TOP DOWN — культиватор для найскладніших умов

/ Механізація АПК / Понеділок, 06 лютого 2017 16:03
Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для "АС"
Нерідко трапляється ситуація, коли після збору кукурудзи на полі лишається така велика кількість рослинних залишків, що заробити їх у ґрунт належним чином є дуже проблематично навіть після кількох проходів техніки. З цим протягом тривалого часу на своїх полях зіштовхувалося ФГ «Перлина Турії» (Турійський р-н, Волинська обл.). Але в серпні поточного року в господарстві знайшли рішення — культиватор Top Down 500 від шведського виробника Väderstad.

 

Виклик Перлини
«Перлина Турії» обробляє 7500 га, де вирощує озимі зернові, цукрові буряки, озимий ріпак, кормові культури, а також кукурудзу на зерно та силос. Остання культура додала в підприємстві головного болю. «…Ми сіємо чимало кукурудзи, і після її збору лишається багато рослинних решток — близько 40-50 т/га, — розповідає директор господарства Володимир Яренчук. — Минулого сезону, щоб заробити їх у ґрунт, пускали подрібнювач, потім дискову борону, дискатор — і все одно сіяти озимі не могли. А цьогоріч кукурудза взагалі виросла до 3-3,5 м, відповідно, після збору вона по собі лишила таку кількість решток, якої я не бачив за всі 10 років свого керування тут». Власне, тому і виникла потреба в новій ґрунтообробній техніці, яка б змогла впоратись із такою навалою рослинних решток. Але не все так просто, бо ґрунтові умови господарства звузили і без того невеликий вибір машин: «У нас дуже різноманітний механічний склад ґрунту, — звертає увагу головний агроном ФГ «Перлина Турії» Петро Якимович. — На одному полі може бути карбонат, болото та пісок — тут дуже тяжко працювати з технікою».

Після тривалого пошуку в серпні господарство придбало багатофункціональний культиватор Top Down 500 Väderstad. Але чому вибір впав саме на нього?

Створений для складних умов
Top Down створений для роботи по великій кількості рослинних решток (про що, зокрема, свідчить його кліренс — 80 см), та може ефективно працювати в різних ґрунтових умовах і однаково якісно виконувати поверхневий і глибокий обробіток ґрунту. Це є можливим завдяки спеціальним робочим органам машини.

Першими працюють два ряди зубчастих дисків, виготовлених із загартованої сталі марки V 55. Вони мають конічну форму, завдяки чому самозаточуються та зберігають сталим кут атаки незалежно від глибини обробітку та ступеню зношення. Діаметр дисків становить 450 або 470 мм: через це вони мають високу обертову швидкість, а, отже, краще проникають у ґрунт і розрізають, подрібнюють та перемішують рослинні рештки з верхнім шаром ґрунту. Варто відзначити, що на Top Down встановлені підшипники дисків, які не потребують обслуговування, відтак, мають більший ресурс експлуатації. Кожен диск індивідуально кріпиться до рами за допомогою стійки через гумові демпфери. Це дозволяє збільшити ресурс рами, точно витримувати робочу глибину, а також збільшує пропускну здатність ґрунтової маси.

Друга лінія робочих органів — три ряди лап, оснащених долотами шириною (у цьому випадку) 50 мм, які, працюючи на глибину до 28 см, якісно перемішують, розпушують і вирівнюють ґрунт. Цьому сприяє і відстань між лапами — 27 см. «Ми проводили дослідження: розсипали тирсу вздовж проходу Top Down і запускали його, — звертає увагу начальник відділу продажу Väderstad Україна в Західному регіоні Володимир Підвальний. — Тирса в перемішаному ґрунті переносилась вперед машини на 10-11 м. Відповідно, Top Down якісно перемішує ґрунт, а, крім того, ще й добре вирівнює поверхню». Варто відзначити, що на кожній лапі є верхній відвал та нижнє долото, які можна замінювати окремо одне від одного, залежно від ступеню зношення.

Стійки лап оснащені гідрокомпенсаторами, які створюють регульоване притискне зусилля для проникнення до 700 кг. Завдяки цьому культиваційні лапи навіть у важких ґрунтах постійно тримають задану робочу глибину. Крім того, розміщені горизонтально, гідрокомпенсатори вберігають робочі органи від пошкоджень: при перевищенні заданого значення лапа відходить назад, а після проходу перешкоди — миттєво повертається у висхідне положення.

Утворені деякі нерівності після проходу лап усуваються зіркоподібними вирівнювальними дисками. Вони кріпляться до рами через гумову підвіску, завдяки чому добре копіюють поверхню та є захищеними від каміння. Їхнє робоче положення плавно регулюється з кабіни трактора гідравлікою.

Останній етап роботи — закриття вологи — в новому придбанні «Перлина Турії» виконує найбільш зносостійкий сталевий коток SteelRunner. Завдяки кілевидній формі кілець коток, крім іншого, здатний подрібнювати та вдавлювати рослинні рештки в ґрунт. Більше того, чистики запобігають налипанню ґрунту навіть в умовах підвищеної вологості.

