agro business 160 160

Практичне просвітництво в НімАЦ

/ Механізація АПК / Понеділок, 30 листопада 2015 16:43
Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
10 вересня на території Німецького аграрного центру (НімАЦ) біля с. Поташ, що на Черкащині, понад тисячу представників усіх професій АПК з різних регіонів України змогли доторкнутися до останніх технологій сільськогосподарського виробництва та побачити їхнє практичне застосування.

 

Сьогодні умови ведення сільського господарства в Україні стрімко змінюються. І справа не тільки у військовому конфлікті на Сході, анексії АР Крим та складній політико-економічній ситуації. Наразі кліматичні зміни стають усе відчутнішими (хіба 20 років тому хтось міг вважати нормальним вирощувати кукурудзу в Поліссі?!), а шкідники та хвороби мутують усе швидше. Протистояти цьому без нових технологій сьогодні неможливо. Але, на жаль, попри доступність, прийняти їх можуть не всі. Так, спитавши якось продавця сучасних комбайнів щодо рекомендацій із їхнього використання, я отримав відповідь: «Головне — компетентність оператора. Часто буває, що вони бояться використовувати програмне забезпечення техніки, а потім дивуються, чому комбайн за кілька мільйонів гривень показує таку низьку продуктивність. У цьому плані Україна потребує просвіти, і це стосується всіх професій АПК».
 
Діяльність Німецького аграрного центру спрямована саме на неї. З 2009 року його працівники не втомлюються навчати сільгоспвиробників, агрономів, операторів, представників інших професій галузі, а головне — студентів профільних вузів роботі з новітніми технологіями в АПК. Цим вони допомагають їм не тільки протистояти негативним змінам сьогодення, а й перейти на новий рівень сільськогосподарського виробництва. В процесі навчання одним із практичних інструментів НімАЦ є щорічний День поля, на якому численні світові технології роботою доводять свою придатність.
 
Молоде сонце ще не встигло прогнати вже по-справжньому осінню прохолоду, а велика площа вже встигла наповнитись метушнею й гулом від численних розмов. Поруч зі мною пробігають вічно заклопотані менеджери, ліворуч, біля палатки з кавою, група журналістів планують свою роботу та невимушеними поглядами оцінюють захід. Трохи поодаль останній «марафет» на своїх стендах наводять представники десятків компаній-виробників і дилерів технічного оснащення, насіння, ЗЗР і добрив. Зокрема, новітню та знайому техніку тут презентують Amazone, Berthoud, Сase IH, Claas, Horsch, Lemken, Vaderstad, Rauch, «Завод Кобзаренка» тощо.
 
Про останні напрацювання у галузі захисту сільгоспкультур готуються розповідати представники Stefes та FMC. Досягнення в інших сферах АПК представляють Norika, Riela, Smart, Юромаш та багато інших. А за їхніми стендами бурякове море прорізає комбайн Terra Dos T4-40 від компанії Holmer… Є від чого голові піти обертом, і тільки-но опинившись тут, спочатку губишся у цьому великому інформаційному згустку: хочеться подивитися все, а час то обмежений. Але організатори добре подбали про те, щоб нічого не було пропущено. Після офіційного відкриття всіх розділили на декілька груп. До однієї з них приєднався і я.
 
Наша група підійшла до першого демополя, засіяного гібридами кукурудзи від Limagrain. «Тут представлено два гібриди 3258 та Адевей середньоранньої групи стиглості, — розповідає регіональний представник Limagrain Андрій Андрієнко. — Ці високо інтенсивні гібриди є одними з найбільш популярних в Україні серед усіх компаній і мають потенціал урожайності 15 т/га та 17-18т/га відповідно».
 
Та раптом до його розповіді приєднався звук віддаленої роботи двигуна, який поступово наближувався. Спочатку показалася верхівка червоної кабіни, а за нею 12-рядова жатка прорізала шлях найпотужнішому комбайну від Case IH моделі Axial-Flow 9230. Вона викликала немалу цікавість відвідувачів, більшість з яких досвідченим оком оцінили високу якість технічного оснащення. Коли зібране зерно комбайн відвантажив до причепу від «Заводу Кобзаренка», ми рушили далі.
 
