Кормороздавачі: коровам — смачного!

/ Механізація АПК / Вівторок, 14 червня 2016 11:03
Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для "АС"
Сьогодні на тваринницькій фермі змішувач-кормороздавач або ж кормоміксер — одна з провідних машин у технологічному ланцюгу операцій з приготування й роздавання худобі збалансованих кормів. Розглянемо деякі моделі цих комбінованих агрегатів, які можуть не лише подрібнювати й перемішувати різні інгредієнти, а потім роздавати їх тваринам, а й також розкидати солому на підстилку.

 

Найважливішим устаткуванням для тваринницьких підприємств, молочнотоварних ферм і невеликих сімейних господарств є техніка для готування багатокомпонентних кормів. Іноді для цього використовують телескопічні навантажувачі у комплекті зі змішуванням вручну. Але давно вже винайдене спеціальне зручне обладнання: змішувачі-кормороздавачі або, як їх ще називають, кормоміксери. Вони дозволяють точно відмірювати потрібні пайки кормів, швидко розрізати рулони чи куби спресованої зеленої маси, ретельно перемішати усі складові й роздати тваринам багату поживними речовинами чудову суміш. В середньому корова споживає приблизно 70 кг їжі на добу. Це сінаж, фураж (овес, пшениця, ячмінь), соковиті корми. Нині усе частіше в раціон включаються біодобавки, різноманітні вітаміни, протектори. Кормоміксер подрібнює й рівномірно перемішує усю масу у кузові. Автоматизована подальша роздача тваринам їхнього раціону не дозволяє їм вибирати найбільш смачні компоненти, ігноруючи решту.
 
Кормороздавачі за останні 50 років стали багатофункціональними комбайнами. Тепер вони можуть не лише подрібнювати та перемішувати різні суміші й інгредієнти, разом з тим розвозячи їх і роздаючи тваринам, а й розкидати (видувати) солому на підстилку. Провідні фірми до розробки своїх машин, разом із технічними фахівцями та інженерами, залучають спеціалістів із відгодівлі й утримання худоби. Тож розглянемо деякі моделі кормозмішувачів-роздавачів, які застосовуються нині на тваринницьких фермах.
 
«Пента» (Рenta). 
Привіт від діаспори
Компанія Рenta TMR (Канада) виготовляє кормоміксери вертикального типу. Вона пропонує, у тому числі вже й в Україні, модельний ряд з обсягом робочої камери для зеленої маси від 8 до 60 куб. м. Ці машини доволі компактні, тобто мають ходові розміри, які дозволяють проходити в дверні пройми старих ферм. Цінно й те, що вони мають невеликий клас агрегатування, тобто можуть працювати із тракторами популярної в Україні потужності.
 
Іноді найкращі технічні рішення підказує людині матір-природа. Інженери компанії Рenta узяли за основу для свого шнеку Tornado геометрію звичайної ялини, і запатентували це рішення. Канадська ялина — дуже міцна, але й також гнучка водночас. Як і характер українців-переселенців, які зробили Канаду провідною аграрною країною світу. І не дивно, що шнек Tornado має якнайкращі технічні характеристики. Він швидко й ефективно здрібнює тваринні корми за допомогою високоміцних ножів, що мають специфічну конфігурацію.
 
Добре налаштований процес змішування, швидке розвантаження їжі тваринам і дбайливе очищення робочої камери кормозмішувача-роздавача дозволяють заощаджувати час у процесі приготування кормів для своїх тварин.
 
«Мейєр/Сілокін» (Mayer/Sіlokіng).
Cупергуд!
Німецька компанія Mayer (Майєр) пропонує популярні на світовому ринку кормозмішувачі-роздавачі SILOKING (Сілокінг). Це інноваційні високонадійні машини для точного дозування, якісного змішування та рівномірної роздачі кормів на фермах великої та малої рогатої худоби.
 
SILOKING пропонує широку лінійку самохідних, стаціонарних та причепних кормозмішувачів з ємністю бункерів від 3 куб. м (причепні моделі Smart) до 80 куб. м (стаціонарні моделі StaticLine).Тобто для будь-якого господарства знайдеться свій варіант машини SILOKING, який оптимально задовольнить потреби ферми в своєчасному та повному забезпеченні змішаними кормами. Кормозмішувачі SILOKING здатні ефективно працювати не тільки в нових тваринницьких приміщеннях, але і в старих реконструйованих фермах. Для цього існують моделі з більш вузькими або заниженими бункерами. Але зміна форми бункера ніяк не позначається на якості змішування корму, бо для кожного бункеру SILOKING розробив свій унікальний турбошнек.
 
Особливістю кормозмішувачів SILOKING є дбайливе ставлення до структури кормів (у процесі їх приготування) та якісне і швидке змішування. А структура кормів, як відомо, відразу позначається на здоров`ї та продуктивності тварин.
 
