AMAZONE — сімейний бізнес по-німецьки

/ Механізація АПК / Середа, 14 вересня 2016 16:08
Георгій БІЛИЙ, спеціально для "АС"
Один раз у два роки недалеко від німецького Оснабрюка компанія AMAZONE WERKE організовує День поля під назвою AMATECHNICA, що за змістом нагадує Октоберфест, а по суті є тематичним заходом для більш ніж 5000 аграріїв з різних країн. Як на усіх фестивалях відвідувачів очікують різноманітні розваги, ріки пива та традиційних німецьких наїдків, але з важливою відмінністю. Окрім розваг, є можливість познайомитись з новинками техніки від AMAZONE WERKE, оцінити її в роботі і потрапити на екскурсію до двох заводів, розташованих неподалік. Газета «Агробізнес Сьогодні» також відправилась у подорож Німеччиною, відвідавши декілька заводів AMAZONE WERKE та виставку.

 

 

В історії компанії згадують і Київ
Цікавий факт: Україна відіграла свою роль у створенні та розвитку компанії. Син німецького фермера Рудольф Зак розробив новий плуг, який був більш ефективним порівняно з наявними на той час. Цей плуг працював на більшій глибині при витраті менших тягових зусиль, забезпечував якісний відвал ґрунту. За допомогою найпростіших технологій пан Зак виготовив плуг повністю з металу, його назвали Липський плуг (від старої назви міста Лейпцигу — Липськ).
 
А в 1857 році один із плугів Зака потрапив до Києва, до одного з маєтків графа Бобринського. Робота агрегату настільки захопила графа, що він зробив замовлення одразу на 120 екземплярів. У 1867 році Рудольф Зак заснував свій завод у Лейпцигу. З того часу почався активний розвиток виробництва, і до 1904 року було випущено 1 млн плугів. Після другої світової війни підприємство отримало нову, добре відому нам назву ВВG. У той час на заводі були розроблені зразки посівної техніки, випускались причіпні агрегати, які працювали з тракторами. Однією з перших важливих розробок заводу ВВG — системи захисту плуга, які були запатентовані та використовувались в усьому світі.

У той же час в 1883 році в Hasbergen-Gaste біля Osnabrück Генріхом Драєром була заснована фірма AMAZONE WERKE. У 1917 році був розроблений дерев’яний вальцевий розподілювач мінеральних добрив. Після показу цієї машини на виставці в Бремені Драєр отримав перші замовлення, що дало поштовх до початку розробки та виробництва інших машин. Активний розвиток чекав фірму вже у післявоєнний період, коли були розроблені перша сівалка, навісний розподілювач добрив, посівна комбінація з бороною, та почали будуватись нові заводи. І вже після об’єднання Німеччини в 1998 році фірмою AMAZONE WERKE був придбаний завод ВВG у Лейпцигу. Зі слів власників ВВG, найкраще, що з ними трапилось, це те, що вони увійшли в склад AMAZONE WERKE і разом почали формувати новий асортимент продукції. Це був час технологічних проривів.
 
На сьогодні група компаній AMAZONE WERKE має 7 заводів, 5 з яких розташовані на території Німеччини. На них випускаються чотири групи машин: ґрунтообробна, посівна, техніка для внесення добрив та обприскувачі.
 
Щорічно обіг коштів компанії AMAZONE WERKE зростає: за 2015 рік компанія досягла рекордного показника — 409 млн євро. При цьому 80% продукції йде на експорт до більшості країн світу. Створено представництва у Франції, Великобританії, Росії, Україні, Угорщині, Казахстані. Компанія має понад 70 імпортерів по всьому світі. Загальна кількість співробітників — 1800 чоловік.
 
Інвестуєш у виробництво — 
маєш результат
Що дає змогу протягом уже чотирьох поколінь сім’ї Драєрів розвиватись та прогресувати? Одним із важливих факторів є інноваційність компанії. Тільки на головному заводі в Хасберген — Гасте в технічному центрі працює близько 100 інженерів-розробників. Як результат — 29 медалі, які були отримані за останні 10 виставок Агрітехніка в Ганновері. Окремі заводи AMAZONE WERKE мають власні відділи розробок, машини виготовляють та розробляють на одному заводі.
 