В кінці коридору між посівами стиглої кукурудзи на нашу групу чекало порожнє поле, в центрі якого було встановлено по дві «колії» зі штучних величеньких горбів і вибоїн — смуга перешкод для демонстрації обприскувачів. Цього року вона стала однією з найбільш складних у порівнянні з минулими роками та була покликана безжально виявити всі слабкі місця агрегатів і подарувати відвідувачам корисне та цікаве видовище. Не встиг ведучий повідомити про початок демонстрації, як, піднявшись угору, десятки камер націлились на смугу перешкод. Першим успішно випробували на міцність причіпний обприскувач UX 6200 від компанії Amazone, який до того встиг «намотати» в господарстві не одну сотню мотогодин. За ним елегантно спрацював причіпний агрегат Primus 35 від компанії Lemken. А далі численні телефонні камери, мильниці та професійні «дзеркалки» запрацювали на повну, адже настав час проявити себе самохідним обприскувачам. Смуга перешкод витиснула все з підвісок машин Patriot 3330 від Case IH та Raptor 3240 від компанії Berthoud, але так і не змогла суттєво зсунути їхні штанги з горизонтального положення. «Родзинкою» презентації став привезений цього року в Україну самохідний обприскувач LEEB 330 PT від Horsch, штанги якого працювали всього в 40 см від землі.
 
Поруч із цим дійством відвідувачі змогли оцінити посіви 6 сортів сої від компанії «Соєвий вік». Її представник наголосив, що найближчим часом «Соєвий вік» презентує гібриди з потенційною урожайністю 7 т/га.
 
А над посівами олійної на радість студентам аграрних вишів могутнім велетнем височіє еталон німецької якості, комбайн Lexion 770, який безпосередньо перед обідом почне збирати культуру. Непідробна цікавість відвідувачів обернулася для машини детальним оцінюванням майже кожної деталі, яке частенько супроводжувало схвальне прицмокування язиком то від одного, то від іншого аграрія.
 
Низку презентацій по соняшнику відкрили 9 зареєстрованих гібридів іспанської селекції від компанії Strube, а продовжили три — від компанії KWS: стійкий до вилягання та посухи гібрид Гелія 6 з вмістом олії 51-52%, пластичний посухостійкий гібрид KWS Мондео із вмістом олії до 50% та ранньостиглий гібрид KWS Драгон із потенціалом урожайності 5 т/га.
 
Велика цікавість відвідувачів супроводжувала презентацію гібридів кукурудзи різних груп стиглості від KWS. Представники компанії, зокрема, розповіли про гібрид Сільвініо з ФАО 200 та потенційною урожайністю 14 т/га. З ФАО 210 були представлені гібриди Кінесс із потенціалом урожайності в 9 т/га та Роналдініо — гібрид подвійного типу, який на виробничих посівах у Жашківському районі дав 10 т/га по зерну та 60 т/га за силосом. Не забули нам презентувати і гібрид силосного типу Богатир із ФАО 290 та реальною продуктивністю 45 т/га, високопродуктивний Камараліллас із ФАО 320 із потенціалом урожайності 16 т/га та інші.
 
А потім ми рушили до вражаючої презентації тракторів, ґрунтообробної техніки, посівних комплексів та іншої сільськогосподарської техніки від таких гігантів, як Amazone, Сase IH, Claas, Horsсh, Lemken, Vaderstad, Rauch, «Завод Кобаренка»… Очі розбігалися від розмаїття агрегатів для різних за розмірами господарств і типів обробітку. Так, наприклад, моделі тракторів охоплювали спектр потужності від 110 до 500 к.с. І хоч тут не так часто, як на випробовуванні обприскувачів, чулося клацання фотоапаратів, та байдужості до презентації не проявляв ніхто. Один оглядає двигун трактора, другий перевіряє зварні шви та робочі органи глибокорозпушувача, третій більше приділяє уваги сошникам сівалки, а четвертий — домовляється з представником компанії про презентацію культиватора на його полі… Емоцій безліч! Зокрема, приємно вразила якісна робота новинок на вітчизняному ринку: 12-метрової дискової борони Catros від Amazone, а також посівного комплексу Focus 6 TD, який працює за технологією strip-till від Horsch.
 
По завершенню справної роботи стількох технічних тандемів ми задоволені, хоч і трохи втомлені рушили назад, де нас уже чекав смачний обід.
 
День поля у НімАЦ — це завжди свято, цікава та весела екскурсія новітніми технологіями сільського господарства. Величезний інформаційний масив, 97% наочних презентацій, коли кожне сказане представником компанії слово підтверджується на практиці, а головне — унікальна атмосфера легкості, щирості, веселощів та цікавої інформації, яка завдяки НімАЦ допоможе піднятися на новий рівень сільськогосподарського виробництва.
 
Фотогалерея

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.