Сівалки ТОЧНОГО висіву від KUHN

/ Механізація АПК / Понеділок, 18 квітня 2016 16:05
Віктор Павлович СИЧканд. техн. наук
Раніше сівалки технічних культур називались просапними сівалками з наголосом на те, що міжряддя просапували від бур’янів. Про точність мова не йшла через низьку якість посіву. Відповідно, незадовільною була і врожайність. Лише в 90-х роках в Україні з’явились перші французькі Pneumasem та німецькі Multicorn, і тоді аграрії познайомились із точним однонасіннєвим висівом. Зараз в Україні відомо вже більше 20 марок сівалок цього класу, але точність висіву пневматичної сівалки Pneumasem та її нащадків Planter і Maxima від групи KUHN залишається неперевершеною.

 

Що означає «точний висів»:
 
  • точний, рівномірний розподіл насіння у рядку із заданою відстанню, без двійників або пропусків;
  • ретельне розташування насінин на потрібній глибині, копіювання рельєфу поля;
  • обережне поводження з насіниною, щоб не розколоти його або не травмувати оболонку;
  • створення у ґрунті якісного посівного ложе для отримання насінням вологи та поживних речовин;
  • прикочування верхнього шару для прискорення прогріву ґрунту вглиб, накопичення вологи та зменшення впливу ерозійних процесів.
 
І цей точний висів необхідно робити в стислі, оптимальні для посіву строки, з заданою продуктивністю, яка визначається швидкістю, шириною захвату та надійністю. А ще ж відрізняються технології обробітку ґрунту (класична, мінімальна, нульова або стрічкова) та культури, насіння яких має різну форму і розмір, не завжди каліброване, яке висівається з різною щільністю, міжряддям та на різну глибину. Як ці вимоги та особливості забезпечується у сівалках однонасіннєвого точного висіву (с.т.в.) групи KUHN ?
 
 
Завод KUHN-Huard випускає два типи навісних с.т.в. шириною від 2,5 до 9 м з кількістю рядків від 4 до 18: універсальну, щодо культур, пневматичну с.т.в. в підготовлений ґрунт Planter 3 (фото 1) з мінімальним міжряддям 25 см, в т.ч. дуже популярну спрощену кукурудзяно-соняшникову модель Planter 3M 5,4 м та пневматичну с.т.в. по мінімальній технології Maxima 2 переважно для кукурудзи, соняшнику, сої, але з можливістю посіву і цукрових буряків та низки інших технічних культур з міжряддям, починаючи від 35 см (фото 2). Відповідаючи вимогам сучасного сільського господарства, KUHN-Huard виготовляє також причіпні с.т.в. Maxima 2 TM, Planter/Maxima TRS та Maxima TRX TC, про які мова буде нижче. В усіх с.т.в. як навісних, так і причіпних одночасно з висівом можна вносити добрива та інсектицид-мікрогранулят або гербіциди й протислимакові препарати.
 
 
Розглянемо спочатку пневматичну с.т.в. Planter 3. Точність висіву забезпечується наступними технічними рішеннями:
 
  • Висота падіння з дозуючого механізму до дна борозни менше 10 см і є унікальною серед с.т.в. (мал. 1), а кілевидний сошник зменшує швидкість руху насінини вперед при падінні, і цим забезпечує більшу точність розташування насіння у рядку.
 
  • Для точної адаптації до культур та обробітку ґрунту (розмір грудок, кількість, тип та розмір рослинних решток) пропонується вибір із трьох конструкцій висівних модулів: із задніми опорними колесами, з переднім (мал. 2-1) і задніми опорними колесами (мал. 2-2) та з відкриваючими дисками (мал. 1). При цьому тиск на ґрунт можна регулювати пружиною.
 
      
  • Великий діаметр дозуючого диску подовжує знаходження на ньому присмоктаного насіння, сприяючи, за допомогою селектора і виштовхувача, усуненню двійників та пропусків (мал. 3).
 
 
  • Значення зниженого тиску на кожному дозуючому механізмі є однаковим завдяки його передачі через металеву трубу великого перетину та спеціальної форми. Однаковий тиск спрощує та прискорює налаштування модулів на високоточний посів із заданими характеристиками (мал. 4).
 
