agro business 160 160

Мінімальний обробіток ґрунту при вирощуванні пшениці озимої по чистому пару

/ Механізація АПК / Четвер, 17 березня 2016 15:17
Володимир СУДАКканд. с.-г. наук,
Наталія СУДАКканд. с.-г. наук,
Юлія БЕЗСУСІДНЯголовний фахівець
Інститут сільського господарства степової зони НААН України
Сучасний етап розвитку землеробства Степу України потребує удосконалення наявних способів обробітку ґрунту та удобрення, особливо при вирощуванні стратегічно важливої культури — пшениці озимої по чистому пару з точки зору економії витрат, ефективного використання природних біологічних факторів, збереження та накопичення вологи. Адже відомо, що серед способів підвищення ефективності використання опадів як єдиного джерела вологозабезпеченості посівів у посушливій степовій зоні обробіток ґрунту займає одне з головних місць.

 

Дослідження різних способів
обробітку парового поля
Експериментальну частину роботи виконували впродовж 2011-2014 рр. у стаціонарному польовому досліді Інституту сільського господарства степової зони НААН (Дніпропетровська обл.) в 5-пільній сівозміні: чистий пар — пшениця озима — соняшник — ячмінь ярий — кукурудза на зерно. Схемою досліду було передбачено вивчення агроекономічної ефективності різних способів основного обробітку ґрунту парового поля: 1 — полицевий обробіток (ПЛН-5-35) на глибину 25-27 см; 2 — дисковий обробіток (БДП-6,3) на 10-12 см під чорний пар (восени); 3 — плоскорізний обробіток (КР-4,5) на 12-14 см у ранньому пару (весною). Досліди закладали у триразовій повторності. Загальна площа посівної ділянки — 330 м², облікова — 100 м². Агротехніка була загальноприйнятою для північної частини Степу України.
 
Дослідження різних способів основного обробітку ґрунту в чистому пару проводили на трьох фонах живлення: 1 — післяжнивні рештки без мінеральних добрив; 2 — післяжнивні рештки + N30P30K30; 3 — післяжнивні рештки + N60P30K30. Фосфорно-калійні добрива вносили восени під культивацію, азотні — навесні для підживлення посівів.

Ґрунт — чорнозем звичайний, повнопрофільний, важкосуглинковий на лесовій породі. Вміст гумусу в орному шарі — 4,2 %, нітратного азоту — 13,2, рухомих форм фосфору і калію (по Чирикову) відповідно 145 і 115 мг/кг.
 
Найбільш сприятливим за погодними умовами виявився 2014 рік, коли за квітень-травень випало 175,6 мм опадів (2,1 норми). У поєднанні з помірними температурою і відносною вологістю повітря це позитивно впливало на ріст, розвиток і формування високої продуктивності пшениці озимої. Надзвичайно посушлива погода спостерігалась у 2012 р., особливо впродовж третьої декади квітня, першої і другої декад травня. У цей період відхилення температури повітря від середніх багаторічних показників досягало плюс 6,7-7,9°С, а відносна вологість його в окремі години знижувалась до 18-21%, що спричинило гальмування ростових процесів зернової культури. Порівняно сприятливі умови вегетації для пшениці відмічено у 2011 та 2013 рр.
 
Отримані результати
В сучасних умовах покращення структури чорнозему можна досягти за рахунок мульчування ґрунту. Нашими дослідженнями встановлено, що застосування мілких безполицевих способів обробітку парового поля при залученні у кругообіг післяжнивних решток кукурудзи знижує розпорошеність верхнього шару ґрунту (0-10 см) на час сівби озимини до безпечної позначки 3,5-5,0 %. Вміст агрономічно-цінних агрегатів розміром 10-0,25 мм в орному шарі, навпаки, зростав до рівня 86,1-88,5% на фоні мульчувального обробітку, проти 85,5 % у контрольному варіанті, де проводилась оранка (табл. 1).
 
Таблиця 1. Агрофізичний стан ґрунту перед сівбою пшениці озимої
(середнє за 2011-2014 рр.)
 