Компанія постійно інвестує в обладнання та виробничі приміщення. З 2006 року було з нуля збудовано три заводи та модернізували наявні. Наприклад, у нову фарбувальну лінію на заводі в Худе вкладено близько 20 млн євро. Було оновлено складське обладнання. Зараз заводи оснащені виробничими лініями, які дозволяють проводити зварювання за допомогою роботів, що автоматично задає високий стандарт виробництва. Продукція, виготовлена на таких лініях, відповідає найвищим вимогам якості.
 
В AMAZONE WERKE досить висока частка комплектуючих власного виробництва. Наприклад, у розподілювачах добрив вона досягає 90%, у сівалках — 40-60%. На заводах встановлені власні потужні лінії з виробництва композитних та пластикових комплектуючих. Виробляючи їх для власних же машин, компанія несе відповідальність за їхню якість. Сюди належить широкий перелік комплектуючих від розподільних редукторів сівалок до комп’ютерного забезпечення Amatron. Для розробки власного комп’ютерного забезпечення був створений окремий відділ та підібраний цілий штат спеціалістів.
 
Завод AMAZONE ВВG у Лейпцигу — 
тут народився перший справжній плуг
На заводі AMAZONE ВВG у Лейпцигу виробляють борони Catros шириною захвату 3-12 м, культиватори Centaur, Cenius, причіпні обприскувачі UG 2200, 3000, плуги. На території заводу можна зустріти промарковані готові агрегати для відправлення в різні країни світу. До речі, саме на цьому заводі був зроблений перший в історії країн Європи металічний плуг.
 
Під час екскурсії на завод представник фірми LECHLER провів короткий екскурс у науку про форсунки, підвівши до того, що економія на вчасно незамінених форсунках призводить до набагато більших втрат коштів у вигляді перевитрати або неякісного внесення препарату. До того ж, зношена форсунка може мати похибку у внесенні від 30 до 60% як в більшу, так і в меншу сторону.
 
Завод ВВG має тестовий полігон для своїх агрегатів, для дискаторів — ділянку землі, покриту гравієм, для обприскувачів — смугу перешкод. Також на території заводу є тестове поле площею 10-15 га, яке поділене на різні зони, де агрегати проходять випробування у реальних умовах за різними технологіями виробництва.
 
AMATECHNICA — День поля для тих, 
хто йде в ногу з часом
Далі прямуємо в Хасберген-Гасте на головну подію нашої подорожі — виставку AMATECHNICA. Одразу видно всю німецьку серйозність у підготовці цього заходу. Відвідувачів чимало. Їм пропонують ділитись на групи й автобусами курсувати між заводами, відвідати музей AMAZONE WERKE, провести оцінку результатів сходів озимих культур, висіяних різноманітними посівними комбінаціями. Доступні виставкові поля з технікою на показ. Окрему секцію займають раритетні трактори, їх колоритно одягнені власники — місцеві фермери. А охочі за досить символічні 35 євро на гелікоптері отримують змогу оглянути заводи згори.
 
Звісно, головна частина — робота техніки в полі. Всі новинки, виставлені на демо-майданчиках, працюють у реальних умовах у полі. Кожен відвідувач має змогу оцінити роботу комплексу техніки з обробітку гнуту, внесення добрив, висіву культур, обприскування. Своїм широким діапазоном агрегатів компанія AMAZONE WERKE покриває весь спектр польових робіт, окрім збирання врожаю.
 
Головний завод у Гасте — це не тільки
сучасне технологічне виробництво
машин, але й потужний центр їх розробки 
та досліджень
В 1992 році в AMAZONE WERKE з’явилась лабораторія з досліджень літаючих властивостей добрив. У ній перевіряють розкидачі добрив усіх європейських виробників техніки. Лабораторія має право видавати сертифікати якості на ці машини.
 
