agro business 160 160

Техніка для врожаїв у Степу

/ Механізація АПК / П'ятниця, 23 жовтня 2015 12:43
На початку серпня відбувся День поля компанії Vaderstad на полях СФГ «Балкани», що в селі Світлодолинське Саратського району Одеської області. Місце це доволі унікальне — буджакські степи, у якому, попри нестачу вологи в ґрунті та повітрі, аграрії здатні збирати доволі добрі врожаї.

 

Як тут у Степу кажуть, головними факторами для успішного вирощування сільгоспкультур є волога, добрива та техніка. Остання займає особливе місце. По-перше, збереження вологи має проводитися ефективно і якісно. А по-друге, готувати поле під посів наступної культури необхідно дуже швидко. Пекуче сонечко не лишає багато часу для підготовки ґрунту під посів наступної культури, а тому кожна операція повинна відбуватися оперативно.
 
«Ми сподіваємось, що тепер отримувати хороші врожаї нам допомагатиме техніка компанії Vaderstad, — сказав під час Дня поля голова СФГ «Балкани» Радослав Златов. — На нашому полі ми представили ту техніку, яка вже працює в господарстві, агрегат, що лише випробуємо, і ще одну одинцю, яку ми хотіли б придбати в майбутньому. Це культиватор Carrier 820, сівалка Tempo 8 та сівалка Rapid A 600C».
 
Балкани на Бессарабії
Це господарство було започатковано батьком Радослава Златова Миколою Родіоновичем 19 років тому. Маючи превеликий досвід роботи на полі — понад 40 років, Микола Златов швидко здобув славу успішного аграрія. Нині господарство посідає в Одеській області друге місце за збиранням зернових. Тут на площі понад 5 тис. га було зібрано близько 24 тис. т зерна середньою урожайністю 50,6 ц/га.
 
А загалом господарство обробляє близько 16 тис. га, чотири з яких знаходяться у Він­ницькій області.
 
«Ми довели свої технології до такого рівня, що навіть у посушливі роки нам удається збирати хороший урожай, — каже Радослав Златов. — По зернових ми збираємо загалом у середньому близько 60 ц/га, по ріпаку — 40 ц/га. Кукурудза у нас теж непогана — здебільшого ми її вирощуємо у кулісах. Щоправда, цього року накопичилася достатня кількість вологи, тому частину кукурудзи посіяли звичайним широкорядним способом на 70 см. Тим не менш на майбутнє ми повертатимемося до наших куліс, бо такі роки, як цей — рідкість».
 
Технологія у господарстві
Що в господарстві «Балкани» не випробовували?! Звичайно, певний час намагалися вирощувати сільгоспкультури за нульовою технологією. Як розповів Анатолій Волканов, головний агроном господарства, перші два роки технологія не дала жодного результату.
 
«Лише на третій рік ми зібрали хороший урожай, — згадує він. — І цей урожай був більшим, ніж на інших полях, де ми застосовували звичайну оранку. Але пройшов час, і показники на нульовій технології знизилися. Тому практично скрізь ми застосовуємо або оранку, або глибоке розпушення».
 
Передусім оранка застосовується під ріпак, який іде після культури, що залишає велику кількість пожнивних решток на полі. Тут, як не крути, але прийдеться пустити плуг, а слідом негайно провести закриття вологи.
 
У сусідів, у господарстві «Джон Дір Б», побачили, як працює культиватор Carrier виробництва Vaderstad. Та й відразу під оранку взяли й собі один, так би мовити на пробу. І ця проба сподобалась. Адже після свіжої оранки одного проходу 8-метровим агрегатом Carrier вистачає, аби поле було ідеально вирівняне з дрібною грудочкою на поверхні. Це збереже вологу в ґрунті.
 
В господарстві Carrier відпрацював уже порядком 2400 га, хоча по його робочих органах — дисках — цього і не скажеш. «Це ж шведська сталь, — коментує Микола Родіонович. — Тому диски і не стерлися. Техніка чудова, думаю, будемо брати ще таких пару одиниць».
 
Шведська якість
Микола Златов побачив, як працює техніка Vaderstad на власні очі — під час візиту на завод компанії у Швеції три роки тому. Він згадує, що це було надзвичайне видовище. Окрім того, що саме виробництво сильно вразило українських аграріїв, вони також змогли переконатися у якості й надійності машин на власні очі. Техніку показали в роботі на полі — і то, не на якому-небудь, а там, де багато каміння. У результаті було продемонстровано якісний обробіток ґрунту за відсутності будь-яких ознак зношення робочих органів.
 
Наприклад, у культиватора Carrier, що працює на полях господарства «Балкани», є два ряди дисків зі спеціально заґартованої шведської сталі твердості V55 із зубчастими краями. Вони легко проникають у ґрунт на глибину до 10 см, розпушуючи та інтенсивно перемішуючи його з поживними рештками.
 
Конструкція культиватора Carrier
Агрегат може працювати на глибину від 3 до 10 см і здатний виконувати безліч завдань: від обробітку стерні до підготовки ґрунту під посіви.
 
Диски мають конічну форму, що зроблено для кращого подрібнення ґрунту. Після проходження культиватора на полі залишається дрібна грудочка, що забезпечує ідеальні умови для проростання і розвитку рослин.

Разом з тим, конічна форма дисків означає, що робочий кут завжди буде тим самим, незалежно від ступеня зносу дисків. Диски з діаметром 450 мм забезпечують високу обертову швидкість та кращу проникну здатність у ґрунт, які ефективно подрібнюють рослинні рештки, поліпшуючи структуру ґрунту.
 