 
Рослинні рештки досить надійно захищають грунт від руйнівних процесів, знижують силу удару дощових крапель, запобігають замуленню і непродуктивним втратам води. Тобто відновлення структурного стану чорноземів за мінімального обробітку чистого пару і залишку на поверхні усієї побічної продукції попередника певною мірою відбувається у режимі саморегуляції, що притаманно непорушеним ґрунтовим відмінам (перелог, цілина).
 
Слід відмітити, що перед сівбою пшениці на фоні мульчувального обробітку спостерігалось підвищення (порівняно з оранкою) об’ємної маси орного шару ґрунту до позначки 1,19-1,23 г/см³. Найбільш ущільненим виявився прошарок 10-20 см (1,27-1,33 г/см³), що пов’язано з особливостями роботи дискових і плоскорізних знарядь. Аналогічну закономірність виявлено і при визначенні твердості ґрунту. Так, в кінці парування опір його на глибині 10 см зростав по висхідній: оранка — 13,6 кг/см², дисковий обробіток — 15,2, плоскорізний обробіток (ранній пар) — 17,6 кг/см². Разом з тим, означені зміни агрофізичних властивостей чорнозему при застосуванні мілкого безполицевого обробітку не призводили до гальмування ростових процесів упродовж вегетації пшениці, що пояснюється достатнім зволоженням та кращою структурою ґрунту.
 
Вплив обробітку 
на запаси вологи
У формуванні врожаю важливу роль відіграють вологозапаси, нагромаджені у глибоких шарах ґрунту протягом осінньо-зимового періоду. Згідно з отриманими даними, засвоєння опадів холодної пори року в дослідах більшим було на необробленому з осені агрофоні, який переважав оранку в середньому на 14,0 мм (рис. 1).
 
Рис. 1. Накопичення продуктивної вологи в ґрунті
за осінньо-зимовий період у чистому пару (шар 0-150 см)
 
Слід відмітити, що перевага оранки в додатковому накопиченні вологи спостерігалась у роки з морозною сніжною зимою, повільним і тривалим сніготаненням. На ділянках раннього пару взимку спостерігали суттєве покращення мікроклімату, зокрема, зменшення сили вітру у приземному шарі, рівномірний розподіл снігу на поверхні, прискорене розмерзання ґрунту весною, завдяки чому він добре вбирає талі води. Висока утримуюча здатність раннього пару зумовлювала менші втрати вологи на випаровування, вимерзання та видування.
 
Завдяки сприятливим погодним умовам і дотриманню агровимог пшениця формувала досить щільний стеблостій з осені, тому атмосферні опади під час зимових відлиг затримувались на місці випадання і добре засвоювались ґрунтом. Абсолютні показники вмісту продуктивної вологи в шарі 0-150 см при відновленні весняної вегетації пшениці, залежно від основного обробітку пару дорівнювали: оранка — 198,8, дискування — 213,4, плоскорізне розпушування — 209,9 мм. Наведені величини становлять 83-89 % від граничної польової вологоємності для чорнозему звичайного важкого гранулометричного складу.
 
Фітосанітарний облік
Як відомо, значний вплив на продуктивність сільськогосподарських культур має фітосанітарний стан посівів. Обліки показали, що найбільш забур’яненим виявився агрофітоценоз пшениці, яка вирощувалась по ранньому пару. Так, у 2011 р. за достатньої зволоженості ґрунту під час весняного кущення рослин тут нараховувалось 28,4 шт./м² бур’янів, при цьому наявність великої кількості шкодочинного кучерявця Софії зумовило необхідність застосування страхових гербіцидів. У поєднанні з високою біологічною конкурентною спроможністю озимини це сприяло істотному зниженню засміченості її посівів на час збирання урожаю: оранка — 1,2 шт./м² (2,5 г/м²), дисковий обробіток 2,0 шт./м² (3,7 г/м²), весняний плоскорізний обробіток — 2,8 шт./м² (3,9 г/м²). Щодо видового складу в агрофітоценозі пшениці при першому визначенні домінували зимуючі бур’яни (кучерявець Софії — 68-94%), при другому — злакові однорічні бур’яни (57-100%).
 