Нещодавно була проведена модернізація лабораторії. Тепер фермеру, маючи доступ до Інтернету, через спеціальну програму достатньо задати вихідні дані щодо добрив та показники, які йому необхідно отримати в результаті розподілення добрив, і він миттєво отримує параметри налаштувань заслонки розподільного апарату.
 
Оглянувши потужне виробництво розподільників добрив та навісних обприскувачів у Гасте, де кількість випущених агрегатів вже перевищила 1 млн екземплярів, автобусом пере­їжджаємо на збудований в 2007 році завод у Лідені. Це великий завод, де збирають самохідні обприскувачі Pantera, причіпні UX з різними об’ємами бака.
 
Наступна зупинка — музей AMAZONE WERKE, де 130 років історії компанії представлено в експозиції від першого дерев’яного розподільника добрив до сучасного мільйонного за рахунком ZA-M Special Profis.
 
Обробіток ґрунту від
AMAZONE WERKE
Ще під час виставки Агрітехніка-2014 компанією AMAZONE WERKE був презентований навісний оборотний плуг Cayron. Протягом останніх років він проходить тестування на полях деяких європейських країн. Для розробки цього агрегату була залучена велика команда спеціалістів у цій галузі, в результаті чого було отримано близько 30 патентів. Ймовірно, цей агрегат можна буде побачити в Україні вже влітку нинішнього року.
 
Відбуваються зміни в лінійці компактних дискових борін Catros. Будуть доступні більш широкозахватні агрегати нового покоління Catros/Catros+ з шириною захвату 4, 5, 6, 12 м. Причому транспортне положення залишається до 3 м. В Україні вже поставлений і працює один 12-метровий Catros. Тепер борони Catros/Catros+ 3001 і 3501 серійно комплектуються механізмом зміщення дисків із гідравлічним регулюванням, що дає можливість легко привести агрегат з транспортного положення у робоче. Гумові демпфери дозволяють максимально копіювати поверхню грунту.Всі підшипники не потребують обслуговування. Серед переліку опцій варто виділити висівний пристрій GreenDrill для висіву проміжних чи дрібнонасіннєвих культур.
 
Деякі оновлення відмічаються також у мульчувальних культиваторів Cenius. Ширина захвату у нового покоління варіюється від 3 до 7 м. Новинкою у лінійці культиваторів AMAZONE WERKE став складний Cenius 4003-2 Super зі стійками C-Mix-Super. Останні оснащені пружинним запобіжним механізмом. Витримуючи навантаження у 600 кг, він забезпечує максимальну глибину роботи у 30 см. Такі показники дозволяють працювати на важких та кам’янистих ґрунтах. При виникненні перешкоди розміром більше 30 см спрацьовує додатковий механізм у вигляді зрізного болта, внаслідок чого стійки складаються вгору та залишаються неушкодженими. Спектр застосування Cenius досить широкий: від поверхневого обробітку «гусячими» лапами шириною 320 мм до глибокорихлення лапами 80-100 мм.
 
На вибір, залежно від умов роботи, пропонується до 8 видів котків, серед них новинка — дисковий коток, який розроблений для застосування на важких та вологих ґрунтах. Його можна встановлювати на всі агрегати для пасивного обробітку ґрунту. За побажанням можна встановлювати висівний пристрій GreenDrill. Доступна також опція безступеневого гідравлічного регулювання глибини обробітку, яку можна змінювати навіть під час руху.
 
Якщо потрібно провести максимально якісно передпосівну підготовку, на допомогу приходять роторні культиватори. Це досить енерговитратний агрегат, який однаково якісно працює у будь-яких умовах, незалежно від того, чи оброблений попередньо ґрунт, чи ні, зокрема, і на важких ґрунтах. Його можна використовувати як для окремого обробітку, так і для обробітку ґрунту з одночасним висівом, правда, зі швидкістю 7-8 км/год.
 
Посівна техніка 
та сівалки точного висіву
AMAZONE WERKE випускає більше 80 модифікацій посівної техніки практично для всіх культур, для будь-якого виду висіву.
 
