює умови для швидкого проростання насіння та отримання гарантованого урожаю.
 
Конструктивні особливості нових посівних машин
Конструкції посівних машин постійно вдосконалюються. Посівні системи і комплекси додатково комплектуються культиваторами, фрезами, боронами, котками тощо. Значне місце належить висівним апаратам і системам із точним дозуванням посівного матеріалу, регулюванням частоти обертання дозаторів при застосуванні змінних норм висіву, посівним машинам із застосуванням глобальної системи позиціонування (GPS) у технологіях точного землеробства.
 
Поширюється установлення на посівних і саджальних машинах автоматизованих систем керування і контролю, мікропроцесорне керування висівом насіння, бортових комп’ютерів, а в кабіні трактора — монітора для контролю за рівнем посівного матеріалу в бункерах, кількістю висіву насіння і добрив, глибиною загортання, визначення засіяної площі тощо.
 
На сучасних посівних машинах установлюють здебільшого пневматичні, пневмомеханічні та електромагнітні вібраційні висівні апарати і системи.
 
Нині на машинах для сівби і садіння використовують бункери більшої місткості і комплектують їх аплікаторами для сухих і рідких мінеральних добрив та гербіцидів.
 
Конструкції сівалок комплектуються розсіювальними апаратами для внесення мікрогранулянтів, пристроями для централізованого розвантаження посівного матеріалу і транспортними пристроями.
 
Розробляються напрями розширення універсальності сівалок для просапних та овочевих культур за рахунок комплектування їх змінними бункерами різної місткості, дозаторами, змінними сошниками і загортачами борозен.
 
Все ширше застосовується гідропривід для надання руху висівним і садильним апаратам, переведення машин із робочого положення у транспортне, переміщення їхніх рухомих частин, модулів, рам тощо. Аналіз ринку вказує, що постійно підвищується попит на сівалки, здатні працювати по сучасних ресурсозберігаючих технологіях.
 
Робочі органи енергоощадних сівалок
Внаслідок постійно зростаючих витрат сільськогосподарські підприємства вимушені гнучко вирішувати використання енергоощадних технологій. У мінімальній технології обробітку ґрунту все частіше застосовуються сучасні сівалки з дводисковими сошниками, які можуть працювати в широких умовах експлуатації.
 
Так, дводискові сошники компанії LEMKEN з колесами контролю глибини висівають насіння точно і на однакову відстань від поверхні при змінних ґрунтових умовах. Навіть за високої швидкості роботи підтримання заданої глибини вказаним дводисковим сошником залишається у заданих межах. Тиск на сошники і глибина посіву регулюються незалежно один від одного. Це є гарантією точного закладення насіння.
 
Закріплений на паралелограмі дводисковий сошник проявляє значно мен-ше відхилення по горизонталі при підвищенні швидкості посіву, ніж тради-ційний однодисковий сошник, закріплений на стійці.
 
Крім того, встановлений перед дводисковими сошниками трапецієподібний коток оптимально ущільнює не тільки посівне ложе, але й ґрунт між рядками. У підготовленому таким чином посівному ложі дисковий сошник здатний відкрити посівну борозну точно й без перешкод. Навіть на сухих ґрунтах вдається отримати високі і рівномірні сходи. Колесо контролю глибини позаду дводискового сошника забезпечує оптимальне закриття ґрунту. Взаємодія кілець трапецієподібного котка і наступних за ним дводискових сошників з прикочувальним котком є основою для отримання відмінних сходів.
 
Контроль за висівом
В основному при створенні систем контролю висіву всі виробники використовують аналогічні компоненти. Принцип дії таких систем полягає у тому, що на кожному насіннєпроводі знаходяться датчики забивання, які фіксують кількість насіння, що проходить, і час його проходження. Крім того, вони можуть фіксувати падаюче здвоєне насіння або його відсутність. Контроль швидкості здійснюється за допомогою датчиків, розташованих на колесі, або спеціальних радарів.
 
У моніторі, який встановлюється у кабіні трактора, знаходиться процесор, що обробляє дані про проходження насіння і швидкість руху агрегату. Він же контролює вакуумну систему. У більшості машин в основному враховуються параметри, необхідні для правильної і швидкої роботи: норма висіву, відстань між насінням, сигналізація про наявність здвоєного насіння або просівів в кожній стійці, площа посіву за зміну і загальна площа, моментальна і середня швидкості. Як правило, системи мають самодіагностику — програми, які самостійно виявляють помилки в роботі датчиків і самої системи, а також визначає, який вузол необхідно перевірити.
 