Найменше посіви пшениці на мілких обробітках були забур’янені у посушливому 2012 році, коли висока температура повітря та відсутність опадів зумовили швидке зневоднення посівного та орного шарів ґрунту. Кількість бур’янів навесні у варіантах досліду становила 4,0-8,8 шт./м², повітряно-суха маса їх не перевищувала 2,8 г/м², тому необхідності в застосуванні страхових гербіцидів не виникало. В агрофітоценозі пшениці цього року переважали лобода біла, амброзія полинолиста, гречка березкоподібна.
 
Відмінності факторів родючості (структура, твердість і щільність ґрунту, запаси продуктивної вологи), а також фітосанітарного стану посівів у кінцевому рахунку визначали урожай пшениці на ділянках з різним обробітком ґрунту та удобренням. Слід відмітити, що формування продуктивності рослин за різних способів обробітку в досліді відбувалось за належного вихідного зволоження ґрунту і коригувалось сукупним впливом факторів сівозміни.
 
Результати урожайності
За результатами досліджень середня урожайність пшениці озимої по чистому пару, залежно від фону живлення, у варіанті оранки дорівнювала 4,97-5,22 т/га, дискування — 5,0-5,36, плоскорізного спушення ґрунту — 4,88-5,27 т/га. Дослідженнями було виявлено зниження продуктивності рослин за полицевого обробітку (порівняно з дисковим та плоскорізним) на удобрених ділянках в 2013 та 2014 роках, що пов’язано насамперед із поляганням посівів у фазі молочної та воскової стиглості зерна. Тобто у сприятливі для пшениці озимої роки на фоні полицевої оранки у чистому пару доза внесення азотних добрив у підживлення повинна бути мінімальною, щоб запобігти втратам основної продукції.
 
У 2011 та 2012 рр. більш продуктивною виявилась пшениця, яка вирощувалась за полицевого обробітку ґрунту. Це зумовлено, головним чином, меншою забур’яненістю посівів. Майже не поступався глибокій оранці по рівню урожайності зерна (різниця у межах похибки досліду) мілкий дисковий обробіток на відміну від весняного плоскорізного розпушування скиби, де отримано суттєво нижчі (порівняно з контролем) показники (табл. 2).
 
Таблиця 2. Урожайність пшениці озимої, т/га 
(фон — післяжнивні рештки)
 
 
Найбільше зниження продуктивності посівів по ранньому пару спостерігалось на природному (неудобреному) фоні, що дає підстави припустити вірогідність негативного впливу тут на ріст і розвиток рослин інших факторів (поживний режим ґрунту, фітотоксичність післяжнивних решток тощо).
 
Згідно з усередненими даними, за полицевого обробітку (25-27 см) внесення N30P30K30 спряло отриманню додатково 0,25, дискового (10-12 см) — 0,36, та плоскорізного весняного розпушування ґрунту (ранній пар) (12-14 см) — 0,34 т/га зерна, від внесення N60P30K30 відповідно 0,17, 036 і 0,39 т/га.
 
За розрахунками, збільшення виробничих витрат при застосуванні оранки не завжди окупається додатковим урожаєм зерна, що негативно позначається на собівартості та прибутковості виробництва продукції. Натомість мілкий обробіток ґрунту під пшеницю озиму (дисковий, плоско різний) забезпечує значну економію пального (21,9-28,6 л/га) і високий рівень рентабельності в межах 97-102 %.
 
Таким чином, застосування мілкого мульчувального обробітку ґрунту при вирощуванні озимої пшениці по чистому пару зумовлює покращення структурного стану чорнозему за рахунок збільшення в орному шарі кількості агрономічно цінних фракцій (10-0,25 мм) перед сівбою до позначки 86,1-88,5 %. Дисковий та плоскорізний обробітки пару не призводять до погіршення водного режиму ґрунту порівняно з глибокою оранкою на зяб, водночас сприють зростанню забур’яненості посівів озимини, що потребує в окремі роки внесення страхових гербіцидів у технологічному циклі робіт.
 
За рівнем урожайності пшениці озимої мінімальний обробіток чистого пару на органо-мінеральному фоні не поступається контролю (оранка), при цьому забезпечує значну економію пального (21,9-28,6 л/га) і високу рентабельність виробництва зерна (97-102 %).

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.