Найбільш популярна в Україні пневматична сівалка Citan 12001-С із внесенням мінеральних добрив. Вона не використовується у посівних комплексах, але забезпечує високу якість висіву. Сівалка працює на швидкості до 20 км/год. Доступні для замовлення агрегати з шириною захвату від 6 до 15 м, з насіннєвим бункером від 3000 до 8000 л. Сівалки Citan 12001-С та 15001-С мають можливість вносити добрива в посівну борозну одночасно з насінням. Для цього бункер розділяється на два відсіки, більша частина якого заповнюється посівним матеріалом, менша — добривами. Якщо вносити, таким чином, добрива не потрібно, то бункер повністю заповнюється насінням. Можна обрати механічний або повністю електричний привід дозування, а для різних видів насіннєвого матеріалу — три комплекти дозувальних котушок. Сошник RoTeC+-Control гарантує рівномірне укладання насінин навіть при високих швидкостях.
 
Посівна комбінація Cirrus 6003-2 та Cirrus 6003-2С із дводисковими сошниками — новинка, представлена на виставці AMATECHNICA 2016, дозволяє одночасно проводити підготовку ґрунту та висів, що, звісно, дає можливість отримувати максимальну економію. В майбутньому будуть запропоновані на вибір однодисковий сошник RoTeC pro або ж дводисковий TwinTeC+. Однодисковий ефективніший на легких, вологих, важких та глевких ґрунтах, з великою кількістю пожнивних залишків, а TwinTeC+ — на важких, сухих, грудкуватих та здатний працювати на швидкостях від 10 до 20 км/год., на відміну від 8-16 км/год. при використанні однодискового сошника. Перший Cirrus нової генерації вже тестували під час висіву сої більше 10 господарств у багатьох регіонах України. Отримали дружні сходи. Варто звернути на неї увагу через якісний висів та доступну ціну.
 
Надзвичайно цікава модель сівалки Primera DMC. В Україну щорічно поставляють до 10 екземплярів 6-9 метрів ширини. Це агрегат для посушливих регіонів. Ця сівалка розроблена для висіву за нульовою технологією. Надзвичайно зносостійкий сошник, покритий карбідом бора, має долотоподібну форму шириною 15 мм. Під агресивним кутом він заходить у ґрунт. Утворює П-подібну лунку, куди одразу ж вноситься зерно. Така форма лунки гарантує контакт насінини з капілярною вологою, що в результаті дає дружні сходи. Копіювальне колесо забезпечує постійну задану глибину. Працює на швидкості від 10 до 20 км/год. До того ж, ця сівалка дозволяє одночасно вносити мінеральні добрива.
 
 
Техніка для внесення добрив
від AMAZONE WERKE
Щорічно в Україні компанією AMAZONE WERKE продається більше 100 розподілювачів мінеральних добрив об’ємом від 1000-8000 м3. Навісні та причіпні з абсолютно різними рівнями оснащення. В цьому сегменті компанія AMAZONE WERKE є безперечним лідером, і частка в грошовому еквіваленті сягає 65-70%.
 
Із презентованих новинок варто зупинитись на останній модифікації причіпного розподільника добрив ZG-TS Hydro та навісного ZA-TS Hydro з функцією динамічного управління секціями розподільника добрив. Об’єм бункера варіюється від 5500 до 8200 л, ширина захвату від 15 до 54 м. Приставка Hydro означає, що розподільник оснащений гідравлічним приводом розподільних дисків. Оновлене програмне забезпечення здатне керувати 64 або 128 секціями розподільника, причому максимальний показник досягається тільки при використанні Isobus терміналу Amatron 3, CCI 100 або Amapad розробки AMAZONE WERKE.
 
З минулої осені ця машина працює в Україні. Особливістю роботи динамічного увімкнення секцій DynamicSpread є висока точність внесення добрив. Завдяки диференційному внесенню добрив отримуємо досить відчутну економію у витраті добрив. На практиці це дає можливість точно та без втрат розподіляти добрива на вузьких, клиновидних ділянках поля, у зоні перешкод.
 