Сівалки для забезпечення якісного посіву
Ринок пропонує різноманітні посівні машини, виходячи з потреб та можливостей покупця. Так, наприклад, механічні сівалки суцільного висіву Great Plains — це сучасні високопродуктивні агрегати, що використовують класичний механічний принцип висіву шляхом приводу від колеса — без використання додаткових пневматичних механізмів. Це давно використовуваний принцип висіву, що має значне число користувачів за рахунок простоти конструкції і зручністю обслуговування. Ці сівалки легко агрегатуються з вітчизняними тракторами типу МТЗ 80 та ін.
 
А наступним етапом розвитку механічних сівалок, що мають підвищену продуктивність та універсальність, стали пневматичні сівалки суцільного висіву — сучасні високотехнологічні і високопродуктивні сівалки та посівні комплекси, що використовують як і класичний механічний принцип висіву, шляхом приводу від колеса, суміщений із пневматичною системою позитивного (надмірного) тиску подачі насіння, так і повністю пневматичний принцип висіву. В більшості випадків вони агрегатуються з сучасними тракторами високої потужності понад 200 к. с.
 
На українському ринку посівної техніки спостерігається широке різноманіття машин різних виробників. Найбільшим попитом користуються посівні машини відомих машинобудівних фірм: JOHN DEERE, LEMKEN, GREAT PLAINS, GASPARDO, KINZE, BOURGAULT, MONOSEM, AMAZONE, MASSEY FERGUSON, KUHN, VADERSTAD, HORSCH та ін. Причому ринок пропонує як прості за конструкцією сівалки, так і висо-копродуктивні посівні комплекси, оснащені високими технологіями. Розглянемо особливості деяких моделей.
 
JOHN DEERE
Характерними представниками посівних машин від американського виробника John Deere є сівалки точного висіву серії 1700 і серії DB із висіваючими секціями MAXEMERGE XP і PRO-SERIES XP.
 
На висіваючих секціях MaxEmerge і Pro-Series цих сівалок використовується вакуум для акуратного розміщення й утримання насіння в отворах плаского або комірчастого висіваючих дисків, що забезпечує стабільний контроль кількості насіння і точну відстань між ними в борозні. Простота конструкції гарантує постійну точність системи VacuMeter і простоту її сервісного обслуговування. Змінний висіваючий диск є єдиним компонентом, що рухається. Заміна дозаторів для насіння займає всього лише декілька хвилин. Система VacuMeter входить у стандартну комплектацію всіх просапних сівалок John Deere.
 
Встановлюваний на заводі роздільник здвоєного насіння на висіваючих секціях Pro-Series розташований таким чином, що відбувається відсікання до 90% насіння різних розмірів і різної форми. При посіві насіння різних розмірів є можливість змінювати налаштування роздільника так, щоб насіння відповідало отворам висіваючого диска. Налаштування однакові для кожної висіваючої секції, що дозволяє досягти високої точності роботи всієї сівалки.
 
Насіннєпровід забезпечує безперервний потік насіння для рівномірного розташування в борозні. Він виготовлений із прозорого полікарбонату, тому немає необхідності в отворі для датчика насінин, відповідно, не утворюється перешкода для їх потоку, і насіння не відскакуватиме від датчика. Насіння рухається по необхідній траєкторії, починаючи з того моменту, як воно потрапляє у насіннєпровід, і до виходу з нього, що гарантує постійно рівномірне розташування насіння в борозні.
 
Висіваючі секції MaxEmerge XP і Pro-Series XP відрізняються підвищеною продуктивністю та довговічністю.
 
Дискові сошники Tru-Vee як і на висіваючих секціях MaxEmerge XP, ство-рюють рівну V-подібну борозну, незалежно від типу грунту і кількості пожнивних залишків. Форма борозни забезпечує хороший контакт насіння із грунтом для покращення схожості.
 
Прикочувальні колеса, встановлені під кутом, закривають борозну, забезпечуючи надійний контакт насіння з ґрунтом. Пневматична притискна система дозволяє регулювати притискне зусилля у відповідності з робочими умовами. Вона складається з однієї пневматичної подушки на кожну висіваючу секцію, забезпечуючи безступеневе регульоване притискне зусилля — до 181,4 кг на секцію.
 
Система відключення секцій RowCommand забезпечує відключення або підключення однієї чи декількох висіваючих секцій сівалки на основі даних супутникових сигналів системи глобального позиціонування (GPS). Вона забезпечує стабільний посів на крайніх рядках і розворотах в кінці гону. Система RowCommand управляє висівом, використовуючи муфту кожного редуктора приводу Pro-Shaft.
 
