agro business 160 160

Технічні засоби для підвищення ефективності годівлі та догляду за тваринами

/ Механізація АПК / Понеділок, 03 квітня 2017 16:08
Володимир АЛЬОШИН-ВДОВЕНКОканд. техн. наук
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"
Турбінний циклон, або торнадо в цьому випадку означає колообіг потоку повітря (вихор) зі зниженим тиском у центрі, площина якого перпендикулярна земній поверхні, з вмиканнями дрібних частинок кормів рослинного походження для тварин. Циклон, що всмоктує та викидає, підтримується швидким обертанням лопаток всередині обмеженої за обсягом плоскої камери видувачів/роздавачів соломи, з розширенням функцій так званого пневмороздавача кормових сумішей.

 

Солома, як і раніше, продовжує відігравати важливу роль у тваринництві як ефективний засіб для балансування раціону сільськогосподарських тварин з великим вмістом соковитих кормів. А одним з ефективних способів поліпшення поїдання соломи і будь-якого корму служить удосконалення процесу утворення однорідних сумішей, зокрема, шляхом подрібнення грубих кормів, які подаються роторами, витягування кормових частинок у «пневморозподільній камері» всередину циклону, створюваного і підтримуваного обертанням турбіни, та остаточного відцентрового («зливового») перемішування сумішей під час викидання у жолоб.

На кормовий стіл зазвичай викладається яра солома, оскільки в ній більше білка і менше клітковини. Що, втім, байдуже в разі використання озимої соломи зернових культур у ролі підстилки для тварин в очищених від гною стійлах на фермі. Тим більше, що деревна тирса, яку все більше використовують для отримання енергії, стала тепер для фермерів явно не по кишені. А солома, як і багато століть тому, абсорбує сечу і фекалії, і з часом перетворюється у гній — коштовну сировину для приготування компосту, органічного добрива, необхідного для регенерації чорноземів і підвищення урожайності полів.

Однак після перших же вдалих дослідів мікшування сухої соломи, видування підстилковим шаром у приміщеннях для утримання тварин та пневмовикладання на кормові столи, європейські виробники і аграрна громадськість прийшли до ідеї розширення сфери застосування цієї технології годівлі та догляду. В результаті чого все активніше нарощуються зусилля науковців і інженерів на новому напрямі розвитку змішувально-кормороздавальної техніки з елементами самозавантаження, видування соломи, подрібнення (зокрема, повторного) грубих кормів, змішування їх до однорідної консистенції з корисними добавками і точної роздачі кормових сумішей для тварин.

Кормороздавачі-соломовидувачі
з подвійним подрібненням
Минулого року на виставках дебютував причіпний коробчатий кормороздавач/роздавач соломи, монокорму і кормосумішей Box Tomahawk 1 8550 Dual Chop («подвійне подрібнення») англійської компанії-виробника Teagle Machinery Ltd.
 
 
Система подвійного подрібнення Dual Chop — ротор, який подає сировину, з ріжучими ножами і зустрічними ножами може подрібнювати і солому, і міскантус, і що завгодно з аналогічної рослинності на фрагменти довжиною до 5 см. Мінімальна вимога до ВВП щодо потужності: 60 кВт/80 к. с. Широкий корпус із заднім бортом, що відкидається, забезпечує легке завантаження на робочу платформу Box Tomahawk 8550 коробчастого типу об’єм 4,5 м³ рулонів, прямокутних тюків, силосних блоків і оберемків, зокрема й зеленого корму, тільки що подрібненого самохідними кормозбиральними комбайнами (СКК) тощо.

Маса, що завантажується, подається вперед планками ланцюгового конвеєра, перехоплюється ротором (бітером) з ножами, який підминає масу з тюків і з оберемків, пропускаючи крізь частокіл з п’яти зустрічних ножів довговолокнисті стебла, і подає їх у подрібненому вигляді на 8 лопатей турбіни («млина», «вентилятора») великого діаметру, що входить у систему Flow Plus. Остання дозволяє поширювати солому з прямокутних і круглих тюків вправо на видалення аж до 22 м.
 
Крім того, натисканням однієї кнопки можна переходити з режиму довгої соломи на коротку (прискоренням обертання роторних ножів) і назад. А на низьких швидкостях обертання роторних лопатей здійснюється контрольоване пневмовикладання подрібненої соломи, сіна й іншого монокорму на кормовий стіл.
 

