agro business 160 160

Постійне «тимчасове» рішення для сушіння зерна

Постійне «тимчасове» рішення для сушіння зерна

/ Механізація АПК / Середа, 26 вересня 2018 15:25

Чому мобільні зерносушарки сьогодні набувають дедалі більшої популярності, та як їх правильно вибирати.

— Ми придбали вже четверту мобільну сушарку. Звичайно ж, звертаємо увагу на виробника, однак передусім орієнтуємося на простоту установки та експлуатації. На мою думку, в цьому плані у мобільних агрегатів конкурентів немає. Нам привезли агрегат, зібрали, запустили — і все. Ми обробляємо понад 7 тис. га, і відстань поміж дільницями є досить значною. У нас декілька баз, токів, і майже скрізь стоять агрегати для сушіння зерна, — ділиться власним баченням керівник міцного господарства, розташованого на сході України.

«Не на диктофон» людина відверто жаліється на низку проблем, які в сукупності ще декілька років тому спонукали господарство відмовитися від встановлення стаціонарної високопродуктивної сушарки. Це і проблеми із дозволами на капітальне будівництво, і пошук підрядників, і зрештою складне питання із підведенням до території господарства газогону.

— Я пробував підвезти природний газ — і тоді відмовився від цієї ідеї. Зрештою я його провів до центральної бази, однак процес зайняв кілька років. А це роки відмов, розглядів питання, суперечок та вмовлянь. Я приходжу і запитую: «Скільки мені потрібно офіційно заплатити, щоб до нас із усіма дозволами та погодженнями законно підвели газ?». А мені починають розповідати про якісь небувалі труднощі та зайнятість, і так тривало роками. Ми тоді питання із сушінням зерна вирішили просто: придбали перші дві мобільні сушарки, що працювали на рідкому пальному. Все — проблема відпала. Хоч ми нікуди агрегати не пересуваємо, але я знаю, що маю можливість сушити зерно. Потрібно буде — я їх перевезу в інше місце, — стверджує аграрій.

Саме так. Чимало господарств відчувають потребу та мають кошти для того, аби поставити у себе на току сучасний капітальний комплекс для доробки та зберігання врожаю. Однак з різних причин цього робити не поспішають, розмірковуючи над оптимальним рішенням. Основні перепони: загальна висока вартість реалізації проекту, необхідність отримати силу-силенну дозволів, погоджень та інфраструктурні проблеми.

 

09 376 82

 

— Сьогодні я тут, а завтра мене звідси витиснуть, коли закінчиться строк оренди паїв. Я тут викупив колгоспний гараж, відремонтував напільні склади й організував зберігання, добудував навіси. Планів — безліч, але поки що мені тут не належить жодного квадратного метру землі — усе, у підвішеному стані. Я думав спочатку робити фундамент та ставити капітальну сушарку, та поки що остерігаюся. А мобільний агрегат за потреби можна вчепити до трактора і кудись перетягнути. В крайньому разі продати, — відверто каже ще один фермер уже із Західної України.

Якось так воно й виходить. Неврегульованість земельного питання, з одного боку, грає на руку частині господарств (далеко не всі мають змогу викупити свої площі, тому вигідніше поки що орендувати), та, з іншого, призводить до того, що аграрії побоюються вкладати великі суми в капітальне будівництво. Можливо саме тому мобільні сушарки і набували впродовж останніх років великої популярності.

Мобільний агрегат для сушіння зерна — це, звичайно, не «бочка» на колесах, і для того щоб її кудись перевезти, встановити та почати сушіння зерна, потрібен певний час та деякі навички. Однак її головною перевагою є та сама мобільність. Тобто відсутність потреби у будівництві фундаменту та можливість налагодити доведення відсотку вологості зерна до норми фактично у будь-якому місці. В тому числі навіть у полі.

09 376 83— Ну у полі б я зерно не сушив, — посміхається фермер. — Якщо сухо, то все буде у пилюці, а по дощі і в болоті сушити — то теж марна справа. Зерно буде брудне, засмічене із насінням бур’янів тощо. Як би чисто комбайни не збирали врожай, однаково потрібно його очистити в нормальних умовах. Те ж таки сушіння потім обійдеться дешевше. Але якщо ви можете перемістити агрегат, то дуже добре. Я так навіть сусідам зерно сушив. Минулого року кукурудзу майже не сіяв, і вони попрохали мене перетягти сушарки до них на тік.

Дійсно, така мобільність дає змогу паралельно надавати послуги, хоча, щиро кажучи, в сезон цим не дуже заробиш. Адже у кожному господарстві вистачає своїх завдань. Тим паче, що продуктивність більшості моделей мобільних зерносушарок, які працюють в Україні, зазвичай помітно поступається стаціонарним.

Не співатимемо дифірамбів якомусь окремому типу агрегатів для сушіння зерна, бо кожне господарство у їх виборі виходить із власних потреб та можливостей. Річ у тім, що відносна невисока продуктивність мобільних сушарок у переважній більшості випадків супроводжує­ться водночас також відносно невисокою ціною.

— У людини є певна сума, і вона хоче сушити зерно в себе господарстві. Може б, хотілося поставити і пару металічних силосів, і баштову сушарку, однак бачить, що не потягне. Тоді їй продавець пропонує взяти невелику мобільну сушарку, а часто навіть із виплатою відразу частини суми. Фермери, як правило, на це погоджуються, а для зберігання зерна тоді пристосовують напільні склади. В будь-якому разі в перспективі це означає скорочення витрат завдяки відмові від сушіння врожаю на стороні та на логістиці. Не потрібно шукати зерновози, перевозити зерно туди-сюди, а можна все робити «вдома», — пояснює представник дилерської компанії, яка продає, зокрема, і мобільні зернові сушарки.

