Знаряддя для ущільнення поверхні грунту

/ Механізація АПК / Понеділок, 28 вересня 2015 16:51
Олег ГАЙДЕНКО, канд. техн. наук, учений секретар
Кіровоградської ДСГДС НААН
Однією з важливих технологічних операцій при вирощуванні будь-яких сільськогосподарських культур є коткування, що проводиться для руйнування грудок після оранки, ущільнення ґрунту перед посівом, руйнування ґрунтової кірки, вирівнювання поверхні поля, заробки мілкого насіння, прикочування сидератів перед приорюванням. Завдяки простоті конструкції, високій технологічності виготовлення багато вітчизняних заводів-виробників сільськогосподарської техніки випускають котки, які відрізняються лише шириною захвату та комплектацією робочих органів, що створює аграріям проблему вибору марки котків при їх придбанні. У статті спробуємо детальніше оцінити конструкції котків, особливості їх використання та контроль якості роботи.

 

Типи котків
На сьогодні розрізняють такі типи конструкцій котків:
 
  • кільчасто-шпорові набули найбільшого розповсюдження та призначені для поверхневого розпушування ґрунту з ущільненням підповерхневого шару, руйнування ґрунтової кірки, а також для часткового вирівнювання поверхні зораного поля. Складаються із набору дисків діаметром 520 мм, робочою частиною яких є клиноподібні шпори (шипи), розташовані по обидва боки кілець. Питомий тиск на грунт можна змінювати величиною прикладеного баласту (від 25 до 43 Н на 1 см ширини захвату);
 
  • кільчасто-зубові також складаються із набору кілець двох видів: з клиноподібним ободом та з зубцями. Ці котки подрібнюють грудки ефективніше гладких, але гірше кільчасто-шпорових. Суттєвою перевагою їх є покращена самоочистка за рахунок різних колових швидкостей кілець;
 
  • котки водоналивні гладкі призначені для ущільнення ґрунту перед сівбою або після висіву дрібного насіння, а також для прикочування весною сходів озимих на розрихлених морозом ґрунтах. Такі котки комплектуються із декількох секцій, мають діаметр до 0,7 м. Щільність прикочування регулюють кількістю води, залитої у циліндр котка. Питомий тиск на ґрунт становить у межах від 23 до 60 Н на 1 см ширини захвату;
 
  • кільчасті котки призначені для ущільнення нижніх шарів ґрунту при взаємодії на нього вузькими, гострими, кільцями, що глибоко врізаються. При вдавлюванні кілець одночасно розпушується і верхній шар. Для очищення кілець від налиплого ґрунту встановлюють чистики;
 
  • борончасті котки виконані у вигляді циліндричних барабанів, на поверхні яких по гвинтовій лінії закріплені зуби. При роботі котків зуби заглиблюються у поверхню ґрунту та руйнують грудки і кірку. Цей тип котків має невелику масу;
 
  • пруткові або решітчасті котки виготовляють із круглих прутків з закріплених із зазорами між ними, вдвічі більшими діаметра прутка, або із кутиків, прикріплених до диска. Призначені для подрібнення грудок та ущільнення поверхні ґрунту.
 
Якщо не вдаватися у деталі, які не мають суттєвого впливу на виконання технологічного процесу, котки відрізняються формою робочої поверхні, яка може бути гладкою, кільчастою, кільчасто-шпоровою, зубчастою, кільчасто-штифтовою, і її вибір залежить від стану ґрунту та виду виконуваних робіт. На сьогодні в Україні набули найбільшого поширення два основних типи котків: кільчасто-шпорові та кільчасті, або кільчасто-зубчасті. Кільчасто-шпорові котки під час прикочування захоплюють шпорами розпушений шар ґрунту і притрушують ним прикочену поверхню, що запобігає вивітрюванню вологи.
 
