Сталеві й оновлені

Сталеві й оновлені

/ Механізація АПК / Середа, 17 жовтня 2018 15:05

Перед кожною посівною ще непридбані трактори перетворюються на гарячі пиріжки, серед яких потрібно обрати найсмачніший.

За місяць-другий перед кожною посівною традиційно пожвавлюється ринок сільгосптехніки. Причому напитують передусім, звичайно ж, трактори. По-перше, далеко не всім аграріям вдається усе робити вчасно. То коштів бракує, то продавці підвели, то ще щось. А по-друге, щороку в сільському господарстві з’являються нові гравці. Десятки і сотні наших співвітчизників створюють нові господарства чи взагалі розпочинають займатися цією якщо не зовсім новою, то принаймні напівзабутою для себе справою. Хтось таким чином вкладає гроші, хтось відкриває додатковий напрям бізнесу, а хтось, заробивши дещицю, скажімо на продажі насіння та ЗЗР, вирішує самому стати фермером. У такому разі відразу ж виникає купа запитань.

Розпочинається справдешній марафон: яку модель обрати, якщо у мене 500, 1000 і 1500 га землі в обробітку? А в мене вже є 6-метровий культиватор і борона… А 16-рядну сівалку цей чи інший трактор потягне?…

Втім, заради правди зазначимо, що чимало досвідчених аграріїв не завжди впевнені у своєму виборі «сталевих коней», набивши одну чи більше гуль під час експлуатації попередніх моделей у себе в господарстві. Без нормального трактора, як відомо, діла не буде, а на ринку пропонується стільки моделей, що голова обертом йде.

Та що й казати, коли навіть бувалі у бувальцях аграрії дивую­ться: взяв трактор під обприскувач, із цим брендом працюю вже років 12. Машина стоїть зараз із поламаним переднім мостом. Доведеться якось збувати, а який вибрати на заміну — поняття не маю…

Може, людині просто не пощастило, а може, дійсно, щось із трактором не те.

Загалом більшість аграріїв чудово знають відповідь на запитання: який трактор обрати? Звичайно ж, тільки новий і той, що працює, а не стоїть у полі, посміхнеться головний інженер господарства, у якого наразі з технікою все добре. Та лишень зачмихає двигун, чи почне клацати коробка передач, як у нашого оптиміста відразу ж з’явиться заклопотаний вираз обличчя, і він підхопить оте сакраментальне гасло: «А який же трактор вибрати, щоб він працював, а не стояв у полі?!».

Ніхто не сперечатиметься: новий трактор, як і новий позашляховик — це щира втіха і керівника господарства, і агронома, і головного інженера, і, безумовно, механізатора. Щоправда, останній на позашляховиках пересувається у кращому разі як пасажир, а от із трактором він проводить чимало приємних і не дуже хвилин наодинці.

Новий трактор — це чудово, але їх багато, і їх експлуатація та обслуговування можуть суттєво відрізнятися. Існують усі підстави вважати, що поганих тракторів не буває. Ми маємо на увазі головним чином сучасні моделі відомих виробників. Інакше б ці машини просто ніхто не виробляв.

Мабуть, на поняття «добрий» чи «поганий» трактор впливають інші речі. Це неправильні експлуатація та обслуговування, неякісне пальне, недобросовісні інженери та механізатори, некваліфіковані сервісні інженери дилерів. Втім, тут можна багато просторікувати, натомість наголосимо, що переважна більшість сучасних моделей тракторів — це класна техніка, розрахована на гаманці різної товщини. Переважно це продуктивні машини зі значним запасом потужності та надійності і комфортабельними умовами роботи. Котрась «м’якша», якась жорсткіша, десь шумить у кабіні сильніше, десь слабше, там стоїть звичайний кондиціонер, а тут просунутий клімат-контроль. Однак працювати на будь-якій із них можна і потрібно.

Зачарованість окремими моделями із задекларованими чи підтвердженими експлуатаційними характеристиками не повинна підміняти найсуттєвішого критерію вибору сучасної сільгосптехніки — наявності якісного дилера у безпосередній географічній близькості до вашого господарства.