Особливо ефективно машини SILOKING працюють з тюкованими грубими кормами. 5-7 хвилин (після завантаження останнього компоненту) роботи кормозмішувача достатньо, щоб отримати чудову однорідність та оптимальну для згодовування фракцію корму.
 
Для великих ферм або ферм з віддаленим розташуванням силосних сховищ найбільш вдалим рішенням є надзвичайно мобільні та високопродуктивні самохідні моделі (з бункером від 12 до 30 куб. м), обладнані потужною завантажувальною фрезою, або дво- та тришнекові причіпні кормозмішувачі. Потреби невеликих фермерів (наприклад, популярних нині козоферм) задовольнять моделі Smart з бункером на 3-5 куб. м. Найпопулярнішими причепними агрегатами для роботи з тракторами типу МТЗ є 8-10 кубові моделі Сompact.
 
Особливими відзнаками кормозмішувачів-роздавачів SILOKING є широкий змішуючий турбошнек з додатковим крилом і пласким скребком та ребристий бункер з високоякісної сталі (товщина на стінках — 8 мм, на днищі — 20 мм), посилений в містах особливого тертя спеціальним сплавом SILONOX. Якщо додати до цього міцну раму, виготовлену з труби квадратного перетину, високонадійний привід шнеку, високоточну вагову систему з особливим кріпленням тензодатчиків  — і ви отримаєте машину, яка служитиме довго та злагоджено. А різноманітні опції зроблять роботу кормозмішувача-роздавача SILOKING ще комфортнішою і найбільш пристосованою до умов та потреб кожного господарства.
 
«Тріолет» (Trіolіet).
Теляча радість
Голанці, як відомо, ведуть перед у Європі стосовно молочарських технологій. Серед найвідоміших виробників Trіolіet — нідерландська фірма, що виробляє системи годівлі худоби на професійних молочнотоварних фермах. Вона випускає чудові кормороздавачі-змішувачі марки Solomіx із ємністю бункера у межах від 5 до 46 куб. м. Як і в багатьох кращих європейських виробників, модельний ряд машин Solomіx може задовольнити майже будь-яке фермерське господарство. Перемішує корми він так, що вже після кількох хвилин, як починає працювати шнек, кожний інгредієнт змішується у точній пропорції.
 
 
Ці кормозмішувачі навіть за інтенсивної експлуатації надійні й довговічні, зносостійкі і ремонтопридатні.
 
У компанії Trіolіet варто відмітити модельний ряд кормо­змішувачів Solomіx P з ємністю бункера 10-20 куб. м. Чому? Бо, крім змішування й роздачі кормів, агрегат Solomіx P має ще одну додаткову функцію: розкидання підстилки коровам. Він видуває солому на відстань до 18 м. Це створює комфорт тваринам і забезпечує добру якість тваринного гною для подальшого використання на полях.
 
«КУН» (KUHN). 
Тріумф тваринництва
Французько-швейцарська компанія KUHN — один із найбільш відомих у світі виробників техніки для будь-яких сільськогосподарських потреб. Це стосується й машин для приготування і роздавання кормів худобі. Маса їжі й добавок подрібнюються за допомогою гострих ножів, що закріплені на вертикальному шнеку, й перемішується двома потужними потоками за контурами вісімки: вертикально й горизонтально.
 
 
У кількох українських компаніях нам довелося бачити потужний кормозмішувач-роздавач Euromix. Він доволі місткий за обсягом бункера: 27 куб. м, однак усю засипану кормову біо­масу здатний якісно перемішати протягом п’яти хвилин.
 
Euromix, як і всі змішувачі від KUHN, має електронну систему зважування, а за необхідності може бути обладнаний системою зберігання, синхронізації й передачі даних про раціон і терміни годівлі кожної окремої тварини.
 
Серед цікавих і зручних для фермера кормороздавачів від компанії KUHN слід також назвати агрегат Profile. Насамперед тому, що він непогано підходить для українських умов: не лише для нових просторих корівників, і для ферм застарілого кшталту з вузькими проходам. Він напрочуд точно зважує усі компоненти, перемішує усі складові до однорідної консистенції, і, до того ж, споживання енергії у нього невелике.
 
Якщо ж говорити про самохідні моделі кормозмішувачів для крупних аграрних підприємств, то в Україні KUHN пропонує одношнекові вертикальні самоходи-роздавачі від 8 до 12 м³, а також двошнекові вертикальні SPW Compact ємкістю від 14 до 18 м³ та серію SPW з бункерами місткістю 19-27 куб. м.
 
«БвЛ» (BvL).
Збереження структури корму
при низькій витраті енергії — це якість від BvL
Техніка компанії «БвЛ» (Bernard van Lengerіch, або скорочено BvL) — це устаткування, що виробляється компанією із 150-річним досвідом роботи і бездоганною репутацією. Вона забезпечує своїми агрегатами тваринників у 22 країнах світу. Багато виробників переконані, що BvL — це німецька педантичність та висока якість.
 