Кільчасто-зубчасті котки добре руйнують грудки та брили після оранки, інтенсивно прикочують ґрунт, а за рахунок різних діаметрів кільчастих дисків та пласких кілець відбувається самоочищення робочих органів, що особливо важливо при роботі на вологих ґрунтах. Окрім цього, вплив котка на ґрунт залежить від його маси, робочої довжини, діаметра і форми робочої поверхні. Ґрунт ущільнюється під дією маси, тому вона відіграє важливу роль у технологічному процесі. Другим параметром, який впливає на якість роботи котка, є його діаметр, адже зусилля на перекочування котків однієї маси, але різних діаметрів, буде різне. Так, при збільшенні діаметра котка зменшуються витрати енергії на його перекочування, але водночас знижується ступінь ущільнення ґрунту, і навпаки — при значному зменшенні діаметра котка погіршується його перекочування, а в деяких випадках — загортання ґрунту.
 
Огляд найбільш поширених конструкцій котів
Така технологічна операція як прикочування ґрунту (посівів) має проводитися за умови відповідності таким агротехнічним вимогам на умови роботи, а саме: застосовується на полях при вологості ґрунту від 14 до 23 %, твердістю до 1,5 МПа, щільністю до 1,0 г/смЗ.

Показники якості роботи агрегату мають відповідати наступним контрольованим параметрам: глибина обробітку ґрунту ущільненням — 2,5 см; середньоквадратичне відхилення від глибини обробітку — 2,0 см; вміст грудок за фракціями: до 15 мм — до 70,0 %; більше 30 мм — до 2,0 %; гребенистість поверхні поля — не більше 1,6 см.
 
Дотримання основних агротехнічних вимог до обробітку ґрунту надасть можливість оптимізувати роботу МТА при мінімальних витратах ПММ за оптимальної продуктивності роботи ґрунтообробної машини.
 
Серед них найбільш підприємств-виробників котків відомі такі: ТОВ «Апостолівагромаш», м. Апостолове Дніпропетровської обл.; ПП «Агротехцентр», м. Дніпропетровськ; ПАТ «Завод «Фрегат» та ДП «Ливарний завод», м. Первомайськ Миколаївської обл. Розглянемо на прикладі найбільш поширені конструкції котків вітчизняного виробництва різних заводів виробників, типорозмірів та основного призначення.
 
Коток дисковий марки КДП-6 «Панько» виготовлений на сучасному підприємстві «Галещина, машзавод». Агрегат цієї марки відмінно себе зарекомендував при використанні для передпосівного і післяпосівного обробітку ґрунту, а саме якісного прикочування поверхневого шару ґрунту, подрібнення великих грудок, забезпечуючи щільний контакт насіння з ґрунтом та зменшення випаровування вологи.
 
Технічні характеристики котків серії КДП «Панько»
 
 
В цілому котки серії ККШ-10 ПМ використовується для післяпосівного і передпосівного прикочування верхнього шару грунту. Крім того, активно розпушується верхній шар і проводиться аерація. ККШ-10 ПМ дозволяє позбутися від грудок землі, кірки, бур’янів. Процес прикочування не дає можливості вітрі і птахам знищити посіви. Підходить для обробітку зернових та овочевих, наприклад ріпаку, буряків, і т.д. покращує сходи до 30 %. ККШ-10 ПМ — коток причіпного типу. Складається з двох барабанів, п’яти секцій укомплектованих дисками (матеріал чавун або сталь). Агрегат рекомендовано використовувати з тракторами марок МТЗ або ЮМЗ.
 
Технічні характеристики котків серії ККШ
 
 
У конструкції котка КЗШ-6Г застосовано поєднання двох робочих органів — диска кільчасто-шпоровими Ø 520 мм і кільця зубчастого КЗК Ø 530 мм, дозволило зробити коток універсальним і високоефективним агрегатом за рахунок:
 
  • більш тонкого подрібнення грудок землі (між кільчасто-шпоровими дисками встановлено кільце зубчасте);
  • більш щільного прикочування ґрунту (маса котка збільшена в порівнянні з котком ККШ-6Г на 250 кг);
  • самоочищення робочих органів через коливального руху кільця зубчастого.
 
