Причепи від європейських виробників

/ Механізація АПК / П'ятниця, 23 грудня 2016 16:09
Віктор БОРЗНЕНКО, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
Провідні машинобудівні компанії ЄС мають у своїх лінійках по кілька модифікацій причіпних конструкцій, які дозволяють збільшити вантажомісткість транспортних засобів і обсяги перевезення необхідних у сільському господарстві вантажів.

 

У будь-якому фермерському господарстві завжди є потреба щось переміщувати, іноді на доволі далеку відстань: насіння, добрива, урожай, скошену зелень… Звісно, у господаря є тяглова сила — трактор, але часто потрібен і причіп. На українських ланах ця допоміжна техніка дуже затребувана. Він на 50% збільшує ефективність господарського застосування вантажного автомобіля або трактора й відповідно знижує собівартість транспортування.

Причепи для потреб аграріїв виготовляють такі вітчизняні виробники, як «Уманьферммаш», «Оріхівсільмаш» та деякі інші. На європейському ринку, який повністю доступний тепер і українцям, існує більше 500 різновидів причепів для транспортування будь-яких вантажів, у тому числі продукції рослинництва, тварин, домашньої птиці, агромашин, негабаритної техніки, заморожених продуктів харчування тощо. Сучасні машиновиробники мають у своїх лінійках по кілька модифікацій довжини бункера й висоти його бортів, які можна комбінувати у зручний спосіб. Імпортні припечи мають вищу вантажопідйомність, ніж українські, а також можуть бути оснащені додатковими можливостями. Вони оснащуються відеокамерами, підйомним обладнанням для самозавантаження або перевантаження на склад.

«Аннабургер» (Annaburger)
Машинобудівна компанія «Аннабургер» (Annaburger) випускає відомі причепи для рідкого гною, але крім цього, перевантажувачі зерна, причепи для сінажу та для багатьох інших аграрних потреб.

Цінно, що у лінійці Annaburger є й універсальні моделі. Наприклад, зернові перевантажувачі можуть підійти також під транспортування ріпаку. Вони герметичні при навантаженні як зерна, так і ріпаку завдяки ущільнюючим профілям. Для закриття бункера служить високоміцний тент, стійкий до ультрафіолету, дощу й снігу. Натягувати й надійно його закріплювати можна доволі швидко за допомогою спеціальних кріплень на усіх бортах причепа.

Компанія Annaburger виготовляє також причепи для транспортування зеленої маси, силосу й сінажу HTS серії 03. Вони мають бункери обсягом до 42 кв. м, що можуть вмістити до 22 т вантажу. Також ці причепи для пришвидшення процесу розвантаження обладнані донними транспортерами, а обсяг бункера за кілька хвилин збільшується майже удвічі завдяки підняттю бортів.

Annaburger, крім іншого, пропонує універсал-причіп на базі шасі MultiLand Plus. На нього можуть монтуватися різні типи кузовів для будь-якого конкретного випадку. За потреби господар підприємства отримає самоскидний причіп для овочів чи зерновий перевантажувач, чи евакуатор для техніки, чи цистерну для гною.

«Шмітц Каргобул» (Schmitz Cargobull)
Історія компанії Schmіtz Cargobull почалася в далекому 1892 році, коли її засновник-коваль Хайнріх Шмітц у містечку Альтенберге (Німеччина) почав виробляти різноманітні вози. Логотип її — синій слон, натякає на працелюбність і вантажопідйомність цих причепів. Синього слона ми пам’ятаємо ще з часів СРСР, бо перші поставки були здійснені компанією Schmіtz Cargobull ще у 1982 році на замовлення єдиного у нас на тоді міжнародного перевізника, компанії «Совтрансавто».

Вироби Schmіtz Cargobull мають репутацію якісної nf надійної марки. Нині ця німецька компанія є однією з найбільших на європейському ринку виробників причепів і напівпричепів, у якій наразі працює більше 5 тис. співробітників. Торік показники продажів техніки Schmіtz Cargobull по всьому світі становили 45 000 одиниць, і це принесло компанії дохід у €1,59 млрд. За 2015–2016 фінансовий рік очікується збільшення кількості причепів приблизно до 53 000 штук.