Ще однією перевагою таких агрегатів є незрівнянна простота їх запуску в експлуатації. Виробники та дилери декларують проміжок часу від 1 до 4 днів, за який вони беруться налагодити роботу сушарки, з моменту доставки до господарства. Звичайно ж, трапляє­ться різне, і на це може піти і більше часу, втім, це все одно не зрівняти зі спорудженням стаціонарного агрегату. Умовно кажучи, якщо все гаразд, то наприкінці жовтня можна отримати сушарку, а вже на початку листопада почати приймати кукурудзу та сою.

До речі, про культури. Переважна більшість мобільних зерносушарок — агрегати «всеїдні», і без проблем можуть переходити з пшениці на ріпак, із ріпаку — на сою, із сої — на соняшник, а потім на кукурудзу. Існують моделі, які взагалі спокійно сушать насіння нетрадиційних культур, скажімо кормових трав. Не потрібно вигадувати щось особливе і «хімічити» з налаштуваннями. Цьому сприяє і циклічність процесу доробки до потрібного відсотку вологості зерна в мобільних агрегатах.

Якщо стаціонарна сушарка передбачає потоковий принцип сушіння, що не завжди дає змогу відразу довести занадто вологе зерно до кондиції, то мобільні агрегати мають власний кількагодинний цикл. Він складається із чотирьох етапів: завантаження зерна, власне сушіння, охолодження та вивантаження. Впродовж цього процесу є можливість зняти не «майже всю» зайву вологість, а стільки, скільки саме потрібно. Однак заради справедливості наголосимо на тому, що чимало стаціонарних агрегатів відомих світових та вітчизняних виробників спроможні провадити не менш, а то й більш якісне сушіння зерна, і продуктивність при цьому у них є значно вищою. Навіть найпотужніша мобільна зерносушарка не може видати «на гора» понад 12–15 т зерна за годину, тоді як один раз вклавши гроші у стаціонарну потужну можна бути спокійними за врожай. Багато чого залежить і від конструкції агрегату, і від виробника, і, ясна річ, від ціни.

Як підходити до вибору такої техніки? Хоч це звучить, можливо, банально, але орієнтуватися слід на виробника і дилера. Якщо якість продукції одного і рівень сервісу другого викликають сумніви, то краще з ними справи не мати. Дорожче вийде. Я чув не про один випадок, коли новеньку придбану сушарку за деякий час збували просто за півціни чи взагалі навіть залишали на «задньому дворі». В однієї нібито класної сушарки автоматика демонструвала категоричне нерозуміння завдань, які покладалися на агрегат, дилер не міг нічого зробити, а виробник писав із далеких країв, що все повинно бути нормально. Інша сушарка після запуску в роботу продемонструвала у 8(!) разів нижчу продуктивність роботи від задекларованої… Тому краще в експерименти не вдаватися.

 

09 376 84 1

 

Обираючи мобільні агрегати з дешевого цінового сегменту, слід звернути увагу передусім на її безпечність роботи. Невідрегульований «факел» може за рік роботи призвести до того, що агрегат потребуватиме капітального ремонту. А може і взагалі загорітися чергова партія соняшнику внаслідок неправильної експлуатації сушарки або через низьку якість матеріалів та недоладну конструкцію моделі.

Тому ми маємо оцінити передусім якість і товщину оцинкування металу, вразливість основних елементів агрегату до іржі, можливість встановлення системи аспірації та накриття, стійкість колісної бази моделі (інакше ж яка вона мобільна?) та конструктивно передбачену безпечність роботи. Слід розуміти, що сучасне сушіння зерна без надійної автоматики є неможливим, і тому на це також варто звернути першочергову увагу.

Важливим аспектом вибору мобільної сушарки є можливість багатьох виробників пропонувати справдешні «конструктори», залежно від побажань покупця. Скажімо, модель може лежати зібраною на складі на 60%, а все інше буде доставлятися вже так би мовити опційно. Можна сказати, що конструкція сучасних мобільних сушарок є дуже гнучкою і дозволяє, наприклад, варіювати із вибором палива для роботи. Традиційно вважає­ться, що такі агрегати повинні працювати на пічному паливі, враховуючи, що їх теоретично можна тягати туди-сюди полями і токами. Однак оскільки майже всі клієнти їх просто ставлять у себе на току, використовуючи як стаціонарну сушарку, лише без фундаментів та погоджень, то виробники оперативно відгукуються на їх запити. Тому мобільну сушарку можна підключити і до природнього газу, ясна річ, і до зрідженого, і навіть замовити агрегат на деревних пелетах чи на соломі.

Це чудово, однак гадаємо, мобільні сушарки в такій ролі варто все ж розглядати передусім як проміжне тимчасове рішення. Так чи інакше, після того, як буде запроваджене якесь прозоре рішення на ринку землі, господарства почнуть вкладатися у стаціонарні продуктивні сучасні комплекси для доробки та зберігання зерна. В цьому випадку мобільні агрегати частіше почнуть застосовуватися за призначенням (для роботи у віддалених підрозділах) або як допоміжні сушарки. Однак популярність свою збережуть ще надовго.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.