Технічні характеристики котків серії КЗШ
 
 
Коток створений на базі конструкції котка КЗК-6П. При виробництві котка були реалізовані конструктивні зміни, спрямовані на підвищення надійності і довговічності:
 
  • застосування кільчасто-шпорових дисків Ø 520 мм у поєднанні з кільцями зубчастими КЗК Ø 530 мм;
  • регулювання осьових зазорів робочих органів без розбирання підшипникового вузла;
  • зміцнення рами у високонавантажених вузлах та використання швидкознімних з’єднань;
  • підвищення жорсткості конструкції котка за рахунок розтяжок та застосування вдосконаленої конструкції шарнірного вузла рами.
 
Для проведення сільськогосподарських робіт використовується широкий спектр сільськогосподарської техніки. Асортимент аграрної техніки поділяється за видами виконуваних робіт. Кожен етап сільськогосподарської діяльності вимагає техніки, спеціалізованої на виконання певних видів робіт. Коток КЗК-6П застосовується як для передпосівних робіт, так і для післяпосівних робіт. Просте і ефективне пристосування, використання якого дає можливість збільшити врожайність на 30 %.
 
Технічні характеристики котків серії КЗК
 
 
Зубчасто-кільчастий коток КЗК-6П застосовується для передпосівної і післяпосівної обробки ґрунту. Застосування котка дозволяє домогтися рівномірності сходів. Захищає посіви від видування вітром. Оберігає посівний матеріал від поїдання птахами. У середньому застосування катка дозволяє збільшити врожайність до 30 %.
 
Принцип роботи котка КЗК-6П полягає у механічному ущільненні верхніх шарів ґрунту. Одночасно з ущільненням відбувається подрібнення і часткове вирівнювання нерівних ділянок поля. Цей пристрій напівпричіпний, гідрофікований, агрегатуються з трактором потужністю 80 к. с. Всі вузли пристрою взаємозамінні.
 
Зубчасто-кільчастий коток КЗК-6П розробка дочірнього підприємства «Ливарний завод» ТДВ «Первомайськдизельмаш». Завдяки своїм конструктивним особливостям коток КЗК-6П має високу продуктивність — 13 га/год., при максимальній робочій швидкості 15 км/год. Для експлуатації катка не потрібно виділяти додатковий обслуговуючий персонал. Застосування катка для передпосівної і післяпосівної обробки ґрунту підвищує врожайність до 30 %.
 
Конструкція катка КЗК-6П відрізняється своєю максимальною простотою і дешевизною. Взаємозамінність вузлів полегшує його експлуатацію та експлуатаційне обслуговування. Невелика початкова вартість у поєднанні з вітчизняними комплектуючими дають максимальний економічний ефект.
 
Відмінною особливістю котка КЗК-10П є застосування кільця клинчастого КЗК збільшеного діаметру Ø 460 мм з вільно рухаючимися проміжними кільцями зубчастими КЗК Ø 470 мм, які вільно обертаються на втулках, встановлених між клинчастими кільцями, що значно підвищує надійність, довговічність і ремонтопридатність котка.
 
Технічні характеристики котків серії КЗК
 
 
Робоча ширина захвату 10 м, маса 4350 кг, агрегатується з тракторами потужністю 100-110 к. с.
 
Застосування кільця клинчастого КЗК Ø460 з кільцями зубчастими КЗК Ø 470 мм в кутках з шириною захвату 9,2 м дозволило зробити коток високоефективним агрегатом за рахунок:
 
  • усунення ефекту “гребеня” землі за рахунок збільшення діаметра робочих органів;
  • більш щільного прикочування ґрунту. Вага котка збільшена в порівнянні з катком КЗК-9,2П-01 на 850 кг;
  • більш повного подрібнення важких грудок землі.
 
При виробництві котка були реалізовані конструктивні зміни, спрямовані на підвищення надійності і довговічності:
 
  • регулювання осьових зазорів робочих органів без розбирання підшипникового вузла;
  • зміцнення рами в високонавантажених вузлах;
  • підвищення жорсткості конструкції катка за рахунок розтяжок;
  • використання швидкознімних з’єднань;
  • застосування вдосконаленої конструкції шарнірного вузла рами.
 
Обробіток ґрунту цим катком покращує приплив вологи до насіння, зменшує її випаровування, покращує контакт насіння із ґрунтом і прискорює їх проростання, що призводить до оптимального появу сходів і стійкому розвитку культури.
 