 
  • Відкрите лючко на кожному висівному модулі дозволяє спостерігати якість присмоктування насіння до диску і регулювати його селектором так, щоб не було двійників та пропусків (мал. 5). Налаштування селектора при піднятому лючку робиться прокручуванням диску вручну після від’єднання муфтою приводу від шестигранного валу (один із 1600 патентів KUHN). Отримане положення шкали селектора швидко, просто і точно повторюється на всіх модулях.
 
 
  • В коробці передач, через яку здійснюється цепний привід модулів, можна обрати одне із 20 значень швидкості обертання дозуючих дисків.
 
  • Відповідно до конкретних умов сівалка комплектується великим асортиментом дозуючих дисків, що відрізняються розміром та кількістю отворів (можна висівати буряки, ріпак, кукурудзу, соняшник, сою, сорго, томати, моркву, мак і навіть бавовну), проміжним колесом тиску для поліпшення контакту насіння з оточуючими частинками ґрунту, розгортачем, різними типами прикочуючих коліс тощо.
 
  • Н-подібна рама з нанесеною метричною шкалою додає зручності і точності швидкої зміни міжряддя при переході на іншу технологію або культуру.
 
  • Кріплення висівного модуля на подвійному паралелограмі забезпечує надійне копіювання рельєфу поля.
 
  • Контролер, який входить у комплект сівалки, надає інформацію про висів насіння в кожному модулі, перекриває необхідні рядки, реєструє всі операції і виконану роботу тощо.
 
І, як результат неперевершено високої точності висіву, Planter є дуже популярним серед аграріїв України. Його використовують для своїх демопосівів (а тут треба показати, що називається, товар обличчям) такі світові лідери насінництва, як Bayer та Syngenta.
 
З розвитком технології точного висіву у важчих умовах мінімально обробленого ґрунту, особливо таких культур, як кукурудза, соняшник та соя, глибина посіву яких перевищує 4-5 см, групою KUHN було розроблено пневматичну с.т.в. Maxima 2 з наступними істотними відмінностями конструкції:
 
  • посівне ложе відкривається двома дисками діаметру 400 мм, між якими знаходиться сошник. Розріз ґрунту на дні борозни має форму літери W (мал. 6), що дозволяє фіксувати насіння без кочення або підстрибування;
 
 
  • підвищено тиск на сошник. Цього досягнуто за рахунок більшої власної ваги модулів (у межах 120-155 кг), двох додаткових пружин (по 20 кг кожна) та розташування пари опорних коліс, дозуючого механізму і насіннєвого бункера ємкістю 52 л на одній вертикалі із сошником (мал. 7);
 
 
  • опорні колеса наближено до сошника, що спільно із подвійним паралелограмом дозволяє набагато краще копіювати рельєф поля (мал. 8);
 
 
  • збільшений розмір дозуючих дисків до 262 мм, чим поліпшене дозування насіння та надано додаткову можливість працювати з вищою швидкістю (якщо у Planter це 5-7 км/год., то у Maxima — 8-10 км/год. і більше);
 
  • всі регулювання (в т.ч. дозуючого механізму) зроблено дискретними з легко відтворюваними значеннями, що робить налаштування сівалки ще швидшим і простішим (мал. 9);
 
     
 
  • для роботи в особливо важких умовах Maxima комплектується переднім дисковим ножем (мал. 10).
 
 
З метою агрегатації з тракторами меншої потужності і відповідної економії палива виготовляються причіпні с.т.в. Maxima 2 TM (фото 3) шириною від 3,45 до 7 м та кількістю рядків 3, 4, 6 або 8. Причіпна 8-рядна Maxima чудово працює із трактором МТЗ-82, у ній використовується єдиний бак для добрив ємкістю 1350 л.
 
Дякуючи наведеним особливостям сівалки Maxima, ми зберегли високу точність висіву в складних умовах мінімально обробленого ґрунту, з великими грудками землі та значними залишками рослинних решток, спростили регулювання та збільшили продуктивність роботи.
 
