Залізний аргумент

Залізний аргумент

/ Механізація АПК / П'ятниця, 07 грудня 2018 15:07

Чому традиційний відвальний плуг упевнено зберігає свої позиції у полі, і як правильно обирати та експлуатувати ці, на перший погляд, прості агрегати

Можна скільки завгодно вислуховувати від адептів мінімального втручання у грунт «страшилок» про відвальну оранку землі і навіть погоджуватися з їхньою аргументацією. Однак проїжджаючи осінніми полями, ми регулярно зустрічатимемо відому з діда-прадіда, хоча й вдосконалену конструкцію — традиційний відвальний плуг, вчеплений до потужного трактора. Оранка була, є і буде, а негативні наслідки її застосування цілком можна нівелювати за рахунок періодичного проведення глибокого рихлення. У всякому разі в більшості регіонів України оранка дає результат.

Що можна нового сказати про плуг? Один агроном, у відповідь на запитання про наявну ґрунтообробну техніку в господарстві, так і відповів: «Що про плуг…? Нічого — плуг є плуг!». Якось так і виходить, хоча насправді цей агрегат належить до числа найделікатніших інструментів агронома. Неправильно налаштований плуг, окрім суто агрономічних проблем, створить цілу низку додаткових. По-перше, спричинить дуже серйозну перевитрату пального. По-друге, цілком може «надірвати» трактора, ще й себе на додачу…

Найпопулярнішими в Україні справедливо вважаються плуги, що мають 7,8 та 9 корпусів. Враховуючи, що на кожен метр робочої ширини плуга потрібно 40 к. с., такі моделі оптимально поєднуються із наявними в господарствах тракторами, потужністю від 320 до 370 к. с. Хоча, ясна річ, бажано мати бодай 20–30 к. с. у запасі — плуг є плуг.

Підходящу модель плуга необхідно корелювати із реальними умовами, в яких доведеться працювати. Визначальний фактор тут — наявність і характер рослинних решток. Це стосує­ться передусім кукурудзи, яку досить часто не встигають перебити дисковою бороною і відразу заорюють. Тому потрібен плуг із добрими передплужниками, що будуть акуратно заорювати стебла та листя, а не нагортати купи по всьому полі. Це поширена проблема, яку варто вирішувати вже на етапу вибору агрегату.

Ще одне важливе питання, яке на початку турбує лише механізатора, а потім перетворює­ться на спільну проблему — тип регулювань плуга. Передусім маємо на увазі регулювання ширини корпусів, які регулюються або вручну, або гідравлічним способом. Якщо на агрегат чекає робота на однорідному рівному рельєфі поля, то цим питанням можна особливо не перейматися. Але якщо мова про різні типи ґрунтів і підйоми-спуски, то варто таки обрати модель із гідравлічним способом регулювань. Інакше оператор постійно втрачатиме час і нерви на зміни налаштувань, що може призвести до неприємних ситуацій — людина просто махне на це рукою.

Ще один актуальний фактор — модель плуга повинна конструктивно працювати як у борозні, так і поза нею. Дедалі частіше аграрії обирають саме другий варіант з огляду на його економічність у плані ресурсу техніки та нижчу втомлюваність оператора. Однак ситуації трапляються різні, і ключовим тут має бути поняття універсальності.

Тим паче, що ми торкнемося такого важливого аспекту, як налаштування плугів та їх гармонізації із тракторами. Це не жарти, в чому, зокрема, можна переконатися, порівнявши результати нібито однакових комбінацій трактор+плуг: там 22 л/га, а там — усі 30…

Передусім необхідно правильно збаластувати трактор, а також підібрати тиск у шинах та довжину навіски задніх важелів. В подальшому це дасть змогу в процесі роботи займатися налаштуваннями тільки плуга, а його і трактора водночас, не розуміючи вже, що на що впливає.

Якщо ми працюємо в борозні, то маємо розуміти, що ширина поміж передніми та задніми колесами не має перевищувати декількох сантиметрів. Ширина ж передньої борозни повинна відповідати ширині захвату плуга загалом. Зміщення ж переднього корпусу відносно середини плуга дає змогу адаптувати агрегат до наявної колії трактора. У всякому разі особливу увагу слід звернути саме на передню борозну трактора. Якщо налаштування тут будуть здійснені неправильно, то нормальної роботи не вийде — машина з плугом «літатимуть» по борозні, спостерігатиметься перевитрата пального, пришвидшене зношення техніки та підвищена втомлюваність оператора.

Ще одна поширена помилка — максимальне заглиблення передплужників у землю. Робиться це нібито зі шляхетною метою — покращити обробіток грунту, в тому числі і приорювання рослинних залишків. Однак призводить такий підхід часто до пошкоджень стійок та перевитрати пального. Найкраще провадити один-два тестові проходи трактора з плугом із метою встановлення оптимальних налаштувань, і, звичайно ж, орієнтуватися на рекомендації виробників і дилерів плугів.

Якісних моделей плугів на ринку не бракує — головне, обрати агрегат, котрий оптимально підійде до конкретних особливостей господарства. Пропонуємо вашій увазі коротенький огляд найпоширеніших в Україні моделей плугів.

