agro business 160 160

Тренуємося на «кішках»

Тренуємося на «кішках»

/ Механізація АПК / Понеділок, 17 вересня 2018 15:10

Що потрібно врахувати під час проектування та спорудження зерносховища, аби потім не шкодувати і не переробляти заново.

Сьогодні керівництво дедалі більшої кількості господарств починає міркувати щодо того, аби налагодити самостійне сушіння та зберігання зібраного зерна. Паралельно зростає чисельність відносно невеликих регіональних елеваторів, зорієнтованих на надання послуг навколишнім фермерам. Тому питання правильного облаштування зерносховища виходить на перший план серед пріоритетів сільгоспвиробників. Відразу зробити все так як слід вдається не всім, а тому ми, грунтуючись як на успішному, так і не зовсім досвіді окремих господарств, пропонуємо звернути увагу на ключові моменти організації території майбутнього елеватора.

 

Вибір місця розташування зерносховища

Існує цілком зрозуміла та природня спокуса встановити силоси, комплекс для сушіння зерна та інше обладнання якомога ближче до інших інфраструктурних та адміністративних об’єктів у господарстві. Себто тік у нас тут — отже, зерносховище та все інше вписуємо довкола нього, або ж тут у нас стоїть сільгосптехніка і контора — ставимо все на одному місці, щоб було під наглядом. Ясна річ, що так зручніше, однак передусім слід відповісти на запитання. Перше — чи будемо ми використовувати зерносховище винятково для власних потреб, чи, може, надаватимемо послуги із сушіння та зберігання сусіднім господарствам? Друге — чи буде зручно завозити та вивозити сюди тисячі тонн зерна, і чи не створюватиме це вавілонське стовпотворіння перешкод для нормальної роботи усіх відділів господарства?

Річ у тім, що якщо ми плануємо приймати частину зерна на зберігання від сторонніх компаній, то конкурувати зможемо лише тоді, коли елеватор буде розміщено у логістично зручній для них точці. Більш-менш прийнятна відстань, під’їзд заасфальтованою дорогою, безпечний заїзд — це ті умови, за яких клієнт повезе власний урожай саме до нас. Якщо ж потрібно буде тягнутися через все село, долати баюри та борсатися у грязюці, а біля самого зерносховища ніде буде розвернутися, то утримати клієнта буде важко, навіть сприятливою ціновою пропозицією.

Те ж саме стосується і поводження із власним урожаєм. Навіщо його звозити польовими дорогами до бригади чи контори, коли краще було б звести зерносховище кілометрів на 15–20 ближче і до полів, і до джерел збуту, використовуючи заасфальтовані шляхи.

Слід усвідомлювати, що декілька десятків вантажівок із зерном водночас на невеликій площі разом із шумом, пилом та димом можуть паралізувати роботу технічного парку господарства, в тому разі, коли він буде розташований біля зернозберігального комплексу.

 

08 375 100

 

Газ, вода і струм

Не забуваємо оптимальне з точки зору логістики місце розташування майбутнього зерносховища прив’язати до необхідної інфраструктури: газогонів, ліній електропередач та наявності водопостачання у необхідних обсягах. Перші два моменти — це вічний головний біль тих аграріїв, які хочуть збудувати щось нове і прекрасне. Спілкування з відповідними конторами та інші відомі малоприємні моменти здатні відбити охоту до втілення проекту. Тому ліпше орієнтуватися на можливості ГРП і підстанцій першою чергою — так буде спокійніше. Та при цьому не забувати про те, що буде потрібною і вода, аби не бурити тоді свердловини до центру Землі.

 

Також читайте: Альтернативне газозабезпечення елеваторів і сушарок

 

Все по комірках!

Нещодавно спілкувався із директором мережі невеликих елеваторів на сході України. Мій співрозмовник згадував досвід облаштування першого зерносховища як серію спроб та помилок, а усіх наступних — як об’єктів, де було враховано усі слабкі місця. Одним із ключових завдань під час планування інфраструктури майбутнього зерносховища він вважає попередньо прораховане чітке розміщення різних партій зерна різними місткостями із суворим контролем того, що де лежить, куди пересипається і куди перевантажується. Це все має бути повністю автоматизовано, та повинна бути розроблена ціла низка організаційних запобіжників, аби не допустити змішання різних партій зерна. Річ у тім, що людський фактор здатен призвести до найнеймовірніших НП, включаючи змішання врожаю різних культур чи добірного насіннєвого матеріалу із фуражним зерном.

Тому за потреби зберігати врожай двох і більше культур краще орієнтуватися на встановлення не одного-двох великих силосів, а кількох, що мають менший обсяг. У жодному разі не можна заощаджувати на автоматизації управління елеватором, аби мати змогу в онлайн-режимі контролювати, що де лежить, і що куди пересипається.

