Стратегія використання Carrier XL

/ Механізація АПК / П'ятниця, 27 листопада 2015 15:56
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Нещодавно до України потрапив новий культиватор Carrier моделі XL. Це найбільший агрегат у цій лінійці Vaderstad з цілою низкою відмінностей від менших моделей. Однак не лише це є цікавим. Адже фермер, який його придбав, добре продумав, яким чином він буде використовувати цю продуктивну, але недешеву техніку.

 

Василь Григорович Лещенко господарює на полях Черкащини уже дванадцять років. Його господарство ФГ «Шевченко Л», яке знаходиться у Тальнівському районі, вирощує зернові та олійні культури на площі 1000 га.
 
Крок до більшої якості
Починав Василь Лещенко з невеличкого клаптика землі. А за ґрунтообробне знаряддя йому слугувала борона місцевого виробництва. За роки своєї діяльності він передивився на роботу різних агрегатів і все ж таки вирішився придбати культиватор від Vaderstad.
 
На це вплинуло не лише те, що в сусідніх господарствах теж використовується ця шведська техніка. Він ґрунтовно підійшов до питання технології обробітку ґрунту і зрозумів, що ліпшої якості не знайти.
 
«Я домовився з фірмою про поставку цього обладнання, — розповідає Василь Лещенко. — Проплатив 20 % передоплати за нього, і вже незабаром культиватор був у мене. Я дуже задоволений ним».
 
ФГ «Шевченко Л» ніколи не використовувало тих схем, які пропагувалися за радянських часів. Економічно недоцільно. Нині тут вирощують здебільшого пшеницю, ячмінь, кукурудзу та соняшник практично у трипільній сівозміні.
 
При цьому оранка в господарстві застосовується лише під кукурудзу та соняшник. А от під зернові — мінімальна технологія. Фермер каже, що якщо робити навпаки, то урожайність соняшнику, наприклад, буде на 5 ц меншою. Тож під нього просто вигідніше орати.
 
Результати говорять самі про себе: на зернових по 60 ц/га, на кукурудзі до 100 ц/га. Що ж стосується соняшнику, то його тут молотять у середньому 35 ц/га. Дарма, що на поле він повертається через два-три роки. Добрива, засоби захисту рослин та правильне насіння дозволяють досягти високих результатів.
 
Рівне поле
Коли Василь Лещенко вдається до мінімального обробітку, йому надзвичайно важливим є створення насіннєвого ложа. На легких ґрунтах для цього не потрібно нічого, крім передпосівного прикочування. Сівалка і так може висівати насіння на задану глибину. Але для важких, глинистих ґрунтів Черкащини це не підійде. І хоч для посіву тут використовують потужні агрегати, які висівають безпосередньо у стерню, виникають питання. Адже поверхневий шар дуже легко висушується, і тому насіння потрібно висівати у вологий ґрунт, щоб гарантувати швидке проростання.
 
Інший момент — це те, щоб під розпушеним шаром поле було рівним. Якщо культиватор після себе залишить «пральну дошку», то це негативно позначиться потім на якості висіву. А от Carrier дозволяє підготувати поле під прохід сівалки ідеально і зберегти вологу.
 
«Для роботи я можу регулювати тиск на крила, — коментує господар. — І таким чином притискне зусилля всіх дисків буде триматися на одному рівні. Культиватор краще витримує задану глибину обробітку по всій ширині захвату».
 
При підготовці насіннєвого ложа також порушується капілярна активність з метою запобігання втрат вологи від випаровування. Чим менше проходів зроблено по полю перед посівом, тим більше вологи залишається у ґрунтовому профілі для культури. Саме цьому сприяє культиватор Carrier XL.
 
Боротьба зі стернею
Від менших моделей Carrier цей культиватор вирізняється передусім його робочою шириною у 6,25 м. За словами Василя Лещенка, це щонайменше на 50 % дозволить зменшити час на підготовку поля, порівняно із застосуванням старого обладнання з шириною захвату в 4 м.
 
Диски у Carrier XL такої ж конічної форми, як і в інших моделей цього ряду. Це дозволяє тримати однаковий кут атаки у процесі зношування. Однак діаметр їх значно більший — 610 мм, що дає можливість працювати на глибину від 6 до 15 см. Індивідуальна підвіска кожного диска дозволяє ідеально витримувати задану робочу глибину.
 
«У Vaderstad існує ще можливість докупити диски діаметром 510 мм, — пояснює Василь Лещенко. — Тоді б їх можна було змонтувати на культиватор замість цих великих та працювати з меншою глибиною, починаючи від 4-5 см. Однак нам поки що для наших цілей вистачить базової комплектації».
 
Адже одна з операцій, де застосовується Carrier XL у ФГ «Шевченко Л», — це підготовка поля після соняшнику. Культиватор пускають по високому фону пожнивних решток. А це стебла соняшнику до двох метрів висоти. Проте Carrier XL добре справляється із високим фоном стерні на полі, адже саме для цього він і призначений.
 
Його диски зі спеціально загартованої шведської сталі твердістю V55 розташовано двома рядами. У разі необхідності можна змінювати кут їхньої атаки, так що вони з легкістю проникатимуть на потрібну глибину, розпушуючи ґрунт та інтенсивно перемішуючи його з поживними рештками.
 