Техніка для захисту рослин
Новинкою є електронне пофорсуночне ввімкнення AmaSwitch. В комбінації з автоматичним ввімкненням секцій GPS-Swich ми отримуємо можливість вмикати/вимикати форсунки по секціях 50 см. Використання цієї новинки стає актуальним під час розворотів, при роботі на вузьких смугах поля, клиновидних ділянках. У ручному чи автоматичному режимі роботи ця функція доступна на всіх обприскувачах. У темну пору доби передбачена світлодіодна підсвітка окремих форсунок.
 
Причіпний оприскувач UX комплектується баками від 3 до 12 тис. л без гострих кутів та перегородок, з низьким центром ваги. Його штанги мають ширину захвату до 40 м. При цьому він залишається легким, маневреним та призначений для обприскування на максимальних швидкостях.
 
Обприскувач UG — модель, перевірена часом. Випускається більше 12 років, постійно вдосконалюючись. Широка профільна стальна рама, компактний бак та міцна профільна S-подібна конструкція штанг дає гарантію тривалого використання у найскладніших умовах. Максимальний об’єм бака — 3200 л, а ширина захвату сягає до 28 м.
 
Випуск самохідного обприскувача Pantera 4001 розпочався у 2010 році. В Україну перша машина потрапила у 2012-му. До сьогодні вона напрацювала приблизно 90 тис. га. Торік в Україну була поставлена Pantera 4502. Всього у нас працює 23 самохідних обприскувачі.
 
Pantera 4502 вдосконалена за багатьма параметрами — потужність, розмір бака збільшено до 4500 л. Pantera 4502-Н оснащена гідравлічним регулюванням шасі по висоті до 1,7 м. Унікальне тандемне шасі забезпечує стабільне положення штанг при наїзді на нерівності, одночасно гарантує стабільність на схилах. Pantera серійно оснащена автоматичним регулюванням ширини колії від 1,8 до 2,4 м. Мінімальний радіус розвороту всього 4,5 м завдяки управлінню всіма 4 колесами.
 
Безумовно, виставка AMATECHNICA заслуговує на увагу. Зроблений вище огляд — невеличка частина презентованного. Виставка дає відповіді на велику кількість запитань своїх відвідувачів. Навіть якщо Ви не аграрій, і перед Вами не стоїть питання, чим же завтра сіяти озимі ріпаки, вам не буде нудно на цій виставці. Компанія AMAZONE WERKE вдало поєднала презентацію своїх досягнень із можливістю чудово провести час. Впевнений, що через два роки ми побачимо нові революційні технологічні рішення, які будуть формувати тренди у виробництві сільськогосподарських машин.

Коментар

Володимир Васильович МЕРЗЛЮК,  головний інженер компанії Кернел
 В обробітку маємо 400 тис. га землі. Компанія «Конкорд» надала нам причіпний розподільник ZG-TS Hydro для випробувань. Були внесені добрива на площі 750 га. Звісно, я безпосередньо брав участь у цих дослідженнях. Агрегат нам сподобався, і гадаю, що найближчим часом ми придбаємо його для більш детального вивчення. Спостерігаючи за тим, як він працює, можна виділити цілий ряд переваг. Якісне внесення — це рівномірне розподілення добрив. Але ми в своїх вимогах йдемо далі. Розподільник добрив ZG-TS може вносити диференційовано по погонному метру та по ширині захвату. Відповідно внесення відбувається по карті поля, куди і скільки потрібно. Окрім того, ця машина збирає та надсилає всі дані на наш сервер. Агрегат працював зі спеціальним кроп-сенсором, який дозволяє вимірювати кількість азоту в рослинах, і коригував подачу добрив, залежно від потреби. Завдяки цьому ми можемо задавати план видачі добрив по карті врожайності поля минулого року. Можемо задати цей план, залежно від кількості поживних речовин у ґрунті, по карті поживних речовин поля. І як варіант, можемо коригувати кількість внесення добрив, залежно від фактичного стану ґрунту.
 
Фотогалерея

 

 23 квітня 2024
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та які опинилися у важкому становищі.
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та ...
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.