X-подібне розміщення дисків компенсує сили бокового зміщення і забезпечує машині нейтральну поперечну геометрію. В результаті агрегат рівно слідує за трактором, що так важливо під час роботи з GPS навігацією і на складних рельєфах. Крім цього, таке розташування дисків дозволяє культиватору Carrier постійно витримувати робочу глибину на передньому і на задньому рядах дисків.
 
Стійки дисків сконструйовані таким чином, що між ними залишається достатньо місця для більшої пропускної здатності. Індивідуальна підвіска кожного диска дозволяє ідеально витримувати задану робочу глибину.
 
«Після свіжої оранки лише слід зробити один прохід культиватором Carrier — і поле ідеально готове, — каже Радослав Златов. — Він показує ідеальне розпушення землі, і що впливає на збереження вологи. А це для нас головне».
 
Пробний посів
У господарстві «Балкани» техніка Vaderstad настільки сподобалася, що вони погодилися провести пробний висів соняшнику сівалкою Tempo, яка здатна сіяти на високих швидкостях.
 
«Ми її агрегатували з 300-сильним трактором, а швидкість роботи становила аж 18 км/год, — із захватом розповідає Радослав Златов. — Така швидкість роботи — це, звичайно, фантастика. Бо і якість висіву при цьому дуже й дуже висока».
 
А річ ось у чому. У сівалці Tempo реалізовано ідею виходу насінини з насіннєпроводу під тиском повітря — «точний постріл». Вилітаючи з висівної трубки, насіння вловлюється м’яким гумовим колесом, яке притискає його до борозни і при цьому забезпечується добрий контакт насіння із ґрунтом. Це потім впливає, безперечно, на появу дружніх сходів.
 
Однак, коли сівба відбувається на таких високих швидкостях, то проблемою можуть стати невеличкі нерівності поверхні поля. Вони стають для агрегату неначе трампліном, на яких він підстрибує. Аби не було коливань по вертикалі, тиск на кожен із сошників у сівалці Tempo регулюється у межах 150-325 кг, що зумовлює дотримання заданої глибини.

Кожна висівна секція сівалки приводиться в дію власним електричним мотором, який взаємозв’язаний зі швидкістю сівалки, що визначається з допомогою радару. Всі секції мають однакову швидкість висіву насіння, але є можливість індивідуально з кабіни трактора вимикати кожен мотор по черзі з правої або лівої сторони. Ця функція є доцільною на полях з неправильною конфігурацією і на обсівах з метою економії посівного матеріалу та уникнення загущення посівів. На кожній висівній секції встановлені сенсори висіву насіння. Вони контролюють якість сівби: визначають середню кількість насіння на гектар, відстань між насінням, пропуски насіння, двійники і передають цю інформацію оператору.
 
«Якщо порівнювати з іншими сівалками, які у нас є, — коментує Радослав Златов, — то можна одразу відмітити якісніше розміщення насінин у посівному ложі. Через пару тижнів ми вже побачимо сходи. Однак остаточне рішення про придбання цієї моделі сівалки буде прийнято тільки тоді, коли ми побачимо результат у бункері. Але щось мені підказує, що він буде гарним».
 
Ефективна сівалка
Під час Дня поля було продемонстровано ще один агрегат, про який зараз розмірковує господарство «Балкани». Мова йде про сівалку Rapid A 600C, яка так само здатна виконати сівбу швидко і ефективно. Ця машина спроможна працювати не лише по оранці, а й по високому фону пожнивних решток та по бур’янах.
 
Сівалка Rapid за один прохід, окрім висіву насіння, вносить добрива. Для цього вона обладнується бункером із перегородкою, яка призначена для простого проведення регулювань співвідношень насіння/добрива. Сівалка вносить добрива окремо між рядками з насінням. Саме такий метод позитивно зарекомендував себе під час польових досліджень, адже він гарантує, що добриво і насінина у ґрунті не матимуть безпосереднього контакту, що, у свою чергу, забезпечує відсутність ризику хімічного опіку насіння. Практика шведських агрономів доводить, що висів насіння та добрив в один сошник призводить до погіршення стану і розвитку сходів, знижуючи урожай приблизно на 8 %. Завдяки своїй конструкції Rapid дозволяє провести посів у дуже стислі строки: робоча швидкість сівалки сягає 10-18 км/год, тобто за добу 6-ти метровим агрегатом можна засівати 120-130 га.
 
Аби забезпечити оптимальний розвиток рослин, сівалка Rapid проводить висів насіння з шириною 12,5 см. Науковці Vaderstad провели дослідження, що така відстань є найбільш оптимальною для зернових культур, адже в такий спосіб насіння рівномірніше розміщується на одиниці площі, менша міжвидова конкуренція за вологу, світло та поживні речовини. На відміну від більшої ширини міжряддя — 15-25 см — запропонований спосіб дозволяє отримати приріст урожайності на рівні 5-10 %.
 
До речі, ця техніка уже добре відома на теренах Бесарабії. На дні поля були присутні аграрії, які уже кілька років поспіль застосовують техніку Vaderstad у себе на полях. І це не лише через якість цих сільгоспмашин. Багато хто з них говорить про надійність гарантії компанії, а дехто зазначає, що насправді практично нереально, аби ці знаряддя вийшли з ладу. У будь-якому разі завжди можна розраховувати на сервісну службу Vaderstad, яка оперативно полагодить несправності, і техніка знову вернеться на поле.

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.