Tempo V — і буряки рядочками

/ Механізація АПК / Середа, 13 липня 2016 16:03
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Нещодавно компанія Väderstad презентувала в Україні нову сівалку Tempo V, яка підходить для сівби буряків та інших технічних культур. Окрім точності роботи, сівалка має функцію одночасного внесення добрив, які позитивно впливають на ріст і розвиток рослин. Цієї весни сівалку демонстрували на полях господарства «Камаз-Агро», яке знаходиться у Рівненській області. Поки сходи буряків ще маленькі, та аграрії уже роблять висновки про рівень якості та особливості роботи агрегату.

 

В обробітку «Камаз-Агро» знаходиться трохи більше 4 тис. га. На них вирощуються зернові і технічні культури, які дають віддачу лише за умови застосування сучасних технологій та ефективної техніки. Тому господарство, попри свою назву, завжди робить вибір на користь сільгоспмашин західних брендів, які дозволяють отримати більше і витратити менше.
 
Господарство вирощує практично всі культури, та бурякам приділяється особлива увага, оскільки вони забезпечують селянам левову частину прибутку. Фахівці «Камаз-Агро» уже досягли значних успіхів у вирощуванні цих коренеплодів, і тим не менш вони постійно випробовують нові технологічні рішення, які роблять їхню роботу більш ефективною.
 
Цього року аграрії звернули свою увагу на модель сівалки Väderstad — Tempo V, яка дає змогу виконувати сівбу на високій швидкості з винятковою точністю та якістю. У результаті цього в господарстві збираються досягти поєднання високої продуктивності з гарною якістю посівів, заклавши основу майбутнього врожаю.
 
Універсальність
Як розповів головний агроном господарства «Камаз-Агро» Валерій Петрович Бацюсь, важливою рисою сівалки Tempo V виявилось і те, що вона універсальна. Використовуючи її, можна легко змінювати кількість висівних секцій та ширину міжрядь і здійснити висів кількох різних культур.
 
«Для нас це цікаво, — каже він, — бо лише з однією сівалкою Tempo V ми можемо розпочати весняну посівну з висіву цукрових буряків 12-рядками з шириною 45 см, а потім змінити кількість рядків на 8 та провести сівбу кукурудзи з шириною міжряддя 70 см, а тоді знову переобладнати її на 12-рядну сівалку, та посіяти вже ріпак з меншою шириною міжряддя».
 
Пробний висів
На початку першої декади квітня сівалкою Tempo V провели пробний висів буряків на ділянці 37 га. Фахівців господарства «Камаз-Агро» вразило те, з якою швидкістю працює ця сівалка. Уже маючи в своєму арсеналі інші машини Väderstad, вони розуміли, що якість буде відмінною. І справді, коли з’явились перші дружні сходи, переконалися, що шведська техніка не підвела.
 
На всіх сівалках Tempo використовується особливий висівний пристрій — Gilstring Seed Meter, який здатен проводити висів 28 насінин за секунду. Навіть за умов сильної вібрації під час роботи на схилах він забезпечуватиме необхідну точність висіву на високій швидкості. Для переміщення насіння через вузьку висівну трубку використовується надлишковий тиск. Цей принцип переміщення конструктори фірми назвали «точним пострілом» — PowerShoot.
 
«Я думаю, ця особливість нам дуже допоможе, — каже Валерій Бацюсь. — Не завжди на весні погода така сприятлива, як цього року. Часто треба проводити висів у дуже стислі строки, та з сівалкою Tempo ми вже не будемо перейматися цим».
 
Конструкція паралельної підвіски висівної секції передбачає торсіонну пружину, яка забезпечує додаткове зусилля 150 кг на кожну висівну секцію. Це дуже важливо під час роботи з мінімальною технологією обробітку грунту. Торсіонну пружину легко налаштувати без допомоги додаткових інструментів. Паралельна підвіска має чотири фіксовані осі. У конструкції підвіски використовуються втулки, що не потребують обслуговування.
 
Особливості висіву
Під час сівби в дозуючому пристрої підтримується постійний підвищений тиск, що забезпечує відділення кожної насінини і підвищує швидкість переміщення насіння від дозуючого пристрою через трубку до місця розташування його в насіннєве ложе. Спеціальний відсікач насіння, що складається з трьох роликів, регулює подачу в потрібний момент суворо однієї насінини, без «двійників». Залежно від виду і розміру насіння, у висівний пристрій встановлюють потрібний висівний диск із різною кількістю і розміром отворів, а норма висіву встановлюється з кабіни трактора за допомогою комп’ютера за лічені хвилини. Для попередження забивання сміттям отвори висівного диска постійно прочищаються спеціальною очисною зірочкою.

Модель сівалки Tempo, що використовувалась на пробному висіві, обладнана спеціальним люком для очистки залишків насіння. Такий люк значно полегшує та пришвидшує процес під час завершення сівби або зміни посівного матеріалу.
 
Валерій Бацюсь пояснив, що глибина висіву сівалки залежить від положення коліс-копірів. У борозну насіння потрапляє разом із потоком повітря. Для зупинки і притиснення до дна борозни насіння передбачено спеціальне притискне коліщатко. Після проходження висівних V-подібних дисків і притискного коліщатка залишається борозна з рівномірно розташованими на дні посівним матеріалом. Для закриття борозни на висівних секціях встановлені загортаючі колеса, які стискають з боків відкриту борозну. Насінини прикриваються розпушеним ґрунтом, що забезпечує проникнення повітря для кращого проростання і подальшого розвитку рослин.
 
