На арені аграрного Колізею

/ Механізація АПК / Вівторок, 15 грудня 2015 16:02
Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
Нещодавно на Київщині відбулася масштабна сільськогосподарська виставка-демонстрація «Битва Титанів-2015», на якій сотні відвідачів мали змогу ознайомитися з останніми технологіями галузі АПК, фінансовими програмами від провідних компаній і банків, а також побачити роботу десятків добре знайомих і нових зразків сільськогосподарської техніки.

 

22 вересня біля с. Степове (Київська обл.), на одному з полів групи компаній «ТАК» розпочалась велика метушня. Грізно гарчать комбайни, автокрани розвантажують десятки фур, заповнених плугами, культиваторами та іншими знаряддями, з платформ для негабаритних вантажів виїжджають трактори та самохідні обприскувачі, десятки представників компаній заклопотано бігають у цьому впорядкованому хаосі… Ще день вони перевіряли та налаштовували техніку, ставили представницькі стенди, готували інформаційні матеріали, аж поки ранком 24 вересня все не було готово до відкриття однієї з найбільших виставок-демонстрацій сільськогосподарських технологій — «Битви Титанів-2015».
 
В Україні ця виставка, яку організували агрокосналтингова компанія «Дикун» разом із групою компаній «ТАК», проходить третій рік поспіль. Але навіть за такий відносно короткий час вона встигла завоювати прихильність багатьох сільгоспвиробників з усієї України. Дивуватись немає чому, адже саме тут найкраща аграрна техніка не просто красується на стендах, а проходить випробування полем, на практиці доводячи, чого вона насправді варта.
 
Я стою перед входом до великого «Аграрного Колізею», на якому за кілька годин розпочнеться одна з найбільших «битв» сільськогосподарських технологій. Попри ранню годину до палаток реєстрації зібралися черги, імпровізовані коридори між стендами численних компаній заповнені сотнями відвідувачів з усіх куточків України. Кого тут тільки немає: сільгоспвиробники та політики, агрономи й механізатори, а ще жителі с. Степове, журналісти, групи студентів і школярів… Поруч із натовпом вирізняються могутні силуети тієї частини техніки, що представлена в статиці, майорять різнобарвні прапори, а над усім цим кружляє невеликий літак для обприскування великих площ МВЕН-2 «Фермер» від компанії УкрАгроАвіа.
 
Після короткої реєстрації я заходжу всередину. Навколо мене панує метушня, стоїть легкий гул від безлічі розмов і відчувається приємна атмосфера якщо не свята, то принаймні гарного вихідного дня, коли можна і добре відпочити, і навчитись чомусь. Розвиток особливо важливий сьогодні, а тому аграрії проявляють велику цікавість до нових технологій. Так, ліворуч від мене хтось зацікавився сівалкою Vaderstad Spirit 600 C і тепер розмовляє з представником компанії. Праворуч — чоловік перевіряє рівень ергономіки кабіни сідлового тягача Iveco Stralis, який привіз на виставку генеральний партнер заходу компанія Амако; недалеко від нього малий хлопчик, сидячи на татових колінах і уявляючи, як він розсікає поля, з серйозним виразом обличчя тримається за кермо Quadtrack від Case IH.
 
Прямо переді мною з непідробною радістю зустрілися колись однокурсники аграрного вишу, а тепер уже шановні сільгоспвиробники. А далі стенди компаній губляться у морі людей, які гуляють виставкою, спілкуються, прицінюються, жартують, але, водночас, не забувають і про суворі реалії сьогодення, зокрема, брак оборотних коштів, який особливо загострився останніми роками. Саме тому стенди ПАТ «Кредобанк», АТ «Райффайзен Банк Аваль, а також ПроКредит Банку користуються уважною цікавістю відвідувачів.
 
Та ось, голос ведучого кличе всіх до головної сцени, де голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун офіційно відкриває «Битву Титанів-2015». «Сьогодні Україна переживає дуже непрості часи, — починає він. — Але виключно завдяки вашій праці наша країна сьогодні рухається вперед, і нинішній захід є доказом цього».
 
При цьому Андрій Дикун додав, що сільгоспвиробники України готові розвиватися і прагнуть цього, але через сильну нестачу оборотних коштів процес сильно ускладнюється. Одним із рішень проблеми може стати «Білоруський Лізинг», який надається на термін до 3 років у національній валюті без прив’язки до курсів валют, застав і комісій на всю білоруську сільгосптехніку та вантажні автомобілі МАЗ. Авансовий платіж становить від 25%.
 