 

KUHN

У лінійці провідного світового виробника плугів ми акцентуємо увагу на таких перевірених ефективних агрегатах, як KUHN MULTI–LEADER. Плуги MULTI–LEADER найчастіше пропонуються у виконанні від 6 до 8 корпусів, потребуючи, таким чином, тракторів потужністю від 260 к. с. Визначальними особливостями їх є не лише їх виняткова надійність та продуктивність, але й, так би мовити, безпроблемність під час роботи.

19 386 85KUHN MULTI–LEADER обертається без «заїдань», а усі необхідні налаштування можуть здійснюватися як механічним, так і гідравлічним способом (35–40–45–50 см). При цьому «кунівські» плуги є простими в налаштуванні і регулюються без додаткових інструментів. Спеціально для роботи на краях полів передбачена Z-подібна конструкція. Передплужники закріплені в спеціальних пеналах і регулюються у трьох напрямках з метою кращого загортання пожнивних решток, себто плуги KUHN MULTI–LEADER можуть сміливо застосовуватися за найскладніших умов роботи. Тут є декілька варіантів типів корпусу плуга на вибір, а також можливість зміни ширини захвату агрегату. У якості захисту реалізована перевірена система зрізних болтів, що унеможливлює серйозні несправності під час роботи та скорочує час на обслуговування плуга.

 

UNIA

19 386 86 1У досить широкій гаммі моделей плугів польського виробника ми відзначимо лінійку UNIA VARIO — найсучаснішу і найбільш автоматизовану. Плуги UNIA VARIO мають від 4 до 5 корпусів і можуть працювати з трактором від 120 к. с. Ці моделі мають ефективну систему плавного регулювання ширини оранки від 35 до 50 см, яка дозволяє максимально ефективно використовувати машину і працювати на полях неправильної форми. Також є можливість встановити гідравлічний пакет TERRA, що покращить ефективність роботи плуга під час оранки.

Відзначимо, спеціальний корпус LONG, що використовується у конструкції плугів UNIA VARIO і прекрасно зарекомендував себе під час різних типів оранки та за складних умов експлуатації. Корпус LONG призначений для важких плугів та виготовлений із твердої сталі. Конструкція його дозволяє перевертання широкого пласта до 55 см. При цьому знижується опір на корпус, а також зменшується потреба у великій потужності трактора.

Продуманим тут є і ресорний автоматизований захист на основі сталевих листових ресор, завдяки яким стає можливим ефективне відхилення корпусу, у разі зіткнення борозни із перешкодою з опором до 1300 кг, і повернення у робоче положення після проходження перешкоди. Це особливо показово на важких кам’янистих грунтах.

 

Maschio Gaspardo

Італійський виробник пропонує дві лінійки плугів: MIRCO та UNICO. Останні розраховані на агрегатування із тракторами середнього сегменту потужності, а відстань поміж корпусами в них становить 105 см. Плуг UNICO характеризується особливою паралелограмною системою, призначеною для швидкого налаштування лінійної тяги трактора без її коригування навіть за подальшої зміни налаштувань першого корпусу. Якісне налаштування лінії тяги дозволяє отримати 10–15% економії палива. Агрегат має надійну конструкцію та зроблений із високоякісних матеріалів. Передбачена автоматична пам’ять робочого положення, встановлення спеціальних кукурудзяних передплужників та гідравлічне регулювання першого корпусу.

19 386 86 22

Лінійка MIRCO, представлена в Україні, зорієнтована на використання від 5 до 9 корпусів, при цьому кліренс моделі становить 87 см. Це напівнавісні оборотні плуги зі зрізними болтами і конструктивно передбаченою механічною чи гідравлічною зміною ширини корпусів. Корпуси MP4N з полосовим відвалом застосовуються на середніх та важких ґрунтах. Особливо ефективні на ґрунті, схильному до налипання, де забезпечують чудове розпушення.

 

Lemken

Серед продукції одного з провідних світових виробників плугів відзначимо модельний ряд LEMKEN DIAMANT 11, у якому представлено агрегати з кількістю корпусів від 5 до 9. На цих плугах встановлені корпуси DuraMaxx, які забезпечують максимально тривалий термін експлуатації. Великий вільний простір між баштою плуга і пристроєм обороту надає моделі високу маневреність, даючи змогу швидко рухатися по вузьких поворотних смугах.

19 386 86 3У LEMKEN DIAMANT 11 конструктивно передбачені чотири варіанти ширини захвату — від 33 до 50 см на корпус. Реалізована також можливість безступінчастого гідравлічного регулювання ширини захвату для забезпечення універсальності роботи плуга на різних грунтах і в різну погоду.

Механізм перевертання плуга на 180 градусів реалізований шляхом встановлення надійних телескопічних циліндрів. Можна обрати модель LEMKEN DIAMANT 11, оснащену Hydromatic — автоматичним пристроєм захисту від перевантажень. Цей пристрій дозволяє відхилятися корпусам плуга під час перевантаження чи наїзду на перешкоду, і після цього повернутися у робоче положення. Передбачене також опційне встановлення спеціального нерегульованого підсилювача тяги, який знижує коефіцієнт буксування і дає змогу заощаджувати пальне.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.