 
Кормозмішувачі різноманітних розмірів і форм цієї фірми можна придбати з ємністю бункера від 3,5 до 46 м³. Є малогабаритні, причіпні, що підходять для малесеньких приміщень. Є причіпні міксери з функцією самозавантаження та самохідні з унікальним фрезерним вальцем.
 
Провідні позиції BvL серед кормокомбайнів відображають численні патенти:
 
  • Конусоподібний шнек із регульованими ножами має низьке споживання енергії трактора для змішування, і без проблем якісно подрібнює солому і сіно з рулонів, забезпечуючи однорідну кормосуміш з рівномірністю розподілення компонентів 95,6%. Наявність другого розвантажувального рукава та широких пластин Хардрокс на нижній частині шнека та внапуск зварених витків гарантує повне розвантаження бункера змішувача і надійне змішування й розвантаження корму до повного зношення металу шнека.
 
  • Унікальний безножовий валець, що проводить виймання кормів за методом вичісування, ще в 2009 році отримав відзнаку експертів машинобудування і тваринників Німеччини, як такий, що «позитивно впливає на збереження структури корму при вийманні в порівнянні з агресивною фрезою».
 
  • Новітня система управління процесом годівлі з можливістю дистанційного і швидкого контролю та корегування раціонів дозволяє за допомогою звичайного мобільного телефону в он-лайн режимі відстежувати процес годівлі, незалежно від місця перебування менеджера.
 
  • Проста, але напрочуд дієва система вивантаження корму через асиметрично розташовані вікна ADS, гарантує рівний валок суміші на кормостолі без використання транспортера, виключає наїзд колесами на вивантажений корм та надає можливість роздавання суміші з вікна в годівницю висотою до 70 см.
Коментар
Олександр МИХАЙЛИКменеджер з продажів компанії «Агротехніка» (Пирятин, Полтавська обл.)
Щоб корова отримала всі необхідні речовини, їй потрібно надавати кормосуміш із різних кормів. На виставці ми представляємо модель Bvl V-MIX 10N Plus з місткістю кузова 10 м³, одним шнеком та одним вивантажувальним вікном. Це є найбільш поширена в Україні модель змішувача від BvL для роботи з трактором МТЗ 80. Одна така машина дозволяє за один заміс приготувати до 4000 кг кормосуміші. Особливістю вертикальних змішувачів від BvL є швидке змішування, яке при тому береже структуру корму, та якісне подрібнення грубих кормів. Також великою перевагою цих змішувачів є можливість заміни всіх робочих органів (шнеку, ванни, причіпного пристрою), які підлягають механічному зношуванню, що є значно дешевше від купівлі нового. Отже, той хто купив змішувач від BvL — працює з ним довго.
 
«Фаресин» (Faresin). 
З повагою до худоби
Змішувачі кормів «Фаресін» (Faresіn) використовуються тваринниками у багатьох розвинених країнах. Серед агрегатів численного сімейства Faresіn є моделі з горизонтальним шнеком і з вертикальним, причіпні й самохідні. Можемо обрати будь-який і переконатися, що змішування буде високоякісне, і в підсумку матимемо збалансовані суміші для задоволення апетиту тварин, так би мовити, з усім респектом і повагою до найкращих порід худоби.
 
 
Бункери усіх кормозмішувачів Faresіn випускаються з якісної сталі, і мають конусоподібну форму, тому кормова суміш не залишається на стінках, а рівномірно пересипається у коров’ячу годівницю. Днище доволі товсте — 20 мм, що гарантує подовжений строк служби агрегату.
 
Щоб здрібнювати грубі й волокнисті корми якомога якісніше, безпосередньо на бункері агрегату встановлюються контр-ножі.
 
«Оріхівсільмаш».
Скромно, але зі смаком
Вітчизняні виробники намагаються й у цьому сегменті техніки потроху наздоганяти західних виробників. Зокрема, відома компанія «Оріхівсільмаш» із Запорізької області випускає кормороздавач КТУ-10 А. Вантажопідйомність його становить до 4 т, місткість бункеру з надставками — 10 куб. м. Звичайно, є чимало зарубіжних аналогів більшої місткості, але для невеликої сімейної ферми це підходящий формат.
 
Призначений для транспортування й дозованої роздачі тваринам здрібнених кормів і кормових сумішей. Їх, щоправда, у цей агрегат треба ще завантажити — з косарки або подрібнювача силосозбиральної машини. Тобто, наприклад, КТУ-10 А може служити причепом при збиранні зеленої маси, йдучи паралельно комбайна або косарки. Додаткові клопоти — треба вручну додавати інші інгредієнти. Тобто кормозмішування тут автоматизоване не повністю, а от роздавання раціонів — нормальне. КТУ-10 А роздає корми досить швидко на один або два боки водночас.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.