Ну, а якщо 4,5-кубового агрегату для вашої ферми недостатньо, можна звернути увагу і на соломовидувач «Томагавк» 9500 (8 м³) або більш масивний «Томагавк» 1010 (10 м³) з дальністю поширення подрібненої соломи на 25 м (!), можливістю установки сучасної системи зважування із постійним контролем вмісту бункера … та перспективою застосування бездротової технології Bluetooth® для прямого зв’язку між оператором і вирішальним блоком Tomahawk 9500. Причому у «9500-й» моделі не тільки велика платформа, а й здвоєна роторна система з п’ятьма зустрічними ножами, які нависають над кожним бітером.
 

Соломовидувач Box Tomahawk Telehawk — навісна альтернатива причіпної моделі Box Tomahawk 8100 (3,5 м³; покриття — до 22 м) за допомогою адаптера кріпиться до стріли навантажувача. На фото в рекламній брошурі Telehawk «осідлав» телескопічний навантажувач JCB англійського виробництва. Забезпечуючи дальність і діаграму покриття до 13,5 м і 280 ° відповідно.

Подавальні розподільні комплекси з самозавантаженням, розмотуванням рулону, «зливовим» видуванням і контролем подрібнення.
 

Kuhn Primor. Універсальність машин для роздачі довговолокнистого корму (сіна і соломи з тюків) від Kuhn Group типу Primor, в основу розробки яких закладається невгамовне прагнення людства до економії робочого часу і ресурсів, і звичайно ж, до високої якості умов праці, залишається ключовим фактором розвитку сучасних технологій годівлі тварин. Видувачі-роздавальники Primor легко завантажуються завдяки опусканню за допомогою гідравліки (одного-двох гідроциліндрів) на землю відкидного борта, приймаючи на борт до трьох рулонів соломи, сіна, сінажу, силосу (Ø 1, 5 м і більше) та істотно скорочуючи витрати часу на пересування між місцями зберігання і годування.

Якість видування соломи машин Primor еталонна, а «зливовий» спосіб видування забезпечує рівномірність розподілу соломи на одиницю площі, знижує ризик нагрівання підстилки і гарантує комфорт та хороше самопочуття тварин. Цьому особливо сприяє підтримуюча рулони Unroll System (на Primor 5570), що дозволяє рівномірно видувати і роздавати солому й корм без ризику забивання турбіни, навіть при наявності в кузові двох рулонних тюків. І недарма позиціонують видувач-роздавальник соломи і фуражу Primor як багатофункціональну, ефективну, надійну і зручну для оператора техніку.

Отже, перед нами ціле сімейство подрібнювачів-видувачі, що комплектуються роздатковим ротором із зустрічними ножами, що нависають над ним, розташованим, своєю чергою, над ланцюговим конвеєром, який подає і підминає біомасу з блочного або рулонного тюка. Ротор, він же бітер, розміщений перед подрібнювальною турбіною видувача, як і належить, перпендикулярно ходу навісних і причіпних моделей Primor.

Міні-модель Primor 2060 у двох навісних і одній причіпній версіях. Почнемо з двокубової моделі Primor 2060 у навісному і причіпному варіантах: з гідравлічним (Н) і механічним (М) приводом бітера. Навісні агрегати (H/М) збільшують маневреність у вузьких проходах, а для причіпного (Н) потрібно менше «кінських сил». При цьому завантажується через задній борт бункера, який опускається і може вміщувати круглі рулони діаметром до 1,95/1,8 м або блоковий тюк довжиною до 2,7 м (торець: 1,3 х 1,2 м/1,2 х 1,2 м). А незалежний від турбіни роздатковий ротор споживає невелику потужність від пасової передачі PolyDrive, яка підключається гідравлікою (гідроциліндром), і миттєво нею відмикається, тим самим гарантуючи підвищену точність роботи Primor за рахунок поєднання потужності механічного (сили інерції турбіни) і плавності гідроприводу, забезпечуючи роздачу найдовших продуктів: соломи з тюків, сіна… При цьому час роздачі сінажу з одного великого тюка — до 2–3 хв.
 
У той же час, почергове незалежне вмикання турбіни і бітера істотно знижує стартове навантаження на силові приводи і ДВС трактора.
 
Крім вивантажного жолоба, по якому кормосуміш зісковзує на кормовий стіл, є також верхній боковий або поворотний (на 300°) розтруб, який забезпечує фокусування соломи при розкиданні видуванням до 18 м направо; наліво дальність через особливості обертання турбіни приблизно на 5 м менша. Є також вивантажувальний скат, керований вручну (3570) або гідравлікою (5570) і встановлюється як продовження жолоба. Довжина вивантажувального ската регулюється, залежно від діаметра коліс трактора.

