Універсально для суцільного висіву: огляд висівних комбінацій (частина 2)

Універсально для суцільного висіву: огляд висівних комбінацій (частина 2)

/ Механізація АПК / Вівторок, 18 вересня 2018 15:03

Висівні комбінації, або комплекси давно здобули популярність на українському ринку. Економія — це ключова складова їхнього успіху. За рахунок здатності техніки виконувати за один прохід передпосівний обробіток ґрунту, сівбу культур, а на деяких машинах і внесення добрив, аграрій заощаджує кошти на паливо, зберігає ресурс трактора, а головне — час. Для нашого огляду ми підібрали низку продуктів від провідних виробників із популярними в Україні дводисковими сошниками. Тож що пропонує ринок?

 

Kverneland

Компанія Kverneland пропонує висівну комбінацію U-Drill із міжряддям 12,5 см, яка доступна із захватом від 3 до 6 м та бункером об’ємом від 3000 до 4350 л.

Залежно від потреб господарства, ємність сталевого бункера машини може бути використана цілковито для насіння або в комплектації U-Drill Plus, розділена на дві секції (для насіння (40%) та добрив (60%)), кожна з яких має окремий дозувальний пристрій ELDOS.

Він цікавий тим, що завдяки технологічному оснащенню, зокрема низці датчиків, керування всіма його функціями здійснюється через ISOBUS-термінал (серійна комплектація), з кабіни трактора. ELDOS має електричний привід, швидкість його роботи регулюється комп’ютером на основі встановленої норми (від 2 до 400 кг/ га) та швидкості руху комплексу (вимірюється радаром). У дозувальний пристрій можна встановлювати одну з п’яти котушок для висіву злакових, зернобобових, кормових, а також дрібнозернистих культур і трав.

У зоні ґрунтообробних знарядь першим працює шинний коток із колесами Ø 800 мм, який подрібнює великі грудки перед наступними робочими органами. Шинний коток можна підняти за допомогою гідравліки.

За ним працює Qualidisc — два ряди конічних дисків Ø 600 мм із дрібними вирізами, твердість яких за Брінеллем становить 215 кг/мм². Робочі органи індивідуально закріплені на рамі через гумові демпфери. Підшипникові вузли їх оснащені касетними пильниками із 5-ма рівнями ущільнення. Комбінація U-Drill Plus може вносити добрива двома способами. У першому випадку — через другий ряд дискової борони. За нього живлення закладається із проміжком 25 см, точно між висівними рядками, глибина внесення добрив відповідає робочій глибині дискової борони та виставляється у межах 3–12 см з кабіни трактора.

 

08 375 107

 

Оброблений ґрунт ущільнює­ться шинним котком Ø900 мм, кожне непарне колесо якого винесене трохи вперед відносно першого. Це, крім іншого, сприяє зменшенню потреби комплексу в тяговому зусиллі.

У висівній зоні всіх пневматичних сівалок Kverneland може бути встановлена додаткова функція перевірки потоку зерна — ця система автоматично контролює розподілення матеріалу трубками та оперативно інформує оператора в разі забиття насіннєпроводу.

Висівні органи закріплені в шаховому порядку (із кроком 200 мм) на центральній трубі квадратного січення через 3-точкове кріплення. U-Drill оснащується дводисковими сошниками CD. Їхні диски Ø 410 мм розміщені дуже близько з невеликим виносом відносно один одного. Така конструкція сприяє легкому проникненню у ґрунт і зменшує потребу в тиску для витримки глибини. Останній показник регулюється гідравлічно, зокрема, під час роботи в межах 0–100 кг/сошник. Підшипники сошників не потребують обслуговування.

Другий спосіб внесення добрив на U-Drill Plus передбачає закладання живлення разом із насінням, для чого CD мають додатковий впускний отвір.

Насіннєві борозни закривають резинові прикочувальні котки Ø 380 з ефектом само­очищення. Останніми працюють S-подібні чи пальчикові загортачі, інтенсивність роботи яких регулюється через тиск на них або зміну кута атаки.

U-Drill є ISOBUS сумісною машиною і може працювати в системі точного землеробства. Система управління постійно контролює глибину обробітку та висіву, а також тиск на сошники. Машина запам’ятовує до 20 калібровок під добрива та посівний матеріал. Серійно на U-Drill встановлюється система автоматичного керування на розворотних полосах.