У модельному ряді компанії Schmіtz Cargobull присутні: самоскидні напівпричепи, причепи та кузови на шасі автомобіля; тентові, ізотермічні та рефрижераторні напівпричепи та кузови, контейнеровози й причепи зі змінними кузовами для дистриб’юторських перевезень. Компанія виробляє надбудови на шасі вантажних автомобілів усіх відомих виробників. Вся техніка марки Schmіtz Cargobull без нарікань служить своїм власникам протягом багатьох років, і тому рівень витрат на неї, розкладений на довгий життєвий цикл, є доволі низьким.

«Завод Кобзаренка»
«Завод Кобзаренка» — провідний український виробник цього різновиду техніки. Підприємство виготовляє: самоскидні тракторні причепи з одно- та тристороннім розвантаженням вантажопідйомністю від 4 до 30 т; перевантажувальні бункери накопичувачі від 16 до 50 м3; спеціальні причепи для перевезення сіна та соломи — самозавантажувальні тюковози, які беруть на себе 12–30 рулонів; причепи для транспортування ВРХ — ТС-9 і свиней — ТС-3; причіпні цистерни для перевезення та внесення рідких органічних добрив на поле.

Найбільш популярними моделями з лінійки самоскидних причепів є причіп під МТЗ-82 та Т-150. Відповідно ТСП-10 на 8 т вантажу та ТСП-16 на 12 т вантажу.

Останньою новинкою заводу є універсальний здвижний причіп ТЗП-39 «Атлант» зі змінним заднім бортом, який сам виконує практично всі операції — перевозить будь-які вантажі, розкидає гній, відвозить зерно від комбайна та перевантажує у зерновоз, кагатує цукрові буряки. Система розвантаження методом зсуву дає можливість без підняття кузова розвантажуватися у низьких приміщеннях та силосних ямах.

«Жоскін» (Joskin)
Бельгійська компанія «Жоскін» (Joskin) створена в 1968 році і за тривалий період діяльності вже має вельми широку лінійку причепів для потреб сільського господарства. Її заводи працюють у Польщі, Франції, Бельгії і ще приблизно в 40 країнах.

Для фермерів корисним може бути багатофункціональний причіп Delta-Cap вантажопідйомністю від 7 до 14 т. Завдяки модульності, бункер його може бути використаний для перевезень будь-якої продукції. Його борти зроблені зі спецсталі, що гарантує підвищену міцність конструкції. На причепі цього типу доступні й надставні борти заввишки 50, 60 й 80 см. При цьому Delta-Cap може вивантажувати продукцію у будівлях з невисокими стелями. Передбачене тристороннє вивантаження — праворуч, ліворуч чи назад.

У компанії «Жоскін» (Joskin) є функціональні причепи, як-от, до прикладу, тюковоз Wago. Але найбільш зручними для фермерів є причепи універсальні — скажімо, Trans-Space і Trans-Cap. Вони можуть застосовуватися для транспортування зерна, овочів та багатьох інших вантажів. А для перевезення маси силосу чи скошених зелених кормів компанія Joskіn передбачила причепи Trans-Sіlo. Вони випускаються великого обсягу — до 50 куб. м. Конічна форма бункера робить вивантаження легким і зручним. Ці транспортні засоби демонструють гарну маневреність навіть за умов бездоріжжя, а також, звісно, на полі.

Ну, й для фермерів із не надто масштабним господарством Joskin виготовляє компактні бортові причепи Trans-EX. Вони малотоннажні й недорогі, можуть бути використаними для робіт на полях, у садах і парках. Вивантаження може бути як заднє, так і бічне. Також можна зняти всі борти й використати платформу причепа Trans-EX для перевезення тюкованої зелені.

«Білсма Геркулес»
(Bіjlsma Hercules)
Українські аграрії вже кілька років користуються також причепами-трейлерами «Білсма Геркулес» (Bіjlsma Hercules) вантажопідйомністю 12–22 т виробництва Нідерландів (див. табл.). Європейська агротехніка любить вузьку спеціалізацію, тож Bіjlsma Hercules проектувався для транспортування насамперед картоплі й овочів. Хоча українські користувачі сміливо використовують причіп і під зернові — конструкція це дозволяє.

Причепи Bіjlsma Hercules розвантажуються назад. Перекидання відбувається за допомогою гідроциліндра, а бункер має корпус конічної форми. У підсумку будь-який продукт розвантажується дуже легко.

Конструкція причепів Bіjlsma Hercules передбачає також великий вибір стандартного встаткування. Причіпні трейлери оснащені гідравлічними гальмами, автоматичним підйомом борту, причіпним дишлом з електричним роз’ємом.

