Verti-till — нові можливості

Verti-till — нові можливості

/ Механізація АПК / Понеділок, 19 листопада 2018 15:10

Завдання для аграріїв полягає у правильному виборі відповідного типу робочих агрегатів, здатних розпушити верхній шар грунт, поліпшити його водо- і повітропроникність та не створювати ущільненої плужної підошви.

За різними оцінками вчених, недобір врожаю на полях із проявом плужної підошви може становити до 30–40%. З метою не допущення появи негативних явищ під час обробітку грунту в останні роки набуває поширення технологія грунтообробітку Verti-till. Концепція вертикального обробітку полягає у системному підході, заснованому на методах, спрямованих на запобігання формування глибоких надмірно ущільнених прошарків ґрунту, які погіршують капілярність ґрунтів та обмін вологи і розвиток кореневої системи. В результаті коріння культурних посівів може активно розвиватися вглиб та отримувати ще більше поживних речовин і вологи, такі рослини більш посухостійкі і в цілому мають набагато краще розвинену кореневу систему, що забезпечує на всіх типах грунтів і всіх культурах збільшення врожаю до 8,5 ц/га.

Для реалізації технології Verti-till застосовуються агрегати вертикального обробітку грунту. Робочі органи їх утворюють вертикальні розломи та тріщини у ґрунті, що сприяє доброму поглинанню та обміну вологи, формування однорідної структури грунту без ущільнень та твердих прошарків, а це позитивно впливає на ріст і розвиток рослин. Агрегати вертикального обробітку ґрунту виконують ефективне подрібнення та загортання рослинних решток, вирівнюють поверхню поля та виконують якісний передпосівний обробіток ґрунту.

 

Пропозиції ринку

Серед представлених на ринку агрегатів для вертикального обробітку грунту зупинимося на деяких моделях — RTS Salford, Turbo-Max Great Plains, Supercoulter Summers.

Комбінований агрегат для вертикального безполицевого обробітку грунту RTS Salford може працювати в різних ґрунтово-кліматичних умовах України. Також здатний виконувати обробіток мерзлого грунту в зимовий період. Робота відбувається на швидкості 15–20 км/год. Модельний ряд агрегатів вертикального обробітку грунту серії Salford RTS складає­ться із п’яти модифікацій, які відрізняються агресивністю обробітку залежно від типу застосовуваних стійок та дисків.

 

Фото 1. SalfordRTS I-2100

17 384 80

 

Моделі RTS I-1100 та RTS I-2100 характеризуються міцною та важкою рамою, чотирма рядами хвилеподібних дисків, трирядною пружинною бороною та планчастими котками. Кожен диск встановлений на індивідуальній стійці, працює без кута атаки й має вібрацію вверх-вниз. Основа агрегату — хвилеподібні дискові ножі, встановлені незалежно на індивідуальній пружинній стійці COIL TECH. Так, модель RTS I-1100 оснащена хвилеподібними дисками діаметром 510 мм зі стійкою діаметром 32 мм. Відстань між ними 130 або 170 мм. На цю машину встановлюють восьмихвильові диски із шириною хвилі 55 мм. Для збільшення навантаження передбачене обладнання комплекту додаткових вантажів із розрахунку 111 кг/м агрегату. Ця модель застосовується для розпушування грунту на глибину не більш ніж 50 мм.

RTS I-2100 укомплектована двома передніми тринадцятихвильовими рядами дисків із шириною хвилі 30 мм та двома задніми восьмихвильовими із шириною 60 мм. Діаметр їх — 560 мм зі стійкою — 41 мм. Відстань між центрами дисків становить 19 см. Для збільшення навантаження передбачено встановлення комплекту додаткових ваг із розрахунку 111 кг/м агрегату. Рекомендується для роботи у важких умовах щільних і пересушених ґрунтів.

Дискова борона Supercoulter Summers складається із рами з опорно-ходовими колесами, двох рядів дискових батарей, зубової борони та прокочувального котка, гідросистеми та механізму приєднання до енергозасобу. Supercolter Plus оснащується передньою батареєю із суцільними дисками та задньою із тринадцятихвильовими дисками. Така комбінація робочих органів найбільш ефективна в умовах великої кількості та на важких пожнивних залишках за різних польових умов.

 

Фото 2. Важка дискова борона Supercoulter Plus

17 384 81 1

 

Агрегати також можуть бути оснащені передніми і задніми батареями з тринадцятихвильовими дисками або турболезами з двадцятихвильовими. Дискові батареї кріпляться до рами за допомогою пристрою Super-Flex ™, здатного поглинати та пом’якшувати удари на робочі органи, забезпечуючи захист їх від пошкодження внаслідок контакту з каміннями.