U-Drill працює на швидкості до 18 км/год. Чотириметрова сівалка агрегатується із тракторами потужністю 160–200 к. с., а шести- — 250–300 к. с.

 

Також читайте: Універсально для суцільного висіву: огляд висівних комбінацій (частина 1)

 

Maschio Gaspardo

З минулого року в Україні доступне нове покоління комбінації Corona від компанії Maschio Gaspardo. Це модель Corona X-Force 600 із захватом 6 м, яка доступна у варіантах із міжряддям 12,5/16,7 см та оснащується бункером об’ємом 3500 або 4100 л.

Залежно від моделі, ємність сталевого бункера, розташованого на рамі з кліренсом 770 мм, може бути використана цілковито для насіння (об’єм 3,5 тис. л) або розділеною на дві секції (40:60): для насіння та добрив (об’єм 4,1 тис. л). В останньому випадку під кожною секцією бункера встановлюється окремий розподільний пристрій, який індивідуально налаштовується оператором. Ці елементи оснащуються висівними котушками великого діаметру (ефект — низька обертова швидкість) та мають спеціальні «пальці», які перешкоджають засміченню системи. Такі рішення сприяють якості сівби широкого спектра культур (від дрібнозернових до бобових) у нормі до 380 кг/га, а також добрив — до 550 кг/га.

Зона обробітку ґрунту починається із роботи двох пар слідорозрихлювачів, за якими працює дворядна дискова борона. Її робочі органи — вирізні, виготовлені з борвмісної сталі диски Ø 510 мм, які закріплені на рамі індивідуально, через гумові сайлент-блоки. Підшипники дисків не потребують обслуговування. Положення борони регулюється оператором за допомоги гідравліки.

 

08 375 108

 

Оброблений ґрунт вирівнюється шинним котком. Кожне колесо 405/70 R20 має ефект самоочищення та встановлене на окремій осі (сприяє зменшенню зношення на розворотах) у шаховому порядку з виносом 200 мм (зменшує потребу в тяговому зусиллі). Малюнок протектора направлений проти вектора руху комбінації, що сприяє рівномірному ущільненню ґрунту. Залежно від комплектації Corona X-Force 600 кожне колесо може ущільнювати ґрунт перед 4-ма (міжряддя 12,5 см) або 3-ма (16,7 см) сошниками.

Насіння та добрива змішую­ться у «грибку-розподільнику» великого діаметра. Останнє позитивно впливає на якість розподілення.

Зона висіву представлена новими дводисковими сошниками X-Force, які кріпляться до рами в шаховому порядку за допомогою гумових 3D-амортизаторів. Конструкція підвіски забезпечує значний хід сошника, що сприяє постійній витримці глибини. Висівна зона розділена на 3 секції, на кожну з яких діють гідроциліндри. Тиск, який вони продукують, рівномірно розподіляється на кожен сошник у межах 15–160 кг. Сошникові диски Ø380 мм розташовані з невеликим зміщенням відносно один одного та базуються на підшипниках, які не потребують обслуговування. Всередині сошник оснащує­ться сталевими або поліуретановими чистиками, а також має гнучкий поліуретановий вловлювач. Закривають борозну поліуретанові прикочувальні колеса W50 або W65 Ø330 мм, які мають ефект самоочищення. Операції завершуються роботою пружинної борони.

Керування Corona X-Force 600 може здійснюватись через будь-який сертифікований AEF UT термінал або протокол ISOBUS

Corona X-Force 600 працює на швидкості від 8 до 15 км/год. та агрегатується із тракторами потужністю 177/240–265/360 кВт/к.с.

 

Pöettinger

Помітним представником лінійки техніки компанії Pöettinger є комбінація Terrasem із міжряддям 12,5 см, яка доступна у варіантах захвату від 3 до 9 м та оснащується бункером об’ємом від 3000 до 4000 л. Опційно доступна спеціальна надставка, яка збільшує ємність до 5100 л.

У моделях Terrasem Fertilizer (висів з одночасним внесенням добрив) особливістю сталевого бункера є відкидна перегородна, яка дозволяє розділити ємність у пропорції 40:60, 50:50 та 60:40. Terrasem оснащується шнеком продуктивністю 500 л/хв., який подає матеріал у центр бункера, завдяки чому забезпечується рівномірне заповнення.

Цікаво, що вентилятор із гідравлічним приводом продукує необхідний об’єм повітря вже у середньому швидкісному діапазоні.