Котки серії ККН ПМ оснащуються робочими органами: кільце клинчасте Ø 350 мм і кільце зубчасте Ø 360 мм (чавунне) і призначені для передпосівного і післяпосівного прикочування поверхневого шару ґрунту, подрібнення поверхневої ґрунтової кірки і часткового вирівнювання ґрунту при вирощуванні зернових і овочевих культур, цукрових буряків, ріпаку та інших сільськогосподарських культур. Причіпні, агрегатуються з тракторами ЮМЗ, МТЗ за допомогою зчіпок.
 
Технічні характеристики котків серії ККН
 
 
Котки серії К призначені для передпосівного і післяпосівного прикочування поверхневих шарів ґрунту з метою ущільнення та подрібнення грудок, часткового вирівнювання поверхні ґрунту на рівних полях із нахилом рельєфу не більше 8 º.
 
Технічні характеристики котків серії К
 
 
Кільчасто-зубчатий коток виконує додаткове подрібнення грудок землі після борони. Не забивається залишками. Агрегат є товаром, який виробляється в Україні, тому відрізняється якістю і готовністю функціонувати в грунтово-кліматичних умовах нашої країни. Підходить для обробітку великого розмаїття с/г культур. Процес прикочування, який здійснюється завдяки котку цієї марки, захищає рослини від видування вітрами і знищення птахами.
 
Рекомендовано агрегатувати коток із тракторами марок МТЗ, ЮМЗ або ДТ-75М, використовуючи зчіпку. Обслуговуючий персонал складається з однієї людини.
 
Коток прикочуючий марки КП-6 агрегатується з тракторами класу 1,4-2,0 т. с. і призначений для ущільнення на глибину до 7 см поверхневого шару ґрунту з одночасним розпушуванням її на глибину до 4 см, створюючи мульчуючий шар ґрунту, що сприяє:
 
  • збереженню вологи, подрібненню грудок, вирівнювання та ущільнення орного шару ґрунту до 10 см;
  • передпосівного прикочування (така операція знижує прослизання опорно-приводних коліс сівалок, що підвищує рівномірність висіву та стабілізує глибину загортання насіння);
  • післяпосівного прикочування (сприяє вологозатриманню і поліпшенню контакту насіння з ґрунтом, що забезпечує більш раннє і дружнє проростання насіння, підвищує урожайність);
  • весняного прикочування озимих посівів, для руйнування ґрунтової кірки, створення мульчуючого шару ґрунту, який сприяє збереженню вологи;
  • прикочуванню сидератів.
 
Коток КП-6 легко за допомогою гідравліки переводиться в робоче положення і навпаки, при цьому механізаторові немає необхідності виходити з кабіни.
 
Транспортний стопор забезпечує необхідну безпеку при русі по дорогах загального користування.
 
Основними робочими органами котка є зубчасті кільця, що утворюють циліндричну поверхню, на якій розташовані під кутом зуби формують суцільні спіралі. Така форма сприяє найкращому ущільненню ґрунту з додатковим вирівнюючим ефектом, сприяє самоочищенню котка від налипання ґрунту.
 
Технічні характеристики котків серії КП
 
 
Додатковими робочими органами є ряд вирівнюючих планок, встановлюваних перед основними робочими органами, незамінних при роботі по орному фону. І дозволяють за один прохід вирівняти і пiдготувaти до посіву поле.
 
У конструкції котка передбачено можливість поперечного копіювання рельєфу поля за рахунок шарнірного з’єднання трьох двометрових секцій. При цьому зберігається рівномірне навантаження по всій робочій ширині агрегату.
 
Розташовані в шаховому порядку секції виключають необроблені смуги ґрунту, що забезпечує високу якість роботи.

Додаткові робочі органи, виконані у вигляді С-подібних ресорних пружин та встановлені перед основними робочими органами, виконують функцію вирівнювання і розпушування ґрунту.
 
Вирівнюючі пластини можуть бути об’єднані між собою, що дає можливість отримати виключно рівну поверхню і працювати на важких ґрунтах.
 
Регулювання вирівнюючих пластин здійснюється як по висоті, так і по куту нахилу, що позволяє підібрати оптимальне положення для роботи по різному ґрунтовому фону.
 