Причіпні трейлери легко пересуваються будь-якими дорогами завдяки тандемному шасі. Менше навантаження на передні колеса, ніж на задні, сприяє полегшеному руху вперед, відтак, треба створювати менше тяглове зусилля. Гальмова система розрахована на чотири колеса. Регульована висота зчіпної серги забезпечує зручне зчеплення з трактором.
 
Таблиця. Технічні характеристики трейлерів «Білсма Геркулес» (Bіjlsma Hercules)
 

«Кроне» (Krone)
Техніка Krone відома в Україні в основному агрегатами «зеленої лінії», тобто кормозаготівельними машинами. Однак виготовляє вона й причепи, які можуть використовуватися не лише для перевезення сінажу чи скошеної трави, а й зерна. Саме для цієї мети, наприклад, використовує причепи Krone відома зернова компанія «Нібулон».

Ба більше, Krone у Євросоюзі вважається найбільшим виробником трейлерів і одним із лідерів з виробництва причіпної техніки. Ця компанія пропонує якнайширший ряд причепів, напівпричепів для усіх видів транспортування будь-якої аграрної продукції, має розгалужену мережу сервісних техцентрів. Причепи Krone стали популярними насамперед через свою багатофункціональність: їх можна застосовувати у дуже багатьох ланцюжках аграрного виробництва. Велика увага приділена конструкторами Krone безпеці під час перевезення вантажів, зокрема, гальмам.

Компанія Krone поставила собі завдання: зробити причепи якомога легшими, і при тому збільшувати вагу перевезеного вантажу. Тому у їх комплектацію входить міцний пластик, а замість сталі, де це можливо, використовують алюміній.

Інженери Krone зуміли майже повністю автоматизувати виробництво на їхніх заводах, а після монтажу готовий причіп проходить контроль якості на комп’ютерному стенді.

Коментарі

Олександр ЗАДИРАКАпредставник заводу причепів Bodex (Біла Церква, Київська обл.)
 Польська компанія Bodex існує з 1991 року, спеціалізується на причепах, причому випускає їх для будь-яких потреб, і є одним з лідерів серед виробників причіпної техніки в Європі. У лінійці компанії представлено більше 100 моделей.
Характерними рисами цієї продукції є легка вага причепів, висока функціональність, зносостійкість, простота у використанні й обслуговуванні, а також довгий термін експлуатації. Ними можна перевозити картоплю, буряки, будь-які зернові — пшеницю, сою, ріпак. Кузов ущільнюється резиною, зерно не висипається. Обсяги причепів, які ми можемо запропонувати: від 25 до 85 куб. м. А за тоннажністю — від 30 до 60 т. А це з’явився у Bodex новий тип причепа, з якого можна вивантажувати зерно просто у силос, не висипаючи попередньо на купу. Причіп піднімається, і вбудований у ньому шнек подає зерно нагору.

Оксана БІЛИКдиректор з продажу ТОВ «Шмітц Каргобул Україна»
 Компанія Schmitz Cargobull — провідний німецький виробник напівпричепів та причепів із майже 125-літньою історією. Сильною конкурентною перевагою причіпної техніки Schmitz Cargobull є модульна конструкція, завдяки якій кожен напівпричіп може бути зібраний у відповідності до індивідуальних вимог та побажань клієнта.
На території України експлуатується приблизно 21 000 одиниць різноманітної техніки Schmitz Cargobull. Це тентові та рефрижераторні напівпричепи та кузови, самоскидні напівпричепи та кузова на шасі автомобіля, контейнерні шасі. Їх вантажопідйомність досягнута завдяки установці легкого та надміцного алюмінієвого кузова місткістю від 40 до 60 куб. м. Причіпна техніка Schmitz Cargobull відзначається довгими термінами експлуатації. Компанія не йде на компроміси у питаннях якості продукції. До речі, ще одна із конкурентних переваг Schmitz Cargobull — розгалужена мережа сервісних авторизованих станцій, яка покриває всю Україну. Понад 20 наших партнерів із сервісу запропонують весь спектр робіт — гарантійний та післягарантійний ремонт, відновлення після аварії, сервісне обслуговування. Крім того, у компанії є свій центральний склад запчастин. Будь-яка запчастина може бути доставлена до клієнта за 24 години. 

 

 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.