LEMKEN
Німецька компанія LEMKEN пропонує широкий асортимент сівалок для ефективного використання при будь-якому посіві. Сівалки LEMKEN, залежно від моделі, можуть бути навісними, напівнавісними і причіпними. Робоча ши-рина агрегатів від 2,5 до 12 м створює якнайкращі передумови для їх ефективного використання у підприємствах всіх типів. Об'єм бункера від 650 л до 12200 л забезпечує оптимальну продуктивність кожної окремої машини.
 
Так, для сільськогосподарських підприємств середнього розміру може бути використана порівняно проста механічна сівалка «Сапфір 7». Просте дозування насіння здійснюється за допомогою приводу через зубчаті колеса, карданний привід, що не вимагає обслуговування, і безступінчастий редуктор у масляній ванні. Тим самим можлива точна установка норми висіву в діапазоні від 0,5 до 500 кг/га. Завдяки плавному обертанню котушки висівного апарату забезпечується рівномірна подача посівного матеріалу в рядку.
 
Для забезпечення точного розміщення насіння LEMKEN пропонує дводис-ковий сошник, розміщений на паралелограмному кріпленні з колесом контролю глибини, що додатково накочує закриту борозну. За допомогою блоку управління Easytronic, що входить в базову комплектацію, можна надійно і зручно задавати технологічну колію і стежити за нею.
 
На відміну від сівалки «Сапфір 7», у механічної сівалки «Сапфір 8» привід висіваючого валу електричний, з електроннимрегулюванням кількості обертів. За допомогою електричного приводу висіваючого валу можливе дуже точне дозування різних посівних матеріалів у межах від 0,5 до 500 кг/га. Норма висіву встановлюється швидко і легко після одного калібрування. Налаштування зручно здійснюється через монітор блоку управління «Солітронік» з кабіни трактора. Система дозволяє зміну норми висіву натисненням кнопок оператором під час переїзду.
 
 
«Солітронік» управляє двигуном електричного приводу висіваючого валу. Окрім інформації про залишок насіння і контролю за висівним валом, постійно реєструється швидкість руху і номінальна продуктивність сівалки. Вбудована діагностична система пошуку помилок, сумісність з ISOBUS і можливість роботи з GPS-пристроєм доповнюють базову комплектацію.
 
Крім того, LEMKEN пропонує пневматичні сівалки «Солітер» в різних ва-ріантах: навісна цілісна, складна або напівнавісна. Робоча ширина захвату «Солітер 9» може бути від 3 до 6 м, а «Солітер 12» — від 8 до 12 м, що забезпечує високу продуктивність. У комбінації з різними ґрунтообробними агрегатами, а також при роботі самостійно, ці сівалки створюють численні можливості застосування при різних технологіях обробітку ґрунту. Блок управління «Солітроник» бере на себе всі функції управління і контролю сівалкою.

Коментар
 
Олександр МАКАРЕНКОменеджер постачання імпортної техніки ТОВ «Украгрозапчастина»
- Ефективна робота в рослинництві вимагає високої продуктивності посівної техніки, комбінації різних робочих органів в одному агрегаті, а також швидке і безпечне транспортування навіть широкозахватної сівалки по дорогах загального користування.
В цілому слід відмітити, що, крім традиційних вимог надійності і ефективності створюваної техніки, сьогодні на передній план виступають такі критерії: конкурентоспроможність, комбінованість, універсальність та адаптивність до різних природно-виробничих умов, співвідношення «ціна-якість», а також організація технічного обслуговування. Виробники техніки в сучасних умовах усе більше проявляють гнучкість і оперативність при задоволенні різносторонніх вимог замовника.
Подальше вдосконалення посівних машин ведеться у напрямах підвищення рівномірності розподілу насіння і туків між сошниками; забезпе-чення заданої точності їх висіву по глибині; збільшення місткості ємкостей для насіння і туків та забезпечення можливості швидкого переведення широкозахватних комплексів в положення для дальнього транспортування та назад в робоче.
В рейтингу показників сучасної сівалки, що визначався опитуванням керівників сільськогосподарських підприємств, на перше місце виходить якість посіву, на друге — надійність і лише на третьому — співвідношення «ціна-якість». Проте на практиці саме ціна, особливо у невеликих господарствах, стає вирішальним чинником відповіді на питання — яку саме купувати?

 

 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.