agro business 160 160

Італійські жатки для збирання кукурудзи та соняшнику (ВІДЕО)

/ Механізація АПК / Понеділок, 21 листопада 2016 16:05
Володимир ВДОВЕНКОканд. техн. наук
Жатка для молотильного апарату комбайна відіграє таку ж важливу роль, як зуби і ротова порожнина для нормального функціонування стравоходу людини. В основі принципу її дії лежить технологічна операція скошування (зрізання) стебел рослин. А тому і варіанти технічної реалізації жаток багато в чому залежать від товщини та інших структурних особливостей стебел рослин, якi підлягають зрізу.

 

Capello
Компанія Capello S.r.l. виробляє два види жаток для збирання кукурудзи і один для соняшнику під назвою Quasar/Diamant i Helianthus відповідно. Конструкторське бюро та виробничі потужності компанії розташовані в м. Кунео, столиці однойменної провінції, регіон П'ємонт, в 20-35 км від італійсько-французького кордону і в 40 км на північ від узбережжя Лігурійського моря. А її основний торговий центр Landmaschinen Vertrieb International / LVI GmbH — у східному передмісті Лейпцига, Геріхсхайм, комуна Махерн, Вільна держава Саксонія, ФРН.
 

Жатка Capello Quasar агрегатуються з будь-яким комбайном, зокрема і Versatile. Ця компанія має широку номенклатуру виробів як фіксованих, так і складних моделей, якi працюють на міжряддях 45-100 см зі швидкістю до 12 км/год., залишаючи після себе стерню з висотою зрізу 7-8 см, що дозволяє замовнику вибрати оптимальне рішення.

Відповідно до даних веб-сайту capelloworld.com, у виробничій програмі компанії Capello S.r.l. перебувають 5 фіксованих 4-5-6-8-12-рядних моделей (F4/F5/F6/F8/F12), 6 складних 5-6-8-9-10-12-рядних (R5/R6/R8/R9/HS10/HS12). Хедери F6, F8 i F12 мають робочу i транспортну ширину 4,55-4,9; 6,15-6,5; 8,4-9,6 м і масу 1,75; 2,23 i 3,65 т. Жатки R6, R8 i R9, що складаються, мають робочу ширину 4,9; 6,5; 7,2 м i транспортну: 3; 3,2; 3,6 м, а також масу 2,05; 2,48; 2,82 т відповідно.

Крім того, в переліку моделей є ще дві складні версії HS10 i HS12 (10-12-ряднi), які відповідно з абревіатурою «HS» від англійського слова підкови (horseshoe) належать до більш легкої і досконалої серії Diamant. Ці жатки можуть складатися і мають робочу ширину 7,8; 9,4 м, а транспортну — 4,2; 5 м, а також масу 3,13; 4,5 т відповідно.

Останній щорічний перегляд комплектності жаток Capello у бік використання все більш високоякісних комплектуючих моделей дозволив приблизно на 10 % зменшити втрати качанів і зерна, причому в будь-яких погодних умовах.

Корпус і наконечники жатки виготовлені з технополімеру, по якому листяностебловий матеріал ковзає, не прилипаючи, рівномірно поступаючи на конвеєр, який подає у похилу камеру комбайна навіть при дуже високих швидкостях вперед, що повністю запобігає накопиченню надлишкової маси і перевищенню запланованих витрат палива. Легкі пластикові наконечники i капоти, несприйнятливі до зносу та іржі, своєю пластичністю, а також здатністю складатися «дибом» (при цьому наконечники відходять назад) пом'якшують удари. Сприяючи безпроблемному збиранню навіть сухої кукурудзи, в той момент, коли м'якість і гнучкість стебел стають основними агровимогами.

Наконечники при обслуговуванні й транспортуванні можуть бути відкинуті назад і покладені на капоти. Завдяки ексклюзивній системі регулювання наконечники за допомогою гвинта можуть бути встановлені в 6 різних положеннях, включаючи дуже низький профіль. У моделей, що входять у сімейство Diamant, робочий кут можна регулювати відповідно до потреб замовника.

Шнек великого діаметру з обмежувачем крутного моменту на вході від механічного приводу забезпечує безперервну подачу матеріалу в приймальну камеру. А відстань між пластинами качаноочищувача регулюється за допомогою гідравлічної системи безпосередньо з кабіни оператором.

Крім того, жатка може бути легко і швидко (за кілька хвилин) переобладнана під збирання соняшнику. Для цього використовується спеціальний комплект для збирання соняшнику (Sunflower harvesting kit).

Кожух коробки передач виконаний моноблоком із суцільнолитого чавуну (в останніх версіях замінений на алюмінієво-магнієвий сплав) і не вимагає додаткового ТО. Зубчасті колеса з легованої сталі, що пройшли загартування, постійно знаходяться у масляній ванні. Ланцюги стали самозатягувальними. Замкнені гiдроланцюги з хромованими штифтами забезпечують термін служби до 1200 га.

 

Затягувально-зминальні вальці мають спеціальну конструкцію із гвинтовим наконечником, що сприяє введенню стебла в міжвальцевий простір. На кожному вальці знаходиться 4 регульованих ножі з вольфрамовим наплавленням.

Кожний нижній трипроменевий горизонтальний стеблеподрібнювач змонтований безпосередньо на редукторі, а його леза забезпечують повне перекриття вальців і частково захищені від зіткнення із землею овальним півбортом. Версії Diamant комплектуються двоножовим горизонтальним подрібнювачем із двостороннім заточуванням. Все це знижує втрати і забезпечує відмінне подрібнення навіть на найвищій швидкості збирання. Є також можливість ручного вимкнення оператором.