Чому Väderstad?
Top Down належить до тих машин, які мають величезний потенціал та тривалий період експлуатації, але при цьому коштують зовсім недешево. Багато хто не наважується сьогодні купувати дорогі знаряддя. Але чому в «Перлині Турії» вирішили інвестувати в техніку Väderstad? «Ми їздили на семінари, спілкувалися зі спеціалістами та фермерами, які мають Top Down…, — пояснює вибір Володимир Яренчук. — Я бачив цю машину до, під час і після роботи, та й Väderstad — знайомий нам виробник: 5 років тому в Німеччині ми придбали вживану зернову сівалку Rapid, якій тоді вже було років 8». «Загалом вона в нас відсіяла 15 тис. га. Rapid не боїться решток: перерізає їх і відкидає вбік, створює гарне посівне ложе, тримає постійними глибину загортання та норму висіву — якість посіву дуже хороша, — додає головний агроном ФГ «Перлина Турії». — Так, цьогоріч посіяли нею соняшник із густотою 55 тис./га та міжряддям 12,5 см — на малогумусних ґрунтах отримали 32 ц/га».

Переконливий результат
Фермерське господарство інвестувало кошти в Top Down — і він виправдав очікування. «Минулого сезону для загортання кукурудзяних решток у ґрунт ішов подрібнювач, дискова борона, дискатор, а за ним сівалка, яка після всіх цих операцій не могла сіяти, — наголошує Володимир Яренчук. — Цього року, коли решток було як ніколи багато, пішов дискатор по скошеній кукурудзі, за ним Top Down 500 — а далі сівалка! Тобто тоді йшло три одиниці — і сіяти не можна, а зараз дві — і поле готове». «Top Down якісно тримає задану глибину і має гарну особливість: коли на полі багато залишків кукурудзи, він не горне, а сам гарно заробляє їх у ґрунт і прикочує, — ділиться враженнями Петро Якимович. — Пустили по кукурудзі, то йшов, не забиваючись, навіть під час дощу: вологого ґрунту не боїться. Тож, цьоріч ми по кукурудзі проблем не мали, хоч було багато решток. Якби не Top Down — не відсіялися б».
 

Додатковий прибуток
Разом із тим, Top Down є універсальним знаряддям. Так, при піднятті передньої секції з дисками, опущенні секції з лапами та котка і встановлені спеціальних грунтопоглиблюючих доліт на задній ряд доліт, він здатний працювати як глибокорозпушувач на глибину до 40 см. Також можна підняти секції з лапами та вирівнювальними дисками — і Top Down виконуватиме функції дискатора.

Але в ФГ «Перлина Турії» використовують іншу цікаву можливість машини. На Top Down встановили міні-сівалку BioDrill, а на передню навіску трактора — бункер для добрив, і такою комбінацією в умовах браку вологи посіяли 1000 га сидератів. «Раніше ми сіяли сидерати так: спочатку йшла дискова борона, потім розкидач міндобрив, дискатор і техніка з котками. Отримували такі сходи: там купка, там купка, — згадує Володимир Яренчук. — То сьогодні ми посіяли сидерати за один прохід, і сходи набагато кращі. Осінь була дуже сухою, а далі продовжилася холодною і дощовою, що не дуже сприятливо для росту сидератів, але все одно була сформована зелена маса — 10 т/га. Тож, думаю, ця техніка здатна принести нам прибуток».

Top Down із BioDrill у господарстві під час посухи також посіяли по стерні 400 га озимого ріпаку — і результат не забарився: дружні, рівномірні, сильні сходи, добитися яких є дуже важливим етапом технології. «В подальшому сіяти ріпак у сухих умовах ми будемо тільки Top Down із BioDrill», — підкреслює головний агроном ФГ «Перлина Турії».
 
Але завдяки чому вдалося досягти таких результатів? «Сівба сидератів і озимого ріпаку відбувається наступним чином, — пояснює Володимир Підвальний. — Диски Top Down мульчують, лапи розпушують і піднімають вологий ґрунт із нижніх шарів. Водночас, вони вносять сухі мінеральні добрива. Після цього сіється культура, і коток прикочує. Тобто насіння опиняється у сприятливому для проростання середовищі: воно має достатньо вологи, щоб зробити гарний старт».

Загалом
«Хіба що коток Top Down починає в'язнути у пісках, а більше недоліків не помітили. Крім іншого, мені дуже сподобались гідрокомпенсатори, які вберігають лапи від пошкодження, — оцінює Петро Якимович. — З серпня жодних поломок не було. В плані обслуговування, то вже встигли тричі замінити лапи, бо з серпня і до сьогодні Top Down обробив до 2 тис. га. Він же в нас не стоїть: як пішов, то працює і вдень, і вночі».

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.