Важка дискова борона серійно оснащується гідравлічною системою перерозподілу ваги, а, отже, і тиску на грунт між передніми і задніми батареями, що забезпечує можливість налаштування ступеня подрібнення і повноти загортання у грунт пожнивних залишків, залежно від грунтово-кліматичних умов. Наприклад, перенесення ваги на задні секції дискових батарей призводить до більш повного загортання пожнивних решток у грунт на вологих полях.

Під час роботи на пересушеній землі у жарких умовах та на полях зі значною кількістю твердих рослинних залишків гідравлічна система переносить вагу та створює додатковий тиск на передні секції дисків, що забезпечує проникнення у грунт і більш інтенсивне подрібнення решток передніми секціями дискових батарей. Одночасно зменшується тиск на задню секцію дисків. Внаслідок цього зменшується глибина обробітку і загортання рослинних решток, подрібнені частинки залишків залишаються на поверхні, що запобігає втраті вологи і вітровій ерозії грунту.

Great Plains пропонує моделі 1200TM, 1500TM, 1800TM, 2400TM, 3000TM, 3500TM, 4000TM агрегатів для вертикального обробітку грунту серії Turbo-Max, які різняться шириною захвату і агрегатуються з різними тракторами. Необхідна потужність його для агрегатування — 26–36 к. с. на один метр ширини захвату залежно від типу грунтів, рельєфу і застосовуваного опційного обладнання. Агрегати для вертикального обробітку грунту Turbo-Max Great Plains виконують кілька операцій за один прохід полем, а саме вертикальний обробіток та передпосівну підготовку ґрунту, вирівнювання поверхні, знищення бур’янів, ретельне подрібнення пожнивних залишків та їх розподіл на поверхні поля.

Агрегати серії Turbo-Max утворені з кількох секцій, які складаються із двох батарей дискових грунтообробних знарядь, обертової зубової борони та прикочувальних дисків. Дискові батареї кріпляться до рами за допомогою С-подібних стійок і оснащені хвилеподібними турбодисками. Останні входять у грунт перпендикулярно до його поверхні, обертаючись, перемішують його у вертикальному напрямку. Відстань між дисками на батареї становить 19,05 см. Задня батарея зміщена по відношенню до передньої, що дозволяє подрібнювати рослинні залишки на відрізки по 9,5 см. Агрегат оснащений пристроєм гідравлічного регулювання кута атаки дисків у діапазоні від 0 до 6 градусів, що дозволяє оперативно під час руху корегувати ним відповідно до зміни польових умов.

 

Фото 3. Агрегат вертикального обробітку грунту Turbo-Max

17 384 81 2

 

Turbo-Max комплектується гідравлічним пристроєм, який перерозподіляє вагу із центральної секції на бокові, забезпечуючи постійний рівномірний тиск на ґрунт по всій ширині машини.

Подібний за конструкцією агрегат для вертикального обробітку грунту моделі EarthMaster 3000 продукує AlamoGroup Inc. Оснащений двома рядами дискових батарей та планчастими котками. Батареї дисків кріпляться до рами за допомогою пружинних С-подібних стійок. Складені з профільованих хвилеподібних зубчастих дисків моделі SoilRazor, які мають профілем зубового дискового ножа з різальними загостреними краями зубів. Зуби профільованних дисків протягом довгого терміну залишаються гострими завдяки ефекту «замозагострення».

Залежно від терміну виконання, умов роботи та призначення технологічної операції батареї дисків можуть налаштовуватися на кут атаки в діапазоні від 0 до 18 градусів. Так, восени після збирання попередника зазвичай виконуються технологічні операції із подрібнення пожнивних залишків та часткове загортання їх у поверхневий шар грунту. Для виконання осіннього обробітку батареї дисків налаштовуються на максимальний кут атаки. Ефект від підвищення кута атаки дисків полягає у збільшенні глибини обробітку грунту, інтенсивності й агресивності роботи дисків, що дозволяє підвищити ефективність подрібнення кореневих і стеблевих залишків попередника і змішування їх із поверхневим шаром грунту. Змішування решток із грунтом сприяє поліпшенню проходження анаеробним процесів, пришвидшенню перегнивання органічних решток; комбінована суміш ґрунту та залишків має достатню стійкість, щоб зменшити вітрову чи водяну ерозії на полі в зимові місяці.

 

Василь ДУМИЧзавідувач лабораторією
Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

 

 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.