Залежно від ширини захвату Terrasem може оснащуватись однією (захват 3–6 м) або двома (8–9 м) системами дозування з електроприводом: оберти котушки регулюються комп’ютером на основі даних щодо норми висіву (0,6–350 кг/ га) та швидкості руху комплексу (вимірюється інфрачервоним радаром на машині) або ISOBUS-сигналу. Широкий вибір котушок дозволяє сіяти багато культур: від маку, гірчиці й колосових до соняшнику, сої та гороху.

Передпосівний обробіток ґрунту в Terrasem здійснює дискова борона з вирізними робочими органами Ø510 мм. Диски закріплені парами на стійці, яка кріпиться до рами квадратного профілю через 4 гумових демпфери NonStop завтовшки 40 мм. У них інтегровано дворядні радіально-упорні підшипники, які не потребують обслуговування. Глибина роботи кожного окремого ряду борони регулюється безступенево за допомогою гідравліки. Крім того, глибину пар дисків за слідами трактора можна окремо виставляти так, аби вони виконували роль слідорозрихлювачів.

 

08 375 110 1

 

У моделі Fertilizer за бороною працюють дводискові сошники Dual Disc, які вносять добрива між посівними рядами (закріплені на відстані 25 см один від одного). Тиск на кожен сошник регулюється у межах 80 кг, а глибина — до 10 см. Від перевантажень сошники захищає NonStop.

Зворотні ущільнення обробленого ґрунту здійснює коток із широкими шинами 425/55 R17: кожна ущільнює 4 посівних рядки. Колеса встановлені в шаховому порядку, що сприяє зменшенню потреби в тяговому зусиллі. Кожне колесо розміщене на окремій осі, завдяки чому на розворотах відбувається мінімальне зношення гуми. До речі, розвороти виконуються на всіх колесах котка (підіймаю­ться дискові та висівна секції, сошник для добрив), що зменшує навантаження на ґрунт.

Для внесення добрив у Terrasem стоїть окремий «гриб-розподільник». Діаметр обох є значним, що сприяє якості розподілу на кожен сошник.

Цікавим рішенням Terrasem із захватом від 4 м (моделі С) стало поздовжнє розділення усіх робочих органів на три секції (бічні довантажуються гідравлікою, хід +/-5˚), що сприяє рівномірній роботі всією шириною захвату.

Висівна зона робочих органів має подвійну амортизацію: до рами ущільнювального котка кожен брус секції кріпиться через 3-точкове з’єднання із гідравлічним амортизатором. Своєю чергою, сошники Dual Disc кріпляться до брусів через паралелограмну підвіску.

Dual Disc розташовані в шаховому порядку з виносом 320 мм. Сошник складається із двох дисків Ø380 мм, а підшипник не потребує обслуговування. Глибина закладання насіння регулюється через важіль на кожній секції, а робочий тиск — гідравлікою у межах 40–120 кг на кожен сошник. Гумові колеса за кожним сошником закривають борозну, а штригельна борона закриває вологу.

Керування Terrasem здійснює­ться через сумісні з ISOBUS-термінали Artis та Artis Plus або з ISOBUS-платформу CCI 100.

Terrasem працює на швидкості від 12 до 16 км/год та агрегатується із тракторами потужністю 110–500 кВт/к.с.

 

Väderstad

Вагоме місце в пропозиції техніки компанії Väderstad відведене для сівалок Spirit із міжряддям 12,5/16,7 см, моделі яких мають робочу ширину захвату від 3 до 9 м і оснащуються бункером об’ємом від 2800 до 5000 л.

Залежно від моделі, сівалка може бути обладнана пластиковим або сталевим бункером, який розділений на дві частини: для насіння та добрив. В його передню частину на значній висоті вмонтовано потужний вентилятор, що сприяє точності сівби та мінімізує обсяги пилу, який потрапляє всередину.

Моделі Spirit оснащені системою дозування насіння Fenix ІІ-го або III-го покоління. Однією ыз відмінностей останньої є використання гнучкої висівної котушки, яка герметично закриває висівну систему, тим самим, зменшуючи потребу в повітрі. Крім того, вона м’яко взаємодіє із насінням. Швидкість роботи Fenix корегуються комп’ютером на основі заданої норми (1–500 кг/га) та швидкості руху комплексу (вимірюється радаром).