Враховуючи зростаючий попит на високопродуктивну техніку, група KUHN доповнила модельний ряд Planter та Maxima серією причіпних пневматичних с.т.в. Planter/Maxima TRS та Maxima TRX TC шириною 12 м. Розглянемо їх особливості.
 
Planter/Maxima TRS є унікальним серед с.т.в. тим, що, зберігаючи універсальність щодо культур (від буряків до кукурудзи і соняшнику), дає можливість замінити дві сівалки: одна для підготовленого ґрунту, а друга за мінімальною технологією, — однією рамою, до якої, залежно від потреби, можуть кріпитись модулі Planter або Maxima, зекономивши при цьому значні кошти (фото 4). Для приводу Planter/Maxima TRS потрібні трактори 130-160 к.с., завдяки чому споживання пального є мінімальним.
 
Planter/Maxima TRS є простим у регулюванні, складанні-розкладанні, має 3,5 м транспортну ширину, обладнаний сучасним багатофункціональним блоком управління KMS 548, який контролює потік насіння та добрив, закриває рядки, реєструє виконану роботу та ін. Рівномірна глибина заробки насіння забезпечується запатентованою конструкцією паралелограму. 16-рядна сівалка з модулями Planter чи Maxima може комплектуватись бункерами для внесення добрив (8 баків по 190 л). Пропонується також спеціальна комплектація для посіву сої.
 
 
В свою чергу, 12-метрова, 16-ти або 18-ти рядна с.т.в. Maxima TRX TC (фото 5) проектувалась для тих господарств, які цінують високопродуктивну роботу (а швидкість перевищує 8-10 км/год.) з мінімізацією втрат часу на завантаження. З цією метою застосовано єдиний центральний насіннєвий бак ємкістю 1300 л, що у 1,5 разу більше за сумарну ємкість 16 окремих бункерів на кожному модулі. Обсяг баку для добрив сягає 4300 л (на один рядок припадає 270 л), він швидко завантажується як шнеком, так і навантажувачем (висота завантаження 2,6 м). Добрива вносяться у ґрунт через два дозуючі пристрої та дві розподільчі головки.
Maxima TRX TC складається із трьох окремих секцій, з яких бокові кріпляться до центральної через два шарнірних з’єднання та стабілізуючі підвіски. В сукупності з паралелограмним кріпленням модулів та високим кліренсом у піднятому положенні це покращує роботу на нерівних поверхнях (мал. 11).
 
 
Конструкція також дозволяє легко, на малому радіусі робити розвороти в кінці поля та, маючи транспортну ширину 3,5 м, добре придатна для переїздів на великі відстані.
 
На зменшення непродуктивних витрат часу з одночасним поліпшенням якості роботи позитивно впливають також прості, легко зрозумілі регулювання, типові для с.т.в. Planter та Maxima.
 
Maxima TRX TC обладнана системою Isobus для повного контролю висіву та внесення добрив, посекційного управління. Система Isobus працює з терміналом CCI або адаптується до терміналів всіх провідних тракторних брендів. На мал. 12 показано результат відключення секцій та рядків на стиковці проходів по полю з використання сигналу GPS.
 
Використання системи Isobus надає багато економічних переваг. Наприклад, Ви придбали 16-рядну сівалку для посіву 1000 га кукурудзи. Вам потрібно автоматичне відключення рядків. При цьому економія насіння досягає 2,5%. При нормі висіву 85000 одиниць насіння на гектар та ціні 80000 приблизно 100 € Ви отримаєте економію 2546 € на рік. Ціна муфт для 16 рядків становить близько 5600 €. У такому разі Ваші інвестиції окупляться за 2 роки.
 
Наведена вище інформація про с.т.в. Planter 3 і Maxima 2 та їх сучасні високопродуктивні модифікації виробництва KUHN підтверджує, що це є сівалки для високоякісного точного висіву, і ваш вибір на їх користь дозволить працювати швидко, надійно, результативно, економно, та витрачаючи мінімум часу на регулювання. Хочеться лише порадити правильно оцінювати ваші потреби в кількості сівалок, щоб робити посів в оптимальні строки. Розібратись у цьому Вам допоможуть спеціалісти КУН-Україна та наших дилерських компаній.
 

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.