Сушіння соняшнику: загрози й рішення

/ Механізація АПК / Четвер, 08 грудня 2016 16:08
Віктор БОРЗНЕНКО, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
Фермери, які звикли сушити, скажімо, кукурудзу або зернові, можуть мати певні проблеми із соняшником. Працюючи в аналогічних режимах на своїй зерносушарці, вони ризикують пересушити насіння. Адже при обезводненні соняшнику виникає додатковий пил і відповідно ризик раптового займання. Тому тут важливо звернути увагу на системи обезпилювання й активної аспірації: циклофени, батарейні циклони, сепаратори, фільтри тощо. Вони не тільки зменшують вірогідність загоряння, а й створюють сприятливу атмосферу у приміщеннях хлібозаготівельних підприємств та елеваторів.

 

Йде інтенсивне збирання урожаю. Одна з основних олійних культур для українських аграріїв в останні роки — звісно ж, соняшник. Згідно з даними Держкомстату, це — найбільш прибуткова культура: за минулий рік її рентабельність сягнула 80%. Міністерство сільського господарства США (USDA), на думку якого так чи інакше орієнтуються продовольчі ринки усіх континентів, дало свій прогноз щодо експорту соняшникової олії з нашої країни в поточному маркетинговому році. Він сягатиме 4,8 млн т. Ця цифра свідчить про те, що соняшником у нас уже займається багато хто.

Однак відомо, що свіжозібране насіння соняшнику характеризується доволі низькою стійкістю при зберіганні, а надто при високій вологості, температурі й сильній засміченості. Навіть короткий, кількагодинний період зберігання соняшнику із підвищеною вологістю призводить до масового його псування і унеможливить віджимання олії преміальних сортів. Своєчасне сушіння — запорука якості урожаю. Насіння соняшнику з вологістю вище 12% слід сушити просто таки негайно до вологості 7–8%, а якщо йдеться про тривале його зберігання — до 6–7%. Бо воно зберігається без проблем, тільки якщо його вологість не більша 7%. При вологості навіть трохи вищій у насінні починають відбуватись окисні процеси, бурхливий розвиток мікроорганізмів, і як наслідок — якість соняшнику погіршується.

Ця культура потребує дещо особливого, делікатного підходу. Тому тарифи на сушіння та очищення соняшнику не рідко вищі не тільки порівняно з кукурудзою чи пшеницею, а й навіть із такими складними культурами, як сорго, ріпак чи соя.

Операція «Аспірація»
Фермери, які звикли сушити, скажімо, кукурудзу або зернові, ризикують, працюючи в аналогічних режимах на своїй зерносушарці, пересушити соняшник. А при його сушінні виникає ризик раптового займання. Чому? Це теж досвідченим фермерам добре відомо. На лушпинні соняшнику є легкозаймисті волосинки. Вони під час перевезення зерна зриваються й літають у повітрі поблизу зерносушарки. Зрозуміло, що є ризик: ці волосинки можуть швидко спалахнути. Тобто пожежна ймовірність існує, і її треба постійно мати на увазі.

Якщо ми піднімемо наказ Міністерства заготівель СРСР (було й таке) від 1982 року, то в «Інструкції з сушіння продовольчого, кормового зерна, насіння олійних культур та експлуатації зерносушарок» знайдемо § 3.1, де вказано: «Перед пуском сушарки в роботу обслуговуючий персонал повинен перевірити:… справність аспіраційного обладнання». Цей простий параграф ніхто не скасовував. І хоч сьогодні жодних міністерських інструкцій і перевірок немає, на щастя, але натомість повинне бути розуміння, що треба самим дотримуватися правил, які, як-то кажуть, «писалися кров’ю».

Загоряння можна доволі легко уникнути, якщо не забувати про засоби аспірації, тобто активного відсмоктування пилу. Нині будь-яку якісну сушильну установку укомплектовують системою аспірації. Її, щоправда, виробники встановлюють не у базовій комплектації, а як додаткову опцію.

Нюанси 
комплектації сушарок
На багатьох хлібозаготівельних підприємствах України усе ще діють стаціонарні — шахтні прямоточні зерносушарки. Багато з них застарілі на сьогодні, хоча й доволі надійні, про що свідчить їх успішна експлуатація протягом 25–30 років. Тому з метою поліпшення роботи шахтних сушарок для якісної роботи із соняшником рекомендується заздалегідь здійснити низку заходів із модернізації сушарок.