Що таке якісний дилер, гадаємо, окремо пояснювати не потрібно. Його сервіс приїздить не «на тижні», а сьогодні, і настільки швидко, наскільки це можливо. У нього є усі, підкреслюємо, «усі!» запчастини на найближчому складі, а в крайньому разі з-за кордону вони прибувають зі швидкістю надзвукового винищувача, а не запрягу волів. І найголовніше: сервісні інженери компанії, яка обслуговує трактори, уміють ремонтувати не трактори в принципі, а конкретні моделі конкретного бренду, тобто саме ваш трактор.

Ми порадимо обирати трактор, виходячи саме із цього критерію. В принципі погано, коли в полі зупиняється техніка в розпал сезону. Але комбайн чи самохідний обприскувач у крайньому разі можна терміново орендувати, сівалку — десь позичити, сяк-так перебути, а тоді вже розбиратися по закінченню роботи. Трактор потрібен завжди, і він не може простоювати у полі тижнями, адже під нього «заточені» усі причіпні агрегати у вашому господарстві. Місія нормального дилера — буквально «вести» вашу машину, причому не сподіваючись навіть на вашу відповідальність. Він повинен приїздити, телефонувати і нагадувати, спонукаючи ваших інженерів вчасно провадити ту чи іншу операцію з обслуговування машини.

Другий критерій, на який слід зважати: відповідність облюбованої моделі агротехнічним особливостям вашого господарства та кваліфікації персоналу. Даруйте, але якщо у якості попереднього основного трактора в господарстві використовувалася «радянська» машина, не варто хапатися за хіти останньої Агрітехніки. Навряд чи з того вийде щось путнє, хіба ви вирішите повністю оновити підходи до роботи та персонал. Людям потрібен час, щоб перейти на сучасну техніку, і розкішний набір дорогих опцій та функцій банально лишиться не затребуваним. З іншого боку, існує неписане картярське правило: недобрав своє — заліз собі в кишеню. Відчуваєте, що потягнете нову машину, розраховану передусім на застосування точного землеробства, і ефективність роботи якої за правильного підходу може істотно перевершити простішу модель, а дилер, якщо раптом щось, то не підведе — беріть!

Серед наступних критеріїв вибору трактора ми виокремимо інтуїтивно-практичний аспект — запас потужності та надійності конкретної моделі. Тут все як і у нас з вами — у людей. Хтось ледве виконає свою денну норму фізичного навантаження і піде спати, для іншого і ця ноша є непосильною, а хтось завиграшки видасть на-гора трудовий, а не «стаханівський» рекорд. Оцей запас міцності, надто у «забігах» на довгі дистанції, у сучасних тракторів може суттєво відрізнятися. Якісь моделі будуть рівненько й акуратно тягти сівалку чи культиватор із конкретною шириною захвату, сигналізуючи на підвищеннях, що ми так не домовлялися. При цьому намагання їх застосувати на більш серйозних ділянках фронту чи перевантажити може призвести до незапланованих зупинок у роботі. Так само є машини, які можуть поступатися за певними характеристиками першим, однак здатні показувати себе із неочікувано героїчного боку, надто в періоди пікових навантажень. Ми радимо таку інформацію здобувати безпосередньо в полі, розпитуючи знайомих та сусідів, яким ви довіряєте. Майже у кожному господарстві полюбляють провадити експерименти зі свіженькими «сталевими кіньми», випробовуючи, що вони потягнуть, і повсюдно машина, що відходила хоча б сезон, обов’язково потрапляла у смугу пікових навантажень. От це і варто дізнатися.

Продавці тракторів нерідко полюбляють наголошувати на винятковій економічності тих моделей, які вони продають. Жодного разу ми не чули, аби хтось сказав, що «наш трактор забагато їсть солярки». У кожного виробника є власні пояснення незвичайної паливної ощадливості машини. Ми ж порадимо це вислухати і з усім погодитися, а після того сісти і розібратися у налаштуваннях і трактора, і агрегатів, з якими він працюватиме. На жаль, цей фактор у нас сьогодні є дуже проблематичним. Не лише механізатори, ба навіть, інженери та продавці часто не знають, на якій передачі та з якою швидкістю руху слід виконувати ту чи іншу польову операцію, як вирівняти причіпний агрегат, як його правильно заглибити, і що означає та чорна кнопка на панелі управління. Тому горить «соляра» у баках за милу душу, викликаючи щире нерозуміння учасників процесу: ви ж казали, що буде в півтора рази менше брати?!