Після презентації програми відвідувачів із відкриттям виставки привітали шановні гості: Радник Посольства Білорусь в Україні Кирило Камишев, бізнес-директор New Holland Agriculture в Україні, Молдові, країнах Балтії та Фінляндії Антуан Ребійар, а також бізнес-директор Case IH у Східній Європі, на Балканах, Молдові та Україні Харальд Бойтленнер.
 
Слово взяв і генеральний директор компанії Амако-Україна Дмитро Бородій: «На таких заходах ви можете налагодити зв’язки з партнерами, які нададуть вам техніку, що підвищить ефективність ваших господарств, та забезпечать якісний сервіс. Це наш пріоритет, і ми робимо все для розвитку сервісу в Україні. Так, цього року в Києві ми відкрили майстерню площею 1 тис. м², триває будівництво великого складу запчастин, а 14 наших сервісних центрів завжди готові до обслуговування техніки, яку ми постачаємо. Крім цього, пропонуємо різні фінансові схеми: розрахунок врожаєм часто за завищеною ціною, кредити тощо».
 
Після офіційного відкриття всіх запросили на головну подію — презентацію техніки, яка була особливо насиченою, адже програма заходу охопила всі операції осінніх сільськогосподарських робіт: збирання врожаю, його логістика, обробіток ґрунту за різними технологіями, сівба, внесення ЗЗР і добрив. Так, на першій частині демонстрації свій потенціал розкрила збиральна техніка. На окремому, вкритому достиглим соняшником та підсушеною кукурудзою майданчику працювали комбайни Axial-Flow від Case IH, зокрема, флагман AXF 9230 з жаткою Franco Fabril. Разом із ними врожай збирала й вітчизняна новинка від «Укрсільгоспмаш» — комбайн «Скіф-230А» із 8-рядковою кукурудзяною жаткою КМС-8.
 
А потім естафету перехопили ґрунтообробні агрегати, трактори, а також причіпні й самохідні обприскувачі. Особливий інтерес викликала демонстрація новинок. Зокрема, New Holland Agriculture презентувала модернізовані комбайн CR9.80, трактор Т8.410, а також самохідний обприскувач Guardian.
 
«Сталевий гладіатор» від «Амако», трактор Massey Ferguson 8690, агрегатований із б/у-шним, але від того не менш ефективним 8-корпусним плугом Rame Kormoran, працював на полі першим. Його головною перевагою є економне споживання палива. Так, за результатами всеукраїнського туру Massey Ferguson, із плугом на глибину до 28 см трактор споживає 14,6 л/га, з універсальним культиватором Vector на глибину до 30 см — 10,4 л/га, а з дисковою бороною Challenger 8*8 він витрачає палива 5,4 л/га.

2015 рік був багатим на новинки сільськогосподарської техніки. Так, роботу свого нового універсального важкого культиватора Opus 600 з робочою шириною 6 м та глибиною обробітку до 40 см представила компанія Väderstad.
 
Від пильного ока аграріїв не сховалися й результати роботи нових агрегатів від компанії Kuhn. Вона продемонструвала роботу багатофункціонального диско-лапового агрегату Perfomer, головною особливістю якого є те, що кожну робочу деталь можна використовувати незалежно. Також компанія представила новий (виробництво почалося 2015 року) посівний комплекс Espro 6000R, що однаково ефективно працює як за традиційною, так і мінімальною технологією. Робоча швидкість машини становить 12-17 км/год. Агрегат має бак об’ємом 3500 л та створює 40 рядів із 15-сантиметровим міжряддям.
 
Без уваги не лишилися й вітчизняні виробники. Так, «Червона зірка» представила роботу свого нового посівного комплексу Alcor 10 з робочою шириною 9,8 м. У ньому поєднується дві машини: пневматична сівалка та важкий культиватор, які можна використовувати окремо. Комплекс має бункер об’ємом 9620 л та працює із середньою продуктивністю 80-120 га за світловий день.
 
Достойно билися на арені й агрегати від компаній «Уманьферммаш», «Лозівські машини», «Завод Кобзаренка», «Бобруйськ-агромаш» та ін… А наприкінці заходу причіпні і самохідні обприскувачі влаштували красиву презентацію на щойно зораній землі. Загалом на арені Аграрного Колізею було представлено 73 компанії та 155 одиниць техніки.
 
Важливість таких заходів складно переоцінити, адже вони роблять значний вклад у такий потрібний сьогодні розвиток АПК.
 
Фотогалерея

 

 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.