Обмежувач крутного моменту на вході в кожен вузол, включаючи шнек, що подає, призначений для захисту від перевантажень.

На бортові подільники можна замість надставок встановити конусоподібні напрямні шнеки для збирання полеглої кукурудзи з сусідніх рядків.

Таким чином, жатка з пластиковим покриттям зменшує навантаження на комбайн, зберігаючи 18-20% його ресурсу, а також економить близько 70-80 л дизпалива за 8-ми годинну зміну. Завдяки поглинанню ударів технополімером мінімізуються втрати врожаю, оскільки качани не вилітають за межі жатки, а зерно передчасно не вилущується з них. Термін служби Capello Quasar при нормальних умовах експлуатації мінімум 7 років, що приблизно вдвічі довше порівняно з конкурентами. Потреба в запасних частинах виникає у середньому не раніше 3-го сезону, при цьому їх вартість за рік в 1,5-2 разів менше, ніж вимагають жатки багатьох інших виробників.

Dominoni
Компанія Dominoni S.r.l. виробляє по дві пари родин жаток Dominoni для збирання кукурудзи Rock/Kaiman і соняшнику Top Sun/Free Sun для відповідно важких/середніх умов роботи. Підприємство Dominoni S.r.l. розташоване на південній околиці комуни Камізано, приблизно в 25 км на схід від міланської МКАД у провінції Кремона, регіону Ломбардія.
 

Кукурудзяні жатки Rock, призначені для експлуатації у важких умовах горбистої і гірської місцевості, й передгірних районах з високим рівнем літніх та осінніх опадів, починаючи з передальпійської Ломбардії. Прості карданні передачі, що розміщуються за заднім бортом хедерів, використовуються на фіксованих конструкціях, центральні — у складних (що складаються). А поширення масляних ванн для ланцюгів передачі (із саморегуляцією і самоочищенням) залежить від ширини моделей жаток і притаманні лише 6-12-рядним. Слід також звернути увагу і на високу питому вагу у виробничій програмі жаток, що складаються. Можна замовити фіксовані й складнi моделі хедерів серій 960 і 970, якi розраховані на 75-сантиметрові міжряддя.

У жаток Kaiman подільники ряду виготовляють з високоміцного пластику, а їх внутрішні (передшнековi) частини мають спеціальні боковi ребра, які несуть подвійну функцію. Вони підсилюють подільники, роблячи їх міцними, і завдяки своїй формі зменшують втрати врожаю (перешкоджають випаданню зібраного продукту), а також надають їм гарний естетичний вигляд. У той же час, бічні подільники ті ж, сталеві, що і у насадок-машин Rock. На ринку можна спостерігати пропозицію 6-8-9-рядних хедерів марки S966B/S978B/S9712B масою 1,96/2,61/4,8 т, розрахованих на 70-сантиметрові міжряддя. Хоча і в цехах Dominoni S.r.l. в Камiзано «все тече, все змінюється».

Жатки Dominoni Rock i Kaiman здатні збирати кукурудзу та інші високі кормові культури не тільки на зерно, а й на зелений корм, фураж для худоби. З прямим комбайнуванням самохідними кормозбиральними комбайнами, без комплектації жаток подрібнювачами (легко від'єднуються) і з відмиканням обертання дробильних вальців. Rock i Kaiman збирають також і соняшник, для чого потрібен монтаж спеціальних пристосувань, зокрема трикутних ножів червоного кольору в кінці ходу валиків, що протягують.

Завдяки універсальному адаптеру жатки для збирання кукурудзи Dominoni підходять до будь-яких типів комбайнів, включаючи кормозбиральні, й навіть косарок. Приєднання, розгортання з транспортного положення в робоче (з урахуванням деблокування самоблокувальних гачків) і назад, від'єднання жатки можна здійснювати прямо з кабіни оператора.

 

Низький профіль жатки забезпечує ефективну роботу подрібнювача, незалежно від нерівностей грунту і тяжкості умов. Вальці великого діаметра (Ø 130 мм), які закріплені спереду, мають можливість коригування кута захоплення між ними. У кожного вальца 5 зносостійких ребер або 4 змінних ножі. При цьому втрати врожаю і витрати потужностей зведені до мінімуму.

Під платформою жатки розміщуються датчики грунту, які необхідні для автоматичного регулювання висоти кукурудзяної насадки над землею. А також встановлюються притискачі для стерні пружинного типу для прокладки збиральної технологічної колії i запобігання розриву шин на колесах комбайна. Для цього прижими підгинають гострі залишки стебел кукурудзи, соняшнику та інших культивованих товстостеблових рослин. Притиски для стерні служать також опорою для кукурудзозбирального пристосування, захищаючого робочі органи (відкриті ножі) подрібнювача від контакту з грунтом. Крім того, вони служать як опорні ніжки для жатки під час стоянки комбайна.

Бічні конусоподібні шнеки призначені для збору надломлених і повалених стебел кукурудзи та соняшнику, і зазвичай використовуються для роботи на полях після злив і сильних буревіїв. Вони виконані з нержавіючої сталі і мають емалеве або хромове покриття. Ті, що йдуть на комплектацію жаток Rock, довше і з вищими гвинтовими ребрами. Обороти електро- або гідроприводів бічних шнеків задаються з робочого місця.

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.