Настійно рекомендуємо: краще візьміть дешевшу модель чи відмовтеся від однієї-двох опцій, однак обов’язково закладіть у вартість вашого нового трактора використання винятково якісних, а ліпше оригінальних мастил та комплектуючих, не забуваючи і про колісну гуму. Це просто шкідництво якесь, коли машину, яка могла б легенько «відходити» без капремонту двигуна принаймні 10–12 тисяч мотогодин, удаваною «економією» доводять до того, що вона починає жалібно чмихати, стукати і стогнати вже на другій тисячі. Звичайно ж, під акомпанемент вигуків: «бракороби!» та «а я ж казав — не треба було брати!». Насправді не треба було заливати в двигун оливу, яку привіз знайомий «жучок» у немаркованій тарі та ставити фільтри незрозумілого походження, критерієм вибору яких є їхня вартість.

Однак ми щиро переконані, що це все ті самі сумнозвісні пережитки колгоспного минулого, і сьогодні ми бережемо наших сталевих помічників і вміємо за ними доглядати. Тому вибір нової моделі трактора для кожного господарства не становитиме жодних проблем. Не буває найкращих чи найгірших тракторів — є така хитра штука, як організація робочого процесу в господарстві. Якщо з цим питанням все гаразд, то і трактор раптово в полі не ставатиме, і сівалка висіє все рівненько, і підживлення до рослин буде достатньо, і втрат зерна не спостерігатиметься… А буде цілковита упевненість у дні сьогоднішньому-завтрашньому…

Погляньте, які моделі тракторів сьогодні привозять до України дилери: це вже навіть не «золота середина» поміж ціною, якістю та високими технологіями. Це вже не пошуки чогось надзвичайного — це точні влучання у ціль. Адже на кожен трактор завжди знайдеться свій купець.

 

Нові і вже перевірені

Чого-чого, а нових та оновлених моделей тракторів в Україні традиційно не бракує. Причому в герцях за серця та гаманці вітчизняних аграріїв стинаються як світові велетні на кшталт AGCO, так і зовсім скромні, однак амбітні новачки. Гадаємо, стане місця усім.

 

Zetor Forterra

Чехи продовжують виводити спочатку на європейський, а тоді ж відразу і на український ринки оновлені моделі Zetor із вражаючим новим італійським дизайном, однак якість машин лишається чеською із німецьким акцентом — і це просто чудово. Чергова прем’єра — добре відомий і оновлений Zetor Forterra.

 

12 379 72

 

Модельний ряд Forterra включає три лінійки CL, HSX та HD, куди входять машини з потужністю двигуна від 96 до 147 к. с. Оновлені трактори можуть комплектуватися різними варіантами коробки передач, найцікавішим серед яких є економічна ECO 40. Також оновлення торкнулося і двигунів, і як наголошує виробник, в сукупності це дало змогу знизити експлуатаційні витрати до 20%. Якісні зміни відбулися в гальмівній та системі зовнішнього освітлення моделі.

 

Fendt 1159 MT

Це трапилося — до України прибули перші гусеничні трактори Fendt. 1159 МТ — новинки елітарного німецького бренду були представлені минулого листопада у Ганновері і вже зараз прямують до перших українських покупців. Вельми цікаво буде дізнатися про їх враження, оскільки поєднання традиційних характеристик плавності і продуктивності Fendt із гусеничним ходом має дати щось неймовірне.

 

12 379 74 1

 

Поки що скажемо, що потужність двигуна цієї моделі сягає майже 600 к. с., а знаменита незалежна підвіска, притаманна тракторам німецького бренду, тут повністю змінена в бік вдосконалення. Само собою Fendt 5911 MT — це потужна високотехнологічна машина, і виробник обіцяє, що ці гусеничні трактори покажуть себе якнайкраще. А ми й не сумнівалися!