Вищий пілотаж у цій справі я мав змогу спостерігати на великому елеваторі, сумарною потужністю 100 тис. т одночасного зберігання, який належить іноземній компанії. Якщо не помиляюся, там приблизно півсотні невеликих бетонних силосів, які акуратно відображаються на екрані монітора комп’ютера. Відповідно, можна будь-якої миті перевірити, яка культура з якими характеристиками вологості лежить у кожному силосі, та автоматично переміщати зернові маси поміж різними місткостями. Організовано усе таким чином, що помилкове рішення, викликане втомою чи неуважністю оператора, просто виключене.

 

Рух колом

Переміщення зерна в межах території зерносховища також належить до ключових завдань для його власників. Якщо цей фактор залишити поза увагою, то доведеться виконувати буквально, даруйте, дурну роботу, гаруючи фронтальними навантажувачами (а іноді і лопатами), замість того, щоб регулювати переміщення багатотонної зернової маси за допомогою натиску кнопки.

Починаючи з прийомки зерна і аж до відправки партії покупцеві, маса повинна переміщуватися винятково автоматично за допомогою різноманітних транспортерів та норій: до зерносушарок, завальної ями, на тимчасове чи постійне зберігання, на завантаження у автомобілі-зерновози та у вагони… Одноразова інвестиція у таке обладнання у рази прискорить та спросить експлуатацію зерносховища, надто гарячої пори.

 

Контроль і ще раз контроль

Керівник великого господарства з Кіровоградської області два роки тому розповів мені, чому він вирішив інвестувати солідну суму у власне зерносховище, відмовившись від послуг комерційних елеваторів. Річ у тім, що передавши на доробку та зберігання 300 т зерна, назад отримав… майже удесятеро менше! «Правильно» зважили, «правильно» почистили, так само порахували сушіння та зберігання тощо. Екстраполюючи такі ситуації на власні плани зі спорудження зерносховища, слід розуміти, що аналогічні фортелі працівники зерносховища можуть викидати не тільки з чужим, а й із зерном, що належить власнику господарства. Способи крадіжок на елеваторі усім відомі: від виїздів «лівих» машин до обрахунків на вагах та махлюванні на пальному для сушарок чи ігрищах із відсотком вологості. Тонн 50 кукурудзи туди — тонн 50 сюди…

Завдання цілковитого контролю на зерносховищі є комплексним і, на жаль, жоден спосіб не може вважатися панацеєєю. Тому, якщо йде мова про побудову нового елеватора, слід логічно вибудувати таку логістику прийомки та відвантаження, яка дала б змогу максимально просто контролювати процес. Плюс не можна заощаджувати на якості таких важливих елементів, як автомобільні ваги, і поєднувати наявність надійної охорони з електронними системами стеження.

 

08 375 102

 

Простір

Поставили металеві банки, знайшли місце для зерносушарки і тішимося, що все вдало розташували на «п’ятачку», поблизу машинного двору. За рік бачимо, що потрібна ще одна сушарка, і чухаємо потилицю: де її фізично приткнути? Те ж саме — із додатковим силосом. Вирішили переобладнати зерносушарки на дрова — і зіштовхуємося із тим фактором, що десь потрібно складати паливо, і для цього потрібно добрих пів-гектара площі…

Досить часто так і виходить. Он у мене знайомий аграрій до останнього намагався викупити декілька соток у сусіда через паркан, а той, вловивши момент, почав правити за нього золоті гори. Довелося вигадувати якусь хитромудру конструкцію, аби поставити додатковий силос. Тому бажано врахувати той момент, що знадобиться додатковий простір для маневрів та подальших творчих планів біля зерносховища. Скажімо, в одному з господарств Тернопільської області просто посеред двору виділено спеціальний заасфальтований майданчик, де у врожайні роки розташовуються поліетиленові рукави із «незапланованим» урожаєм. Інакше довелося б їх класти ледь не серед поля, ставити додаткову охорону та виконувати цілу низку заходів для безпечного зберігання.

 

Благоустрій

До речі, про асфальт. Елеватор, де доводиться перестрибувати через калюжі метрової глибини та носити по два кілограми болота на кожному черевику, справляє вельми гнітюче враження. Не кажучи вже про те, що це не лише неестетично та негігієнічно, але й може прямо впливати на якість привезеного зерна. Категорично не радимо за­ощаджувати на твердому покритті поблизу зерносховища. Доводилося бувати на багатьох сучасних зерносховищах, де будь-який відвідувач, включаючи керівника, обов’язково одягає шолом та бахіли на взуття, аби не принести нічого зайвого на територію. Само собою, душові та сучасні туалети мають бути без жодних винятків. По-перше, менше проблем із контрольними органами. По-друге, там де діють елементарні вимоги до благоустрою та санітарного стану, буде менше проблем і зловживань на інших напрямах.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.