Ми вже знаємо, що на зміну старим прийшли новіші прямоточно-рециркуляційні сушарки та їхні модифікації, що випускаються, зокрема, машинобудівним заводом KMZ Іndustrіes (Полтавська область). Це ж підприємство виготовляє й системи аспірації або може поставити їх на вже наявну сушарку, таким чином, модернізувавши її, зробивши безпечнішою і надійнішою. На KMZ Іndustrіes налагоджено випуск комплектів для реконструкції зерносушарок, куди входить серед інших запасних вузлів до сушильних комплексів на базі тих-таки добре відомих ДСП та інших також сучасне аспіраційне обладнання, яке включає батарейні циклони і спеціальні вентилятори.

Серед обладнання, що виготовляється на підприємстві KMZ, — батарейні установки циклонів, які сприяють видаленню легкозаймистого пилу. Батарейні циклони — це газоочисні апарати відцентрової дії. Ефективність уловлення ними пилу, як стверджують експерти, може досягати 90–95%.

Це ж підприємство KMZ Іndustrіes реалізує імпортні сушарки Brice-Baker із заздалегідь вбудованою чіткою системою аспірації. Причому сушарки ці модульні, тобто конструкція їх дозволяє легко вибрати необхідну за продуктивністю й габаритами зерносушарку, що підійде конкретному підприємству.

Вдала система аспірації встановлена також, до прикладу, на сушарках марки Mecmar. Вона складається із сопла, витяжних труб, вентилятора, циклона. Пил витягується із продукту в зоні контрциклу, направляється по трубопроводу до циклона. Там очищене повітря виводиться нагору і назовні. Відповідно пил і домішки осідають у лійці циклона й збираються у спеціальну ємність або просто в підвішений мішок.

Також уже в базовій комплектації обладанані циклофенами мобільні сушарки компанії MEGA з Аргентини (Південна Америка). Ці пристрої активно забирають бруд і полову із повітря, що циркулює у сушарці.

На одній з агровиставок ми звернули увагу на польську компанію AG-Projekt (Вроцлав), що займається професійними рішеннями в сфері сушіння і зберігання зерна. Вони виробляють і постачають, зокрема, також очисні повітряні сепаратори й циклофени. Це обладнання забезпечує якісну аспірацію і вже доступне на українському ринку.

Заходи для зернових
приміщень
Підвищені концентрації пилу, що загрожують пожежами, іноді можуть виникати не лише у зерносушарках, а в інших машинах для роботи із зерном. Пил, проникаючи у приміщення через нещільності корпусів устаткування, погіршує умови роботи людей, знижує продуктивність їхньої праці, сприяє утворенню пожеж, раптових пилових вибухів тощо.

На елеваторах значна частина технологічного обладнання є джерелом виділення пилу. Герметизація не завжди можлива. Додатковий ризик ще й у тому, що на ринку України велика кількість сушарок різних іноземних фірм. Вони мають різну конструкцію, продуктивність, а фірми-виробники рекомендують властиві лише їхній продукції режими сушіння соняшнику. Тому таке серйозне значення має аспірація як для місць виділення пилу, тобто вузлів зернопереробного устаткування, так і загалом для виробничого простору.

Варто мати на увазі, що загальна вентиляція, забезпечуючи конвенцію повітря, не дає відчутного ефекту при боротьбі з пилом, ба більше: може навіть зіграти негативну роль, наближуючи пилові частки до джерел запалювання.

Тому на складах соняшнику аспірацію застосовують не лише на конкретному обладнанні, а й більш широко: на технологічних ділянках. Тобто ставлять відповідні системи у силосах, бункерах для складування сипучих матеріалів, місцях пересипання, поблизу конвеєрів тощо. Ефективна аспірація поліпшує умови праці, підвищує пожежну безпеку виробництва, сприяє підвищенню якості аграрної продукції. Чистота повітря в приміщеннях, де працюють із зерном, має підтримуватися на рівні запиленості, що не перевищує гранично припустимих концентрацій: тобто 4 мг/куб. м зернового пилу й 6 мг/куб. м борошняного.

Якість повітря можна забезпечити не лише за допомогою аспірації всього устаткування, у якому утворюється пил, а й застосуванням високоефективних пиловловлювачів (фільтрів). Зокрема, київська фірма «Промтехфільтр» надає інжинірингові послуги із систем аспірації й вентиляції, пропонує технічні рішення з вловлювання пилу, диму, агресивних ароматів.

Отже, операцію «аспірація», тобто заходи для уникнення самозапалення соняшнику при сушінні, варто проводити у два етапи. По-перше, є сенс обирати сушарку, вже обладнану пристроями аспірації, або ж модернізувати її, якщо вони відсутні. І по-друге, треба оснастити засобами обезпилювання виробничі приміщення, де встановлюються сушарки. І тоді якісна аспірація дозволить інтенсифікувати сушіння соняшнику й забезпечити сталу й пожежобезпечну роботу сушарки.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.