Вага котка становить 3275 кг, спосіб агрегатування — напівпричіпний. Агрегатується з трактором потужністю 80 к. с. та має ширину захвату 6 м.
 
Котки серії КП (кільчасто-зубчасті диск Ø 500 мм) виробництва Апостолівагромаш призначені для руйнування грудок, передпосівного і післяпосівного прикочування ґрунту, вирівнювання поверхні поля, ущільнення підповерхневого шару ґрунту з метою підйому вологи до горизонту, руйнування ґрунтової кірки.
 
Котки серії КЗК виробництва Уманьферммаш призначені для ущільнення поверхневих шарів ґрунту з одночасним подрібненням грудок і частковим вирівнюванням поверхні, а також для передпосівного і післяпосівного прикочування ґрунту, подрібнення поверхневої ґрунтової кірки і часткового вирівнювання зораного поля. Коток працює при вологості 12-25 %, твердість ґрунту в обробленому шарі від 0,25 до 0,6 МПа. Рама виконана з квадратної цільнотягнутої труби.
 
Технічні характеристики котків серії КЗК
 
 
Відмінні особливості:
 
  • за рахунок власних транспортних коліс дозволяє швидко переїжджати з поля на поле і на значні відстані;
  • встановлено надійні підшипникові вузли.
 
П’ятисекційні кільчасто-шпорові котки 5ККШ-10Г призначені для:
 
  • передпосівного прикочування ґрунту з метою вирівнювання поверхні поля;
  • руйнування брил та прикочування ґрунту з метою зниження втрат вологи;
  • прикочування зелених добрив (сидератів) перед їх приорюванням та післяпосівне прикочування з метою ущільнення верхнього шару ґрунту;
  • коткування снігу.
 
Секція котка складається зі зварної рами, двох дискових батарей. Шарнірне з’єднання секцій і механізм стеження забезпечує гарне копіювання рельєфу ґрунту, а розташування робочих органів котка в шаховому порядку забезпечує їх самоочистку. Застосовано потрійний захист підшипникового вузла від попадання пилу. Сталеві робочі органи діаметром 520 мм забезпечують надійність і довговічність роботи котків.
 
Технічні характеристики котків серії ККШ
 
 
Вага котка становить 3240 кг, спосіб агрегатування — напівпричіпний, діаметр клинчастого зубця сягає 520 мм. Агрегатується з трактором потужністю 100 к. с. та має ширину захвату 10 м.
 
Котки серії ККШ, виробництва Ливарний заводу м. Первомайськ, призначені для передпосівного і післяпосівного прикочування ґрунту, розпушення верхнього шару і ущільнення підповерхневого шару ґрунту, руйнування кірки, великих грудок землі і часткового вирівнювання зораного поля. Агрегатуються з тракторами ЮМЗ, МТЗ, а також за допомогою зчіпок з тракторами класу 3.
 
Технічні характеристики котків серії ККШ
 
 
Коток трисекційний причіпний КТП-7,8 КША виробництва Алекс-Агро призначений для передпосівного і післяпосівного прикочування ґрунту, розпушування верхнього й ущільнення підповерхневого шарів ґрунту і часткового вирівнювання поверхні зораного поля. Коток КТП-7,8 застосовується на ґрунтах різного механічного складу, на рівних ділянках і схилах до 8 º і вологості ґрунту до 30 %. Не допускається робота котка на ділянках засмічених камінням та іншими сторонніми предметами. Вага котка становить 2520 кг, спосіб агрегатування — причіпний, діаметр клинчастого зубця — 520 мм. Агрегатується з трактором потужністю 80 к. с. та має ширину захвату 7,8 м.
 
На основі огляду конструкцій зазначених котків можна зробити висновок, що всі їх моделі, які виготовляються в Україні, якісно і надійно виконують технологічний процес коткування ґрунту з показниками призначення, які відповідають вимогам ТУ і зональним вимогам. Вибір тієї чи іншої моделі котка та його комплектація відповідними робочими органами залежить від умов його роботи, ресурсного забезпечення господарства і стану машинно-тракторного парку господарства та інших факторів.

 

 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.