Причіпні моделі Primor 3570–5570 М. Є також цілий ряд моделей причіпних машин Primor (довжина: 3,88–5,68 м), зокрема, моделі 3570 М (3,5 м³ на 25 голів ВРХ) і 5570 М (5,5 м³ на 40 корів) із загальною висотою 2,3–2,37 м (із боковим розтрубом), а також від 2,52–2,85 м (із поворотним). Якщо блоковий тюк максимальних розмірів при завантаженні тут зазвичай має довжину до 2,7 м (мод. 3570) і до 3 м (5570), то з рулонами можливі завантажувальні варіанти (к-ть х Ø): 1 х 2 м або 2 х 1,5 м (мод. 3570); 2 х 2 м або 3 х 1,5 м (5570). При мінімальних вимогах до мінімальної потужності, що знімається з ВВП (при роботі з сінажу), — 51/70 кВт/к.с., а також своїй масі 2,16–2,28 т (3570) і 2,75–2, 87 т (5570).
 

Система розмотування Unroll дозволяє працювати з одночасним завантаженням трьох тюків Ø 1,5 м і повною відсутністю ризику забивання через тиск другого рулону на перший під час роздачі. Unroll System складається із двох пластин, які перебувають на бічних придонних поверхнях кузова й оснащених гідроприводами. Вони управляються з головного або дублюючого, що встановлюється на бічній частині кузова, пульта. Під час завантаження рулонів механізм залишається у нижньому положенні. А під час роздачі першого рулону він перебуває у піднятому положенні, підтримує другий рулон у декількох сантиметрах від рухомої стрічки конвеєра з першим рулоном, що розмотується.
 

Крім того, зменшуються зусилля на стрічці (на розрив), викликані протилежним напрямком обертання двох рулонів у кузові.

Не можна також пройти повз модифікації Primor 5570 M із низько розташованим бункером-змішувачем і двома завантажувальними вікнами, в якому мінеральні добавки та концентрати перемішуються мішалкою із подвійним зворотним кроком. При цьому інгредієнти попередньо змішуються і тільки після цього подаються шнеком з гідроприводом та вводяться в основний корм. А концентрати потрапляють до нижньої частини турбіни для ідеального змішування у три чверті витка.

Primor 4260 M із контролем подрібнення. Останнім часом інженери Kuhn все більше уваги приділяють впровадженню функції контролю подрібнення. Наприклад, на таких моделях, як Primor 4260 M Cut Control, що працює з прямокутним тюком довжиною до 2,7 м або двома рулонами (Ø ≤ 2 м) одночасно. Приклад подрібнення ячмінної соломи з розкидом на 17 м по правій стороні: довжина > 5 см — 31%; від 2 до 5 см — 38%; <2 см — 31%.
 
 
Три зустрічних ножі розташовані у верхній частині роздаткового ротора і мають гідравлічне регулювання, завдяки чому фермери можуть регулювати довжину розрізу за потреби (наприклад, довгої соломи, використовуваної у глибоких системах підстилки для телиць та бичків, подрібненої соломи в стійлах для молочної худоби). Плюс 8 лопатей на здвоєному турбінному колесі обладнані поперемінно з п’ятьома або шістьома ножами, які обробляють стебла соломи до 5-сантиметрових фрагментів у 70% випадків.

Іноді використовується режим вентиляції «без розрізів», з піднятими зустрічними ножами. Тоді солома летить далі, ніж на 15 м.
 

Крім того, на моделі Primor 4260 M Cut Control відпрацьовується функція дроблення за допомогою двовальцевого модуля зі складальними вальцями, що стискуються, для приготування якісного соломистого кукурудзяного фуражу. Модуль дроблення запозичений у сучасних самохідних кормозбиральних комбайнів.

Jeulin Sirius PA. Компанія JEULIN S.A. з комуни Вільбару, на півдні межує з м. Блуа, головним центром департаменту Луар і Шер у центральній Франції (jeulinsa.fr), випускає власну серію аналогів ельзаським Primor під назвою Jeulin Sirius PA.

У машин Sirius PA при обсягах 4-х модельних кузовів 4,2 / 5,7 / 6,7 / 9 м³ досить непогані завантажувальні можливості (3,4 / 5 / 5,9 / 8,7 м³); три варіанти виконань подають роторів; дві швидкості обертання турбіни (270/540 хв-1), яка за рахунок своєї масивності володіє великою інерційністю. А в ролі опції на подрібнювачі-подавачі-видувачі комплекси Sirius можна встановити окремий гідронасос потужністю 50 л/хв. (від ГС трактора потужність подачі <30 л/хв.) для створення автономної гідросистеми (ГС).
 

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.