Spirit має дві розподільні голівки, завдяки яким під час роботи оператор може відключити половину сівалки з кабіни трактора.

Першою робочою зоною машини є поворотні прикочувальні колеса, які прикочують ґрунт у міжколісному просторі трактора та забезпечують низький радіус розвороту, що зменшує ризики переущільнення ґрунту на поворотних смугах.

Передпосівний обробіток ґрунту починається із вирівнювальних планок CrossBoard, закріплених на стабілізуючому брусі: він забезпечує синхронну роботу кожної окремої планки. Положення CrossBoard регулюється гідравлічно, більше того, можливе індивідуальне регулювання планок.

За ними працюють два ряди конічних дисків Ø450 мм із дрібними вирізами, які індивідуально закріплені на рамі за допомогою гумових амортизаторів. Всі робочі органи, які взаємодіють із ґрунтом, виготовлені зі сталі V55 (55 од. твердості за шкалою HRC Роквелла). Важливу роль відграє спеціальне розміщення дисків на рамі: в першому ряду половина дисків направлена праворуч, половина — ліворуч, задній ряд дзеркально відображає перший. Завдяки Х-подібному розміщенню дисків сівалка рухається прямолінійно за трактором.

 

08 375 110 2

 

Закладання добрив може відбуватись двома способами: FIX (добриво подається до зони дискової борони й вноситься смужками завширшки 5 см з інтервалом 12,5 см. Воно завжди знаходиться окремо від насіння), Nordic (закладається диско-анкерними сошниками, які мають високе притискне зусилля, між рядками насіння з шириною міжряддя 250 мм).

Оброблений ґрунт із внесеним добривом вирівнюють та прикочують опорні прикочувальні колеса Ø820 мм і шириною 400 мм. Вони розташовані в шаховому порядку OffSet: осі зміщені на 300 мм, що зменшує вібрацію та зменшує вимоги до тягового зусилля трактора. Середні прикочувальні колеса (між коліями трактора) мають гідравлічне регулювання, що сприяє створенню однакового стану ґрунту всією шириною захвату. В якості опції можливе встановлення гумових пальців, які розрівнюють гребні між колесами.

Перше, що варто відзначити в зоні висіву, — TriForce запатентовану Väderstad сошникову підвіску, за якої сошники кріпляться через 3 гумові демпфери до балки з трикутним перетином. Це рішення забезпечило вдвічі більшу амплітуду переміщення, ніж у підвіски з 4-ма гумовими амортизаторами, а, відтак, посприяло якісній витримці глибини на складному рельєфі.

Останнє забезпечується ще одним цікавим рішенням. На основі інформації від низки датчиків комп’ютер сівалки виявляє зміни рельєфу та ґрунтових умов і посилає відповідний сигнал на спеціальні клапани, які компенсують збільшення чи зменшення тиску. Ця технологія, незалежно від нерівностей у полі, витримує тиск сошників і бічних секцій на заданому рівні. Тиск на сошники безступенево регулюється гідравлікою під час роботи в межах 80 кг.

Сошники можуть розташовуватись за принципом OffSet — незначне зміщення між собою (агресивний робочий кут, його тривале збереження, висока сила проникнення, сприяє витримці заданої глибини) або Non-Offset — без зміщення (рекомендується для легких ґрунтів).

Диски сошника мають конічну форму, завдяки якій вони формують вузьке насіннєве ложе та мінімально переміщують ґрунт. Вони мають Ø380 мм, що сприяє плавному руху сівалки. Висівна трубка розташована перед центром диска сошника: рух його вниз сприяє рівномірному розміщенню зернин на дні насіннєвого ложа. Борозни за кожним сошником закриваються великими та широкими прикочувальними колесами. За ними штригельна борона вирівнює поверхню та закриває вологу.

Керування Spirit здійснюється за допомогою пульта управління ControlStation або планшету iPad (із використанням системи E-Control Väderstad), яка встановлює бездротовий зв’язок із машиною та надає повний доступ до її функцій і даних. Разом із тим, на сівалку встановлена система автоматичного керування на поворотних смугах, за якого робочі зони опускаються/підіймаються по черзі: спершу ґрунтообробні знаряддя, а далі сошники та штригельна борона.

Сівалки Spirit працюють на швидкості від 8 до 14 км/год. та агрегатуються із тракторами потужністю 110–300 к. с.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.