На різних полях господарства ґрунтові умови різні. А тому в сівалці Tempo V є можливість регулювати притискне зусилля коліс залежно від цього фактора.
 
Внесення добрив
Окрім швидкості, для фахівців із «Камаз-Агро» важливим виявилось і те, що сівалка Tempo V має змогу одночасного внесення добрив завдяки обладнанню фронтальним розподільником мінеральних добрив об’ємом 2200 л.
 
«Усім відомо, що комбінований висів забезпечує надійне внесення добрив і збільшує урожайність культур, — каже Валерій Бацюсь. — Особливо це стосується буряків. У проведенні точного висіву важливо, аби сошники для внесення добрив не руйнували насіннєве ложе, а наявність опорного колеса запобігала переміщенню ґрунтової маси вбік та задавала необхідну глибину висіву. Саме цим і відрізняється сівалка Tempo V».
 
Разом із мінеральним добривом сівалкою Tempo V вносилось також і мікродобриво, в одній гранулі якого одночасно присутні як макроелементи (азот, фосфор і калій), так і мікроелементи (сірка, магній,цинк, бор тощо). Це новий крок у технологічній схемі вирощування буряків у господарстві, за рахунок чого рослини відразу забезпечуються стартовим живленням задля сталого розвитку кореневої системи.
 
Розмір бункера для насіння у Tempo V становить 70 л, що зручно для роботи. Сівалка була обладнана також бункером для мікрогранул засобів захисту рослин на 17 л, що дозволяє оптимізувати продуктивність роботи. Мікрогранули вносяться в рядок разом з насінням.
 
Швидкість та економічність
Усі складові на сівалках Tempo розроблені для досягнення безумовної точності та швидкості сівби.
 
Кожна висівна секція сівалки приводиться у дію власним електричним мотором, який взаємопов’язаний зі швидкістю сівалки, котра визначається за допомогою радару. Усі секції мають однакову швидкість висіву насіння, але при цьому існує можливість вимикати з кабіни трактора окремо кожен мотор по черзі з правого або лівого боку.
 
Слід зазначити, що ця функція є доцільною на полях із неправильною конфігурацією і на обсівах з метою економії посівного матеріалу та уникнення загущення посівів.
 
Як пояснив Валерій Бацюсь, загалом такою технікою рекомендують проводити посів на швидкості до 15 км/год. Зрештою, агрегат розрахований на роботу і на вищих швидкостях, та для цього треба мати ідеально підготовлене поле, а також оператора, який би міг впоратися із завданням якісно. А тому на пробній ділянці працювали так, як радили фахівці Väderstad.
 
«Та й такі темпи нас влаштовують, — каже він. — Тим паче, що з практики використання інших агрегатів Väderstad ми знаємо, що витрата палива при цьому не буде високою. Зазвичай на посівну у нас йде приблизно 10-12 л/га».
 
Електронні засоби
Валерію Бацюсю подобається, що сівалка Tempo V обладнується комп’ютерами. Він каже, що це застосування розумних технологій на сільгосптехніці значно полегшує роботу оператора. Комп’ютер, яким комплектується сівалка Tempo V, дозволяє інтерактивно відстежувати процес сівби.
 
«Операторові дуже зручно керувати процесом висіву, — коментує Валерій Бацюсь. — Дисплей показує кількість насіння, що висівається у штуках на гектар. Тут же відображається інформація про дозу внесення добрив та гранульованих препаратів для захисту рослин, а також про швидкість руху сівалки, кількість засіяних гектарів, кількість обертів вентилятора. Бортовий комп’ютер відстежує роботу кожної висівної секції, так що в разі збою роботи на екрані з’являється відповідне текстове повідомлення».
 
Крім того, з системою електронних засобів Väderstad E-Services сівалка Tempo стає ще більш технологічною. За допомогою планшету iPad Air зі встановленою програмою компанії Väderstad керувати машинами можна тепер легко за допомогою бездротового зв’язку. Зручність, ефективність і простота обновлення — це лише деякі з переваг, які забезпечує використання планшету iPad Air в порівнянні з традиційною системою управління.
 
У господарстві вважають, що і ці технології можуть стати аграріям у нагоді вже в найближчому майбутньому. Адже на кону збільшення продуктивності буряків. Постійний попит на солодкі коренеплоди та непогана рентабельність культури дозволяють тримати посіви буряків на рівні 900 га. Зазвичай «Камаз-Агро» збирає по 600-650 ц/га солодких коренеплодів. Тепер же із технікою Väderstad аграрії сподіваються вийти на новий рівень виробництва, збільшивши урожайність та зменшивши витрати на висів.
 
Надійний сервіс
Компанія Väderstad дуже швидка на допомогу, кажуть у господарстві. Хоча серйозних проблем із технікою ще не траплялось.
 
«Та все ж, якщо щось стається, сервісні інженери за першим дзвінком приїздять до нас і лагодять техніку, — коментує Валерій Бацюсь. — Але ніколи не було такого, щоб через якійсь затримки робота на полі зупинилась».
 
З власного досвіду користування технікою Väderstad він знає, що завдяки якості та міцності матеріалу ці машини потребують ремонту надзвичайно рідко. Усі кріплення висівної секції сконструйовані на основі легко замінюваних осей та втулок. З’єднання та підшипники не потребують змащування. Мінімальна кількість зношуваних частин спрощує обслуговування і дозволить господарству використовувати Tempo V довгі роки.
 

 

 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.