 

Massey Ferguson 6713

Massey Ferguson продовжує свою тріумфальну ходу українськими полями, і таке враження, що нові цікаві моделі бренду в Україні з’являються ледь не щомісяця. Хоча чому б і ні: на стенді виробника у Ганновері було представлено щонайменше штук 15 новинок, тому, гадаємо, це далеко не межа. Massey Ferguson 6713 було презентовано в Україні у грудні минулого року, і вочевидь, ця 132-сильна модель боротиметься у специфічному сегменті «від 80 і якомога більше». Це основні трактори для фермерських господарств площею 200–400 га, рушії для причіпних обприскувачів, машини для тваринництва, будівництва, транспортування вантажів і взагалі куди пошлють.

 

12 379 73

 

Під капотом MF 6713 знаходиться економічний турбований двигун AGCO Power об’ємом 4,4 л, який досягає крутного моменту 540 Нм вже на 1500 об./хв. Синхронізована механічна трансмісія Power Shuttle (12/12) дає змогу перемикатися під час руху без зчеплення. А за гідравліку відповідають відразу два насоси — один (37 л/хв.) безпосередньо за внутрішні вузли трактора, а другий (57 л/хв.) — за навісне обладнання..

 

Farmtrac Europeline 9120 DTN

Поляки випустили нормальний недорогий трактор — Farmtrac Europeline 9120 потужністю 113 к. с. і тепер постачають його до України. Тут стоїть 4-циліндровий двигун Perkins, гідравлічна система Mita, механічна трансмісія Carraro, система впорскування пального Bosch та деякі інші імпортні компоненти. Поклавши це на добротну основу, ми отримуємо достойну машину, яка впишеться у технічний парк будь-якого господарства.

 

12 379 75

 

Гадаємо, що такі технічні рішення, як Farmtrac Europeline 9120 є чудовою альтернативою пострадянській техніці, враховуючи апріорі вищий рівень надійності та комфорту.

 

Valtra T

Наприкінці згадаємо про найблискучішу тракторну весняну прем’єру в Україні — офіційну презентацію переможців Agritechnica-2017, тракторів Valtra серії Т. Наразі представлено дві моделі серії: Valtra T154 і Valtra T194. Трактори серії Т, оснащені двигунами потужністю від 155 до 250 к. с., здатні повністю закрити як потреби невеликих фермерських господарств, так і позмагатися у сегменті машин для середніх агроформувань. Це не лише красиві, але й високотехнологічні і реально надійні машини. Фіни їх успішно використовують навіть у лісозаготівлі і розганяють до неймовірних швидкостей на льоду.

 

12 379 74 2

 

Крутний момент двигунів Valtra становить від 680 до 1000 Нм, і сюди можна поставити фактично будь-яку трансмісію. Машини серії T в Україні пропонуються у чотирьох варіантах оснащення: Direct, Versu, Active і HiTech. І взагалі, як запевняють виробники, їх можна укомплектувати так, як завгодно покупцеві. Незмінними лишаться, втім, економічність роботи, надзвичайна надійність та висока продуктивність фінських машин.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
16 квітня 2024
 15 квітня 2024
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
15 квітня 2024
 15 квітня 2024
Аграрії Хмельниччини завершили сівбу ранніх ярих зернових культур. Станом на 12 квітня посіяли 81,6 тис га зернових та зернобобових культур.
Аграрії Хмельниччини завершили сівбу ранніх ярих зернових культур. Станом на 12 квітня посіяли 81,6 тис га зернових та зернобобових культур.
15 квітня 2024
 15 квітня 2024
Загальний урожай основних олійних культур в Україні у 2024/25 маркетинговому році може становити близько 21 млн тонн, що на 3,1% поступиться показнику поточного сезону (21,68 млн тонн).
Загальний урожай основних олійних культур в Україні у 2024/25 маркетинговому році може становити близько 21 млн тонн, що на 3,1% поступиться показнику поточного сезону (21,68 млн тонн).
15 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.