Інші операції
Стійки дисків сконструйовані таким чином, що між ними залишається достатньо місця для більшої пропускної здатності. І це важливо не лише для підготовки поля після кукурудзи чи соняшнику. Після збирання зернових поле також треба обробити. Під час поверхневого обробітку важливим агрозаходом є ущільнення верхнього шару ґрунту, що створює оптимальні умови для проростання падалиці, бур`янів та збереження вологи.
 
Але тут є одна проблемка: на полях, де працює ФГ «Шевченко Л», ще досі трапляється різноманітне сміття, яке вивозили на поля ще за радянських часів. На щастя, для Carrier XL такі речі не становлять перешкоди, адже його конструкція розрахована для кам’янистих шведських ґрунтів.
 
Кожна стійка диска обладнанна спеціальними гумовими амортизаторами. Коли на шляху диска культиватора трапляється будь-яка перешкода, то стійка відхиляється до 12 см і потім вертається знов на місце у робоче положення. Таким чином, і поле розпушується, і агрегат залишається цілим.
 
Розподіл ваги до 130 кг на кожну стійку дозволяє точно витримувати робочу глибину. Велика вага машини допомагає прорізатися крізь шар рослинних залишків і вдавлювати диски в ґрунт навіть у важких, сухих умовах. Після проходу культиватора на полі залишається дрібна грудочка, що забезпечує ідеальні умови для проростання і розвитку рослин.
 
Василь Григорович розповідає, що уже зараз тут думають про те, щоб застосовувати культиватор Carier XL і для «аварійної» підготовки поля. Мова йде про такі випадки, коли великі грудки, що лишились на полі після осінньої оранки, за зиму не перемерзли і їх неможливо нічим розбити.
 
«Ми випробували наш Carier XL на полі зі схожими до прогнозованих умовами, і подивились на його роботу, — розповідає фермер. — Культиватор після себе лишив дрібненьку грудочку, так що після цього вже не страшно і в поле вийти з іншими машинами».
 
А завдячує такій роботі культиватор своєму котку, який зроблено із металу, а не з з гуми. Така конструкція значно краще розбиває грудку. Щоправда, такий агресивний агрофон позначиться на робочій швидкості. Якщо по соняшниковій стерні тут працюють із 300-сильним трактором на швидкості 12-15 км/год, то там цей показник буде дещо менший. Проте, на думку фермера, це не біда. Головне, аби впоратися з тими твердими брилами глинозему.
 
Надання послуг
Господарство ФГ «Шевченко Л» обробляє не лише свої гектари. В один прекрасний день Василь Лещенко збагнув, що наявною технікою можна заробляти додаткові гроші, надаючи послуги з обробітку ґрунту чи збиранню врожаю іншим господарствам.
 
«У мене є багато сусідів, яким постійно потрібна така допомога, — розповідає фермер. — Окрім цього, в окрузі є безліч невеличких господарств, які не мають своєї техніки. За моїми підрахунками, окрім нашої землі, моя техніка обробляє ще близько 1000 га чужої ріллі, даючи господарству непоганий прибуток».
 
Культиватор Carier XL у господарстві з’явився не так давно, а отже, ще не було нагоди використати його саме за таким призначенням. Однак уже зараз фермер говорить про такі можливості, враховуючи його транспортні характеристики. Якщо порівняти з вітчизняною технікою, яка є на машинному дворі господарства, то можна помітити суттєві відмінності. У транспортному положенні агрегат займає лише 2,85 м в ширину. На дорозі його можна перевозити зі швидкістю 25 км/год. Такі параметри якнайбільше сприяють тому, аби використовувати культиватор для обробітку сусідських полів за гроші.
 
Обслуговування
Так, машина в господарстві нова. Однак Василь Лещенко прекрасно знає, що вона надійна в роботі. Рама культиватора повністю зварена. Це зроблено з метою уникнення ненадійних болтових з’єднань і потенційного зносу, який виникає під час роботи на високій швидкості. Завдяки цьому рама має вражаючу стійкість до деформації. Стійки дисків ковані, це ще більш підвищує їх жорсткість. Усі частини, які працюють у ґрунті, мають гумову амортизацію, яка продовжує термін служби деталей і рами.

Крім того, не може не подобатися і те, що підшипники тут не обслуговувані. Відомо, що це дуже чутлива частина будь-якої машини, особливо тієї, яка працює в агресивних умовах навколишнього середовища. У Vaderstad всі блоки підшипників розташовані по максимуму лише на захищених місцях на тильній стороні диска. Таке рішення дозволяє перерізати велику кількість рослинних решток, не побоюючись, що ці рештки можуть забитися раптом між диском і стійкою. Перед монтуванням на техніку усі підшипники тестуються в екстремальних умовах у власній лабораторії Vaderstad Verken AB, так що можна бути повністю впевненим у їхній безперебійній роботі на полі.
 
На котку підшипники у культиватора Carier XL захищено спеціальною гумовою втулкою. Це рішення Vaderstad, яке не зустрічається у жодних інших виробників, розроблене, аби зменшити передачу ударів, вібрацій від котка на раму та підшипники, за рахунок чого їхній ресурс значно подовжується.
 
Та й взагалі, коли мова іде про надійність техніки, то слід згадати про те, що фірма надає дворічну гарантію на агрегат, або 1000 га на метр ширину захвату.
 
«Це означає, що гарантія на наш Carier XL — 6250 га, — каже Василь Лещенко. — Зрозуміло, що за два роки ми ніяк не зможемо обробити таку величезну площу, навіть надаючи послуги. Це означає, що його нам вистачить на довго».

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.